Škotski zastupnici: Djeca u Kini i Rusiji imaju više prava nego u našoj zemlji

Prema današnjem škotskom zakonodavstvu, djeca od osam godina mogu biti kazneno odgovorna, iako se u budućnosti planira podizanje dobi za kažnjavanje na 12 godina, piše The Times. Prema škotskom parlamentarcu Alexu Cole-Hamiltonu, takve su norme neprihvatljive za zemlju koja sebe smatra liderom u poštivanju ljudskih prava.

Članovi škotske vlade su jučer pokušali odobriti zakon kojim se predviđa podizanje dobi za kaznenu odgovornost djece s 8 na 12 godina, čime se zakonodavstvo usklađuje s minimalnom dobi za kazneni progon.

Prema The Timesu, u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva minimalna dob za kazneni progon je 10 godina, što znači da djeca koja još nisu navršila tu dob ne mogu biti kažnjena bilo što da učine.

Stručnjaci u području socijalne skrbi za djecu, uključujući škotskog povjerenika za prava djece i mladih, smatraju da bi minimalna dob za kažnjavanje trebala biti najmanje 14 godina, a u idealnom slučaju 16 godina.

Član Liberalne demokratske stranke, Alex Cole-Hamilton, izjavio je kako zakon ne zadovoljava međunarodne standarde i ismijava želju Škotske da bude lider u području ljudskih prava.

“Govorimo o ljudskim pravima u Rusiji i Kini, ali obje ove zemlje imaju višu dob za kaznenu odgovornost nego mi. Ne možete biti lider u području ljudskih prava i biti na repu skupine”, rekao je Cole-Hamilton.

“Podizanjem dobi za kaznenu odgovornost na 12 godina postajemo lideri u Ujedinjenom Kraljevstvu. Uvjeren sam da ćemo dopustiti raspravu o budućim promjenama, tri godine nakon što ovaj zakon postane pravosnažan. Dječja prava i zaštita djece ključna su pitanja u našem nastojanju da Škotska bude najbolje mjesto na svijetu za djecu”, rekla je Mary Todd, ministrica za djecu.

The Times

16
Ostavite komentar

avatar
10000
 
5 Grupirani komentari
11 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
14 Komentatori
SinišaJumpingJackFlashpera lozacpera lozacpera lozac Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Siniša
Gost
Siniša

Ako je sa 6 svjesno o promjeni pola ili rodnosti onda je svjesno i o zločinu.
Naravno činim digresiju i ne slažem se ni s jednim ni s drugim….16 godina bi trebalo biti minimalno, 18 do 20 pa i 21 idealno ali generalno recimo i da s 30 duva kroz uši i zahtjeva poseban pristup.

mike
Gost
mike

opet se mazu oci… nije problem starosna dob deteta nego odgovornost roditelja za njegovo ponasanje….

Siniša
Gost
Siniša

A budimo realni,u porodici se dešavaju većina devijacija ili napredaka;problem je što se liberalna društva previše miješaju u porodicu ali kako sam shvatio ne smanjuju odgovornost roditelja ili u opšte ne preuzimaju na sebe odgovornost za posledice nastale svojim djelovanjem.
Ni jedan roditelj nije otišao u zatvor zbog grijeha svoga djeteta, koliko znam.

pera lozac
Gost
pera lozac

Stani malo, o kakvoj to porodici pricas?
Danas je za decu od tri godine obavezan predskolski (nekadasnji vrtic), uglavnom oba roditelja rade da bi nekako sastavili kraj s krajem i na jadvite jade sastavljaju tri sata dnevno sa decom, a i to umorni i izfrustrirani pa jedva da ih i pomaze ili progovore par reci sa njima a kamoli da se poigraju nego im tutnu telefon u ruke da se igraju i da bi oni bili mirni, nemaju vise volje cak ni medjusobno da popricaju, zena razmislja o sefu koji ju napada ili se ona pali na njega, a muz o konobarici iz kafica u koji svraca posle posla.
Odavno su prosla vremena kad se znalo ko radi i donosi pare u kucu a ko brine o deci i toj istoj kuci.
A sve je to smisljeno, feministicki pokret je osmisljen bas da bi razbio porodicu i jako malo ljudi zna da su osnivaci Rokfeleri.
Oni su rekli: daj mi dete do desete godine i ostatak zivota ce radit kako ja kazem.
ps://www.youtube.com/watch?v=pBQdDRij874
Dodaj na ovaj link htt i poslusaj sta covek prica, pa usporedi sa danasnjom situacijom.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash

U pravu si Pero! No, ima jedna još više perverzna stvar, a to je da “plemstvo gordog Albiona” svojevoljno daje svoju djecu sa 8 godina starosti u internate… Nitko ih ne tjera na to, a oni vlastitu djecu u toj dobi šalju u internate, da bi se bez djece mogli u miru posvetiti svojim raznoraznim perverzijama… Izgovor im je da će internati od njihove djece napraviti “džentlmene”, a u stvari će napraviti savršeno isfrustrirane osobe, koje će zbog trauma stečenih u internatima tražiti “zaštitu” članstvom u tzv. “tajnim društvima” i opet će im netko od elite šefovati cijeli život…

Siniša
Gost
Siniša

I…šta sam pogrešno rekao!?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

U RH je 14 dob za kažnjavanje, u Italiji isto, zato Romi tamo do 14 kradu , a onda prestaju i krenu s drugim “poslovima”. Mafija i Camorra regrutiraju ubojice od 12-13 godina, jer se ne mogu kazneno goniti … Ali Škoti nemaju Mafiju…Pobogu.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

škoti imaju englesku kraljicu I njenu obitelj pa se možda pribojavaju da neće škoti obučiti djecu da pobiju englesku kraljevsku porodicu:)

samo tako
Gost
samo tako

Suknje i mafija ne idu zajedno ?

pera lozac
Gost
pera lozac

U Italiji dob za kaznjavanje istina krece od 14, ALI da bi zaglavio u popravnom domu(do 18 nema zatvora) moras pasti bar deset puta, prevedeno, nekaznjivost je do 18, a cak do 21 su kazne ekstremno blage tj. za isto delo za koje neko sa 23 dobije 2 godine onaj sa 20 dobice 6 meseci.

pera lozac
Gost
pera lozac

A sto se tice Camorre i Mafije mani se stereotipa.
30 i neku godinu zivim u Italiji i nisam neka cvecka, znam sta pricam.

Violinbike
Gost
Violinbike

Mišljenja sam da bi usvajanje zakona po kom bi se moglo i roditelje krivično goniti zbog kriminalnih radnji njihove dece, motivisalo neke od ‘lako ćemo’ roditelja, da se malo više fokusiraju na razvoju pozitivnih merila vrednosti njihove dece.

preseren3
Gost
preseren3

Šta se desilo?
Netko se razboleo?
Nema novosti u 12….

L. R.
Admin

Poštovani,

Stigle pare iz Rusije i iz Amerike, pa smo se zabrojali u redakciji. 🙂

Vijesti su tu.

Ugodno čitanje.

Pera
Gost
Pera

Cestitke !!!
Red je da sada malo ‘odmarate’ !

Frodo
Gost
Frodo

Zato su zapadne demokracije blage prema lopovima najvišeg ranga. U Hrvatskoj takvi bivaju oslobođeni zbog zastare ili gule krumpire.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik