Saudijska koalicija novu kampanju u Jemenu vodi starom gubitničkom strategijom

Saudijska vojska
18 komentara

Prije devet dana je koalicija saudijskog režima poslala velika pojačanja u priobalno područje zapadnog Jemena, gdje su snage Ujedinjenih Arapskih Emirata i prosaudijski borci jemenskih južnih plemena, koji su sredinom lipnja pokrenuli ofenzivu s ciljem zauzimanja grada i luke Al-Hudayda, praktično desetkovane i razbijene na manje skupine nesposobne za vođenje operacije većih razmjera.

U prva tri dana nova kampanje, koje je počela 7. rujna, nove prosaudijske snage su potisnule trupe jemenskih boraca južno od lučkog grada Al-Hudayde i ponovo preuzele kontrolu nad cijelom obalom do pokrajine Taiz.

U jakom udaru vojske UAE i njihovih lokalnih saveznika, koje su pratili zračni udari saudijskog zrakoplovstva, jemenski Huti borci su pretrpjeli gubitke u području nekoliko sela koja su držali duž priobalne i bili su prisiljeni na povlačenje.

Iskoristivši otvoren put, snage saudijske koalicije su 10. rujna ponovo napadale zračnu luku Al-Hudayda i vodile su se žestoke borbe za nadzor nad zračnom lukom. No, jemenski borci su iznova pribjegli taktici brzih napada s boka, uz jednako brza povlačenja u priobalna područja.

Saudijska koalicijska je 12. lipnja pokrenula napad na jemenski lučki grad i  za tri mjeseca u borbi je pretrpjela teške gubitke, a da nije ostvarila nikakve vojne pobjede. Tijekom tog vremena je saudijski ratno zrakoplovstvo grad napalo nekoliko puta. Pogođene su bolnice i civilni objekti, a ubijeno je više od su 100 civila.

U reprizi kampanje od lipnja u skoro deset dana borbi se vojska UAE i južna plemena nisu pomaknula dalje od južnog oboda zračne luke. Dio snaga se i ovaj put pokušava probiti prema istoku, zaobići grad, te tako doći do strateški važne pomorske luke.

Međutim, do sada nisu ostvarili nikakav pomak, a jemenski borci napadačima svakodnevno uništavaju vojnu opremu, prije svega borbena oklopna vozila i topništvo.

Jemen Al-Hudayda 16.09.2018
FOTO – Područje borbi za Al-Hudaydu

Na jugoistoku Al-Hudayde, oko ceste  Hudaydah-Sanaa, Ansarullah na autocestu.

Na 16. kilometru istočno od Al-Hudayde, dio koji je pod kontrolom Huti borava, saudijske snage iz sela Mazra’ah i Za’faran pripremaju sljedeće napade.

U borbama u protekla dva dana su Huti snajperisti ubili dva zapovjednika lokalnih prosaudijskih snaga, Adnana Al- Hakmi Yafe’eija i Ahamda ‘Abdulkarima Yafe’eija.

Saudijska koalicija napada i uz samu obalu prema sjeveru do Trga Jamal. U međuvremenu su Huti borci blokirali infiltraciju u grad, napadajući sjeverno od Manzara i južno od zračne luke.

Opsada grada još nije gotova i jemenski borci se odupiru u gradu, unatoč glasnogovorniku saudijske koalicije da je opsada distrikta Ad Durayhimia završena.

I ranije su u Rijadu davali izjave da su zauzeli zračnu luku i da su pred ulaskom u grad i pomorsku luku sjeverno od Al-Hudayde, ali su sve informacije kasnije demantirane.

Na internetu je vrlo malo snimaka borbi za Al-Hudaydu i okolnim područjima, jer You Tube i društvene mreže uklanjaju račune jemenskog pokreta Ansarullah.

Trenutno je na Twitteru aktivan račun Yemen Wrath, na kojem se mogu vidjeti veliki gubici saudijske koalicije u novoj kampanji, kopiji gubitničke strategije od prije skoro tri mjeseca.

VIDEO/FOTO: Twitter – Yemen Wrath

Al-HudaydaAnsarullahHuti
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Komunista
5 godine prije

Troše milijarde dolara na oružje, masovno kupuju sve što se može kupiti. Ali uzalud. Nisu ratnici nikakvi. Arapi su generalno nesposobne lijenčine. Što god imaju mogu zahvaliti samo nafti koju posjeduju.
KSA je trulo društvo, s moći koncentriranoj u uskom krugu NESPOSOBNIH HEDONISTA.
Takav sistem je neodrživ i sigurno će doći do kolapsa.
Na kraju krajeva, takvo bahaćenje koje oni rade nije milo ni ljudima ni Bogu.

Tom
5 godine prije

Mene zanima , pomaze li ko od vecih Hutima Kinezi , Rusi … znaci odakle jim oruzje , ko stoji iza njih ?

Antiglobalist
5 godine prije

Imaju neograničeno novaca, a za njih ginu drugi. Plaćenici iz drugih zemalja koje Saudijci ionako smatraju za stoku.

Borac2
5 godine prije

Sauditi… glupi, debeli, nepismeni i intelektualno inferiorni. I oni bi slali vojsku u siriju…. :)))

Riddick
5 godine prije

Huti su u zadnje vreme poceli sve vise da ispaljuju rakete ka naftnim terminalima , to je po meni najuspesnija strategija borbe protiv ovakvih ljudi samo ih vi po dzepu pa ce onda da dobro razmisle kuda sve ovo vodi.

Mister ?
5 godine prije

Saudijci moraju malo popravit kaubojima ekonomiju.

Ivi tz
5 godine prije

ubijeno je više od 100 civila. Pa evropo dobra, poštena gdje si… 100 civila ubiše hijene..a evropica uvodi sankcije npr. VENECUELI… Hahha… Fujjjj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI