fbpx

SAD zaoštravaju sukob s Kinom i Rusijom i od “saveznika” traže da se ponašaju isto

Donald Trump

Nakon što mjesecima iritira njemačku javnost i sve vodeće političare izjavama kako je Berlin dužan obustaviti izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell je sada Berlinu zaprijetio zbog suradnje s kineskim tehnološkim divom Huawei.

Ako Njemačka nastavi razvijati svoju 5G mrežu zajedno s Kinom, Sjedinjene Države će ograničiti razmjenu povjerljivih informacija s Njemačkom, izvještava Handelsblatt, citirajući pismo američkog veleposlanika Richarda Grenella poslanog njemačkom ministarstvu ekonomije. Njemački list primjećuje da je ovaj korak prvenstveno usmjeren protiv Huaweija i da Sjedinjene Države strahuju od konkurencije kineske tvrtke na tehnološkom području. Osim toga, SAD strahuju da će Huawei uspjeti potkopati sigurnost tajnih podataka.

Međutim, američki veleposlanik se opet ponio kao da je Njemačka jedna od američkih saveznih država, a on dužnosnik središnje vlade koji službenim dopisom ima pravo tražiti od Berlina kako i s kim surađivati.

Američki veleposlanik u Njemačkoj, Richard Grenell, prošlog je petka napisao pismo federalnom ministarstvu ekonomije Njemačke u kojem je upozorio da će SAD, ako Njemačka bude surađivala s kineskim tvrtkama u razvoju mobilnih mreža 5G, ograničiti američko-njemačku razmjenu tajnih podataka.

Takav potez Trumpove administracije je još jedan pokazatelj da Sjedinjene Države namjeravaju povećati pritisak na kineski koncern Huawei. Nedavno je američka vlada pozvala svoje saveznike da ograniče ili potpuno isključe Huawei proizvode iz svojih 5G mreža.

Handelsblatt podsjeća kako je u siječnju njemačko ministarstvo unutarnjih poslova, odgovarajući na zahtjev zastupnice Zelenih Katharine Drege, uvjerilo da odbijanje obavještajnog saveza Five Eyes kineskog pružatelja usluga neće utjecati na razmjenu podataka s Njemačkom. Podsjetimo, Five Eyes je udruga obavještajnih službi Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Kanade, Novog Zelanda i Australije.

Prošlog tjedna, Savezna agencija za internet Njemačke objavila popis mjera potrebnih za poboljšanje sigurnosti pri stvaranju 5G mreža. Mjere koje su posebno usmjerene protiv Huaweija nisu na ovom popisu.

Trumpov napad na Huawei je posljedica konkurencije između Sjedinjenih Država i Kine u tehnologiji i sigurnosti. Američka vlada je ozbiljno zabrinuta za integritet podataka i nastoji spriječiti razvoj 5G mreža od strane Kine.

Američki Odbor za strana ulaganja blokira priljev ulaganja iz Kine. Osim toga, Washington je tijekom 2018. godine usvojio najagresivniju nuklearnu strategiju u posljednjih nekoliko godina, unutar koje je moguće, kao odgovor na kibernetičke napade, odgovoriti nuklearnim napadima na Kinu i Rusiju.

Kao što smo rekli, ovo nije prvi put da se američki veleposlanik u Berlinu putem pisama upliće u unutarnje poslove Njemačke.

U siječnju je Richard Grenell u pisanom obliku zaprijetio sankcijama protiv njemačkih tvrtki koje sudjeluju u projektu Sjeverni tok 2. Izgradnja plinovoda već mjesecima komplicira njemačko-američke odnose, ali Berlin ne želi odustati od unosnog posla s Gazpromom.

Usprkos prijetnjama i sankcijama, ekonomski utjecaj Rusije u Europi raste

EU Rusija

Prema izvješću Centra za strateške i međunarodne studije, unatoč antiruskim sankcijama ekonomski utjecaj Moskve u Europi i dalje raste, piše The Wall Street Journal. U dokumentu se navodi da su tri europske zemlje, Austrija, Italija i Nizozemska, kroz svoje političke i financijske sustave, dobrovoljno ili nesvjesno dale Rusiji priliku da “se poigra jačajući utjecaj u Europi”.

The Wall Street Journal piše da je Moskva iskoristila netransparentnost zakona o registraciji poduzeća, liberalni porezni režim i razlike u antikorupcijskim praksama različitih država kako bi proširila svoju gospodarsku prisutnost u nekim zemljama zapadne Europe.

U izvješću se Austrija, Italija i Nizozemska nazivaju “popustljivima”, jer su njihovi financijski i politički sustavi, dobrovoljno ili nesvjesno, dopustili Kremlju da se “igra s ekonomskim i političkim mišićima”.

Od početka krize, koja je uzrokovana ujedinjenjem Krima s Rusijom 2014. i sankcija Sjedinjenih Država i EU protiv Moskve, ruske investicije u Austriji su se gotovo udvostručile. U 2017. godini je 16% izravnih stranih ulaganja u austrijsko gospodarstvo došlo iz Rusije, a 2013. ih je bilo samo 8%.

U Italiji su, prema izvješću, gospodarske veze s Moskvom ojačane zbog inertnih vladinih standarda, kao i zbog činjenice da neke vodeće talijanske stranke dijele antimigrantske stavove Kremlja i skepticizam prema Europskoj uniji. Ruske tvrtke su strateški ulagale u sektore talijanskog gospodarstva kao što su energetika, telekomunikacije i nekretnine, tvrdi američki Centar za strateške i međunarodne studije.

Nizozemska je postala drugi najveći trgovinski partner Rusije, navodi se u izvješću. U Nizozemskoj se količina imovine ruskih tvrtki povećala s 49 milijardi dolara u 2009. na 121 milijardu dolara u 2017. Istina, najveći dio tog rasta dogodio se do 2014.

Sastavljač ovog izvješća, Heather Conley, bivša zaposlenica američkog State Departmenta, kazala je kako joj cilj nije bio kažnjavati Europu ili ove tri određene zemlje, nego skrenuti pozornost na ono što je nazvala “hitnom potrebom za većom transatlantskom suradnjom u borbi protiv ilegalnih financijskih tokova”.

O oba slučaja, bilo da govorimo o ekonomskoj suradnji s Kinom ili Rusijom, SAD su u smislu slobodne trgovine i ulaganja prilično nedosljedne,a s druge strane nemaju ništa ponuditi osim skupog ukapljenog plina i još skuplje vojne opreme. To je priznao i Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, koji tvrdi da je pristaša slobodne trgovine i ulaganja, ali ne kada su u pitanju u Rusija i Kina.

Bolton: Ja sam za slobodnu trgovinu, ali su sankcije protiv Kine nužna opcija

John Bolton

FOTO: John Bolton

U najnovijoj izjavi se fokusirao na Kinu i Huawei, ali su poznati njegovi stavovi o “potrebi sankcioniranja Rusije, sve dok u Moskvi ne promjene ponašanje”.

“Desetljećima je krađom intelektualnog vlasništva od američkih tvrtki Kina izazvala ogromnu štetu Sjedinjenim Državama”, izjavio je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton za Fox Newsu. Prema njegovom mišljenju, razina utjecaja Pekinga na Sjedinjene Države nadilazi ekonomsku manipulaciju i nadmašuje djelovanje bilo koje strane zemlje.

John Bolton je upitan da komentira navodnu krađu krađi intelektualnog vlasništva od strane Kine i predočene su mu tužbe tvrtki koje su tužile Huawei i ZTE za krađu tehnologija koje su bile komercijalna tajna, a zatim su sporazumno riješili stvari. Isto su učinili Cisco, Motorola, T-Mobile, Microsoft i drugi, a Bolton je odgovorio kako promijeniti situaciju?

“Ako se vratim u Američki institut za poduzetništvo i opet postanem kolumnist Fox Newsa, dugo bih mogao govoriti o ovoj temi. Ali sada ću  reći da vjerujem da je predsjednik Trump točno identificirao spomenute strukturne probleme i sve ogromne štete koje je Kina desetljećima nanijela Sjedinjenim Državama, kradući nam intelektualno vlasništvo i prisiljavajući tvrtke da prenesu tehnologiju kod njih. Vrlo je važno zaustaviti ovaj trend i ispravno postaviti pitanje u pregovorima. Mislim da se nitko neće iznenaditi činjenicom da je ova tema složena. Kinezi su suočeni s vrlo teškim izborom i naši povjerenici aktivno rade, ali još uvijek ima puno toga za učiniti, ne samo da se postignu sporazumi o tim pitanjima, nego i da razumijemo kako osigurati dugoročno ispunjenje obveza”, rekao je John Bolton.

U razgovoru za američki kanal je Bolton rekao kako su sada najvažniji pregovori s Kinom i da ne želi sebi pripisati zasluge američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera, ali je govorio što bi američka vlada mogla učiniti u slučaju da Kinezi ostanu pri svom stavu i da ne popuste. Pitanje je bilo hoće li se uvesti dodatne carine na Kineski uvoz, ako Peking ne ispuni svoje obveze?

“Naravno. To je jedna od metoda, jedna od opcija. To je jedan od razloga… Vidite, ja sam zagovornik slobodne trgovine. Ali zato vjerujem da je predsjednik, po mom mišljenju, bio u pravu kada je nametao carine Kini. Uostalom, uspio je privući njihovu pozornost. I čini mi se da je sve ispalo dobro”, rekao je Bolton, iako su pokazatelji trgovinske bilance s Kinom još gori po SAD nego prije pokretanja trgovinskog rata.

Bolton je govorio i o pitanjima nacionalne sigurnosti, jer prema Fox Newsu “rat s Kinom nije samo ekonomski, jer postoji i vojna agresija”. Za SAD je sporno što Kina gradu umjetne otoke u Južnom kineskom moru, a na njima gradi vojne baze. Iako američka vojska ima stotine baza diljem svijeta, problem je što Kina stvara svoje baze, na primjer, kao u Džibutiju. Za SAD je to otvorena agresija Kine i Bolton je pokušao reći što Sjedinjene Države mogu učiniti da to zaustave?

“Po mom mišljenju, pitanje što činiti s Kinom je pitanje egzistencijalne prijetnje američkoj sigurnosti u XXI stoljeću. Tako je ovaj problem postavljen u predsjednikovoj strategiji nacionalne sigurnosti. Taj je problem prioritet za velik dio proračunskih zahtjeva, što će uskoro biti objavljeno. Gledamo što Kina radi u Južnom kineskom moru, što je u izravnoj suprotnosti sa svim njihovim ranijim obećanjima da će u rješavanju teritorijalnih sporova sudjelovati u mirovnim pregovorima. Kina jednostavno prisvaja te stijene, nasipe, male otoke i na njima gradi vojne baze. To je apsolutno neprihvatljivo i zato nastavljamo s manevrima za slobodu plovidbe i tražimo druge načine kako bi se zaustavile inicijative s kojima se pokušava stvoriti nova kineska pokrajina. Netko može reći: “Ali Južno kinesko more je tako daleko”. Ali ono je dvostruko veće od Sredozemnog mora i oko 40 do 50% svih svjetskih trgovačkih brodova prolazi kroz Južno kinesko more. Dakle, ako ovo područje učine svojim teritorijalnim vodama, to će u jugoistočnoj i istočnoj Aziji dovesti do velikih promjena”, rekao je Bolton.

Vraćajući se na ekonomski rat, činjenica je da ne postoji dokaza o procesu prisilnog prijenosa tehnologije i da Peking troši velike svote za kupnju američkih energetskih i tehnoloških tvrtki i kompanija koje pružaju financijske usluge. Postavlja se pitanje, ako nije bilo prisile i Kina je sve to platila, mogu li SAD išta poduzeti?

“Vrlo sam zabrinut. Kina sa svojim think tankovima i Konfucijevim institutima nastoji utjecati na javno mnijenje u Americi, gotovo u istom kontekstu kao što Rusija manipulira izborima, o čemu smo razgovarali. Kao što je prije nekoliko mjeseci u svom vrlo važnom govoru o politici Pekinga objasnio potpredsjednik Pence, ono što Kina radi kako bi utjecala na javno mnijenje mnogo je veće po opsegu i snazi nego bilo koje druge strane akcije koje smo vidjeli ranije. Ali Kina nije ograničena samo na Sjedinjene Države, već se proširuje na Australiju i druge zemlje koje su naši bliski prijatelji. Ova tema neizbježno postavlja pitanje kako očuvati otvoreno i slobodno društvo u našoj zemlji, kada druge države na njega pokušavaju utjecati na način kako to čini Kina. Njihovi postupci daleko nadilaze izbornu manipulaciju, iako smo, naravno, zabrinuti i zbog kineskih akcija u tom smislu”, zaključio je John Bolton.

Iz najnovijih akcija je jasno da SAD pokušavaju protjerati Rusiju iz Europe, što je nemoguće, kao što je nemoguće zaustaviti ekonomski prodor Kine i vojni uspon azijskog diva u vodama koje Peking smatra svojim akvatorijem.

Sav paradoks američkog pristupa se vidi u Boltonovoj tvrdnji da je pristaša slobodne trgovine, ali su sankcije i carine protiv Kine nužna opcija, jer su prisilile Peking na pregovore i, kako je uvjeren, na skore ustupke američkoj strani.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
42 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Labuđi pjev usranaca….
Pa kako taj svijet ne razumije još da su i Kinesko i Sredozemno more teritorijalne vode mirotvoraca, da je njihova tehnologija najnaprednija i najpovoljnija …
Ah, taj glupi svijet

milan
Gost
milan
1 godina prije

Każe se “prodaje muda od labuda” 🙂

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Kao sto vidimo Trump poslao cerku u nas region. Mozda ga je Melanija nagovorila. Sigurno je rekla idi malo da vidis kakvi su momci na Balkanu. Hrvati i Srbi setaju pitona.
Tiffany Ariana Trump instagram
E sad USA ima problem sa Kinom i Rusijom, to tako i treba, veliki treba da se nose sa velikim.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

US “politika” je ubacila u petu brzinu autodestrukcije.
Oni,
ni Pompeo ni Bolton pa ni Trump, nemaju (više) ni vojnu ni političku a ni ekonomsku snagu da uvjetuju svoju volju Rusiji, pa tako ni Kini.
U izvješću “čuđenje”,
Rusija je od US i EU dobila opetovane sankcije,
a RASTE.
Kako to?
Pa zato jer čak i zemlje koje bi kao trebale biti i slijediti US politiku, kao Italija,
okreće i otvoreno pokazuje i Kini i Rusiji da bez obzira na US,
suradnja i trgovanje se proširuje, u zajedničkom interesu.
US (još uvijek) ne želi razumijeti da deal, tj. dogovor nije dugog vijeka, nema veliko zančenje,
ako samo jedna strana u tom ugovoru iima koristi.

prije
Gost
prije
1 godina prije

Ste vidli vi ovo , amer je nijemcima zaprijetil da im ne budu rekli kaj su saznali dok su prisluškivali njemačku vladu i Merkelicu.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Izvrstan!

28.juni
Gost
28.juni
1 godina prije

Stalno ponavljam da je Tramp lider najopasniji po mir u svijetu.SAD trebaju sluge!Ko god im se suprotstavi pada u njihovu nemilost i shodno tome slijede sankcije.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Tramp samo govori otvoreno i Obama je vodio istu politiku.

dalmata
Gost
dalmata
1 godina prije

Kad je ,nika stvar(USrA) kilava,i ja…a mu smetaju.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

ja vol maj fuirer. zig hail!

ps. malo je razlike između nacističke njemačke I amerike. amerikanci, ubijaju ljude kao I nacisti, samo što koristi izgovore o nužnosti tih postupaka a nacisti su ubijali I bili svjesni tog zločina. zbog toga su nacisti bili humaniji. zna se gdje ovo vodi. nadrasa, američka, bi u konačnici trebala pobijediti i pobiti sve neprijatelje tj. sve ostale

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Americka taktika je ista kao taktika SSSR-a na izdisaju. Nastavimo i pojacajmo gluposti koje radimo.Ranjene zivotinje su opasne, treba ih ostaviti nek crknu i po mogucnosti dokrajciti.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

ja to stalno govorim. Wounded beast

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ako ovaj pajac misli da je ‘Rusija manipulirala izborima’, – dva puta je to spomenuo samo ovog puta- onda mu nije mjesto pored Trumpa.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Taj pajac ne misli nego po ne zna se po koji put ponavlja izlizane fraze
Papagaj, ne pajac

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

ali opasan papagaj. Znaš ono: kad laž dovoljno puta ponoviš, postaje istina.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A na koji su to način ‘tehnološke kompanije bile PRISILJENE otići u Kinu’?

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

Jadnici su mislili da če kupiti kineze.???

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Mao Ce Tung je zaprijetio glavnim direktorima.
Biste li vi gospodine možda u naš logor za preodgoj, našto mu je gospodin miljarder rekao, ne hvala, draže mi je uvečanje bogatsva

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

Ameri su totalno prolupali……???

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Malomorgen,
Bolton kaže,i ostade živ:
“Ja sam za slobodnu trgovinu ali nisam!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Danas je eu parlament donio odluku da se prekine rad na Sjev.toku.
Sumnjam da će itko biti fasciniran. Jednom su donijeli istu odluku isti dan kso amer.kongres. ?
Vjerojatno će poslužiti Danskoj da neda svoju dozvolu, pa će stvar morat biti dulja 50 km.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Ima kakav link na ovu odluku?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

EU parlament.
Sve u zatvor.
Zbog lažnog predstavljanja.

JOWAN
Gost
JOWAN
1 godina prije

Za EU države neobavezna resolucija na predlog latvijskog člana parlamenta.

čdsfvnerfpqvrerwfvnewr
Gost
čdsfvnerfpqvrerwfvnewr
1 godina prije

Vele da je rezolucija obavezujuća, na Sputniku…………..

jbg
Gost
jbg
1 godina prije

eto i Njemačka bez struje

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Kasno Marko na Kosovo stize…

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Prema tome dali su ti Ameri lupili sankcije ili nisu, vidiš koliko si bitan ili nebitan faktor u svijetu.

čdsfvnerfpqvrerwfvnewr
Gost
čdsfvnerfpqvrerwfvnewr
1 godina prije

Dok krempita priča Kina gradi 15 razarača istovremeno!!!!!!!!

bulog
Gost
bulog
1 godina prije

pa nisu oni RH, nekad poznata pomorska zemlja koja više nema brodogradilišta.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

U pozadini je cyber ratovanje.
Po pisanju World Politics Reviewa 2010. g, studenti viših godina Pomorskog ratnog koledža u SAD trebali su izraditi procjene na temu:”Kako će se svijet formirati u 2030. godini”. Zanimljivo je jedno podpitanje. ”Kakav multipolarni svijet želimo?”
Obamina administracija je 2009. g. izbacila koncept ”sila kao pristup u upravljanju multipolarnošću”.
Američko Ministarstvo obrane je potvrdilo da je od strane kineskih hakera ukraden 1,5 terabajt podataka o avionu F35. Krajem 2011. g. iranska jedinica za cyber ratovanje je prizemljila američki UAV RQ-170 Sentinel. Američke kompanije za opskrbu plinom su 2012. g. bile pogođene kontinuiranim globalnim cyber napadima. Sumnja se od strane kineskih hakera. Iako je to teško utvrditi. jer i netko drugi može ostaviti lažni trag.
Dva su glavna razloga primjene cyber napada. Prvi je,ostvarivanje vojne nadmoći nad protivnikom u vojnom sukobu, napadom na njegove sisteme za komandu, kontrolu, izviđanje, nadgledanje (command, control, communications, computers, intelligence, surveillance and reconnaissance – C4ISR) ili logističke mreže.
Drugi je napad na infrastrukturu društva koji onemogućavaju njegovo normalno funkcioniranje (financijski sektor,
transport, komunikacije, energetski sektor…). Zvoni li što……. energetski sektor…….. ovih dana….. negdje? Ovi sistemi su dostupniji za napad i međusobno povezani, što ih čini atraktivnijim metama.
Cilj je prisiliti neprijateljsku državu da se povinuje zahtjevima, a bez upotrebe oružane sile.
Pa se vrše procjene sposobnosti za cyber ratovanje potencijalnih proivnika. Na bazi procjene ofenzivne moći, obrambenih sposobnosti i zavisnosti od kompjuterskih sistema. Zavisnost se odnosi na kritične informacijske sisteme koji nemaju pravu zamjenu.
Kina, Rusija i Iran, S. Koreja…. njihove ofenzivne sposobnosti i ranjivost se razlikuju. Kina je veoma sposobna, ali njena zavisnost od kompjuterskih sistema čini je ranjivom. Rusija je veoma sposobna, ali manje zavisna od Kine i samim time manje ranjiva. Iran je najmanje sposoban ali i najmanje ranjiv. Kina je sposobna za izvođenje cyber napada i javno ističe da ih može koristiti u ratu. Ima plan i sposobnosti da odspoji, odvoji svoje nacionalne mreže od ostatka cyber prostora. SAD, po mišljenju nekih autora analiza, nemaju tu mogućnost. Rusija upravo završava zadnje pripreme za generalnu probu odspajanja svoje nacionalne mreže. Sjeverna Koreja ima samo nekoliko sistema koji zavise od cyber prostora tako da joj cyber napadi ne bi nanijeli neke ozbiljnije štete.
Tako ispada da najveće sposobnosti za cyber ratovanje ima Sjeverna Koreja. SAD su trenutno dosta ranjivije na cyber napade od Kine i Rusije.
Problem može biti što prijetnju mogu predstavljati i zemlje koje nemaju razvijene sposobnosti, ali koje mogu unajmiti tim ili timove sposobnih hakera. Ako imaju love. A ako baš zatreba, toliko se uvijek može naći.
Kad može za propalu brodogradnju………i još koješta…..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Daltone,
super komentar kao i obično, ali nemoj im davati ideje!
Dobili bi lovu koja bi otišla isključivo u tri smjera: banke, janjetina i neki auti, dobri po njihovom mišljenju. ?

Rokokoko
Gost
Rokokoko
1 godina prije

U slucaju vojne konfrontacije,spremni su sateliti koji imaju funkciju unistavanja neprijateljskih satelita.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Jbt…pa ovi su stvarno psihopati…

mars
Gost
mars
1 godina prije

Bolton – “ja sam za slobodnu trgovinu, ali….”.I ja bih bio za legalno i ozakonjeno korištenje nuklearnog oružja u rješavanju međudržavnih problemčića da sam jedini i glavni baja u globalnom selu koji ga ima. Ali kako kroz selo šeće još bekrija sa nuklearkama za pojasom, onda je bolje da se njegova upotreba ne legalizuje i ne ozakonjuje. Isto je i sa vašim američkim shvatanjem slobodne trgovine – dok ste bili prva industrijska i tehnološka sila i svijetu naširoko izvozili svoje robe i usluge i bilježili suficit, slobodna trgovina je za vas bila sveta krava. E sada kada ste prnuli u čabar, deindustrijalizirali se (u poređenju sa glavnim rivalima), imate veliki deficit u međunarodnoj trgovačkoj razmjeni a neki drugi momci preuzimaju ulogu koju ste vi nekada imali, onda iza slobodne trgovine ima ono veliko “ALI” – onda slobodna trgovina više i nije tako sveta i ne mora da bude baš toliko slobodna. Klasično siledžijsko-kabadahijsko razmišljanje i ponašanje SAD-a koje je ostali svijet pročitao, koje više bespogovorno ne prihvata i to je jasno i saopštio, ali SAD ne mogu da ga čuju od silne jeke onog prdeža u onom čabru.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Dok ćaća otvara nove frontove sankcijama i carinama protiv Rusije i Kine, kćer mu Tiffany ovih dana, lumpuje po beogradskoj Skadarliji, splavovima i posta selfije iz Knez Mihajlove, u Beogradu, koji je najjači europski saveznik Moskve i Pekinga. Pa sad ti budi pametan!?

igi
Gost
igi
1 godina prije

….sve su to hazarske igre….i u rusiji i u USA vlada okot iz istog legla..

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije

Mene zanima misljenje Melanie,

kremit
Gost
kremit
1 godina prije

Ludilo i arogancija eskaliraju. Prestrasno .Kako ce vazali sada plesati ludjacko kolo?

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Svakom svojom objavom Donny povećava BDP i Rusije i Kine ali ima on dobre “savjetnike”,pa neka mu !!
Mora biti svjestan da bi ti saveznici (kojih je btw sve manje) zatvorili pola svojih tvornica bez Kine ili RF!
A sada kada mu najjača tvrtka (Boing) popije gubitak od 1/2 bilijuna $ ,onda će biti veselja !
Ode sedmina 1/7 vojnog budžeta pa, pa !
PA ti lupaj drugima sankcije ?????

bulog
Gost
bulog
1 godina prije

ma imaju oni tiskaru, papir i boje, pa budu naštancali kolko treba

niko
Gost
niko
1 godina prije

Ameri jedino sto vi mozete rusima i kinezima samo da im podudlate

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
42
0
()
x