Saudijska koalicija ne može slomiti obranu jemenskih boraca u Al-Hudaydi

1 Jemen
29 komentara

U jučerašnjem izvješću saudijske koalicije se navodi kako su snage koje napadaju jemenske borce u lučkom gradu Al-Hudayda uspjele ući u područje međunarodne zračne luke koja je smještena južno od grada.

Sam grad i luku u sjevernom području  Al-Hudayde i dalje kontroliraju jemenski borci i Huti milicije.

Prošli petak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije uspjelo usvojiti zahtjev za trenutnim prekidom vatre u ovoj ključnoj jemenskoj luci. Kako javlja The Guardian, unatoč upozorenjima na humanitarnu krizu uzrokovanu ofenzivom koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom, inicijativa koju je predstavila Švedska je odbačena od strane Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Koalicija saudijskog režima je napad na grad pokrenula u prošlu srijedu. Napade podržavaju i kopnene snage odane vladi u egzilu. Saudijska koalicija, kojoj su se pridružila južna jemenska plemena, nastoji zauzeti lučki grad i protjerati jemenske Huti borce iz Al-Hudayde, potom ponovno na vlast vratiti svrgnutog predsjednika Abd Rabbua Mansoura Al-Hadija.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je u međuvremenu upozorilo da će napad na luku Al-Hudayda izazvati katastrofu diljem Jemena i da će to biti udar svim nastojanjima da se nađe rješenje za okončanje sukoba.

Kontranapad jemenskih boraca

Jemen 18.06.2018
FOTO  – Situacija u Jemenu 18. lipnja 2016.

Kao i obično, izvješća s bojišta su proturječna i jedno se može potvrditi da su jemenskim borcima u grad stigla pojačanja, te da koalicija saudijskog režima nije stigla dalje od područja zračne luke. Nema ni potvrde da su Saudijci ovladali cijelim kompleksom, pistom, objektima i terminalima.

Na stranicama jemenskih boraca su objavljene snimke na kojima se vidi kako s boka provode napade na tri mjesta duž područja kojim se kreće kolona saudijske koalicije. Jemenski borci su uspjeli provesti snažne napade na  saudijske snage na cesti Mocha-Al-Hudayda, nanijevši veliku štetu neprijatelju.

Jutros su uspjeli presjeći cestu na dva punkta, a nakon napada su objavili fotografije uništenog i poraženog neprijatelja. Snage saudijske koalicije su pretrpjele štete u ljudstvu i tehnici.

https://www.youtube.com/watch?v=PK119WzkAJ4

https://www.youtube.com/watch?v=W6xuBzWg5BY

Snimke jučerašnjih borbi jemenskih boraca protiv saudijske koalicije na cesti Mocha – Al-Hudayda: You Tube UCL

Al-HudaydaAl-HudaydahHutiSaudijska koalicijaVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Na smicima ne mogu skontat koje protuoklopne imaju, sam se vidi crvena točka kako putuje. Iranski? Ruski? Šta si im Sovjeti dali Kornet, Fagot, kako se zovu…. Uglavnom “prorjeđuju” kolonu. Stvarno je strateg koji je napravio plan, usporedbe radi, kao da ideš na Rijeku od Zadra, Jadranskom magistralom pod Velebitom.

....
5 godine prije

Trebaju si nabavit nes da mogu iznulirat njihovu zracnu premoc, i ovako izgleda da im nisu dorasli uz svu premoc u ljudstvu i tehnici. Bilo koja vojna sila uz toliko premoc (koju nezanima kolateralne zrtve) bi morala to osvojit u roku odma, a kako se cini oni nece uspjet nikad. Sad polako opada i pocetni moral, i sto vise vremena prolazi (mislim na dane) to je za koaliciju gore.

Zvrk
5 godine prije

Baš sam čitao jedan tvit u kojem UAE pozivaju SAD u pomoć pa oni odbijaju tj. ne odgovaraju. Bile su vijesti o presijecanju postrojbi na više mjesta kao i to da su saveznici ušli u sam grad. Moje neko mišljenje je da saveznici mogu osvojiti Hudajdu, ali Pirovom pobjedom. Uz velike žrtve. Dok imaju sudance, kolumbijce, somalce ili senegalce donekle je podnošljivo….

Topol
5 godine prije

I to unatoc tome sto saudijska koalicija ima apsolutnu zracnu i tehnolosku premoc, o financijama da i ne govorimo. Ovakav herojski otpor vec jako, jako dugo nisam vidio.

Ivo
5 godine prije

Šalju lika na motociklu među Hute kao pokretnu metu…WTF? Misle da je ovo Mad Max redux??

bbbb
5 godine prije

Jadni Huti što im rade cioarapi, ciogali su se dolje aktivno uključili, Nosferatu bemtija terma kabalističku što ne pošalješ pomoć!!!

Jaran..
5 godine prije

Pedofili bi udarili na Iran a ne mogu bosonoge Hutije pobijediti…kako bi tek popusili u Iranu.

Kile
5 godine prije

Očekivano da su ih sandalari isprebijali, hrabrost i srce su uvijek jači od ovih plaćenika

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI