Saudijski princ: Rat u Jemenu su htjeli kralj Salman i krunski princ, ne cijela dinastija

Muhammad bin Salman
8 komentara

Obraćajući se manjoj skupini prosvjednika tijekom svog boravka u Londonu, saudijski princ Ahmed bin Abdulaziz je rekao da su za rat kojeg Rijad vodi protiv Jemena odgovorni kralj Salman i njegov nasljednik, krunski princ Mohammad bin Salman.

Iako u patnji tjelohranitelja, princ se nije mogao suzdržati i obratio se nekolicini prosvjednika koji su vikali “Dolje obitelj Al-Saud” i “Kriminalci obitelji Al-Saud”.

“Postoje određene osobe koje su odgovorne. Nemojte kriviti cijelu saudijsku kraljevsku obitelj. U Jemenu i drugdje, nadamo se da će rat završiti već danas”, rekao je princ Ahmed bin Abdulaziz, brat kralja Salmana.

Prema analizi sukoba, saudijska agresija na Jemen je odnijela najmanje 50 000 života, iako UN govori o oko 10 000 mrtvih. Međutim, The Washington Post u spominje pet puta veću brojku stradalih.

“10 000 mrtvih u Jemenu je sigurno konzervativna, možda o umanjena procjena službenika Ujedinjenih naroda. Analitičari koji proučavaju sukob i nezavisne procjene govore da je ukupan broj Jemenaca ubijenih u ratu gotovo 50 000. Nedostatak se djelomično pravda nemogućom zadaćom prikupljanja podataka o smrtima iz svih ratnih zona. Točno je i da strane u sukobu daju pretjerane brojke ubijenih neprijatelja, ali su nezavisni promatrači spriječeni da dođu do točnih podataka zbog nasilja i pomicanja borbenih linija”, piše The Washington Post.

U međuvremenu je francuska diplomacija, iako bliska saudijskom režimu, pozvala Rijad i njegove saveznike da jemenskom narodu isplate naknadu za masakr kojeg su 9. kolovoza počinili u pokrajini Saada na sjeveroistoku zemlje.

Tada je saudijska koalicija tijekom zračnih udara pogodila školski autobus i ubila najmanje 50 ljudi, uključujući 40 djece. Ovaj je zločin doveo do raskida ugovora Španjolske i Saudijske Arabije o prodaji preciznih bombi saudijskoj vojsci.

Od ožujka 2015. godine saudijski režim i njegovi saveznici provode brutalnu vojnu kampanju protiv Jemena, koristeći razne vrste oružja, uključujući i zabranjena. Kampanja je pokrenuta kako bi se na vlast vratio bivšeg jemenski odbjegli predsjednik Mansur Hadi, čemu su se oružjem suprotstavili borci jemenskog narodnog pokreta Ansarullah.

Financial Times procjenjuje da je agresija na Jemen saudijski režim do ožujka ove godine koštala 120 milijardi dolara, a nije dala željeni rezultat i samo je uzrokovala veliki broj mrtvih među civilima i borcima na obje strane.

Stručnjaci su analizirali dostupne podatke. Na primjer, izračunali su troškove zračnih udara, uspoređujući broj napada saudijske koalicije i trošak svakog zračnih udara, količinu trgovine oružjem između Rijada i drugih zemalja i cijene operacija na kopnu. Mediji su govorili o troškovima od 20 do 700 milijardi dolara, ali stručna analiza koju je objavio Financial Times govori o 120 milijardi dolara u tri godine rata, ne računajući razdoblje od ožujka ove godine do početka ovog mjeseca.

VIDEO – Saudijski princ Ahmed bin Abdulaziz negira odgovornost cijele dinastije za agresiju na Jemen: Twitter

 

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Onda se potucite međusobno i učinite svijet ljepšim mjestom.

MILAN
5 godine prije

Samo ti pričaj… ti si gotov…

bbbb
5 godine prije

Lažni munđosi saudi a u stvari trokutani dupli pričaju bajke talmuđanske.

nije bitno tko
5 godine prije

Rat u Jemenu su htjeli Amerikanci i Britanci, u nadi, da če se u rat umješati Iran. A Saudijci su kao američki krvožedni psi jedva čekali, da navale na tu jadnu državu. Sad kad jim Jemenci lome zube i j*** m***r svima, kukaju i jauču, u nadi da si operu ruke od zločina.

Ivi tz
5 godine prije

E gdje je sad ta dobra evropica, što ne osudi čistu agresiju. a evropice gdje si. A da im je RUSIJU kako god da ocrne. Fujjjj evropice

tobia quantrill
5 godine prije

i tako ljudi ginu,
a ekonomski analiticari diljem svijeta racunaju, kalkuliraju….neki i kamatni racun primjenjuju….a sto reci.

davno rece frane matosic (legendarni igrac hajduka, 739 utakmica, 729 golova) ‘posto gram postenja?’

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI