Ruski ministar odbrane posjetio štab na liniji fronta

Zapad 2017 Sergej Sojgu
6 komentara

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pregledao je štab grupe snaga “Istok” koje učestvuju u vojnoj operaciji te zemlje u Ukrajini, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane.

U borbenom štabu Šojgu je čuo izvještaje komandanata o trenutnoj vojnoj situaciji na terenu i manevrima koje su izvele ruske jedinice, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar je posebnu pažnju posvetio organizovanju sveobuhvatnog snabdevanja trupa na frontu, izgradnji utvrđenja i stvaranju uslova za bezbedan raspored vojnika na terenu, kao i radu sanitetskih i pozadinskih jedinica, dodaje se u saopštenju.

Šojgu je zahvalio vojnicima na njihovoj službi i lično dodelio medalje velikom broju vojnika, uključujući vojne lekare, koji su se istakli u borbi.

„Dostojanstveno služite, štitite našu domovinu, pomažete onima kojima je pomoć potrebna, činite sve da vam približimo dan koji se zove Dan pobjede. Siguran sam da ćemo učiniti sve za ovaj dan” , rekao je on vojnicima, a prenosi ministarstvo.

Šojgu je u nekoliko navrata posjetio liniju fronta od početka ruske vojne operacije u Ukrajini prošlog februara. Posljednji je bio u decembru i vidio je da je ministar pregledao smještaj osoblja i razgovarao s vojnicima.

Najnovija posjeta uslijedila je nakon prošlosedmične najave velikih promjena u komandi ruske vojne operacije u Ukrajini. Načelnik ruskog Generalštaba general Valerij Gerasimov imenovan je da vodi grupu združenih snaga, dok je bivši komandant operacije general Sergej Surovikin postao njegov zamjenik.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da je rekonstrukcija potrebna kako bi se “podigao nivo komande operacije” zbog “povećanog obima borbenih zadataka” koje ruska vojska obavlja u Ukrajini, te postigla bliža koordinacija između različitih službi i rodova oružanih snaga.

Prošle sedmice Moskva je također službeno potvrdila da su njene snage zauzele ključni grad Soledar u Donjeckoj Narodnoj Republici. Uspjeh se smatra ključnim za rusku operaciju opkoljavanja glavnog ukrajinskog uporišta i logističkog čvorišta Artjomovsk (koji Kijev naziva Bahmut).

rusijaSergej Šojguukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vendetta
1 godina prije

Jel svratio u Dnipro po koju uputu od svojih vladara Chabadovaca????

Max
1 godina prije

Rutinski obilazak.

tihobl
1 godina prije

Proci ce jos vremena dok ne postave rusku zastavu u Briselu. Dan pobjede nije blizu.

Gnostic
1 godina prije

“Indijanac” iz Rusije-Tjumen na tako visokoj poziciji moći.Taj podatak govori mnogo ko ima uši da čuje.

Denis Crnjac
7 mjeseci prije

Šaka jada ta 1.vojska Evrope…Ista JNA…pijana horda krvožednih likova…uvijek na slabije,nenaoružane,starce,djecu i žena…ako im se suprostaviš lovačkom puškom ,odma je bježanija…najjači su 100 prema 1 starica

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI