fbpx

“Slobodno tržište” EU s minimalnim kvotama

traktor

“Tijekom prvih pet dana ove godine je Ukrajina već ispunila temeljne i dopunske kvote za bescarinski izvoz pšenice i kukuruza u Europsku uniju za 2018. godinu. To je zaključeno unatoč činjenici da je Europska komisija cijelu 2018. proglasila godinom takozvane “slobodne trgovine”, piše časopis UkrAgrConsult.

Kvota za izvoz ukrajinske pšenice u EU je za ovu godinu bila 1,03 milijuna tona, a za kukuruz 1,12 milijuna tona.

Kvota za izvoz ječma je od 5. Siječnja podignuta za 2,5%, odnosno za 15,6 tisuća tona, na ranije odobrenih 615 tisuća tona.

U prvim danima 2018. godine je Ukrajina u potpunosti iscrpila kvote za slobodni izvoz u Europsku uniju meda, grožđa i sokova od jabuka. Dakle, ukrajinski proizvođači, što se tiče Bruxellesa ako ne nađu druga tržišta, mogu slobodno odmarati i malo si dati truda da do 1. siječnja 2019. proizvedu potrebne kvote za “slobodno tržište”.

Ranije je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao da se Ukrajina oporavlja od ovisnosti o gospodarskim vezama s Rusijom i uspješno se prebacuju na trgovinu s Europskom unijom.

Međutim, najveći dio ukrajinskog izvoza u EU čine poljoprivredne sirovine. Osim žitarica, to su med, orasi, bobičasto voće, maslac, sjemenke suncokreta i uljana repica i kukuruz.

Kako je potvrdio ukrajinski ministar agrarne politike i hrane Taras Kutovoj, prema prošlogodišnjoj ocjeni je ekonomski učinak povećanja godišnje kvote bescarinskog uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u EU iznosio tek 200 milijuna dolara.

Kvote za isporuke žitarica u EU iznose samo 6,5% ukupnog izvoza žitarica Ukrajine. Srećom po Kijev, iako sa slabom utjehom, 2017. je Ukrajina uspjela ponoviti rekord u izvozu žitarica i isporuke ukrajinskih žitarica su na svjetskom tržištu iznosile 41,8 milijuna tona, od čega 19,4 milijuna tona kukuruza, 17,3 milijuna tona pšenice i 4,9 milijuna tona ječma.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
trumba
Gost
trumba
3 godine prije

“operacija uspjela, pacijent preminuo”

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Al su im kvote, veće ima Hrvatska

Berto
Gost
Berto
3 godine prije

poljopprivreda je svakako najznacajnija gospodarska grana

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik