Sitnice su krupne stvari

opportunity
4 komentara

„Ma, to je sitnica!“, mnogo puta čujemo. Na mnogo toga samo odmahnemo rukom kao na „sitnicu“, nebitnu stvar, a je li baš tako?

U stvari, čitav naš život je sastavljen od sitnica. „Uživaj u sitnicama, mnogo ih je“, kaže narodna izreka. Vrlo je malo ljudi kojima se mogu velike i značajne stvari događati često. A i takvim ljudima život je pun sitnica koje znaju iz temelja promijeniti njihov put i sudbinu i nadjačati one krupne događaje. Uzmimo samo za primjer nekog, recimo, predsjednika najmoćnije zemlje na svijetu. Pobijedio je na izborima osvojivši samo nekoliko glasova više od svog protivnika zahvaljujući samo jednoj sitnici, jednoj rečenici koja mu je slučajno pala na pamet i koju je izgovorio. Pošto je postao predsjednik, postao je i meta i na njega je izvršen atentat. Kada se vratimo malo u predizborno vrijeme, ispadne da je poginuo zbog one rečenice, jedne sitnice?

Ali ne trebamo izmišljati primjere kako bismo dokazali koliko su sitnice „krupne“ i važne u svačijem životu. Primjeri su svuda oko nas. Evo, čuo sam istinitu priču o tome kako je nekada davno čovjek putovao u Šabac, ali izašao je na stanici u Šamcu jer mu se učinilo da je to to mjesto u koje treba doći. Tek kasnije je shvatio da je pogriješio, ali prepustio se sudbini, nije imao volju za ponovno putovanje i ostao je u Šamcu, osnovao obitelj koja je bila brojna i ugledna i doprinijela do neke mjere dizajniranju načina života u tom mjestu. Dakle, jedna sitnica, greška, odredila je sudbinu ne samo te obitelji nego i šire.

No, ne moramo ići čak ni u svoju najbližu okolicu da bismo našli slične primjere. I sam naš život je takav, doslovno svakog dana nam se događaju sitnice koje određuju naš životni put. Kad pođemo na posao, od toga jesmo li krenuli pola minute prije ili kasnije možda zavisi hoćemo li nastradati u prometu ili ne. Od toga je li neko ispustio nešto na zelju ili nije, zavisi hoćemo li mi za to zapeti nogom. Od pjesme koju smo ujutro čuli na radiju možda nam zavisi kako ćemo biti raspoloženi i kako ćemo se odnositi prema ljudima toga dana, a od toga nam opet može zavisiti mnogo drugoga. Svaka, pa i najmanja sitnica u životu može biti toliko važna da nam odlučuje o životu i smrti, ma kako mi mislili da je to pretjerivanje.

Zato – nema sitnica! Sve stvari, svi događaji su veliki i značajni, samo zavisi od spleta okolnosti hoće li se pokazati u svojoj stvarnoj veličini, ili ostati tek „sitnica“.

Sitnice
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
raspe
6 godine prije

Ja mislim da se o sitnicama trebaju mislit samo oni koji ne viruju u Svevisnjeg..Za one koji viruju,sve ” sitnice” su im ionako isplanirane i predodredjene.Jesam li u pravu?
Trebaju biti samo malo strpljivi dok se HIPI ne vrati,a potom,Beskrajna Sreca.

Bobi
6 godine prije

E sad jos da li je ta sitnica slučajnost ili sudba..

jasmin
6 godine prije

Divan oksimoron! Mnogi se mogu pronaci u ove cetiri rijeci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.