SAD i Saudijska Arabija – Neraskidivi savez “demokratskog” i autokratskog režima

Trump-Salman
11 komentara

Američki predsjednik Donald Trump je na skupu u Wisconsinu 27. travnja jasno stavio do znanja kako želi da Saudijska Arabija plati više za američku zaštitu. Žarki zagovornik demokracije je rekao kako voli saudijskog kralja, ali da naftom bogato kraljevstvo mora platiti više, obzirom da je Washington taj koji osigurava osobnu zaštitu kralja Salmana bin Abdulaziza Al-Sauda i njegova sina Muhammada bin Salmana.

“Pogledajte Saudijsku Arabiju, vrlo bogatu zemlju koju branimo i subvencioniramo. On imaju samo novac, zar ne? I kupuju puno od nas, 450 milijardi dolara”, rekao je Trump.

Mora se reći da je američko društvo podijeljeno po pitanju odnosa Sjedinjenih Država sa Saudijskom Arabijom. Nakon što je CIA potvrdila ključnu ulogu krunskog princa u brutalnom ubojstvu novinara Jamala Khashoggija u Turskoj, Donald Trump je kazao kako bi  Sjedinjene Države bile “lude” da odustanu od ugovora sa Saudijskom Arabijom. Trump je rekao kako je “moguće da je krunski princ znao” za plan da se ubije Khashoggi, ali Sjedinjene Države, odnosno predsjednik Sjedinjenih Država, namjerava ostati “čvrsti partner” Saudijske Arabije.

U međuvremenu, članovi Kongresa su kritizirali Donalda Trumpa da djeluje kao saudijski zaštitnik, ustrajavajući u tvrdnju da saudijski vladari ne samo da moraju biti kažnjeni za brutalno ubojstvo Jamala Khashoggija, nego i za bombardiranje Jemena u kojima je ubijeno desetke tisuća nenaoružanih Jemenaca, uključujući mnogo djece i starijih osoba, još uvijek se nisu stišale strasti zbog saudijske uloge u napadima “11. rujna”.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su uništili  Jemen, ali su još uvijek daleko od pobjede. Infrastruktura zemlje je u ruševinama, najvažnije strateške regije drže osvajači, ali se nakon četiri godine rata Jemen pretvorio novi “Vijetnam” za Saudijsku Arabiju i trupe Ujedinjenih Arapskih Emirata. Obje monarhije potrošile su milijarde dolara i uložile značajne vojne resurse u ono što se na kraju pretvorilo u vojnu kampanju katastrofalnih razmjera, a intervencija je samo poslužila da se ojača legitimitet Hutija i položaj Irana na jugu Arapskog poluotoka“, za časopis The American Conservative piše stručnjak za međunarodnu politiku Michael Horton.

Ipak, sukob u sjeni između Trumpa i Kongresa o ovom pitanju je doslovno smiješan. Mnogi članovi Kongresa kritiziraju predsjednika Trumpa u medijima, osnivajući razne odbore i komisije koji navodno istražuju što je njihov predsjednik uradio ili nije uradio, prijeteći mu svim vrstama kazni. Primjerice, Odbor za pravosuđe Sjedinjenih Država je nedavno pokrenuo novu istragu izborne kampanje Donalda Trumpa, istražuju se aktivnosti njegovog predsjedničkog tranzicijskog tima nakon pobjede na izborima, kao i trgovinski odnosi američkog vođe.

“Danas je predsjednik Odbora pravosuđa Jerry Nadler otvorio sramotnu i uvredljivu istragu zbog ustajalih i lažnih optužbi koje je već istražio specijalni tužitelj Robert Mueller i odbori oba doma Kongresa. Predsjednik Nadler i njegovi kolege demokrati upustili su se u ovu ekspediciju jer su se uplašili da se njihova lažna priča o “dosluhu s Rusijom” raspada”, rekla je tajnica Bijele kuće Sarah Sanders.

Međutim, treba napomenuti da Donald Trump nije gubio vrijeme na stavljanje veta na zakon kojeg je Kongres odobrio protiv Saudijske Arabije kako bi se spriječilo da zemlja podrži Saudijce u ratu protiv Jemena. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je rezoluciju Kongresa, koju su usvojile kongresne komore, nazvao “beskorisnom i opasnim pokušajem da se oslabe njegove ustavne vlasti”.

Prema Trumpu, kongresna rezolucija Kongresa ugrožava živote američkih građana i vojnog osoblja, stoga je predsjednik jasno pokazao članovima Kongresa i svima ostalima tko je čelnik Bijele kuće.

Donald Trump Salman
FOTO: Donald Trump i kralj Salman

Općenito, diplomatski odnosi Donalda Trumpa s prestolonasljednikom Muhammadom bin Salmanom su izazvali mnoga pitanja među onima koji istinski drže do demokracije. Kao što izreka kaže, čovjek se poznaje po kući koju posjećuje.

Iz jednog ili drugog razloga, demokrati Sjedinjenih Država također imaju vrlo bliske prijatelje među kraljevima, šeicima, sultanima i drugim vladarima, unatoč činjenici da tim zemljama upravljaju diktatorski režimi. A Donald Trump, zainteresiran za aktivno nametanje sankcija mnogim zemljama, a Rusija i Iran su na vrhu američke političke agende u ovom području, čini se da u Saudijskoj Arabiji i drugim monarhijama vidi model demokracije, slobode i provedbe ljudskih prava.

Što čini apsolutna monarhija Saudijske Arabije? Krunski princ ima čvrstu potporu Bijele kuće, koju mu je osobno izrazio Donald Trump, a iskorištavanjem očeve bolesti doslovno vlada zemljom predaka.

Nedavno je objavljena vijest da se u Saudijskoj Arabiji provelo jedno od najvećih masovnih pogubljenja u povijesti kraljevstva. Vlasti su osudile 37 osoba na smrt, većinom pripadnika šiitske manjine iz istočnih pokrajina. Jedan od njih je bio razapet, a Saudijska Arabija ovu kaznu koristi za najteže zločine. Među ubijenima su bili muškarci optuženi za ubojstvo sigurnosnih agenata, za korištenje eksploziva, osnivanje terorističkih ćelija i širenje “ekstremističke ideologije”. Među pogubljenim osobama bilo je i maloljetnika, što je zabranjeno međunarodnim pravom.

Zapadni mediji objavili su priču o nekima od njih. Na primjer, Abdulqarim Al-Huaj je imao samo 16 godina kada je koristio WhatsApp za širenje informacija o prosvjedima, a kasnije je javno pogubljen tako što mu je odrubljena glava. Mujtaba Al-Sayqat je imao 17 godina kada je sudjelovao u prosvjedima. Uhićen je u zračnoj luci dok je čekao let za odlazak na sveučilište u Sjedinjenim Državama. Munir Al-Adam imao je 23 godine kada je pritvoren, bio je gluh na jedno uho od svoje pete godine, a nakon mučenja je potpuno oglušio.

CNN je, pozivajući se na izjave koje su procurile iz suda, izvijestio su da su neki pogubljeni na sudu prosvjedovali da su nevini i da su njihova priznanja napisali istražitelji, a njihov potpis je iznuđen torturom. U nekim slučajevima su osumnjičeni tvrdili da se nisu morali ni potpisati, već su uzeti njihovi otisci, koje su prethodno dali pri uhićenju.

Amnesty International je naveo da je 11 pogubljenih optuženo za “špijuniranje za Iran”, a 14 za sudjelovanje u demokratskim prosvjedima u većinski šiitskoj istočnoj pokrajini Qatif. Prema engleskoj organizaciji za ljudska prava Reprieve, svi osumnjičeni su bili prisiljeni na priznanje “nedjela” mučenjem i osuđeni su na smrt. Pogubljenja su izvršena u Rijadu, Meki i Medini.

Ali je saudijski princ u posljednje vrijeme prilično hirovit i nepredvidljiv. Krunski princ sada prijeti Washingtonu da ako ne promijeni svoj kurs, kraljevstvo će prestati prodavati naftu u dolarima.

Što će se dogoditi ako Saudijci zaista odbiju prihvatiti plaćanja u američkim dolarima? Ta bi odluka uvelike oslabila opći položaj dolara kao svjetske valute i globalne jedinice plaćanja. Potez Saudijske Arabije bi zasigurno slijedile i druge zemlje. Kraljevstvo trenutno proizvodi oko desetinu svjetske nafte.

Saudijska korporacija Saudi Aramco najveći je svjetski izvoznik crnog zlata. Naravno, ne prodaje se sva saudijska nafta u dolarima, ali najmanje 60% ide na svjetsko tržište tankerima i naftovodima, a većina transakcija se odvija u dolarima.

S obzirom na trenutnu situaciju je jasno da Donald Trump ne želi uvrijediti saudijskog krunskog princa, jer Saudijci lako mogu slomiti američku ekonomiju i burze. U tom kontekstu, Trump jeste predsjednik uvjetno rečeno “demokratske zemlje”, ali ga ne zanima  što čini režim u Saudijskoj Arabiji. Ono što Trumpa brine je novac iz Saudijske Arabije, a Saudijci kupuju ogromnu količinu američke vojne opreme i tako podržavaju američki vojno-industrijski kompleks. Kakav osjećaj za demokraciju i druge gluposti? Kao što poznata američke izreka kaže: “Možda i jeste kurvin sin, ali je naš kurvin sin.” Uz sve to, vrlo bogat.

New Eastern Outlook

 

Amnesty InternationalDonald Trumpsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mateja
4 godine prije

ZDA so Babilonska kurba.

kashogi tartar steak ala mbs
4 godine prije

živio nezavisni Qatif !

Zadranin
4 godine prije

Ko će s kime nego najveći sponzori terorizma na svijetu, i najveće ubojice, ratni zločinci, kriminalci i lažovi ovog “modernog demokratskog” doba.

I usto veliki zagovaratelji ljudskih prava.

Bijedni amerokenjski licemjeri..

Pljuc!

Kašogi
4 godine prije

vidi kako izlizane potplate ima ovaj sin od Salmana… kriza stisla, već dvaput ih je obuo

samo tako
4 godine prije

USA-KSA , win-win
Ne smeta to ni demokratima ni republikancima, ali što se može kad još nisu naučili razdjeliti plijen ravnomjerno

kremit und satir
4 godine prije

Motorna pila band on tour

Max
4 godine prije

Lijepo društvo ovi na slici jedan bolji od drugog. A sad ozbiljno ta dinastije je i opstala samo zahvaljujući vezama s Velikom Britanijom i Amerikom i njihovim naftnim interesima. I nisu bili pravi vladari te zemlje.

Perun
4 godine prije

A sta je sa VIZAMA za USA …Ima li neko Logican odgovor na ovo pitanje ….Sta misle ljudi iz oruzanih snaga HR…
Sta je sa diplomatskom sluzbom HR…Nesto je trulo u drzavi ,,Danskoj”…Mislim da bi za odgovor na ovo i sva druga pitanja trebalo pitati HAMLETA IZ MRDUSE DONJE…USA namecu politiku sile vlastitim saveznicima (citaj vazalima )….Poglavito novim clanicama EuRopske mUnije u pogranicnom podrucju sa Rusijom ….Mozda zele inscenirati novi bratoubilacki sukob…kao na prostoru bivse SFRJ….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac …PS..Kad zvijer krepava sve smrdi oko nje…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI