Škotski zastupnici: Djeca u Kini i Rusiji imaju više prava nego u našoj zemlji

16 komentara

Prema današnjem škotskom zakonodavstvu, djeca od osam godina mogu biti kazneno odgovorna, iako se u budućnosti planira podizanje dobi za kažnjavanje na 12 godina, piše The Times. Prema škotskom parlamentarcu Alexu Cole-Hamiltonu, takve su norme neprihvatljive za zemlju koja sebe smatra liderom u poštivanju ljudskih prava.

Članovi škotske vlade su jučer pokušali odobriti zakon kojim se predviđa podizanje dobi za kaznenu odgovornost djece s 8 na 12 godina, čime se zakonodavstvo usklađuje s minimalnom dobi za kazneni progon.

Prema The Timesu, u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva minimalna dob za kazneni progon je 10 godina, što znači da djeca koja još nisu navršila tu dob ne mogu biti kažnjena bilo što da učine.

Stručnjaci u području socijalne skrbi za djecu, uključujući škotskog povjerenika za prava djece i mladih, smatraju da bi minimalna dob za kažnjavanje trebala biti najmanje 14 godina, a u idealnom slučaju 16 godina.

Član Liberalne demokratske stranke, Alex Cole-Hamilton, izjavio je kako zakon ne zadovoljava međunarodne standarde i ismijava želju Škotske da bude lider u području ljudskih prava.

“Govorimo o ljudskim pravima u Rusiji i Kini, ali obje ove zemlje imaju višu dob za kaznenu odgovornost nego mi. Ne možete biti lider u području ljudskih prava i biti na repu skupine”, rekao je Cole-Hamilton.

“Podizanjem dobi za kaznenu odgovornost na 12 godina postajemo lideri u Ujedinjenom Kraljevstvu. Uvjeren sam da ćemo dopustiti raspravu o budućim promjenama, tri godine nakon što ovaj zakon postane pravosnažan. Dječja prava i zaštita djece ključna su pitanja u našem nastojanju da Škotska bude najbolje mjesto na svijetu za djecu”, rekla je Mary Todd, ministrica za djecu.

The Times

Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Ako je sa 6 svjesno o promjeni pola ili rodnosti onda je svjesno i o zločinu.
Naravno činim digresiju i ne slažem se ni s jednim ni s drugim….16 godina bi trebalo biti minimalno, 18 do 20 pa i 21 idealno ali generalno recimo i da s 30 duva kroz uši i zahtjeva poseban pristup.

Laki Topalović
4 godine prije

U RH je 14 dob za kažnjavanje, u Italiji isto, zato Romi tamo do 14 kradu , a onda prestaju i krenu s drugim “poslovima”. Mafija i Camorra regrutiraju ubojice od 12-13 godina, jer se ne mogu kazneno goniti … Ali Škoti nemaju Mafiju…Pobogu.

Violinbike
4 godine prije

Mišljenja sam da bi usvajanje zakona po kom bi se moglo i roditelje krivično goniti zbog kriminalnih radnji njihove dece, motivisalo neke od ‘lako ćemo’ roditelja, da se malo više fokusiraju na razvoju pozitivnih merila vrednosti njihove dece.

preseren3
4 godine prije

Šta se desilo?
Netko se razboleo?
Nema novosti u 12….

Frodo
4 godine prije

Zato su zapadne demokracije blage prema lopovima najvišeg ranga. U Hrvatskoj takvi bivaju oslobođeni zbog zastare ili gule krumpire.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.