“Slobodno tržište” EU s minimalnim kvotama

traktor
3 komentara

“Tijekom prvih pet dana ove godine je Ukrajina već ispunila temeljne i dopunske kvote za bescarinski izvoz pšenice i kukuruza u Europsku uniju za 2018. godinu. To je zaključeno unatoč činjenici da je Europska komisija cijelu 2018. proglasila godinom takozvane “slobodne trgovine”, piše časopis UkrAgrConsult.

Kvota za izvoz ukrajinske pšenice u EU je za ovu godinu bila 1,03 milijuna tona, a za kukuruz 1,12 milijuna tona.

Kvota za izvoz ječma je od 5. Siječnja podignuta za 2,5%, odnosno za 15,6 tisuća tona, na ranije odobrenih 615 tisuća tona.

U prvim danima 2018. godine je Ukrajina u potpunosti iscrpila kvote za slobodni izvoz u Europsku uniju meda, grožđa i sokova od jabuka. Dakle, ukrajinski proizvođači, što se tiče Bruxellesa ako ne nađu druga tržišta, mogu slobodno odmarati i malo si dati truda da do 1. siječnja 2019. proizvedu potrebne kvote za “slobodno tržište”.

Ranije je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao da se Ukrajina oporavlja od ovisnosti o gospodarskim vezama s Rusijom i uspješno se prebacuju na trgovinu s Europskom unijom.

Međutim, najveći dio ukrajinskog izvoza u EU čine poljoprivredne sirovine. Osim žitarica, to su med, orasi, bobičasto voće, maslac, sjemenke suncokreta i uljana repica i kukuruz.

Kako je potvrdio ukrajinski ministar agrarne politike i hrane Taras Kutovoj, prema prošlogodišnjoj ocjeni je ekonomski učinak povećanja godišnje kvote bescarinskog uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u EU iznosio tek 200 milijuna dolara.

Kvote za isporuke žitarica u EU iznose samo 6,5% ukupnog izvoza žitarica Ukrajine. Srećom po Kijev, iako sa slabom utjehom, 2017. je Ukrajina uspjela ponoviti rekord u izvozu žitarica i isporuke ukrajinskih žitarica su na svjetskom tržištu iznosile 41,8 milijuna tona, od čega 19,4 milijuna tona kukuruza, 17,3 milijuna tona pšenice i 4,9 milijuna tona ječma.

Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trumba
6 godine prije

“operacija uspjela, pacijent preminuo”

Laki Topalović
6 godine prije

Al su im kvote, veće ima Hrvatska

Berto
6 godine prije

poljopprivreda je svakako najznacajnija gospodarska grana

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.