Ruski novinari neće moći izvještavati s finala Lige prvaka iz Kijeva

UEFA
18 komentara

Ukrajinske vlasti dopisnicima iz Rusije koji su proteklih godina posjetili Krim neće dopustiti sa službeno poprate finale Lige prvaka u Kijevu.

Zabranom su obuhvaćeni svi ruski novinari koji su nakon događaja u ožujku 2014. posjetili Krim i za medijske kuće koje rade neće moći pratiti finale Lige prvaka u Kijevu.

Ograničenja se mogu odnositi i na dopisnike iz Rusije koji su posjetili područje Donjecke i Luganske Narodne Republike, citirajući diplomatske izvore prenosi ruski list Izvestia.

Informacija je potvrđena i u ukrajinskoj Vrhovnoj Radi. Ipak, neki ukrajinski zastupnici su dali izjavu za ruski list i imaju drugačiji stav o ovom pitanju.

Na “Olimpijskom stadionu” u Kijevu će se 26. svibnja održati odlučujući susret Lige prvaka, najprestižnijeg klupskog nogometnog turnira na svijetu. U Kijevu su u više navrata izjavili kako će spektakl biti na najvišoj razini. Međutim, antirusko raspoloženje ukrajinske političke elite može stvoriti ozbiljne poteškoće ne samo navijačima iz Rusije, već i predstavnicima medija. Dva diplomatska izvora iz Ukrajine su rekli kako Ukrajina namjerava zabraniti ulazak ruskim novinarima koji su prethodno “ilegalno prelazili državnu granicu”.

Ovaj problem nemaju samo novinari, nego i glumci, pjevači, javne osobe, čak i razni dužnosnici ne samo iz Rusije, nego iz cijelog svijeta. Nakon što je potvrđeno da su bili na Krimu ili u Donbasu, a tamo su ušli s teritorija Ruske Federacije, gotovo svi su na određeno vrijeme dobili zabranu ulaska u Ukrajinu.

“Prema Kijevu, to se odnosi na ljude koji su posjetili Krim kroz “zatvorene granične prijelaze”. Oni su službeno prekršili ukrajinske zakone i neće moći pokriti sportski događaj u Kijevu, čak i ako imaju akreditaciju. Ograničenja će se odnositi i na novinare koji su preko zatvorenih prijelaza posjetili nepriznate republike”, rekao je jedan od ukrajinskih dužnosnika.

FOTO – Olimpijski stadion u Kijevu na kojem će se igrati finale Lige prvaka

Stadion u Kijevu

Vrhovna Rada je za ruski list Izvestia potvrdila ovu informaciju. Štoviše, političari s radikalnim nacionalističkim stavovima sugeriraju da svim dopisnicima iz Rusije ne dopusti ulazak u Ukrajinu.

“Neka ruski novinari koriste internet. Takav događaj kao što je finale Lige prvaka neka gledaju na daljinu, kao što je bilo 2017. kada smo bili domaćin Eurovizije. Ukrajinci bi također trebali bojkotirati Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine”, izjavio je ukrajinski zastupnik Aleksander Marčenko.

Međutim, nemaju svi parlamentarci takav radikalni stav i ima ih u Vrhovnoj Radi koji smatraju da su takve mjere protuzakonite.

Tako je zastupnik Jevgenij Murajev iz stranke “Za život” izjavio kako su sport i politika “dvije potpuno različite stvari”.

“Ne sumnjam da će postojeći režim pokušati ometati Rusiju na sve moguće načine i svime što ima na raspolaganju. Uostalom, već sada imamo poseban režim za prelazak granice s Rusijom. No, sport, umjetnost i religija trebaju ostati izvan političkih trendova. Takvi su koraci neprihvatljivi i nemaju nikakve veze s demokracijom. Sloboda govora je jedna od najviših modernih vrijednosti”, rekao je Murajev.

UEFA je za ruski list prethodno izjavila da su takva pitanja u nacionalnoj nadležnosti i da organizacija o ovom pitanju ne želi davati nikakve komentare.

Ukrajina od 2014. sustavno ograničava prava predstavnika ruskih medija. Protjeruje ih sa svog teritorija i zabranjuje im ulazak u zemlju na određeno razdoblje. Podsjetimo, 2017. ukrajinska granična služba ne dopustila da dopisnici koji rade na Krimu prate Euroviziju, jer su, prema Kijevu, “povrijedili ukrajinsku državnu granicu”.

“Mogu samo reći da ovdje nema smisla organizirati bilo što”, rekao je Artem Frankov, jedan od najuglednijih sportskih novinara Ukrajine, koji je trenutno udaljen iz Izvršnog odbora Nogometnog saveza Ukrajine.

“Upravo suprotno, naš primarni cilj bi trebao biti pokazati gostoprimstvo gostima iz Rusije i da ostanu zapanjeni činjenicom da je u Ukrajini sve dobro. Nije potrebno naše aktualne odnose primjenjivati na finale Lige prvaka”, dodao je Frankov.

Od 1. siječnja 2018. godine je državna granična služba Ukrajine promijenila pravila prelaska granice za ruske državljane. Sada su svi dužni predati otiske prstiju i pokazati pozivnicu rodbine ili prijatelja iz Ukrajine ili razgovarati s predstavnicima granične službe kako bi im pojasnili svrhu putovanja.

Za one koji dolaze s Krima još uvijek ne vrijede “posebna pravila”, jer Kijev ne priznaje ponovno ujedinjenje poluotoka s Rusijom, nakon referenduma održanog 2014. godine. Međutim, nitko s Krima ne može ući u Ukrajinu s novim ruskim dokumentima i navijači koji imaju ruske putovnice izdane na Krimu neće moći u Kijev i gledati finale Lige prvaka u kojem ove godine igraju Liverpool i Real Madrid.

Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Moš mislit, ko mala djeca. Bili ste na Krimu i Donbasu…

DeLambre
5 godine prije

Hoće li biti i Gazpromovih bannera ?

Franjo
5 godine prije

Putin je nagovjestio strasnu osvetu isporuku s300 cifutima i ratetirat ce saa pa kad mogu svi rokati saa moze i Putin. Zakljucak nalost Rusi su sprd

jupiter
5 godine prije

uporno govorim treba sacekati kraj SP pa cemo videti ko ce sve da peva….a ovima ce cini mi se u njihovoj kuci samo pop da peva!!!

Posmatrač
5 godine prije

Mada nije u direktnoj vezi sa ruskim novinarima, mislim da Kijev neće napasti Donbas pre ovog finala.

Balad
5 godine prije

“Ruski novinari neće moći izvještavati s finala Lige prvaka iz Kijeva”

Ako Rusi zauzvrat zabrane izvještavanje ukrajinskim novinarima sa svjetskog prvenstva u nogometu, da vidimo samo reakciju Zapada, i količinu pljuvačke po Rusiji! Ljudska prava i ostali blablablatralali, do prijetnji povlačenjem svojih reprezentacija,… 🙂 🙂 🙂

Zvrk
5 godine prije

Finale u osiromašenoj i nestabilnoj zemlji je ništa drugo nego politička odluka!

Zare
5 godine prije

Ma kakva sreca da je bas ove godine svetsko prvenstvo u Rusiji 😉 Ironija da na kraju jedino sta ce razumijet bit ce Ruski komentator 😀

Rope
5 godine prije

Al ce se ove zime ukrajinske guze smrzavat…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.