Sirijsko predsjedanje Konferencijom o razoružanju UN-a razbjesnilo Zapad

Sirija zeneva
15 komentara

Sirijska Arapska Republika će pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda četiri tjedna voditi konferenciju o razoružanju piše The New York Times. Američki list piše kako je odluka da rotacijsko mjesto predsjedanja konferencijom pripadne Siriji razljutio delegacije Velike Britanije i Sjedinjenih Država, koje i dalje optužuju vladu Bashara Al-Assada da je koristio kemijsko oružje.

“Tijekom sedmogodišnjeg građanskog rata je sirijska vlada optužena za uporabu kemijskog oružja, korištenje takozvanih barel bombi i mučenja. Početkom tjedna će zemlja privremeno preuzeti vodstvo Konferencije o razoružanju koju je sponzorira UN”, piše The New York Times.

Prema članku, zbog ovog koraka su  zapadne države ogorčene. No, one teško mogu učiniti išta kako bi lišili Damask predsjedanja jedine stalne multilateralne organizacije posvećene izradi sporazuma o kontroli naoružanja.

Struktura vodstva je osmišljena tako da ne dopušta vodećim silama da dominiraju forumom. Prema tome, po abecednom popisu, Švicarska će zamijeniti Siriju, koja će zadržati ovo mjesto sljedeća četiri tjedna, pojašnjava The New York Times.

Stalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država u organizaciji Robert Wood je ovo nazvao “jednim od najtamnijih dana  u povijesti Ujedinjenih naroda”.

“Režim u Damasku nema ugleda, ni moralnog autoriteta da vodi Konferenciju o razoružanju. Međunarodna zajednica ne smije šutjeti”, napisao je diplomat u svom blogu.

Njegov britanski kolega Matthew Rowland je izjavio kako je vlada Bashara Al-Assada “stalno i grubo kršila međunarodne norme i sporazume o neširenju oružja”.

The New York Times podsjeća da je konferencija osnovana 1979. godine. Jedan od najvažnijih ugovora koji je usvojen u radu konferencije je bila konvencija iz 1993. koja zabranjuje proizvodnju, skladištenje i uporabu kemijskog oružja.

Sirija je ratificirala konvenciju u rujnu 2013. u okviru sporazuma SAD-Rusija i predala sve zalihe kemikalija za proizvodnju sarina i drugih toksičnih plinova.

“Ali su kasniji napadi sirijske vojske pojačali su sumnje da se Damask nikada nije riješio cijelog arsenala”, piše The New York Times.

UN
FOTO: Ilustracija, zgrada Ujedinjenih nacija, New York

Američki list dodaje kako su od početka sukoba istražitelji Ujedinjenih naroda dokumentirali su više od 30 kemijskih napada “koje je počinila sirijska vlada”, iako nijedna istraga nije provedena na terenu i sva dokumentacija su izjave, izvješća fotografije ili snimke aktivista “sirijske oporbe”, takozvanih “Bijelih kaciga” i lokalnog “medicinskog osoblja”. Jedini izlazak na teren istražitelja Međunarodne organizacije za zabranu kemijskog oružja je bila nedavna posjela Dumi, istočno od Damaska, gdje se izjave stanovnika i liječnika koji su ostali u gradu ne podudaraju s onima koje su u London i Washington slale “Bijele kacige” i lokalni islamistički aktivisti, koji su s teroristima skupine Jaish Al-Islam otišli za Idlib.

Donald Trump je 2017. godine zbog nikada dokazanog kemijskog napada naredio raketni udar na sirijsku zrakoplovnu bazu u pokrajini Homs, što je učinio nakon što je njegova kćerka Ivanka “bila jako tužna kada je vidjela snimke tijela malih beba, žrtava napada sarinom”.

Kako su tada pisali The Independent i The Telegraph, američki predsjednik je na nagovor Ivanke Trump, udane za Jareda Kushnera, naredio napad na zrakoplovnu bazu Al-Shayrat, iz koje je poletio sirijski zrakoplov s ubojitim kemijskim teretom “korištenim protiv beba u Khan Shaykhunu”.

Prošlog mjeseca su Sjedinjene Države sa svojim europskim saveznicima ponovno napali sirijske ciljeve. Razlog je opet bio “kemijski napad “, ovaj put u predgrađu Damaska u području u kojem su teroristi već pregovarali o načinu i detaljima njihove kapitulacije.

No, prema njegovu mišljenju britanskog i američkog predstavnika na Konferenciji o razoružanju Ujedinjenih naroda, prisutnost Sirije na čelu foruma vjerojatno neće imati nikakvog učinka, jer se organizacija već deset godina ne može dogovoriti o programu rada.

“Međutim, predsjedništvo konferencije zemlje koja koristi kemijsko oružje protiv civila šteti ugledu skupine”, smatra The New York Times.

Jaish Al-IslamKemijski napadkonferencija o razoružanjurazoružanjeUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Goran Bare
5 godine prije

Zapad se ponaša kao mamina maza….

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Diplomatske igre i igrice. Kad mi treba UN je dobar, kad hoću napraviti kontra međunarodnog prava, UN je zadnja rupa na svirali. Mnogo važnije je da je pod ruskim pokroviteljstvom pao dogovor Između Izraela i Sirije o razmještaju sirijske vojske na granicu Sirije i Izraela. Uvjet je da tamo ne bude Irana i Hezbolaha. Prošli tjedan su u Jordanu održani tajni izraelsko – iranski pregovori. Vodili su ih iranski veleposlanik u Jordanu i nekoliko visokih izraelskih dužnosnika, među kojima i zamjenik šefa Mosada. Nije navedeno da li je bio nazočan i netko sa sirijske strane. Uglavnom, pregovaralo se o povlačenju Irana i Hezbolaha sa juga Sirije, tražila se garancija Sirije da Iran neće djelovati protiv Izraela sa područja oko izraelske granice, obveza Jordana da zaustavi ulazak džihadista u Siriju sa svog teritorija i obveza Izraela da prekine sa svim intervencijama u Siriji. Mala zanimljivost, iranski i izraelski pregovarači nikada nisu… Čitaj više »

Nena
5 godine prije

Sirija nema ” moralnog autoriteta” nakon sedmogodišnjeg bezočnog ratnoga razaranja i uništavanja zemlje i stradanja civilnog stanovništva! !!? O tempora o mores!

KIKI
5 godine prije

A imenovanje Sudijca na čelo UN odbora za ljudska prava 2015. godine je bilo prihvatljivo!!!

Zadranin
5 godine prije

Al kad izrael ubije stotine, tisuće, i rani još tisuće.. i dobije neku ulogu u UN-u, i podršku od gore navedenih “moralnih dušebrižnika”, onda niko ništa ne govori.

Mrš đubrad jedna licemjerna.

Eto ga.

Pljuc.

fb slo
5 godine prije

Pa, dali ne može npr. civilna tužba tog NY Timesa zbog laži i kleveta(ne znam kako je srpskohrvatski izraz)? Mislim ono o kemijskom oružju, jer nikakvih dokaza nema… Kad več međunarodna ne funkcioniše?

wetzer maja
5 godine prije

bas ovi sto sad najvise vicu i moraliziraju su glavni krivci za genocid i u iraku, siriji, libiji itd. a pocelo je bas sa jugoslavijom. isti akteri iza zavjese danas odredjuju tko je dobar a tko zlocest. ovakav uno zajedno sa njima nema sance na ikakav respekt. dobar dio kemo-i ostalog zabranjenog oruzja i potjece od v.b. odnosno nato-a. postavili su i financirali koljace u crnom i nemaju se namjeru skroz povuci iz jadne sirije. vicu kako je asad razbojnik – a birala ga vecina naroda. sirijski narod i predobro zna tko su ratni zlocinci u drzavi – kako to da njih osobno ntko ne pita?

Kanncer
5 godine prije

Cionistički licemjeri…

Ivo Lola
5 godine prije

Još jedna ironija. Oni k’o fol dogovaraju razoružanje, a oružja i naoružanja nikada više. Niškoristi i uhljebi. Dobre plaće, dnevnice, putni troškovi, besplatna papica i pićence… Zar su novokomponirani ameri mislili da će nacije stare najmanje 5000 godina tek tako pokleknuti pred njihovom skalamerijom i da neće znati napraviti takvu i još bolju, jaču i veću skalameriju? Ja bi to sve to izlio u armaturu i gradio stanove za beskućnike, škole i bolnice. Majke mi!

Borac2
5 godine prije

Nema Sirija morala sigurno, mozda bi zato ameri trebali pokloniti tu funkciju saudovoj arabiji. S obzirom na NYT tamo vlada “mladi progresivni reformator”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI