SAD se ne mogu nositi s rusko-kineskim savezom kojeg su same stvorile

rusija kina
48 komentara

Prema izvješću koje je izradila Zaklada Heritage, think-tank iz Washingtona, otvoreno neprijateljstvo koje su posljednjih godina američka vlada pokazale protiv Rusije i Kine, kroz sankcije, vojne provokacije i eksplicitne prijetnje, umjesto ranije postojećeg saveza zajedničkih interesa ove dvije zemlje je dovela do uspostave punopravnog vojnog i ekonomskog bloka između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine.

Ako se do 2014. i 2015. godine moglo govoriti o dvije zemlje koje imaju zajedničke interese i usko surađuju u brojnim područjima, što se tiče vojne i ekonomske sfere, tu se nije moglo govoriti o visokom stupnju integracije i Rusija i Kina su zadržale visok stupanj neovisnosti.

Međutim, sada je rusko-kineski vojni blok već u procesu integracije snaga, što su pokazale nedavno održane masovne vojne vježbe u Sibiru. Ovaj je blok postao moćan neprijatelj s kojim se u slučaju otvorenog sukoba SAD vrlo teško mogu nositi, dok iz velikog rata ne mogu izaći kao pobjednik.

Autori izvješća ističu kako američkim nacionalnim interesima, prema Pentagonu, prijeti “Skupina 4 + 1”, koju čine Rusija, Kina, Sjeverna Koreja, Iran i terorizam. Ova vrlo lukava formula stavlja terorizam u istu kategoriju uz zemlje koje se stvarno bore protiv ove pojave, kao što je pokazalo sukob u Siriji i Iraku.

Neposredno prije objave ovog izvješća, američki portal “We Are The Mighty”, specijaliziran za vojne strategije, objasnio je nemogućnost zauzimanja Rusije zbog njezinih ekstremnih vremenskih uvjeta, veličine teritorija zemlje, snage njene vojske i zbog karakteristika ruskog mentaliteta.

“Rusi bi radije uništili svoju zemlju nego je ostavili u rukama napadača”, piše u članku objavljenom na američkom portalu.

U isto vrijeme pojašnjava i nemogućnost osvajanja Kine, prije svega zbog njezine populacije od milijardu i 300 milijuna ljudi. Tome moramo dodati neizmjernost kineskog teritorija i njihovu spremnost da se odupru okupatoru, kao što pokazuje cijela povijest Kine. Ukratko, Kina je pogubno neprijateljsko okruženje za sve strane napadače.

Oba izvješća, međutim, ne spominju činjenicu da bi napad na Rusiju i Kinu bilo samoubojstvo za SAD, jer obje zemlje imaju snažne nuklearne arsenale koji bi mogli dovesti do izumiranja života u Sjedinjenim Državama.

U slučaju Rusije bi opsežne štete dovele do uništavanja višemilijunskih gradova, dok bi napad na Kinu potopio američku ekonomiju.

Zaklada Heritage je utjecajni think-tank iz Washingtona koji podržava sukob s Moskvom i Pekingom, stoga je nejasno kako ovo izvješće ne uzimaju u obzir jastrebovi Trumpove administracije i neokonzervativne dužnosnike koji proteklih tjedana daju izjave u kojima eksplicitno prijete Rusiji i Kini i pokazuju snažnu sklonost stvaranju ratne psihoze pod svaku cijenu, samo kako bi potvrditi unilateralnu američku hegemoniju  svijetu, koja je u proteklih nekoliko godina vrlo upitna.

Heritage Foundation / We Are The Mighty

HeritageWe Are The Mighty
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
velebit
5 godine prije

Rusija i kina nisu nikakav problem za usa. Nj ekonomski ni politički ni vojni, one su samo remetilački faktor.

Segota
5 godine prije

Nema brige!!??? Zvaće John Waine i Chuck Norrisa oni će to srediti kò pasulj!!…

Travis
5 godine prije

Moderni ratovi se ne vode oružjem nego ekonomskim, informacijskim, političkim i drugim, mekim, sredstvima. Na tom planu Rusija je patuljak.

MilanCZ
5 godine prije

“We Are The Mighty” piše dezinformacije,savez među Kinom i Rusijom nepostoji,postoje samo trenutni interesi.Kina kao nova globalna sila koja ima preuzeti globalnu silu od engleske ima za cilj relaizirati put svile i samim time preuzeti polticku hegemoniju u cjelom svijetu.To globalisti nece dozvoliti ikao je ona njihov projekat,to ce kociti Indija i Rusija.Globalisti s eopekli oko Amerike kad su stvorili slican projekat a sad aimaju problema da sve to sruse u americi i oslabe moc americke drzavne elite koja s eodpojila od globalista i radila im probleme u sivjetu unazad 30 godina.Amerikanci imaju sovjih problema previse u zadnje vrijeme tako da njihov utjeca je sada pao ikao s emalo bahate svojim naoruzanjem ali nemaju se vis eprotiv koga boriti,ratovati,vrijeme Pax Amerikana je proslo.Iran kao novi globalni projekat jos uvijek nema tu snagu da preuzme kontorlu ujedinjena svih muslimana u svijetu,kontrolu dobrih muslimana u Evropi.Preko Irana cionisiti zele svom silom unistiti… Čitaj više »

Ivo
5 godine prije

Budalaštine za domaću upotrebu. I Rusija i Kina su daleko zdravije države od usa,koja je utonula u tešku dekadenciju i ubrzani pad u svakom pogledu. Uz to,napad na Rusiju = samoubojstvo. Srećom, idloti su svjesni toga,pa samo laju. Ništa od napada.

Son of Alerik
5 godine prije

Ne postoji očiti ruski interes stvaranja ‘rusko-kineskog’ vojnog bloka. Kinezi Ruse niti trebaju, niti mogu obraniti. To mogu Rusi i sami. Što se tiče kineskog interesa za takvim vojnim blokom, to je već nešto drugo. Kinezi još uvijek nisu dovoljno vojno omoćali da bi se mogli sami nositi s Amerikancima. Međutim, prije ili poslije će Kina postati dovoljno vojno jaka i sama. Samo što im arhineprijatelj, onaj kojeg moraju pokoriti nije SAD, nego Rusija. Pred kineskim vratima je nepregledno nenaseljeno (rusko) područje bogato naftom, plinom i svim drugim resursima, a kinesko stanovništvo raste li raste. S rastom stanovništva, rastu i kineske potrebe za energentima, ali i za prostorom. Kad Kina dovoljno ojača, drugačije će se strategije (koje već sasvim sigurno postoje) početi otvarati. I naslov teksta govori o savezu kojeg su SAD stvorile, dalje bi trebalo stajati ‘svojom promašenom i glupom politikom’. Je li stvarno promašena i stvarno glupa? Pogledamo… Čitaj više »

Odisea
5 godine prije

Velebiit što bi rekli ti si izgleda samo antiprotivan)!

kurjaca
5 godine prije

mozda je vic a mozda je i pravi intervju bio a ide ovako; zapadni novinar u intervju nekog kineskog generala je upitao sta bi Kina uradila u slucaju sukoba sa nekom vecom silom, odgovor je bio regrutirali bi 10 milijuna i sta onda pita ga novinar e onda bi tih 10 milijuna poslali da se predaju, ne postoji ta sila koja se moze nosit sa 10 milijuna ratnih zarobljenika

eu kolonija
5 godine prije

ratna psihoza koja drma ameriku je znak da gube ključne točke na euroazijskoj geopolitičkoj ploči pa valjaju gluposti nebi li se netko upecao

slo
5 godine prije

zašto uvijek pišete o ratu..pa ako bude nekakv rat,nas više uopče neče biti…pa da pobijedi bilo ko..ne znam koji je rat još bijo dobar i,da se u njemu navija za nekoga…i sve te velike sile baš boli ono nešto za nas male…bilo danas,bilo juče,uvijek je isto..i zato ne razumem zašto se navija ze bele,crvene,žute…
i ova moja srbohrvaščina više nije na nivoju…bilo je davno kada sam bio u vojski bivše juge…

bbbb
5 godine prije

Oni koji vode Rusiju, Kinu i čemeriku će ih uništiti. Nije badava dat nukleus zemljanima, prvi bobrok rat pravni osnov za juriš na zemlju, drugi rođenje a treći za ustolićenje rozmarine bebe zvanično ko vladara preostalog svijeta poslije nukleusa. Iako očevi rozmarine bebe i sada vladaju njime.

minimoris
5 godine prije

potrudio sam se da procitam sve komentare,i nije mi jasna jedna cinjenica,da se vecina komentatora vodi politikom zastarelih strategija. Prvo teoretski je nemoguce standardno osvojiti velike drzave,tipa Rusija,SAD,Kina,Indija…itd.Pod tim standardno mislim na ulazak vojne cizme na tu teritoriju i klasicna okupacija. Ajde da postavimo ovako stvari,recimo za primer americka strategija Munjevit Globalni Udar prema Rusiji. Postavljene rakete u Poljskoj,Rumuniji,Juznoj Koreji i u nekoj zemlji sa juga Rusije i u Baltickom moru se postavi deo flote,jedini problematican deo je sever,ali da recimo i tu postave par podmornica koje mogu da lansiraju rakete i probiju led na povrsini.I recimo primer u jednom trenutku ispale jedan plotun od par hiljada raketa prema Rusiji i uniste 90 % nuklearnog potencijala,sta bi Rusija mogala da uradi.prva stvar je da ispali ostalih 10% raketa prema USA i nekim zemljama Evrope i onda ostaju bez nuklearnih raketa i postaju regionalna sila i nista vise,ili da sacuvaju te… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.