SAD se ne mogu nositi s rusko-kineskim savezom kojeg su same stvorile

rusija kina
50 komentara

Prema izvješću koje je izradila Zaklada Heritage, think-tank iz Washingtona, otvoreno neprijateljstvo koje su posljednjih godina američka vlada pokazale protiv Rusije i Kine, kroz sankcije, vojne provokacije i eksplicitne prijetnje, umjesto ranije postojećeg saveza zajedničkih interesa ove dvije zemlje je dovela do uspostave punopravnog vojnog i ekonomskog bloka između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine.

Ako se do 2014. i 2015. godine moglo govoriti o dvije zemlje koje imaju zajedničke interese i usko surađuju u brojnim područjima, što se tiče vojne i ekonomske sfere, tu se nije moglo govoriti o visokom stupnju integracije i Rusija i Kina su zadržale visok stupanj neovisnosti.

Međutim, sada je rusko-kineski vojni blok već u procesu integracije snaga, što su pokazale nedavno održane masovne vojne vježbe u Sibiru. Ovaj je blok postao moćan neprijatelj s kojim se u slučaju otvorenog sukoba SAD vrlo teško mogu nositi, dok iz velikog rata ne mogu izaći kao pobjednik.

Autori izvješća ističu kako američkim nacionalnim interesima, prema Pentagonu, prijeti “Skupina 4 + 1”, koju čine Rusija, Kina, Sjeverna Koreja, Iran i terorizam. Ova vrlo lukava formula stavlja terorizam u istu kategoriju uz zemlje koje se stvarno bore protiv ove pojave, kao što je pokazalo sukob u Siriji i Iraku.

Neposredno prije objave ovog izvješća, američki portal “We Are The Mighty”, specijaliziran za vojne strategije, objasnio je nemogućnost zauzimanja Rusije zbog njezinih ekstremnih vremenskih uvjeta, veličine teritorija zemlje, snage njene vojske i zbog karakteristika ruskog mentaliteta.

“Rusi bi radije uništili svoju zemlju nego je ostavili u rukama napadača”, piše u članku objavljenom na američkom portalu.

U isto vrijeme pojašnjava i nemogućnost osvajanja Kine, prije svega zbog njezine populacije od milijardu i 300 milijuna ljudi. Tome moramo dodati neizmjernost kineskog teritorija i njihovu spremnost da se odupru okupatoru, kao što pokazuje cijela povijest Kine. Ukratko, Kina je pogubno neprijateljsko okruženje za sve strane napadače.

Oba izvješća, međutim, ne spominju činjenicu da bi napad na Rusiju i Kinu bilo samoubojstvo za SAD, jer obje zemlje imaju snažne nuklearne arsenale koji bi mogli dovesti do izumiranja života u Sjedinjenim Državama.

U slučaju Rusije bi opsežne štete dovele do uništavanja višemilijunskih gradova, dok bi napad na Kinu potopio američku ekonomiju.

Zaklada Heritage je utjecajni think-tank iz Washingtona koji podržava sukob s Moskvom i Pekingom, stoga je nejasno kako ovo izvješće ne uzimaju u obzir jastrebovi Trumpove administracije i neokonzervativne dužnosnike koji proteklih tjedana daju izjave u kojima eksplicitno prijete Rusiji i Kini i pokazuju snažnu sklonost stvaranju ratne psihoze pod svaku cijenu, samo kako bi potvrditi unilateralnu američku hegemoniju  svijetu, koja je u proteklih nekoliko godina vrlo upitna.

Heritage Foundation / We Are The Mighty

50
Ostavite komentar

avatar
10000
12 Grupirani komentari
38 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
46 Komentatori
velebitOBICNOSAMOCITAMvelebitbob rockTravis Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Ivo
Gost
Ivo

Budalaštine za domaću upotrebu. I Rusija i Kina su daleko zdravije države od usa,koja je utonula u tešku dekadenciju i ubrzani pad u svakom pogledu. Uz to,napad na Rusiju = samoubojstvo. Srećom, idloti su svjesni toga,pa samo laju. Ništa od napada.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik

Kod nas bi rekli: ‘budalu nit hebi nit je kuci vodi’ .

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver

Bravo Ivo .Ko ne uči iz povjesti-istorije Napoleon,Hitler sjedi 1.

kurjaca
Gost
kurjaca

mozda je vic a mozda je i pravi intervju bio a ide ovako; zapadni novinar u intervju nekog kineskog generala je upitao sta bi Kina uradila u slucaju sukoba sa nekom vecom silom, odgovor je bio regrutirali bi 10 milijuna i sta onda pita ga novinar e onda bi tih 10 milijuna poslali da se predaju, ne postoji ta sila koja se moze nosit sa 10 milijuna ratnih zarobljenika

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Fenomenalno! Nikad do sad čuo no taktika za 10!

ray
Gost
ray

nadjubrili bi sibir lepo tih 10 miliona…

Segota
Gost
Segota

Nema brige!!??? Zvaće John Waine i Chuck Norrisa oni će to srediti kò pasulj!!…

....
Gost
....

Rambo je vec u Rusiji tako da …..

slo
Gost
slo

zašto uvijek pišete o ratu..pa ako bude nekakv rat,nas više uopče neče biti…pa da pobijedi bilo ko..ne znam koji je rat još bijo dobar i,da se u njemu navija za nekoga…i sve te velike sile baš boli ono nešto za nas male…bilo danas,bilo juče,uvijek je isto..i zato ne razumem zašto se navija ze bele,crvene,žute…
i ova moja srbohrvaščina više nije na nivoju…bilo je davno kada sam bio u vojski bivše juge…

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo

Pobjednik se unapred zna,to je onaj koji se razmnzava Brze u Kracem
Vremenskom intervalu.

Tko ce u meduvramenu bit bogatiji,to je onaj tko bude imao
Plodniji um.u njega ce I njiva bit plodnija.

Tko ce zavladati svijetom. E to je onaj koji ce sluziti svima
I biti rob svima,

Tko ce bit sretan na planeti.
Onaj tko se odrekne svoga ja I pustih zelja

eu kolonija
Gost
eu kolonija

ratna psihoza koja drma ameriku je znak da gube ključne točke na euroazijskoj geopolitičkoj ploči pa valjaju gluposti nebi li se netko upecao

Odisea
Gost
Odisea

Velebiit što bi rekli ti si izgleda samo antiprotivan)!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Ne postoji očiti ruski interes stvaranja ‘rusko-kineskog’ vojnog bloka. Kinezi Ruse niti trebaju, niti mogu obraniti. To mogu Rusi i sami. Što se tiče kineskog interesa za takvim vojnim blokom, to je već nešto drugo. Kinezi još uvijek nisu dovoljno vojno omoćali da bi se mogli sami nositi s Amerikancima. Međutim, prije ili poslije će Kina postati dovoljno vojno jaka i sama. Samo što im arhineprijatelj, onaj kojeg moraju pokoriti nije SAD, nego Rusija. Pred kineskim vratima je nepregledno nenaseljeno (rusko) područje bogato naftom, plinom i svim drugim resursima, a kinesko stanovništvo raste li raste. S rastom stanovništva, rastu i… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac

@Son of Alerik “…Kinezi Ruse niti trebaju, niti mogu obraniti. To mogu Rusi i sami…”???
Kinezi ne mogu obraniti ni sebe od Amerike a ne još Rusiju. Rusija brani njih vojno a ovi njih ekonomski. U slučaju klasičnog sukoba Rusija bi pobjedila Ameriku. Kina još uvijek nije 1. liga u vojnom smislu, ali svakako će postati to.
Mnogi ruski vojni stručnjaci (i ini) smatraju da Rusija ima jaču vojsku oa USA, to što je američka 2-3x veća nije presudno.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

@čitalac
Slažemo se. Jasno je tko ima koristi od ‘kinesko-ruskog vojnog saveza’.

radijacija2000
Gost
radijacija2000

@SOA Vidi, ovo oko kineske kolonizacije Sibira…pa nevjerujem baš, ako ne zbog drugoga onda zbog surove klime. Koji dio svijeto sjeverno od paralele od 60 stupnjeva je gusto nastanjen ? Niti je Kanada niti Sjeverna Evropa gusto nastanjena…jednostavno, ljudima je neprijatno živjeti na takvoj klimi .

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

KInezi inače uvijek pitaju svoje stanovništvo je li im prijatno, udobno, ugodno pa onda vlast donosi odluke u skladu s odgovorima koje dobiju od naroda:).

Moreno
Gost
Moreno

SoA Logično je kako se savezništva sklapaju i raskidaju, međutim postoje i razlike između tih ”savezništava” odnosno percepcije istih. Imamo onu srpsku ”nas i Rusa 200 miljuni”, a i ovu hrvatsku ”nas i saveznika miljarda”. Nadalje savezništvo more bit između ravnopravnih koje se raskine lako kako se i sklopilo i savezništvo između vladara i vazala di opcija raskida savezništva uopće ne postoji . . . također i obrasci osvajanja se minjaju, npr Europa se polako doosvaja migracijama, postoje i ekonomska osvajanja bez izravne upotrebe vojske šta Kina radi u Africi di kineska vojska dolazi naknadno i potiho kako bi bila… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Moreno Da je svijet crno-bijeli (zanimljivo je da je i bio takav skoro sve do trena dok crno-bijeli TV nisu masovno postali TV u boji), kao što zaostali u nostalgičarskim vremenima misle, onda bismo lako. Kauboji i Indijanci. Partizani i Nijemci (ustaše/četnici), unutarnji i vanjski neprijatelji, naši i vaši, NATO i Varšavski pakt. Svijet i sve u svijetu se promijenilo, ali ne drastično (drastično nas tek čeka), sukobi su postali suptilniji, prijevare sofisticiranije, a savezi labilniji. Bojim se da nekakve američke strategije nema, kao ni ruske. Jedino se kineska strategija nazire po svim kontinentima (Ruse su uvukli u ekonomsku ovisnost,… Pročitaj više »

minimoris
Gost
minimoris

potrudio sam se da procitam sve komentare,i nije mi jasna jedna cinjenica,da se vecina komentatora vodi politikom zastarelih strategija. Prvo teoretski je nemoguce standardno osvojiti velike drzave,tipa Rusija,SAD,Kina,Indija…itd.Pod tim standardno mislim na ulazak vojne cizme na tu teritoriju i klasicna okupacija. Ajde da postavimo ovako stvari,recimo za primer americka strategija Munjevit Globalni Udar prema Rusiji. Postavljene rakete u Poljskoj,Rumuniji,Juznoj Koreji i u nekoj zemlji sa juga Rusije i u Baltickom moru se postavi deo flote,jedini problematican deo je sever,ali da recimo i tu postave par podmornica koje mogu da lansiraju rakete i probiju led na povrsini.I recimo primer u jednom… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb

Oni koji vode Rusiju, Kinu i čemeriku će ih uništiti. Nije badava dat nukleus zemljanima, prvi bobrok rat pravni osnov za juriš na zemlju, drugi rođenje a treći za ustolićenje rozmarine bebe zvanično ko vladara preostalog svijeta poslije nukleusa. Iako očevi rozmarine bebe i sada vladaju njime.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

I kaj više nisu napumpali tu rozmari.. Mogli su imat sad hrpu beba, koje budale…

EU dismr
Gost
EU dismr

@Pizi, rozmari je trandža, kol’ko god pumpali … 🙂 🙂

MilanCZ
Gost
MilanCZ

“We Are The Mighty” piše dezinformacije,savez među Kinom i Rusijom nepostoji,postoje samo trenutni interesi.Kina kao nova globalna sila koja ima preuzeti globalnu silu od engleske ima za cilj relaizirati put svile i samim time preuzeti polticku hegemoniju u cjelom svijetu.To globalisti nece dozvoliti ikao je ona njihov projekat,to ce kociti Indija i Rusija.Globalisti s eopekli oko Amerike kad su stvorili slican projekat a sad aimaju problema da sve to sruse u americi i oslabe moc americke drzavne elite koja s eodpojila od globalista i radila im probleme u sivjetu unazad 30 godina.Amerikanci imaju sovjih problema previse u zadnje vrijeme tako… Pročitaj više »

Travis
Gost
Travis

Moderni ratovi se ne vode oružjem nego ekonomskim, informacijskim, političkim i drugim, mekim, sredstvima. Na tom planu Rusija je patuljak.

MilanCZ
Gost
MilanCZ

to ti mislis,na koncu rakete odlucuju tko je gazda a ne pare,pare su komad papira koje preko noci nestaju kao i polticari.Sto mislis zasto je u zadnjih godina americka elita vladala svijetom,proizvodila ratove itd..zato jer nije imala protivnika koji ih mogao nagaziti,sada je tu Rusija koja je vojno ojacala,vode pametni ljudi ia globalistima je vec pun kufer amera i njihovo vrijeme prolazi,dolaze novi igraci.

Zadranin
Gost
Zadranin

@Travis

Ako je Rusija patuljak po tvome, zašto je se onda divovi sa Zapada boje? Zašto se divovi uopće diraju u nekog tko im je “nedorastao po veličini”, nekog tko je patuljak prema njima?

Neki muškarci kažu: “nije bitna veličina, nego tehnika..”

Znamo kakvi su to muškarci (malog k****..)

Pljuc!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Zato USA i ima 11 udarnih skupina nosača zrakoplova. Oni im služe za globalno projiciranje ekonomskog prosperiteta.

brico
Gost
brico

Pa ti si neki Travis. Pa da, zaista si Travis što znači mali mozak.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Pozdrav Travis. Nema te, neka si se ti nama javio, evo i hiber se vratio što znači da je krenula jesenja šema trolanja. ?

Travis
Gost
Travis

Tadmure, pa vaša cijela web stranica je obično trolanje 🙂

Jozo
Gost
Jozo

Vidi se iz priloženog

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Pričaj to svojima u ambasadi

velebit
Gost
velebit

Rusija i kina nisu nikakav problem za usa. Nj ekonomski ni politički ni vojni, one su samo remetilački faktor.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik

Divim ti se.

kiki
Gost
kiki

pa gazda je isti…

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva

Ubi me ako ti imas blage veze sta si htio reci.

Ivo
Gost
Ivo

hebi ga, na velebitu se slabo love signali

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Kako nisu problem ako su “remetilački faktor”. Daj objasni mi molim te.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Oksimoron!

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga

Velebit
U pravu si ameri printaju dolare za svakog ko je na njihovoj strani u Rusiji i pronadju neku budalu da to primi ali u Kini im neide jer ovi godisnje ubiju 10000 tisuca tih budala zbog primanja mita??

Jozo
Gost
Jozo

Dao sam ti plus za glupost dana ?

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM

Velebit oni koji koriste USA i njenu moc u svrhu svjetskog hegemonizma po njihovim pravilima u stvari imaju samo dva problema. To su Rusija i Kina. Kako je ipak vaznija vojna sila od ekonomske najveci problem im je Rusija. Hegemoni imaju u svojim smjernicama zacrtano da moraju nametnuti svoju mantru ostalima i da moraju preventivno unistiti svaku drzavu koja im u njihovom planu moze pruziti znacajni otpor. Oni su poslije Jelcina mislili da su rijesili problem Rusije ali su se ocigledno rano obradovali. Putin polako vraca uteg na svoju stranu. Bas zato se ovih godina stvari dogadjaju ubrzano jer trenutno… Pročitaj više »

velebit
Gost
velebit

@OBICNOSAMOCITAM U svemu se slažem sa tobom osim onog dijela sa dolarom, pa ću ti reći i zašto. Po netu i forumima ima brdo navijača koji prizivaju propast dolara isto kao i subotari što prizivaju propast svijeta. Svaki put kada vidiš naslov članka o dedolarizaciji onda znaj da onaj što ga je pisao i onaj što ga čita imaju samo jednu stvar zajedničku a to je velika količina neznanja i naivnosti. Razlog je jako jednostavan rezerve centralnih banaka na cijeloj kugli su 80% u dolarima, svjetska trgovina je 90% u dolarima i tako je zadnjih 10 do 15 godina. u… Pročitaj više »

bob rock
Gost
bob rock

Druže Velebit, šta reći a pritom ne zazvati majku Jugoslaviju!? Svak tko je imalo mudar priželjkuje što skoriji pad dolara kao globalne rezervne valute! Zašto? Iz jednostavnog razloga što je bolje imati ekonomski kolaps SAD-a, a time i ostatka svijeta, danas nego za dva tri desetljeća. Kad Ameri padnu oporaviti će se kroz desetljeće ili dva, dok će drugi(male zemlje tipa Mađarska) propasti do temelja i tko zna da kako će završiti EU! Ameri rade BUDALE od drugih nacija! Američki javni dug je neodrživ i raste iz dana u dan. Njima je nemoguće postići proračunski suficit, čak i uz posvemašnje… Pročitaj više »

velebit
Gost
velebit

@bob rock Test faza propasti dolara je bila kriza 2008.g. Zemlje koje nisu osjetile tu krizu prebrodit će i propast dolara. “Ameri rade BUDALE od drugih nacija!” Budale su business opportunity i to treba maximalno iskoristiti. “Američki javni dug je neodrživ i raste iz dana u dan” Neka raste, nek se dolari štampaju to je dobro za ekonomiju. Više novca u opticaju više posla i zarade, veća je i inflacija ali to je dio dobre strane posla. Proračunski suficit je ostvario Clinton pa smo poslje toga imali veliku krizu, izgleda da suficit nije dobra stvar. ” Dakle opet politika ispred… Pročitaj više »

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM

Neke stvari koje si napisao u vezi dolara ovdje kao ona o pustanju kineskih obveznica su logicne. Po toj logici bi se dalo zakljuciti da Kina ne zeli unistiti svoju najbolju musteriju. To jeste tako ali samo do onog trenutka dok musterija ne pokusa unistiti nju. Tad se pravila igre mjenjaju. USA intenzivno radi na pripremama za porobljavanje Rusije i Kine vec godinama. Ocigledno je da je pao dogovor izmedju Rusije i Kine da bez obzira na sve probleme koje to moze izazvati moraju da idu na dedolarizaciju ako misle opstati. To se vidi i po BRICKS.u i po ovoj… Pročitaj više »

velebit
Gost
velebit

Dedolarizacijom samo pokušavaju uhvatiti bolje pozicije za neke nove trgovačke ugovore sa usa. Sa dolarom se jednostavno više zarađuje zbog toga je neće ni biti.

EU dismr
Gost
EU dismr

..remetilački traktor ? ..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik