S. Lavrov: Tko ima trunke samopoštovanja neće tolerirati diktat izvana

Lavrov
14 komentara

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da se političke odluke i diplomacija njegove zemlje neće se promijeniti unatoč pokušajima Sjedinjenih Država da svojim akcijama, kako kažu u Washingtonu, “prisile druge da promjene način razmišljanja”.

“Nitko ne želi neslaganje sa Sjedinjenim Državama, ali isto tako nijedna zemlja koja ima imalo samopoštovanja ne može tolerirati diktat izvana. To nalažu svi ugovori i sporazumi u međunarodnim odnosima, koji su tijekom desetljeća zanemarivani”, kaže Lavrov.

U intervjuu za rusku televiziju u subotu, Lavrov je jasno rekao “kako komunikacija između Moskve i Washingtona mora biti očuvana, bez obzira na probleme koji nastaju u toj vezi”.

“Nismo od onih zemalja koje zauzimaju uvrijeđeni stav. To nije naša metoda”, rekao je Lavrov

Prema ruskom ministru, Moskva smatra kako treba procijeniti djelovanje svojih partnera čak i kada postoje neslaganja.

“Čim naši partneri budu spremni razgovarati na temelju uzajamnog poštovanja i razmatranja obostranih interesa, uvijek smo otvoreni za takav dijalog”, kazao je Lavrov.

Macron i Europa

Macron ljut

Ruski je ministar komentirao riječi predsjednika Francuske, Emmanuela Macrona, koji je početkom tjedna izjavio da sigurnost Europe ne bi trebala ovisiti o Sjedinjenim Državama. Lavrov ne smatra da je Macron to izjavio pod utjecajem Rusije.

“Iskreno, ne mogu zamisliti da se izjava Macrona temelji na bilo čemu drugom osim na njegovim vlastitim uvjerenjima u vanjskoj politici”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

“Siguran sam da ovo nije sazrelo u jednom danu, već traje duže vrijeme,  ne samo činjenice da je u 2016. godine došlo do promjene američke administracije”, dodao je ruski diplomat.

Što se tiče “abnormalne” političke situacije u Washingtonu, Lavrov primjećuje “kako je to tužna stranica u američkoj povijesti”.

“Nema sumnje da u Sjedinjenim Državama postoje mnogi političari koji su potpuno svjesni abnormalnosti trenutne situacije u kojoj se sve interpretira tako da odgovara rusofobima”, rekao je Lavrov.

Ministar je još jednom naglasio “kako je stalna eskalacija pritiska sankcijama, bez ikakvih dokaza kojima bi se mogle opravdati, kontraproduktivna i dovodi do zaustavljanja odnosa”, ali je dodao kako se bilateralni odnosi mogu poboljšati.

“Točka bez povratka je samo retorika. Uvijek postoji “povratak”, iz bilo koje ulice postoji izlaz”, zaključio je ruski diplomat.

Govoreći o najnovijim sankcijama, The Christian Science Monitor piše da je Rusija danas spremnija no ikad za nametanje sankcija, čak i sveobuhvatnih  kakve su SAD obećale provoditi protiv Irana.

“Zapad i dalje može govoriti Kremlju da će, ako promijeni svoje ponašanje prema Ukrajini, ukinuti sankcije i sve će se vratiti u normalu. Ali valovi američkih sankcija izgledaju kao da su usmjereni protiv svega što je rusko i što Rusija predstavlja. U stvari, kada bi Rusija htjela uvjeriti SAD da se dovoljno promijenila za ukidanje sankcija, mi bi u potpunosti trebali revidirati svoju vanjsku politiku, priznati da smo bili u krivu u svemu i predati se. To je previše zahtijevati od bilo koje zemlje, posebice od Rusije”, rekao je ruski politolog Fjodor Lukjanov.

The Christian Science Monitor piše kako praksa pokazuje da su Rusi to spremni podnijeti zbog svog patriotizma. Prema posljednjim anketama, Rusi su jednako podijeljeni između onih koji vjeruju da će sankcije naštetiti gospodarstvu zemlje i onih koji ne vide ništa loše u njima. Istovremeno, osam od deset ispitanika je izrazilo podršku vanjskoj politici Vladimira Putina.

“U Rusiji ima mnogo razloga za javne nemire, ali sankcije samo pomažu Putinu. Ako nas je povijest nečemu naučila, Rusi se uvijek ujedinjuju kako bi izdržali vanjski pritisak. Tada smo uvijek bili na vrhuncu snage”, piše The Christian Science Monitor, citirajući bivšeg člana Ruske javne komore Sergeja Markova.

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kora
5 godine prije

Baš me zanima što će Lavrov reći nakon susreta patrijarha Kirila i Bartolomeja.

davor
5 godine prije

“Nismo od onih zemalja koje zauzimaju uvrijeđeni stav.” Jedini put ka političkoj zrelosti i regionalnoj stabilnosti.

Trubadur
5 godine prije

Poštujem Lavrova, kao največeg diplomata sadašnjice, no ipak moram, da kažem… Lako je ne tolerirat diktat iz vana, ako si ekonomski samodostatan i imaš nukice, da to samodostatnost i lako braniš……. Tako, da… Samopoštovanje je lijepa stvar ali u kontekstu suverenosti, ni približno nije dovoljno..

Pantsir S1
5 godine prije

Ocigledno zaboravljajuci da ostale zemlje nemaju taj luksuz, kao sto to ima njegova zemlja.Luksuz je biti suverena zemlja u svim aspektima u 21.veku.

Janoš
5 godine prije

“Točka bez povratka je samo retorika. Uvijek postoji “povratak”, iz bilo koje ulice postoji izlaz”
Pametan čovjek ovaj Sergej Lavrov.

Ivo
5 godine prije

Očigledno neki ne shvaćaju širinu ove izjave. Nije stvar u tome da se Lavrov busa u prsa i kaže ‘ neće nama nitko naređivati’, to su ionako već pokazali i dokazali.

Poanta je u tome da to govori jedna supersila, i time daje do znanja ostalim državama da se i prema Rusiji trebaju postaviti tako, i ne prihvaćati ničije, pa ni njezine diktate. I u tome je veličina ove izjave.

Tomica
5 godine prije

Gospodin, diplomata. Lako je zastupati rusku politiku. Ne znam kako bi ispalo da mora zastupati americka sr*nja.

Makedonac
5 godine prije

Nasa je vlada 1000% marionetska. Sto ima kazu to urade ne libeci se cak I da davaju nediplomatske I stetne za zemlju iZjave. Cude se I reagiraju zasto su vratili makedonske breskve iz Rusije, a nerazmisljaju kada lupetaju, da Rusija hoce da izvrsi atentat na Zajeva, da Nato mora hitno da nas primi kako bi obeshrabrili Rusiju da se uplice u Makedoniju, kako rusi placaju grke da organizuju demonstracije u Makedoniji. Najurili su ruskog diplomatu jer je to postalo modernO jedno vreme I sto ne. Zamislite referendumsko pitanje u Makedoniji je “Dali se slazete sa potpisanom ugovorom sa Grckom koji je uslov za ulazak u NATO I EU”, a na Kosovo se sprema referendumsko pitanje “Dali se za dogovor I razgranicenje sa Srbijom u Ulazak u NATO I EU”. Sto mislite dalu su ova pitanja smislili Zajev I Taci, ili im je neko isti to suflirao. A mi pricamo o… Čitaj više »

krivA
5 godine prije

..tro-standardima, koriste se jos i mnostvo drugih…, npr. ” U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. Mozda se i u tome krije simbolika vezana uz tri poljupca i tri prsta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.