fbpx

Saudijska koalicija novu kampanju u Jemenu vodi starom gubitničkom strategijom

Saudijska vojska

Prije devet dana je koalicija saudijskog režima poslala velika pojačanja u priobalno područje zapadnog Jemena, gdje su snage Ujedinjenih Arapskih Emirata i prosaudijski borci jemenskih južnih plemena, koji su sredinom lipnja pokrenuli ofenzivu s ciljem zauzimanja grada i luke Al-Hudayda, praktično desetkovane i razbijene na manje skupine nesposobne za vođenje operacije većih razmjera.

U prva tri dana nova kampanje, koje je počela 7. rujna, nove prosaudijske snage su potisnule trupe jemenskih boraca južno od lučkog grada Al-Hudayde i ponovo preuzele kontrolu nad cijelom obalom do pokrajine Taiz.

U jakom udaru vojske UAE i njihovih lokalnih saveznika, koje su pratili zračni udari saudijskog zrakoplovstva, jemenski Huti borci su pretrpjeli gubitke u području nekoliko sela koja su držali duž priobalne i bili su prisiljeni na povlačenje.

Iskoristivši otvoren put, snage saudijske koalicije su 10. rujna ponovo napadale zračnu luku Al-Hudayda i vodile su se žestoke borbe za nadzor nad zračnom lukom. No, jemenski borci su iznova pribjegli taktici brzih napada s boka, uz jednako brza povlačenja u priobalna područja.

Saudijska koalicijska je 12. lipnja pokrenula napad na jemenski lučki grad i  za tri mjeseca u borbi je pretrpjela teške gubitke, a da nije ostvarila nikakve vojne pobjede. Tijekom tog vremena je saudijski ratno zrakoplovstvo grad napalo nekoliko puta. Pogođene su bolnice i civilni objekti, a ubijeno je više od su 100 civila.

U reprizi kampanje od lipnja u skoro deset dana borbi se vojska UAE i južna plemena nisu pomaknula dalje od južnog oboda zračne luke. Dio snaga se i ovaj put pokušava probiti prema istoku, zaobići grad, te tako doći do strateški važne pomorske luke.

Međutim, do sada nisu ostvarili nikakav pomak, a jemenski borci napadačima svakodnevno uništavaju vojnu opremu, prije svega borbena oklopna vozila i topništvo.

Jemen Al-Hudayda 16.09.2018

FOTO – Područje borbi za Al-Hudaydu

Na jugoistoku Al-Hudayde, oko ceste  Hudaydah-Sanaa, Ansarullah na autocestu.

Na 16. kilometru istočno od Al-Hudayde, dio koji je pod kontrolom Huti borava, saudijske snage iz sela Mazra’ah i Za’faran pripremaju sljedeće napade.

U borbama u protekla dva dana su Huti snajperisti ubili dva zapovjednika lokalnih prosaudijskih snaga, Adnana Al- Hakmi Yafe’eija i Ahamda ‘Abdulkarima Yafe’eija.

Saudijska koalicija napada i uz samu obalu prema sjeveru do Trga Jamal. U međuvremenu su Huti borci blokirali infiltraciju u grad, napadajući sjeverno od Manzara i južno od zračne luke.

Opsada grada još nije gotova i jemenski borci se odupiru u gradu, unatoč glasnogovorniku saudijske koalicije da je opsada distrikta Ad Durayhimia završena.

I ranije su u Rijadu davali izjave da su zauzeli zračnu luku i da su pred ulaskom u grad i pomorsku luku sjeverno od Al-Hudayde, ali su sve informacije kasnije demantirane.

Na internetu je vrlo malo snimaka borbi za Al-Hudaydu i okolnim područjima, jer You Tube i društvene mreže uklanjaju račune jemenskog pokreta Ansarullah.

Trenutno je na Twitteru aktivan račun Yemen Wrath, na kojem se mogu vidjeti veliki gubici saudijske koalicije u novoj kampanji, kopiji gubitničke strategije od prije skoro tri mjeseca.

VIDEO/FOTO: Twitter – Yemen Wrath

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije

Troše milijarde dolara na oružje, masovno kupuju sve što se može kupiti. Ali uzalud. Nisu ratnici nikakvi. Arapi su generalno nesposobne lijenčine. Što god imaju mogu zahvaliti samo nafti koju posjeduju.
KSA je trulo društvo, s moći koncentriranoj u uskom krugu NESPOSOBNIH HEDONISTA.
Takav sistem je neodrživ i sigurno će doći do kolapsa.
Na kraju krajeva, takvo bahaćenje koje oni rade nije milo ni ljudima ni Bogu.

Stephen
Gost
Stephen
2 godine prije
Reply to  Komunista

Ovakav scenarij odovara Amerima koji ih snabdijevaju sa svojim starim željezom, ionako su saudijski novci i zlato u americi, dakle sve štima, a civili koji tamo ginu ??XX

Epiktet
Gost
Epiktet
2 godine prije
Reply to  Komunista

I Huti su arapi. I Hezbolah. I jako su dobri ratnici.

Tom
Gost
Tom
2 godine prije

Mene zanima , pomaze li ko od vecih Hutima Kinezi , Rusi … znaci odakle jim oruzje , ko stoji iza njih ?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Tom

Iran uglavnom

nizzde
Gost
nizzde
2 godine prije
Reply to  Tom

Zapljenili su oruzja za 10 godina ratovanja imaš na youtube hrpu toga ali brišu snimke brzo

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Tom

Neka, ako Bog da , dat će im i bolje oružje, ali kako vidim na ovim kratkim Twitter GIFovima , dok ne obrišu stranicu, razvaljuju ih ko beba zvečku. osim toga, raketne postrojbe su prešle na stranu prvo Saleha, kasnije su ostale kod Hutija. Republikanska garda se malo lomila, ljutila, ali kad su čili da je Saleh tajno pregovarao sa Saudima i oni su se smirili.

Antiglobalist
Gost
Antiglobalist
2 godine prije

Imaju neograničeno novaca, a za njih ginu drugi. Plaćenici iz drugih zemalja koje Saudijci ionako smatraju za stoku.

Borac2
Gost
Borac2
2 godine prije

Sauditi… glupi, debeli, nepismeni i intelektualno inferiorni. I oni bi slali vojsku u siriju…. :)))

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Huti su u zadnje vreme poceli sve vise da ispaljuju rakete ka naftnim terminalima , to je po meni najuspesnija strategija borbe protiv ovakvih ljudi samo ih vi po dzepu pa ce onda da dobro razmisle kuda sve ovo vodi.

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  Riddick

iz UN i EU perspektive, da prostis ‘ebes jemen, nisu to civili, kakva humanitarna katastrofa kakvi civili, nek cvile.

ma da bi neko reka ‘alo saudijci,vi sta al quaidu u ISIL financirate, prestanit raketirat, jos tako nesposobni i neprcizni, amo za stol sist’….

a jok,al skini place UNovcima, EU parlamentarcima naknade, pa to bi se vijecalo, 37 zasjedanja dnevno.

nema tu empatije, samo novac boli

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Novac prokleti , zato njih treba samo po džepu .
Znaš li kako je IRA stupila u mir sa Britancima shvatili su da jedna bomba u Londonu vredi više nego 10 u Belfastu i tako su jedan dan postavili bombu u jednom bankarskom kvartu i svi prozori na fasadama su porazbijani u krugu od 100 metara ljudskih đrtava nije bilo , odmah 3 dana nakon toga potpisali su primirje koje traje do danas , a pre toga su imali neuspešne napade na Margaret Tačer , zapalili su Bakingemsku palatu , ubili jednog člana kraljevske poridice ništa nije vredelo.
Što se tiče UN opet bolje da postoji UN nego da ga nema , Hutima treba jak sponzor koji ima pravo veta u UN da se malo založi za njih i da makar medijski poradi na svesti gradjana sveta , evo kanadjani i francuzi su odbili neke pošiljke naoružanja da isporuče Saudima zbog Jemena

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  Riddick

ovo s IRA-om si odlicno docara kako se odlucuje ‘behind the scene’.

skroz druga tema (nije sirija,nije jemen),al ipak ima jedan ‘zajednicki nazivnik’ (engleska).

slazem se sa svim sto si napisao,al kolicina tj manjak empatije kod UNa mi je nedokuciv/neprihvatljiv.

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije

Saudijci moraju malo popravit kaubojima ekonomiju.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Mister ?

Tebe majka rano odbila od sise ?

Mister ?
Gost
Mister ?
2 godine prije
Reply to  Riddick

Mali sisaj palac. Dosadan si

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Mister ?

Sisaj tuki sine , ti si smorio sve sa tvojim maloumnim komentarima .

Ivi tz
Gost
Ivi tz
2 godine prije

ubijeno je više od 100 civila. Pa evropo dobra, poštena gdje si… 100 civila ubiše hijene..a evropica uvodi sankcije npr. VENECUELI… Hahha… Fujjjj

POVEZANE VIJESTI

Izbornik