SAD upozorile Indiju – Iran

Vijesti u podne

SAD upozorile Indiju da ne uzima ruski S-400

Washington pokušava da odvrati Indiju od kupovine ruskog S-400. Ovo upozorenje dešava se neposredno pred posjetu Mike Pompea Indiji.
“Što se tiče S-400, mi pozivamo sve naše saveznike i partnere, uključujući i Indiju da se odreknu saradnje sa Rusijom na ovom polju”. “Ovo je vrijeme kada ćemo ohrabriti Indiju da pogleda alternative” naveo je neimenovani zvaničnik State Departmenta.

Upozorenje stiže nakon što je New Delhi jasno stavio da znanja da nema planove za ukidanje sporazuma vrijednog više milijardi dolara koji je zaključen sa Moskvom prošlog oktobra. Dok SAD ostaju jedan od najboljih indijskih dobavljača oružja indijsko odricanje od S-400 neće biti moguće.

Washington očajnički nastavlja da podstiče zemlje za kupovinu MIM-104 Patriot sistema iako se mnoge tradicionalno prijatelje zemlje naklonjene americi odlučuju za ruske sisteme.


Planiran napad na 3 lokacije

Iako je pokrenuo napad na Iran, predsjednik Donald Trump kaže de je na kraju odlučio da napad ipak nije proporcionalan obaranju bespilotne letjelice. Trump je juče rekao kako je odgodio napad samo 10 minuta prije njegovog početka i da su avioni već bili u vazduhu. Trump tvrdi da bi Iranske žrtve da se napad dogodio iznosile 150 ljudi te je potencionalne žrtve uporedio sa bespilotnom letjelicom i rekao da ona ipak nema ni jednog čovjeka u sebi.

Američki predsjednik je dodao da će sankcije prema Iranu biti dodatno pojačane kao dio kampanje maksimalnog pritiska kako bi se vođstvo zemlje prisililo da ponovo pregovara o nulearnom sporazumu.


 

Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
P.V
4 godine prije

Cini mi se da ce se uskoro Trump morati pitati za vrstu toaletnog papira kojeg je dozvoljeno kupovat i od koga.Nesto mislim da je on u dosluhu sa Putinom ,jer da mu Putin recimo kaze “slusaj rugobo jeli ti mislis da ces prezivjet ako se mi umjesamo sa nasim naoruzanjem; pun nam je kufer tebe i tvojih prijetnji cijelome svijetu” .Bez obzira dali bi to bilo ozbiljno ili ne,ali stara rugoba bi se malo obuzdala i pocela razmisljat prije slijedece prijetnje bilo kome.

tihobl
4 godine prije

Marko je u pravu.
Zna se gdje se krompir kupije – u marketu i to holandski.

Marangun
4 godine prije

kolko su ih puta upozorile
da su već postali nezanimljivi
na zapadu ništa novo

Majk Majers
4 godine prije

A taj Marko ugnjetava sva sela uz pomoć vlasti i teško mu je stat na kraj. Zasad

Trubadur
4 godine prije

Nema više meke sile…. Samo još prijetnje, sankcije i carine… Za ratove, naravno osim protiv onih država iz kamenog doba su mnogo preraztegnute…. Ili, da poenostavim… Živimo u interesantnim vremenima i možemo u živo, da pratimo, kako polako propada imperija…

samo tako
4 godine prije

Psi laju, karavane prolaze….

4 godine prije

Nije spomenuto, ali…Sretan vam dan antifašističke borbe.

Zadranin
4 godine prije

Hebeš i UN i sve ove amerokenjske uguze(pa i moj Hrvatistan!) koji dozvoljavaju ovim amerokenjcima: najvećim svjetskim kriminalcima i mafijašima.. da rade što hoće.

Ja sam im svoje sankcije odavno nabio: na par internetskih foruma više ne sudjelujem kao lokalni moderator, ili tehnička podrška.

Recimo, na TWCenter forumu (Total War Center Forum) sam već godinu dana u bojkotu tog foruma, tamo sam poznat po nadimku: ElvenKind.

E nećete, gamad jedna..

Pljuc!

Tomica
4 godine prije

Ako se ne varam, Turska bi trebalo svoj sustav S-400 dobiti već idući mjesec. Nakon toga će sve biti drugačije. Prijetnje, ucjene i ostali “demokracijski” načini uvjeravanja neće biti toliko učinkoviti. Ovakvo ponašanje će na kraju najviše štete nanijeti SAD.

Tomica
4 godine prije

Očekujem da će se uskoro opet desiti neki incident i da će “humano” odustajanje od akcije biti nemoguće. Trump uvodi nove sankcije koje bi trebale privoliti Iran na pregovore. Jedan od Trumpovih bisera je jednostrano povlačenje iz sporazuma i s tim je faktički obezvrijedio bilo kakve pregovore sa SAD. Sve što Trump uradi jednostavno vodi u katastrofu.

HEKPCT
4 godine prije

Što se S-400 tiče, nema to veze s konkurencijom. Ameri jednostavno ne žele da drugi dođu u poziciju da se učinkovito brane od njihovih zračnih udara. Jer Indija, Turska… sve su to države iz kojih bankarske dinastije ne isisavaju onoliko koliko misle da bi mogle i kao takve one su i više nego zreli kandidati za jednu dobru porciju demokracije iz zraka.

Ivi.tz
4 godine prije

Divljaci su zakasnili…proces je pokrenut pa kako god bude ja mislim da neće biti gore kao do sada.

nekoime
4 godine prije

Naša cigla je zamotana u blistavi celofan…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.