Solženjicin je bio u pravu – Zapad se ne može nositi s nijednom kulturom koja točno zna što želi

Sun Szu - Zapad - Istog - vječni rat i manipulacija

Za govor Aleksandra Solženjicina o raskolu zapadnog društva, kojeg je održao na Harvardu 1978. godine, ispostavilo se da bi bio istinit, rekao je direktor londonskog Centra za političke studije Herbert I. London.

Solženjicin je u svom govoru “Podijeljeni sivjet”, posvećenom nastanku “različitih svjetova” i procjeni zapadnog društva, rekao je da je na jednoj strani za “raskol kriva sloboda” koja se bavi gomilanjem bogatstva i cijenjena je u Americi više od bilo čega drugog, a središtu je čovjek nad kojim “nema nikakve vlasti”, američkom misliocu.

Zbog toga je nastalo “moralno siromaštvo”, angažirano u potrazi za smislom, napisao je Herbert I. London za American Thinker.

Zbog ovih riječi je Solženjicin oštro kritiziran u zapadnim medijima, koji su pisali da je pisac “postao neuravnotežen” i predstavlja “slomljeni duh”.

No, 2018. godine možemo primijetiti da su Amerikanci uistinu potpuno obuzeti postizanjem materijalnih vrijednosti, zaboravljajući na duhovnost.

Herbert I. London piše da je bio zapanjen vulgarnim primjedbama Roberta De Nira o američkom predsjedniku tijekom ceremonije dodjele nagrade “Tony”. Istodobno, De Niro je dobio “predsjedničku nagradu za slobodu”, koja se smatra najprestižnijem nagradom u zemlji.

Herbert I. London je također zbunjen situacijom s dodjele Pulitzerove nagrade reperu Kendricku Lamaru “koji tijekom svojih nastupa uvijek drži hlače da mu ne odlete”.

Moram priznati da je i Nobelova nagrada Bobu Dylanu bio potpuni kolaps moralnih normi i da je kao nagrada izgubila sjaj koju je imala u 20. stoljeću, kaže direktor londonskog Centra za političke studije Herbert I. London.

Solženjicin je još 1970. rekao da “ako Boga može zamijeniti humanizam, to može biti bilo koja ideja koja čovjeku dođe u glavu”.

U 21. stoljeću su čak crkve i sinagoge zalutale, koje sve više vremena posvećuju društvenim temama, a ne religijskim učenjima.

Politolog smatra “kako očuvanje i razvoj suvremenih trendova na Zapadu, uz skriveni relativizam, stvara opasnost gubitka globalnog utjecaja istog tog Zapada, kao društva koje nije sigurno u svoj smisao i značenje, stoga se ne može natjecati s nijednom fanatičnom kulturom koja točno zna što želi postići”.

“Postupno gubljenje utjecaja je prisutno u svakoj pori i pukotini u našem kulturnom životu. Ortodoksnost propadanja održavaju sveučilišta. Govoreće glave na talk showu ponavljaju iste vulgarnosti koje smo čuli nebrojeno mnogo puta, a istina je uništena postmodernim uvjerenjem da su najvažniji oni najdublji osjećaji iz podsvijesti”, piše Herbert I. London.

“Svi koji se brinu za sudbinu zapadne kulture moraju gledati na Ameriku i Zapad nepristrano. Mislim da sada vidimo i zašto”, zaključuje.

Dio govora Aleksandra Solženjicina iz 1978. godine

“Podjela u današnjem svijetu očita je i na kratak pogled. Svaki naš suvremenik spremno navodi dvije svjetske sile, obje već u mogućnosti da se međusobno unište. Međutim, razumijevanje ove podjele prečesto se svodi na političku kategoriju, iluziju prema kojoj se ta opasnost može ukloniti uspješnim diplomatskim pregovorima ili pak ravnotežom oružanih snaga. Istina je da je ova podjela ujedno mnogo dublja i više otuđujuća, budući da ima više pukotina nego što se može opaziti na prvi mah. Ovakve duboke i brojne podjele nose sa sobom opasnost od dalekosežne katastrofe za sve nas, upravo kako kazuje i drevna istina da kraljevstvo, u ovom slučaju naša Zemlja, u sebi razdijeljeno ne može opstati. Koristi se i pojam Trećega svijeta. Dakle, već govorimo o tri različita svijeta. Bez sumnje, broj je i veći. No, budući da smo previše udaljeni, to ne uspijevamo primijetiti. Svaka drevna i duboko ukorijenjena, zasebna kultura, osobito ako se proteže većim dijelom zemljine površine, tvori jedan zaseban svijet, pun zagonetki i iznenađenja za zapadnjački način razmišljanja.

U najmanju ruku, ovdje moramo spomenuti Kinu, Indiju, islamski svijet, i Afriku, ako za posljednja dva primjera uistinu možemo govoriti kao o jednomu. Rusija je pripadala toj kategoriji tisuću godina, iako je zapadnjački način razmišljanja sustavno ponavljao pogrešku negiranja njezinoga posebnog karaktera i zbog toga je nikada nije razumio, baš kao što Zapad ni danas ne shvaća Rusiju pod komunističkim jarmom. Iako se može zaključiti da je posljednjih godina Japan sve više postao Daleki Zapad, približavajući se sve više zapadnjačkim normama. Ne govorim ovo kao nekakav sudac. Držim da se Izrael  ne bi se trebao smatrati sastavnim dijelom Zapada, barem zbog ključne činjenice da mu je državno uređenje čvrsto povezano s religijom.

Ne tako davno, relativno govoreći, maleni svijet moderne Europe olako je zauzimao kolonije diljem zemaljske kugle. Ne samo bez očekivanja ikakvog bitnog otpora, nego uglavnom i zbog prezira prema eventualnim životnim vrijednostima pokorenih naroda. Sve se naizgled činilo kao nevjerojatan uspjeh bez zemljopisnih ograničenja. Zapadno društvo proširilo se pobjedom ljudske nezavisnosti i sile.

Odjednom je dvadeseto stoljeće jasno je pokazalo krhkost ovoga društva. Danas možemo vidjeti kako su osvajanja bila kratka i neizvjesna. U ovom su trenutku odnosi s bivšim kolonijalnim svijetom došli su do suprotne krajnosti i Zapadni svijet nerijetko pristupa prekomjernom ulagivanju. Teško je procijeniti veličinu troška kojeg će bivše kolonije zatražiti od Zapada i isto tako predvidjeti hoće li biti dovoljno samo napustiti i posljednje kolonije ili se pak odreći svega onoga što posjeduju, kako bi uspjeli podmiriti nastalu štetu.

No, ustrajna sljepoća nadmoći i dalje vjeruje kako bi se neizmjerna prostranstva našega planeta trebala razvijati i sazreti do razine suvremenih zapadnjačkih sistema, najboljih u teoriji i najprivlačnijih u primjeni, kako su ti ostali svjetovi samo privremeno spriječeni u nastojanju da slijede zapadnu pluralističku demokraciju i način života.

Zemlje se procjenjuju na temelju njihovog napora i napretka postignutog u tom smjeru. Ustvari, takav pristup plod je zapadnjačkoga nerazumijevanja srži drugih svjetova, što je posljedica što ih se sve pogrešno procjenjuje koristeći s točke gledišta Zapada i zapadnjačkoj mjeri. Stvarna slika razvoja našega planeta ima vrlo malo veze sa svim ovim.

Tjeskoba podijeljenoga svijeta dovela je do teorije približavanja vodećih zapadnih zemalja i Sovjetskog Saveza. Radi se o pojednostavljenoj teoriji koja zanemaruje činjenicu da se ovi svjetovi ne približavaju jedan drugome i da se nijedan ne može pretvoriti u drugoga bez nasilja. Osim toga, približavanje neminovno uključuje i prihvaćanje nečijih nedostataka, o čemu je ovdje gotovo nemoguće govoriti. Da se danas obraćam publici u svojoj zemlji, govoreći o općenitom poimanju podjela u svijetu, usredotočio bih se na poteškoće Istoka. No, budući da sam u prisilnom izbjeglištvu na Zapadu već četiri godine i da se obraćam zapadnjačkoj publici, smatram korisnijim usredotočiti se na neke aspekte suvremenog Zapada,… onako kako ih ja vidim.

Nedostatak hrabrosti bi mogla biti najočitija karakteristika koju vanjski promatrač danas primjećuje na Zapadu. Zapadni svijet je izgubio svoju građansku hrabrost, kao cjelina i pojedinačno, u svakoj zemlji, u svakoj vladi, u svakoj političkoj stranci i, naravno, u Ujedinjenim narodima.

Taj nedostatak hrabrosti se osobito primijeti među vladajućim i intelektualnim elitama, ostavljajući dojam kako je cijelo društvo izgubilo hrabrost. Ima mnogo hrabrih pojedinaca, no oni nemaju odlučujući utjecaj u javnom životu. Politički i intelektualni službenici šire depresiju, pasivnost i zbunjenost u svojim pothvatima i izjavama, štoviše u samodostatnim obrazlaganjima kako je realno, razumno, pa čak intelektualno i moralno opravdavajuće zasnivati državnu politiku na slabosti i kukavičluku. Nedostatak hrabrosti, na trenutke gotovo sličniji nedostatku zrelosti, naglašava se ironičnim povremenim izljevima i nefleksibilnosti s njihove strane u suočavanju sa slabim vladama i zemljama bez potpore, ili s propalim frakcijama koje im se očito ne mogu ni suprotstaviti.

Međutim, ako se suoče sa snažnim vodstvima i prijetećim čimbenicima, s agresorima ili međunarodnim teroristima, ostaju zatečeni kao paralizirani i bez riječi.

Je li potrebno istaknuti kako se nedostatak hrabrosti od davnina smatrao prvim simptomom propasti? Pri nastajanju modernih zapadnih država, osnovno načelo je bilo da država treba služiti čovjeku da živi slobodno i traži sreću. Tehnički i društveni napredak tijekom posljednjih desetljeća je napokon omogućio ostvarenje tih težnji – socijalnu državu. Svaki pojedini građanin je dobio željenu slobodu i toliko materijalnih dobara koji mu u teoriji jamče postizanje sreće, barem u osiromašenom smislu riječi koji se pojavio u posljednjim desetljećima. Neovisnost pojedinca od strane raznovrsnih pritisaka vlasti je sada bila zajamčena i većina ljudi je imala blagostanja u mjeri o kojoj njihovi očevi i djedovi nisu niti mogli sanjati. Postalo je moguće odgajati mlade ljude prema ovim idealima, pripremajući ih i usmjeravajući ih prema fizičkom procvatu, sreći, posjedovanju materijalnih dobara, novcu, i razonodi, te gotovo neograničenoj slobodi izbora užitaka. Tko bi sada odbio sve ovo? Zašto i zbog čega bi netko trebao riskirati svoj dragocjeni život radi očuvanja općeg dobra”, dio je govora Aleksandra Solženjicina s Harvarda 1978. godine, a direktor londonskog Centra za političke studije Herbert I. London tvrdi kako je zapad dosegao kritičnu točku s koje, ako se hitno nešto ne poduzme, nema povratka.

Nestat ćemo u ništavilu neobuzdanog materijalizma, koji nema hrabrosti da se suoči s “fanatičkim kulturama”, kako neke od ostalih svjetova naziva Herbert I. London, ali koji točno znaju što žele.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
shumadinac
Gost
shumadinac

Opasan Solženjicin… 🙂

Ali izjava “Nestat ćemo u ništavilu neobuzdanog materijalizma, koji nema hrabrosti da se suoči s “fanatičkim kulturama”, kako neke od ostalih svjetova naziva Herbert I. London, ali koji točno znaju što žele” nije dobra. Zapadu treba hrabrost da pravilno uredi svoje društvo – da izgradi prave vrednosti. Odnos sa ostalim kulturama će doći sam po sebi, prirodnim putevima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ali Zapad je potonuo, a sve upućuje da nema povratka, ka rimsko cartvo. dekadencija, materijalizam, liberalizam koji graniči s perverznim, ne kao pojam “ljudske slobode” , a ovaj je Amerikanac na početku je naveo samo tri primjera iz “kulture”. To nisu “fanatične kulture”, nego kulture koje opće stavljaju iznad individualnog ili barem na istu razinu, dok je na Zapadu individualno iznad općeg dobra. Solželnjicin je bio pravoslavni mistik i vjernik, što nije ništa loše, ali je vidio da je na kraju SSSR bio bolji od onoga što je mislio da će tamo naći.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Zapravo su Sovjeti, kako reče jedan od mislioca, od marksizma napravio religiju i zbog toga je pustio korijene u narodu. Marx je zamijenio Boga. Isusa poslanik na zemlju, što bi bio Lenjin, kasnije Staljin, a 12 apostola su bili 12 prvih članova Politbiroa. Kako su Rusi bili pobožni do dolaska boljševika, ovom su zamjenim imena lako prihvatili novu religiju. Ne tvrdim da je tako, ali zanimljiva teza.

Marko S.
Gost
Marko S.

L. Topalović, ta usporedba stoji. Ali može sve se ovo može razumjeti i ovako. SSSR je bio inficiran virusom marksističkog komunizma koji se preselio na Zapad. Današnji Zapad je mutacija toga virusa i sada vidimo njegove katastrofalne posljedice. Strah je time veći sto se metastazira na cijeli svijet. Neupitna je prijeka potreba za učinkovitom vakcinom – i to odmah!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Osim jedne stvari, odakle je došao “komunizam” u zemlju potpuno nezrelu za revoluciju , po Marxu?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Ah, ta birokracija!
Ako uzmemo EU kao neki sinonim za Zapad, izgledno je da će propasti. Zašto. Zbog birokracije.
Povijest nas uči tome. Evo primjera.
Napisane su hrpe i hrpe traktata, doktorata, čega sve ne, zašto je i kako došlo do Drugog svjetskog rata. Tko je krivac za to. Pa tu ima svega. A istina je jednostavna. Krivac je birokracija. Austrijska.
U Beču je živio izvjesni Šiklgruber. Soboslikar. Što bi mi rekli, pitur. U slobodno vrijeme amaterski slikar motiva sa razglednica. Neuspješan. Naivac. Puno prije Hlebinaca. Posjećivao je opskurne pivske podrume u nekom bečkom bicirku, a od borbenih je slušao samo Radecki marš.
Htio je studirati slikarstvo. Pa arhitekturu. Nekako je shvatio da mu je najveći domet soboslikarski obrt, majstor pitur.
Jer je živio u prihvatilištu za siromašne, pa u kući za siromašne radnike.
Podnio je zahtjev za obrtnicom. Ali nije kupio taksene marke. Trafika je bila zatvorena. Bečki činovnici su zahtjev odbili. I Adolf je pošao drugim putem. Postao firer. I najveći svjetski majstor za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu. Kad bi on promijenio izgled krajolika i sam Gospod bi imao problema sa orijentacijom.
Tko zna kakva bi bila povjest čovječanstva dvadesetog stoljeća, da su mu dali obrtnicu.
Da taksene marke donese drugi put. Kad trafika bude otvorena.
Ah, ta birokracija!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Radetzki marš nije tako lagan i prozračan za sviranje kao što se čini. Pogledaj note, pokušaj odsvirati s bilo kojim instrumentom pa nam javi kako je prošlo.Priča o Hitleru tako ispričana duhovito zvuči, nažalost su i sve priče o Hitleru na razini dosjetke, crno bijele. Ostaje neispričano i nerazjašnjeno kako je to od zemlje u kojoj je carevala glad, harala hiperinflacija u samo šest godina stvorio najmoćniji ratni stroj u povijesti, a Njemačka postala tehnološki najrazvijenija zemlja na svijetu s 12 tvornica za proizvodnju sintetičkog goriva.Kako to da SAD duguje svoj kasniji tehnološki razvoj upravo nacističkim znanstvenicima. Kako to da je Dresden sravnjen sa zemljom, a nikad se to masovno ubojstvo nije nazvalo zločinom., itd.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Dobri moj Junior. Znaš da se ja volim spominjati s tobom. Daj se ponekad malo opusti. 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac

Mislim Alerik da iz potrebe da se sve gleda crno-belo (jer je tako najlakše) ljudi često previđaju bitnu stvar: NIKO od velikih državnika, vojskovođa nije postigao uspeh sam (govorim generalno, ti si me samo podsetio na ovaj sveprisutan previd). Njihov nejveći uspeh je pravljenje dobrog tima. Iskreno, sumnjam da je Hitler imao intelektualne kapacitete za postizanje neverovatnog ekonomskog uspona ali je imao dobar tim i to mu niko ne može osporiti (ili su ga samo iskoristili kao “lice za odnose sa javnošću” – nije previše bitno).

Naježim se na pomisao na upoređivanje ali i sa Putinom je isto. Čovek je izuzetno intreligentan i marljiv ali da nije napravio dobre timove ništa samostalno ne bi uspeo da postigne – jednostavno je nemoguće.

Još samo mi da napravimo dobre timove… ali ovo nije sekcija za naučnu fantastiku.

otpisani
Gost
otpisani

SoA
“….kako je to od zemlje u kojoj je carevala glad, harala hiperinflacija u samo šest godina stvorio najmoćniji ratni stroj u povijesti, a Njemačka postala tehnološki najrazvijenija zemlja na svijetu s 12 tvornica za proizvodnju sintetičkog goriva.Kako to da SAD duguje svoj kasniji tehnološki razvoj upravo nacističkim znanstvenicima.”
Evo odgovora – Uz Božju pomoć !

“Kako to da je Dresden sravnjen sa zemljom, a nikad se to masovno ubojstvo nije nazvalo zločinom., itd.”
– Pao je u Božju nemilost (a i ono, pobjednici postavljaju pravila…)

shumadinac
Gost
shumadinac

Dalton – dobar 🙂

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Prijatelju bio sam cijeli dan nervozan zbog utakmice, pa rekoh hajde malo da se opustimo. 🙂

cogo
Gost
cogo

+++++++++++++++++++++++++++

Riddick
Gost
Riddick

@shumadinac
Mislim da su na Zapadu svesni sistemskih grešaka , i hoće da se menjaju uspon političara kao Nigel Farage , Mari Lepen, Donald Tramp (barem što se tiče predizborne retorike) , Miloš Zeman , i drugi “desničari” kako ih nazivaju mediji .
Tu tranziciju koči duboka država , jedan mišiji brlog ili močvara u kojoj vladaju milijarderi sa svojim beskrupuloznim interesima koji su odgovorni za 90% zla na ovome svetu.

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

Nitko od tih političara ne želi ikakvu promjenu zapadnog sustava nego želi održati status quo – onako kako je bilo prije 10+ godina. Na Zapadu se svi busaju u prsa sa individualnošću, ali ako pogledaš za što se svi zapadni političari i poznate osobe za koje si čuo zalažu, vidjet ćeš da je veća različitost mišljenja na ovom portalu nego u cijelom zapadnom javnom prostoru.

Siniša
Gost
Siniša

Bas ne davno je neki Amerikanac rekao da je problem Zapada sto ne mijenjaji svoje greske;Ukrajina,Sirija,sankcije Rusiji….oni su narcisoidni idioti a ta manjina sto kao vidi sta se desava je na nivou statisticke greske. Narod odvajam od politicara i krupnih robovlasnika.

Boshko
Gost
Boshko

Shumadinac, Zapad već ima prave vrijednosti. To su one vrijednosti sto su učinile Zapad velikom. (Čine i Rusiju.). Samo se treba vratiti njima. To se već pokušava jer je očito da su se našli u slijepoj ulici.

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

Boshko – A koje su to vrijednosti?

white patriarch
Gost
white patriarch

Sloboda, ekonomski izražena slobodnim tržištem, a politički demokratskim ili republikanskim uređenjem zaštičenim Ustavom. Da to nebi otišlo u totalni kaos i relativizam, brinula se religija i nakon nje Obitelj. Problemi počinju 1.svj.ratom kad je uzdrmano Kršćanstvo da bi eskaliralo 2.svj.ratom i eksplodiralo padom Berlinskog zida kad je Kršćanstvo na Zapadu umrlo (a na Istoku se ponovo probudilo). Rezultat pada Kršćanstva na Zapadu je raspad Obitelji što je dalje dovelo do pada nataliteta i moralnih vrijednosti. Zapad nije moguće pobijediti iz vana, ali velikom brzinom truli iznutra.
Jedini spas za Zapad je povratak Kršćanskim ili nekim drugim religijama (i filozofija bi pomogla) i strogo ih provoditi uz pomoć državne prisile dok opet ne stekne korjenje u narodu. Sve osim toga vodi u dalju trulež i konačnu bolnu smrt…

Piretis
Gost
Piretis

@white patriarch- Povratak korijenim bi još i išao ali ne “uz pomoć državne prisile”. Ako mase ne žele te vrijednosti teško da će zakonske regulative natjerati ljude na to. Dovoljno bi bilo za početak učiti djecu u školama etiku i povijest filozofije (u što je uključena i povijest religije). Tako sigurno ne bismo imali čisto religiozno društvo (a i ne treba nam takav totalitarizam) ali bi imali više pojedinaca svjesnih svoje i društvene moralne obaveze. Nije nužno lizati oltare da bi se bio moralan. Nužno je to htjeti i raditi na tome.
A Zapadu su etička načela, osim deklarativno, zadnja rupa na svirali. Bitno je imati,što više i još više. I to odmah.

white patriarch
Gost
white patriarch

@Piretis Ja kao liberal sam uvijek protiv državne prisile u ičemu, ali bojim se da je ovaj brod već otplovio i da bez prisile neće biti moguće natjerati muškarce u brak i žene da rađaju djecu, a korporacije i bogatune da poštuju društva / države koje su ih stvorile i bez kojih ne bi bili mogući. Nekada se šire društvo, Kralj i Crkva brinuli da se ljudi ne ponašaju ko sebične zvijeri jer su znali da moral ide odozgo, a današnja elita je gora od bijesnih pasa, ovi ko da su izašli iz 9. kruga pakla. Ako ikad opet dođe do revolucije, sudbina Romanovih bi za ove trebala biti izraz milosrđa, zaslužuju puno, puno gore.

Boshko
Gost
Boshko

Judeo-kršćanske vrijednosti proistekle iz učenja i djela Isusa od Nazareta!

Mister ?
Gost
Mister ?

Pitam se da li smo mi zapad ili istok i ko nam je preci i koja religija? Da li je ispravno da smo drugaciji jedini od drugih ili se nalajavamo onako iz dosade….

Piretis
Gost
Piretis

@Mister ?- I zapad smo i istok. Po tome smo jedinstveni. I kršćani, pravoslavni, katolici i nešto protestanti. Ali smo i višestoljetni muslimani. Bili bismo i judaisti da nije bilo WW2. Da je sreće pa da nas se pustilo da i dalje budemo sve to što jesmo gdje bi nam kraj bio.

Marko S.
Gost
Marko S.

E, pa to treba pronaći, Mister! Nije ono sto mi mislimo niti ono sto su drugi rekli – nego je ono sto u stvari jeste. Kada to pronađemo onda možemo odahnuti i uživati u tome sto stvarno jeste a ne u onome sto mi mislimo ili su drugi kazali. Pozdrav!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Da kao što reče drug Šumadinac, Zapadu treba hrabrost da pravilno uredi svoje društvo, ali Solženjicin veli da Zapad te hrabrosti nema, niti je s ovim sustavom vrijednosti može imati. Zato su u prednosti Azijati – Kina, Indija, Rusija kao zaseban euroazijski subjekt , Iran da ne govorim.

Abe
Gost
Abe

Što ćemo filozofirati, živimo omeđeno najprije u glavi pa i u vremenu i prostoru. Principi na kojima djeluje svijet su protiv čovjeka, stega i prisila. Kakva je to radost prijeći iz te skupine u malenu skupinu sretnika lišenih egzistencijalnih briga? Biti baja jer nisi sitna raja? Mislimo što nam kažu i mislimo da treba biti onako kako nas obrazuju. Tko su oni – oni su mi, svatko pomalo. I pokretač.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Amerikanizacija ili dolarizacija zapadne kulture je njen put u dekadenciju. No po gledajmo povijest, ucitejicu zivota, svaka kultura se stvara stoljecima dosegne zenit i onda upada u dekadenciju i propast. No SAD ili amerika na genocidu nastala, sve podedila gramzivoj pohlepi, akumuliraju materijalnih vrijednosti i materijalnom je dana prednost nad humanom, duhovnom i kulturnom. Zapad je novcem kupio nekarakterne umijetnike, svaki umijetnik koji se novcem kupi da ne kritizira drustvene pojave i probleme prestaje biti umijetnik i postaje prodana dusa. Ovdije medju prodane duse mozemo pribrojiti i novinare, koji su vise reklamni pano do kriticari. Zapadna kultura je nasusno potrebna zdrave kritike koja moze spasiti zapadni svijet i njegovu ovisnost o novcu. Danas takozvani demokratski zapad nije ni demokratski jer demokratska prava pojedinca ovise o kolicini novca kojom pojedinac raspolaze.

Osion
Gost
Osion

Hmmm , historija je uciteljica zivota, prije nas su postojale mnoge civilizacije koje zvanicna nauka i ne priznaje ali se spominju u svetim knjigama, i sve do jedne su unistene, cak od nekih ne postoje nikakvi tragovi. Sta se desilo ? Sta ih je unistilo, neke je unistio nemoral, neke su unistene jer su se previse silile, provodile tiraniju na zemlji, neke su unistene zbog toga jer su se odale prevarama kriminalu, mitu. Nijedan narod nije unisten jer je bio dobar. I sve ove stvari mi vidimo danas najvise kod zapadnih zemalja ali ni Rusija a ni istok nisu se pokazale kao alternativa zapadu, cak poprimaju njihove oblike mozda cak i u surovijem obliku. I jos jedna stvar , kod zapada imamo previse slobode koja je dovela do prije svega moralnog pada a onda i ostalog a kod istoka imamo cak premalo slobode gdje se oni koji imaju drugacije misljenje zatvaraju i gdje je dikatura dugo vremena bila jedini oblik vladavine.
Zakljucak : Svaka civilizacija koja nije zivjela po Bozijim ili ako neko hoce prirodnim zakonima ce na kraju dozivjeti pad pa i ova . U danasnjem svijetu imaju samo losi i manje losi, ko kaze kad bi Rusija ili Kina imale moc koju posjeduje Amerika da se ne bi isto ponasale. Karma je kurva i sve se vraca i sve se placa , pa ce i svijetskim zlikovcima doci naplata , kad tad.

Riddick
Gost
Riddick

Kolegama komentatorima sa portala toplo preporučujem da ako imaju Facebook da pošalju zahtev za prijateljstvo Aleksandru Duginu sigurno će vas prihvatiti (mene je prihvatio 🙂 ), skoro dnevno izbacuje divne analize geopolitike i deli radove i tekstove svojih istomišljenika i kolega ….

Zvrk
Gost
Zvrk

Razočaran sam ovim upisom. Mislio sam da kao alternativac i sl. da si protiv društvenih mreža jer su samo oruđe kojima se nadgledaju i kontorliraju ljudi. Još me više čudi da netko kao Dugin koristi taj isti alat koji je gle čuda, pogonjen zapadnjačkim kapitalom. Ajd da je bar VK ili nešto slično nego Facebook…

Siniša
Gost
Siniša

Danas…za koga navijamo u dvije utakmice!?

L. R.
Admin

Slavene. 🙂

milan
Gost
milan

L.R. sav si vraziji 🙂

Siniša
Gost
Siniša

Jedni prosli…..idemo Drugi!!!

Siniša
Gost
Siniša

2 od 2…odlican krug.

milivoje
Gost
milivoje

solzenjicin je pogodio sustinu problema koji je tada tistio zapad. sada to je mnogo komplikovanije jer ”zapad nije skrenuo” sa pravog puta! a trebao je. njegov ”mesija” lako moze postati d.tramp. ako se usa odvoji od evrope i ostalih tzv. kapitalistickih drzava preko ”trgovinskog rata”. mogu se zapadne zemlje pojedinacno okretati sebi i vrednostima koje nisu samo i jedino materijalne. to nije lak put. a mozda je i kasno za tako nesto. sumrak zapada poceo je odavno, od nemilosrdnog pljackanja i ubijanja diljem planete zemlje vekovima. bez trunke samilosti i saucesca za svim zrtvama po afrikama, azijama, juznim amerikama, australiji, novom zelandu. i od tih pljacki ekonomski je jacao zapad. bez grize savesti. sad se sve vraca. sa kamatom!! kako se seje tako se i znje…

Siniša
Gost
Siniša
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Malo je dana u virtualnom i medijskom svijetu koji su u stanju započeti bez pljuvanja po Zapadu. Pretili đilkoši jedva čekaju svoju dozu pljuvačine, zavaljeni u fotelju, pijuckajući kakav alkohol ili kavu, s daljinskim u ruci, korsteći sve blagodati tog ‘bolesnog’ Zapada kao da im je to pravo na obilje stečeno rođenjem.
Zapad ima svoju povijest, svoj razvoj i svoj zenit. Za sobom je povukao svijet i razvoj najzabitijeg kraja na planetu. Ne bi bilo prvi put u povijesti da se na razvalinama neke Imperije, napredne u svakom pogledu, nasele divljaci, šumari, religiozni fanatici miljama kulturološki daleko od mjesta koje zaposjedaju. Hoće li se to dogoditi Zapadu, vidjet ćemo.
Ostatak svijeta želi također postati Zapad, a to Zemlja ne može podnijeti…tako da je reset neizbježan.

maskirani
Gost
maskirani

Vidim da osjećaš da je kraj blizu.

Ivan
Gost
Ivan

Vidim da se radujes kraju zapadne kulture maskirani osvetnice. Kakvu to dobrobit prizeljkujes i koje to dobro vidis da nam neminovno dolazi? Koja je tvoja vizija, kakvu nam to veselu buducnost predvidjas?

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

Ti koji se raduju kraju zapadne kulture ne smatraju ovo što danas na Zapadu postoji “kulturom”. To je anti-kultura i anti-civilizacija sa anti-vrijednostima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Apsolutno, li tako jest . Ako umjesto jednog Bethowena ili Wagnera slušamo ciguljanje i neke yo-man. yo many, yo man yo-fuc*ing manny. bem ti kulturu. Književnost, ….. od Hemnigweya i Huxleya , možda nešto ’60-ih još , koje si djelo pročitao da će ostati zapamćeno za vijeke vijekova? Ovo je strašno.

Marko S.
Gost
Marko S.

To je rezultat bježanja od stvarnosti. Zato se sve odbacuje i traži neka prividna subjektivna stvarnost čime se ispraznije. Prazan i nedefinsan čovjek nije sposoban ni za sto, pogotovu za nešto veliko. Stoga oni koji imaju nešto definirano da ih rukovodi, uvijek idu naprijed, iako to sto ih definise nemora da bude ispravno.

Ivan
Gost
Ivan

Dobro gospodine advokatu, mislio sam cuti direktno iz usta ispitivanog maskiranog gospodina…. Tacno je sto kazete, ali to i nije izvorna zapadna kultura nego nasilno uvedena tokom decenija izopacavanjea njihove svesti. Na kraju jadni ljudi iako zive u drzavama gde je sloboda govora garantovana, ne znaju sta smeju da kazu a sta ne. Ko je doveo do toga? Isti oni koji su to uradili pre ll Sv. Rata donoseci razne opacine u pozorista poput pornografskih scena, homoseksualnosti ali i uvodeci nakazne umetnosti poput kubizma i jos mnoge stvari. Danas to cine i naruzujuci muziku, na sta smo spali, da od predivne muzike koja je postojala nekoliko vekova slusamo neke nesretne repere i sugavi hip hop, totalna katastrofa. Evo i za Averela, Hitler nije bi neki umetnik, iako daleko od toga da je bio soboslikar kako uobicavaju da ga ruze cionisti, ali je naspram Picassa pravi majstor slikanja, Onaj kome se dopada slikarstvo Picassa najoblje da se pod hitno javi psihijatriji. Mozda ima jos nade.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Son of Alerik mislio sam ti odmah dati minus no kad sam pročitao tvoj post ipak sam ti dao plus. Plus radi zadnje rečenice!
Zašto bih ti po defaultu najrađe dao minus? Zato što mrziš sve naše Jugoslavensko i mrziš majku Jugoslaviju! Eto zašto!

Ivan
Gost
Ivan

Iznad groba Jugoslavije stoji piramida vec skoro 3 decenije. Mada bi je mnogi rado zamenili krstom.

Arch
Gost
Arch

Cjenjeni Aleriksone, nadam se da nije drsko od mene ako te zamolim da mi pojasniš samo ovu tvrdnju: “Ostatak svijeta želi također postati Zapad…”. Jesi li to utvrdio “…zavaljen u fotelju, pijuckajući kakav alkohol ili kavu, s daljinskim u ruci…” ili imaš neka egzaktna saznanja o intimnim težnjama nekoliko milijardi ljudi?
edit: Zaboravih, takvo razmišljanje je upravo ono o čemu Solženjcin i govori, razmišljanje koje Zapad vodi u propast. I ključne riječi, po meni, o kojima bi vrijedilo razmisliti: “Nedostatak hrabrosti, na trenutke gotovo sličniji nedostatku zrelosti…”!

Marko S,
Gost
Marko S,

Činjenica da svi i iz svih krajeva kugle zemaljske navaljuju na Zapad. Ovo samo je dovoljno da opravda Aleriksonov zaključak.

Alen
Gost
Alen

Toj cinjenici predhodi cinjenica da je zapad ucinio zivot nepodnosljivim na velikom dijelu zemaljske kugle unistavajuci sve sto mu se naslo na putu…

Ima.li iko ko je otisao na zapad a da zapad vec nije.stigao u tu zemlju da je vojno ili politicki ili ekonomski unisti ili pokori sebi…

Marki S.
Gost
Marki S.

Alen, činili su i Turci život nepodnošljivim nama Balkancima pa opet nismo bježali u Stambol a nismo ni mogli jer kod Turaka nije bilo demokracije i ljudskih prava. Ako možeš malo komentirati na ovaj komentar, volio bih te čuti. Previše stavljaš takav naglasak. Mogli bi i proširiti tezu, ne samo na turke nego i na Arape/Saracene. Znaš od kuda potiče onaj tursko/bosanski FES? Kada su Saraceni zauzeli grad Fes u Maroku, posjekli su 50000 žitelja a krv je tekla ulicama. Ta krv je ih izbezumila da su,sa kapama počeli da je piju sa ulica gdje je tekla. Odatle ime fes i zašto uvijek mora biti crvene boje. Pozdrav!

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

Je, sve je puno imigranata u Zapadnu Europu i Ameriku koji tamo idu zbog demokracije i ljudskih prava. Zašto se onda bogataši ne sele nego samo siromašni? Zašto se nije Todorić tamo preselio? Zašto se bogati Amerikanci žele umiroviti u nekoj drugoj zemlji a ne u Americi? Nisu ovo više 60-e godine prošlog stoljeća kad je cijeli civilizirani svijet bio razrušen, osim Amerike.

BBD
Gost
BBD

P Obrana, pa obiđi malo oko švicarskih jezera i austrijskih skijaških središta pa vidi gomile vila. Čujem tako je i u Los Andelesu, Torontu… sve Arapi, Pakistanci, mnogi iz Afrike…

Marko S.
Gost
Marko S.

@protudemokratska obrana. Svi hoće na Zapad. Bogati da uživaju u miru, sigurnosti i blagostanju – a siromašni da se nahrane dobroga komada kruha, takode u sigurnosti i miru. Pozdrav,!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Jeste, do te mjere da su Zrinski-Frankopan kovali urotu da pređu kod Osmanlija, jer su u to vrijeme bile veće slobode u njih , nego po Bečom.

Marko S.
Gost
Marko S.

To nije istina. Njih su podmuklo izdali jezuiti jer su bili prešli Reformaciji, tj. pridružili se Protestantima.

Marko S.
Gost
Marko S.

L.T. To ne mora značiti vise slobode ako je i točno ono sto navodiš o Zrinski Frankopani. Politički i vojni interesi mogu biti uzrok. Bježali su i ranije sa zapada u zaista komunističku diktaturu SSSR. Sto bi po gore navedenom od tebe bila. WC-a sloboda nego na Zapadu.

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

To uopće nije činjenica. “Svi” koji danas navaljuju na Zapad su muslimani/Afrikanci i latinoamerikanci. Ono što jest cinjenica je da muhe idu na govno.

Alen
Gost
Alen

Tacno upravo u tim dijelovima.svijeta je i najveci uticaj zapada , dakle afrika,juzna amerika i bliski istok… To si dobro povezao..
Kako muhe idu na govno sta bi onda rekao na stampedo ekonomskih izbjeglica s balkana koji trenutno “jurisaju ” na zapad..

Opet i ovo potvrdjuje cinjenicu da gdje je god zapad stavio svoje šape tu se ljudi iseljavaju , upravo na zapad , kao radna snaga…
To je.obrazac koji se desava jos od klasicnog robovlasnistva pa sve do danasnjeg modernog robovlasnistva…

Marko S.
Gost
Marko S.

Alen, odgovor nije jednostavan. Ali mora se priznati da se danas na Zapadu najmanje radi a najbolje živi. Tri milijarde humanosti danas crnci za komad kruha i nešto preko ledja. Za opanke, blago onima koji ih imaju (kao sto je nekada bilo raji za Turkog vakta). Zapad se je podigao vjerom, teškim radom i disciplinom. Danas ga devastiraju oni koji koće “kruha bez motike.”

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

Marko – ali ne možeš uspoređivati države u kojima se “najmanje radi a najbolje živi” sa državama u kojima se radi i solidno živi, ako ove prve dobro žive zato jer imaju ogromne dugove koje je nemoguće vratiti. Da, GDP per capita je bolji u Americi nego u Rusiji. OK. Ali Amerika je de facto u bankrotu, a osim toga, koristi prljave taktike da bi srozala ekonomiju Rusiju. To daje nerealističnu i kratkoročnu sliku stanja. I drugo, jedno je biti ekonomski bolji, a drugo biti kulturno bolji. Katar je na vrhu po GDP (PPP) per capita, ali ne zato jer je tamo neka napredna civilizacija nego zato jer imaju naftu. Isto tako više ljudi je emigriralo u Katar (relativno gledajući) nego u SAD, jer su 88% ljudi u Katru – stranci! A da li su oni tamo otišli zato jer je Katar super civilizacija sa super vrijednostima i sve to? Nisu. Nego zato jer je tamo novac. Prema tome, treba imati u vidu okolnosti, a kad se uzmu u obzir okolnosti Amerika jako loše izgleda, a ni ostatku Zapadu ne cvjetaju ruže. Za sad je još OK, ali dugovi ne mogu rasti unedogled.

Marko S.
Gost
Marko S.

Pa jeste. Rekao je Solženjicin da kultura (pa i vjera, svjetonazor, ideologija) koja zna sto hoće napreduje i uspijeva. Zapad je to izgubio i zato je u lošem stanju i ide na gore. Zapad je se podigao ne samo sto je znao sto hoće – nego i ono sto su htjeli bilo je jako blizu onome sto je istinito. Znati sto hoćeš ne znaci da ćeš ostvariti i ono sto je u datim uvjetima optimalno najbolje. Znaju i Talibani i Vehabije i Komunisti šta hoće, ali vidimo rezultate onoga sto oni znaju. Stvar je multidimenzionalna i tako o njoj treba razmišljati. Pozdrav!

BBD
Gost
BBD

Eto, sam si si dao kompliment!

milan
Gost
milan

Molio bih da mi netko od davalaca transfuzionog kolorita objasni razlog —zarad cega! Sin je dao svoje misljenje koje u najmanjem ima svoje uporiste, origin, u povijesti civilizacije-a.

Protudemokratska obrana
Gost
Protudemokratska obrana

Ima uporište u prošlosti ali ne i u sadašnjosti, u tome je stvar. Europa prije 500 i 2000 godina, nije isto što i Europa danas.

igi
Gost
igi

…prvo je došlo rušenje rima (zapada) pa tek nakon toga vatra,oganj i razvaline a one su djelo upravo onih momčina koji su pod tim krovovima primili znanje dotične imperije i prepoznali licemjernost i trulež društva koje ih je obrazovalo…neće zapad ma šta to značilo dotuči divljak iz stepe,šume ili đžungle već upravo izdanci tog zapada….današnje zapadne metropole izvorište su zla kojeg neoprezno goje sa namjerom da štete drugima po njima nepodobnima i ta licemjernost,bahatost,bezobraznost, naci izuzetnost vratit će im se poput bumeranga….najnoviji primjer je ISIL….a možemo se sjetiti i homeinija a bome i krvnika vođe crvenih kmera pol pota koji su avionima dolazili ne iz moskve ili pekinga u domovinu da vrše promjene i revolucije već sa zapada …. iz pariza.

shumadinac
Gost
shumadinac

@Alerik
Uh – divljaci. Da li je to pravo poređenje države stare nekoliko vekova naseljene kriminalcima i avanturistima sa civilizacijama starim hiljade godina? Da li smo i mi ovde u stanju da shvatimo te “divljake”?

Samo jedan detalj: na Zapadu je Vandal sinonim za divljeg, neorganizovanog, čak glupog ako ne samo neobrazovanog. Pa ipak, ti Vandali su “nalupali” Rim samo tako. Da li bi to mogli neorganizovani? Ovo se sada objašnjava i na Zapadu što je za svaku pohvalu.

Eddo
Gost
Eddo

Son of Aleric,
Mislim da imaš pravo i nažalost je to jedini mogući ishod ovakovog stanja društva.
Zasigurno planet sa ovim brojem stanovništva i željom da svi žive kao “amerikanci ” mislim na ” consumerisam ” nema nikakove šanse za preživljavanje ( 8 miliona tona plastike godišnje se baca samo u oceane ). Šta drugo imamo pričati , mislim na sva ostala djelovanja ovoga našega pametnog čovječanstva. Izgeda da je rijetko tko svjestan koliko je planet malen i ograničen sa svojim resursima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik