Slobodno tržište – da li se to neko šali?

Globalna logistika
36 komentara

U poslednje vreme se sve češće priča o trgovinskom ratu između SAD i Kine, SAD i EU, Zapada i Rusije… A ako se ratuje onda se koristi oružje koje je u ovom slučaju ekonomija. Kako onda govoriti o slobodnom tržištu, da li to znači davanje potencijalnom neprijatelju pristup svom oružju??? Osim toga, bez obzira na raširenoj priči o slobodnom tržištu svuda su prisutne carine, takse, razne dozvole, propisi… Mora tako jer se ne može dozvoliti nekontrolisano divljanje na tržištu ali što više ulazimo u suštinu sve više shvatamo koliko je ta „sloboda“ ograničena. Pa onda i privatizacija kao „najmilije čedo“ slobodnog tržišta koju smo tako dobro osetili na svojoj koži, koja je dovela do uništenja naše proizvodnje, do zamene naših proizvoda stranim, do odliva i ono malo kapitala što smo imali. A gde se kapital odlio? Pa kod onih koji su nam privatizaciju nametnuli.

Jeste slobodno tržište dobra ideja ali u sadašnjoj varijanti korist imaju isključivo ekonomski najjači iako su uslovi jednaki (zamislite samo pribavljanje istih, skupih dozvola od strane međunarodne korporacije i malog lokalnog proizvođača). Sadašnje slobodno tržište je „politički korektan zakon jačeg“ – ne smeš ništa da pričaš već moraš i da ćutiš dok primaš batine. Neko će reći: „nije baš tako, imamo i mi kompanija koje se uspešno snalaze, koje su sposobne“. Naravno, mora postojati i takvih primera da katastrofa ne bi bila očigledna, da bi se neuspeh većine mogao pripisati nesposobnosti i lenjosti ali i ti sposobni gotovo uvek imaju vezu sa ekonomski moćnima koji im obezbeđuju prolaz. Tržišna utakmica postoji ali je toliko „udaraca uspod pojasa“ da se ni o kakvoj slobodi i poštenju ne može govoriti. Dovoljan je samo jedan primer da se zatvore sva usta koja brane postojanje slobodnog tržišta: Južni tok. EU (čitaj Nemačka) je zatvorila taj projekat sprečavajući Bugarsku, Srbiju, Mađarsku da dođu do jeftinog gasa (jer je neophodna diverzifikacija da Rusija ne bi imala monopol) dok Nemačka istovremeno radi na izgradnji Severnog toka 2 preko koga će da se snabdeva jeftinim ruskim gasom i kome će naplaćivati tranzit verovatno svima do Bugarske (interesantna diverzifikacija) – zakon jačeg u najosnovnijem značenju.

I onda dolazimo do smešnog paradoksa: dok je zakon jačeg svuda maksimalno osuđivan njegova ekonomska varijanta se veliča čak i od stručnjaka koji odlično znaju o čemu se radi. Sve je isto kao vekovima unazad samo je u načinu razlika. Postoje i poltroni, izdajnici, plaćenici… Postoji i razlika, agresija je dovoljno dobro skrivena da čak velika većina nije svesna okupacije koju trpi. Neverovatna je efikasnost ispiranja mozga iako se vrši na više nivoa. O načinima i efektima smo već puno pisali a sada smo ga nazvali pravim imenom. Organizatorima toga se mora odati priznanje na planu i njegovom uspešnom sprovođenju. Pa ipak, već dolazi vreme za neko savremenije „oružje“ jer im staro postaje zastarelo.

Trgovina je mrtva a da toga nije ni svesna

Razvoj interneta je doneo nezamislive promene. Sada su nam sve informacije neuporedivo pristupačnije nego ranije. To se, naravno, odmah iskoristilo za reklamiranje a vrlo brzo se primenilo i na samu trgovinu, započeta je e-prodaja.

U početku vrlo stidljivo (ljudi su navikli da „opipaju robu“) da bi ovaj način prodaje doživljaveo eksplozivan rast jer donosi niz prednosti. Potreban vam je neki proizvod: „pročešljate“ internet, nađete gomilu tih proizvoda, napravite neko sortiranje po kvalitetu (možda prema poverenju u proizvođača) i ceni, odaberete šta ćete kupiti, prebacite potreban novac sa drugog računa (jer niste ludi da držite puno para na kartici kojom plaćate na internetu), uplatite i proizvod će ubrzo biti na vašoj adresi. I sve ste to uradili iz svoje kuće. Uporedite to sa situacijom od pre nekoliko decenija. Trebalo je dosta vremena da se obiđu prodavnice koje su bile neuporedivo slabije snabdevene. A ako ste iz provincije onda putujete do nekog regionalnog centra…

Danas roba iz Kine, koja je najčešći izvor robe koja nam je potrebna, stiže za par sedmica. Ili za par dana ako platimo više. Zamislite kako je to izgledalo pre nekoliko vekova. Koliko je samo ruku menjala roba, kolika je bila krajnja cena kada se svi „ugrade“… Tada takvu robu nismo ni mogli kupovati, kupovali smo samo ono što se pravilo u lokalu. Današnji brz protok robe je postignut isključivo zahvaljujući razvoju brze kurirske dostave.

Iako kupujemo „iz fotelje“ ipak postoji posrednik (e-shop) koji svoju uslugu naplaćuje i time opterećuje cenu robe. Zašto ne bi proizvođač otvorio svoj e-shop i ponudio robu po najnižoj ceni? Za sada postoji više razloga. Kupac i dalje voli da „opipa robu“ ali će vremenom početi sa kupovinom brendova u koje ima poverenje a onda polako širiti listu. Pojaviće se i kritičari (kao oni koji ocenjuju restorane na Zapadu) čija će ocena biti kvalitetnija od one koju bi mi doneli jer imaju više iskustva u tome od nas.

Sledeći razlog (da ostale ne navodim jer nisu previše bitni) je još uvek nedovoljno razvijena kurirska služba – još uvek je prespora i preskupa. Ali budućnost je na toj strani. Potreban vam je recimo „Dijamant“ margarin, „Milka“ čokolada i „Podravka“ supa (roba koju tradicionalno kupijete) – zašto da je ne naručite preko interneta? I roba vam stiže po proizvođačkoj ceni (+ transport koji će biti gotovo zanemarljiv) iz distributivnog centra proizvođača koji se dnevno dopunjava (znači sveža roba). Još bitnije će biti u prometu svežih prehrambenih namirnica. Čak se ni meso neće zamrzavati ako do kupca stiže istog dana. Neće biti potrebe za gajenjem „plastičnog“ voća i povrća jer neće nedeljama stajati na tezgi. Sve što nam treba je kurirska služba koja prolazi pored naših domova nekoliko puta dnevno. Tada trgovina gubi smisao. Neće više biti „vikend popusta“, „akcija“ od po 10, 30 50%??? Neće ni moći da bude popusta jer ćete robu dobijati po najnižoj ceni. A ni proizvođači neće biti ucenjivani od strane trgovačkih lanaca – to će biti prava tržišna utakmica a na radost svih.

Postoji još jedna značajna prednost ovako brze a jeftine dostave. Živite recimo u Beogradu a imate prijatelja na Homoljskim planinama koji pravi odličan med. Nemate nameru da idete tamo i nemate nikog ko bi vam med doneo a potreban vam je… U ovom slučaju čak i današnja kurirska služba može da bude prihvatljiva ali vi imate i rodbinu u Trsteniku koja gaji krastavce, kuma u Aleksandrovcu koji gaju vinovu lozu…

Tada napredna kurirska služba dobija pun značaj. Njenim pravim razvojem stičemo mogućnost nabavka robe „od proverenog dobavljača“ iako on nije u lancu zvaničnih proizvođača. Tako dobijaju priliku i oni koji „rade na malo“ ali imaju kvalitet ništa lošiji od velikih proizvođača. U takvom svetu trgovac je „egzotično stvorenje“.

Iako je ovo put do stvaranja slobodnog tržišta na državnom nivou, izbacivanje trgovačkih lanaca bi znatno doprinelo stvaranju zaista slobodnijeg tržišta. Veliki igrači imaju čitav niz poluga pritisaka – svaka poluga manje znači manji pritisak i „slobodnije disanje“.

Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sarajevo
5 godine prije

dakle treba nam neka nova planska privreda. Odlicna zapazanja, kao i sam tekst by Shumadinac!

Mirk
5 godine prije

Ovo sto kaze Shumadinac je u mojim mislima vec godinama ali buduci da sam usao u sustinu shvatio sam da je potreban ulog od 50 do 100000 eura koje ja nemam(poljoprivredni proizvodi – direktni proizvodjac)…Novac bi se i mogao dobiti od banke uz zalaganje imovine ali rizik je veliki jer pitanje je hoce li klijenti da se zamaraju narucivanjem preko interneta krompira, paradajza, paprike i drugih prozvoda kad ionako moraju u trzni centar po druge proizvode…drugim rijecima bez obzira sto gundjaju kupe na kraju plasticnjake…

Ivo
5 godine prije

Nikakve kurirske službe već na unutarnjem nivou planska privreda i mješavina privatnog i državnog vlasništva uz strogu regulaciju i prevladavanje državnog u svim ključnim sektorima. Sadašnja liberalna logika nalaže da ćemo uskoro uvoziti 100% svih proizvoda iz Kine jer su najjeftiniji, i da možemo zatvoriti sve tvornice, pogone, njive, pašnjake i ostalo, jer nismo konkurentni. Idiotizam bez premca, ali to je njihova suluda logika. Na vanjskom planu potrebna je jaka i stabilna vojska koja je u stanju obeshrabriti jake ekonomske igrače i imperijalne države (USA, UK, Francuska, Italija, Njemačka) od nametanja svojih ‘tržišnih pravila’ silom. I uz sve to, potreba stalnog i intenzivnog praćenja, identifikacije i eliminacije domaćih izdajnika, sabotera i stranih slugeranja, koji se lako prepoznaju po vrijednostima koje zagovaraju (liberalizam, tržišno natjecanje, deregulacija svega i svačega, kreditiranje još više svega i svačega, fleksibilnost radne snage (ova mi je najbolja,btw) i slične fraze koje skrivaju ropstvo i zlo). S… Čitaj više »

Siniša
5 godine prije

Ovo “slobodno trziste” kao kada se puzevi pare….ko kome prvi utjera pa nek mu i bude!!!

milan
5 godine prije

Tu diskusija postaje suvisna, tipa ovako ili onako! Poslije procitanoga, a znalo se to unaprijed jer shushati i rogati se ne mogu bosti. Hegel valjda je on ako nije moj filozofski idol Nietcze zajedno sa Dostojevskim, je davno rekao, prijatelji, valjda nekakvi kondicional, mogu biti samo ekonomski, intelektualno i poziciono ravnopravni. Ostaje nam samo da si postavimo pitanja naa koja trebamo imati strateske odgovore i programe. Kako se spasiti od te mnogoglave zapadne zvijeri?! Srusiti taj robovlasnicki ekonomski zidvski konstrukt i napraviti novu konfiguraciju ekonomskih odnosa.

Weteran
5 godine prije

Nije život samo pizza!?
Tržište!?
Osnovno iz Političke Ekonomije: mesto gde se susreću kupac i prodavac.
Može to biti i virtuelno mesto.
Postoji na tržištu Roba i Usluge.
Imamo vrlo ozbiljan fenomen: Marketing.
Itd, itd
Kako sam se odlučio između WV Polo i Tojota Yaris?
I cipele i berber !?
Radim u šećerani!?
Koliko kurira treba da ima šećerana da dostavi kilogram šećera do svakog stana-kuće?
Ko da mi dostavi pola kilograma svežeg mesa iz Matijevića sutra za supu?
Ili do odem do ćoška 🙂
Tržište postoji od Adama i Eve. I trajaće dok postoje ljudski rod.
Nije život samo pica!
Izvinjavam se ako nisam razumeo ideju teksta!

Alen
5 godine prije

Znam dosta ljudi koji imaju plastenik za uzgoj povrca ,tesko prodaju i prvom komsiji bilo sta… Satra ih uvoz ,cijena… Ne pale se ljudi na.prirodno i domace …..

Nema trzista bez uplitanja drzave ,nigde na svijetu ,mozda jedino nama tu pricu pricaju….
Slobodno trziste je mit…. Ili mozes kupiti danas bilo sta bilo gdje ali ako zelis nesto prodavati e onda vidis te slobode….

Troglavski
5 godine prije

“Jedna porodica je proizvodila i prodavala cipele. To je bila velika porodica od 60 ljudi. Njih 50 je pravilo cipele, a 10 prodavalo. Imali su dobru maržu. 40% prosečno. Jednog dana došli su im stranci i ponudili cipele 20% jeftinije, da prodaju kao dodatni asortiman. Marža na tim cipelama bi bila 50%, a one bi i dalje bila jeftinija od domaće proizvodnje. Kvalitet nije bio isti, ali u siromašnom selu kao što je bilo naše cena je bila važna. Šta se onda dogodilo? Umesto 50.000 komada domaće proizvodnje, sada se proizvodilo 20.000 komada, a 30.000 komada se uvozilo. Cena koštanja domaćih cipela je porasla i zbog manjih nabavki sirovina, kao i zbog nepopunjenih kapaciteta pogona. Budući da su u fabrici svi bili porodica, niko nije hteo nikoga da otpusti. Stranci su još malo spustili cenu i zarada na uvoznim cipelama se povećavala, a na domaćim smanjivala. U trećoj godini prodavalo… Čitaj više »

Moreno
5 godine prije

Jasno je kako se stvarno stanje u MS medijima krije, a zabrinjavajuće je kad u članku ovoga portala di nebi tribalo bit redukcije slobode pisanja, o ”slobodnome tržištu” se piše opisujući posljedice, a ne uzroke, odnosno očita je velika količina logike i znanja koja nedostaje. Pisat o tržištu, ekonomiji i trgovini, a skoro ni jednom riječju ne spomenit ono šta determinira doslovno svaki korak na tržiištu, ekonomiji i trgovini novac je besmisleno. Novac se iz arije proizvodi i njegova količina, vrijednost, kamata i distribucija su određeni po slobodnome nahođenju onih koji upravljaju tim procesima i koji se nalaze skriveni iza centralnih banaka. Te procese definitivno ne određuje tržište, a kamoli slobodno tržište. Novac u opticaj ulazi isključivo ka dug. Nemoguće je na dnu globalne piramide imat slobodno tržište, a da to na samome vrhu piramide nije. Sva tržišta valuta, energije, sirovina, plemenitih metala . . . su manipulirana s vrha,… Čitaj više »

Son of Alerik
5 godine prije

U Nizozemskoj, po selima tipa Wehe den Horn, u točno određenu istu uru svakog dana stiže autobus-trgovina. Ulaz na stražnja vrata, kod vozača kasa i izlaz.Netko se dosjetio da postoji puno sela u kojima je neisplativo imati ikakvu trgovinu zbog premalog broja kupaca pa zbrojio i oduzeo. Ulaganje u busu, vozač-prodavač, troškovi amortizacije, broj kupaca i zarada tijekom radnog dana. Istih ideja dosjetili su se i u Dalmatinskoj zagori. Relativno velik broj sela sa starim, malo pokretnim življem, kombi-trgovina i putuj. Možda su cijene malo veće, ali nekolicina ljudi je našlo svoju tržišnu nišu i žive od posla u kojeg su uložili novac. Ideja o nekakvoj kurirskoj službi funkcionira očito. također i u internetskoj prodaji. Da nije tako, ne bi Alibabe i Amazoni dominirali. Ali to ne isključuje trgovačke centre, niti izbacuje šopingmaniju iz društva. Sama činjenica da netko naručuje, plaća on line govori o slobodi tržišta. Negdje su te… Čitaj više »

Brainstorm
5 godine prije

od proizvodjaca do kupca – neposredno? ja sam mislio ovako: 1) visoko personalizrani internetski pretrazivac. to bi znacilo kad upises “juha” da ne dobijes recepte, reklame, kataloge … . nego da bira po osobnoj specifikaciji … najpovoljniju cijenom, najbrzu dostavom, odredjenog proizvodjaca, sastava. 2) sistem prikupljanja i dostave po modelu ubera. svatko bi mogao prevesti posiljku kao sto uber prevozi putnike. prijevoznik bi imao mogucnost da preda posiljku drugoj osobi, onoj koji ide putem ka odredistu kupca. zadnji dostavljac bi bio najvjerojatnije neki od susjeda koji putuju kuci. dostavljaci i sortirna cvorista bi morali specifizirati svoje uvjete; koliko, sto, po kojoj cijeni i kada su u mogucnosti prevesti robu svoj dio puta. svi elementi koji odredjuju cijenu bi bili poznati kupcu koji bi odabrao model dostave – cekati da se nakupi dovoljno robe da sve stigne ujedno ili da dobiva proizvode pojedinacno sto bi znacilo vecu cijenu. 3) preslagivanje u… Čitaj više »

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Male zemlje poput Hrvatske koje izvoze mozgove trebale bi uvesti izvozne carine na mozgove, za svaku godinu skolovanja u Hrvatskoj uvoznik bi trebao platiti recimo dvostruke troskove skolovanja ili po cjeniku za osnovnu skolu toliko za srednju toliko za fakultet toliko i…
To sto netko sa fakultetom radi kao konobar u Irskoj trebalo bi svakako da Irska plati dvostruke troskove skolovanja za fakultet, kada vec zele imati fakultetski obrazovanog konobara. Ali isto tako Hrvatska bi trebala placati za povratnike koji su se skolovali u svijetu.

Ali bi ist tako trebalo uvesti porez na gluposti politickih stranaka i politicara, joj da to uvedemo u Hrvatskoj samo HDZ i njihovi vodje bi plati toliko da bismo odmah rijesili sve medjunardne dugove, a da ostanu na vlasti nitko nebi morao raditi svi bi bili placeni od HDZ GLUPOSTI.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.