Subota 20. 04. 2019. – Alžir i Sudan – Trump i Haftar – Prijetnja Rusiji – Sjeverna Koreja

Vijesti u podne

Alžir i Sudan – Isti scenarij oporbe i arapske zemlje od kolapsa čuva vojska

U dvije arapske zemlje je vojska intervenirala i u Alžiru je uspjela uvjeriti predsjednika Abdelazize Boutefliku da odstupi, dok je u Sudanu proveden vojni udar i Omar Al-Bashir je svrgnut. U prvom slučaju prosvjednici takozvane demokratske oporbe nisu zadovoljni s dogovorom vojske i parlamenta da se uspostavi privremena vlada do izbora i traže odstupanje imenovanih političara, dok u Sudanu prosvjedni pokret također traži uspostavu nekakve tranzicijske vlade do izbora i da vojska, koja je preuzela vlast nad zemljom u sljedeće dvije godine, sve ovlasti preda političarima koje će odobriti pokret kojeg predvodi “nubijska kraljica” i “ikona afričkog feminizma” Alaa Saleh. Nakon ostavke Abdelaziza Bouteflike u Alžiru je parlament imenovao privremenog predsjednika, a izbori su zakazani već za 4. srpnja. Taj je datum odobrio vojni vrh zemlje. Međutim, odlazak Bouteflike nije zaustavio prosvjede, kojima je cilj svrgavanje cijele elite koja je vladala zemljom nakon neovisnosti od Francuske 1962. Isto se događa u Sudanu, gdje je Omar Al-Bashir zemljom vladao 30 godina. Alžirska oporba zahtijeva radikalne reforme, uklanjanje s vlasti sadašnjeg skrivenog establišmenta , veterana rata za neovisnost, cijele vladajuće stranke Nacionalnog oslobodilačkog fronta (FLN) i njegovih lokalnih poduzetnika. Traže i “sustavne promjene u zemlji”, uključujući uspostavu “političkog pluralizma” i borbu protiv korupcije i nepotizma. Ranije ovog tjedna je zapovjednik alžirske vojske, general Ahmed Gaed Salah, rekao da vojska razmatra sve opcije za rješavanje nacionalne političke krize i upozorava da “vrijeme istječe”. Reuters navodi kako general aludira na činjenicu da vojska zbog nemira koji potresaju Alžir gubi strpljenje, što je vjerojatno točno i za zemlju najbolje rješenje. General Salah nije precizirao koje mjere vojska može poduzeti, ali je najavio: “Nemamo drugih ambicija osim da zaštitimo našu naciju.” Vojska i dalje strpljivo promatra prosvjede, na kojima se ponekad okuplja stotine tisuća ljudi. Vojska ostaje najmoćnija institucija u Alžiru, koja prema svim stručnjacima ima skriveni utjecaj na politiku zemlje već desetljećima. Sudanska vojska za sada ne namjerava popustiti i učiniti više od onoga što je učinila svrgavanjem Omara Al-Bashira i  uhićenjem njega i njegovih najbližih suradnika.

Razgovor Trumpa i generala Haftara

Bijela kuća je izvijestila da je predsjednik Donald Trump telefonski razgovarao sa zapovjednikom Libijske narodne armije Kalifom Haftarom. Tijekom razgovora se raspravljalo o situaciji u Tripoliju, gdje snage LNA provode operaciju protiv formacija Vlade nacionalnog konsenzusa. Trump je pohvalio doprinos Haftara u borbi protiv međunarodnog terorizma. Posebno je istaknuto sudjelovanje LNA u osiguravanju sigurnosti najvećih naftnih polja i sa zapovjednikom Haftarom razgovarao o procesu poslijeratnog uređenja Libije. Prema press službi Bijele kuće, stranke su došle do zaključka da imaju zajedničke stavove o uspostavi stabilnog i demokratskog političkog sustava u zemlji. Suprotno uvriježenom mišljenju u nekim krugovima, Haftar nije zakleti protivnik SAD-a i njegovih NATO saveznika, posebno Francuske, a ima i podršku brojnih arapskih zemalja koje su u bliskim vezama s Washingtonom. Ipak, jedina je opcija čije snage zemlju mogu očistiti od islamističkih naoružanih skupina i uspostaviti stabilnost u Libiji. Jučer je zapovjedništvo Libijske narodne armije priopćilo da će se operacija u libijskoj prijestolnici nastaviti sve dok se u potpunosti ne očisti od terorističkih organizacija, među koje ubraja Vladi nacionalnog konsenzusa i njene milicije. Tijekom jučerašnjeg dana su milicije iz Tripolija provele koordinirani protunapad u više smjerova i uspjele pritisnuti Haftarove snage iz nekoliko sela i područja južno od Tripolija.

Pompeo nastavlja prijetiti Rusiji

“SAD će nastaviti osuđivati rusko uplitanje u američke izbore i poduzimati odlučne mjere protiv zlokobnog djelovanja Moskve”, poručio je jučer američki državni sekretar Mike Pompeo, nakon objave izvješća o istrazi o tom pitanju. “Jasno ćemo im reći da je to neprihvatljivo”, rekao je on na konferenciji za novinare u Washingtonu gdje je odgovarao na pitanja o izvješću posebnog tužitelja Roberta Muellera, koji je proveo istragu o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine i zaključio kako Trump nije imao nikakve veze s Moskvom. No, Pompeo nastavlja ovu beskrajnu priču. “To je ozbiljno. Rusija se miješa u izbore diljem svijeta, ne samo u naše 2016. godine, nego i drugdje”,dodao je državni tajnik. “Sada, kada je Muellerovo izvješće pokazalo da nije utvrđen dosluh između Trumpove kampanje i Kremlja, uputit ćemo Rusiji odlučan zahtjev da ne poduzima aktivnosti koje bi ometale puno funkcioniranje naše demokracije”, zaključio je Pompeo.

Sjeverna Koreja: “Nećemo više pregovarati s Pompeom, Pošaljite nekog zrelijeg!”

U četvrtak je Sjeverna Koreja ponovno počela provoditi raketne testove i po prvi put nakon neuspjelog summita SAD-Sjeverna lansirala novo taktičko navođeno oružje, čemu je nazočio i čelnik zemlje, Kim Jong-un. Isti dan je Pjongjang poručio “kako više ne želi razgovarati s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom i da bi ga u pregovorima trebalo zamijeniti netko zreliji”. Izjava je uslijedila nekoliko sati nakon što je Pjongjang izvijestio o svom prvom testu oružja od prekida razgovora o denuklearizaciji. Središnja telegrafska zemlje KCNA je izjavila je da je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kwon Jong Gun, zadužen za kontakte sa Sjedinjenim Državama, upozorio da nitko ne može predvidjeti daljnji razvoj događaja ako Washington ne odustane od “glavnog uzroka” koji je prisilio Pjongjang da stvori nuklearno oružje. Prema diplomatu, drugi summit u Hanoiu između čelnika Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država pokazao je da pregovori odmah idu loše nakon što “Pompeo u njih stavi nos”.”Bojim se da ako Pompeo ponovno bude sudjelovao u pregovorima, dijalog će se ponovno loše odvijati”, rekao

Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
5 godine prije

“Nećemo više pregovarati s Pompeom, Pošaljite nekog zrelijeg!”
Odlično, tako se sa papcima razgovara.

Euro
5 godine prije

Gangster.

preseren3
5 godine prije

“U izbore drugih zemalja možemo se uplitati jedino mi”. Čak možemo imenovati predsjednika, hahahahahahaha….
Jest papak, glup papak…

ewkrgvoqemorgfqeorfqerfqerfqe
5 godine prije

Valjda je sada jasno za koga Haftar radi a u svezi Alžira i Sudana ako nastave smjenjivati ko do sada (Butefliku i Bašira i druge) da udovolje ovoj rozmarina beba djeci onda će završiti ko Januković a zemlje ko Libija i onda će rozmarina beba djeca nakon dvije dekade skužiti čija su.

RAJKO
5 godine prije

ej drugovi gdje mi zivimo u kojim vukojebinama od drzava naravno mi smo kolonija vec od 45 godine jer ej cim mi zovemo americke ministre vanj spo poslova ej drzavnim tajnikom ili sekretarom a ne navodimo ciji je drzavni sekretar ili tajnik to znaci da smo u debeloj kolonijalnoj drzavnoj zajednici pod americkom upravom ili molim vas neka nam neko objasni koja je ej funkcija `*drzavnog*sta radi taj *drzavni*naravno znajuci da u *esadeu* postoje ministarstva ja nikad u svom jadnom zivotu nisam cuo da postoji recimo i neki ministar kulture ministar sporta i tako tih glupavih a potrebnih ministarstava i koga oni posjecuju uopste i sta rade i kako rade efekti tog rada cisto za usporedbu ili to obavljaju *samo * TRAMPOVI kadrovi koji su naravno smjenili OBAMINE kadrove ili mozda i dalje ostaju raditi do penzija sudnjeg dana i sl EVO PADAJU VLADE PO PRETNJI DRZAVNIM UDAROM TE DRZAVNIM… Čitaj više »

Lucija
5 godine prije

O.K. Ako Pompeo i nakon Mullerovog izvještaja tvrdi da je bilo miješanja u izbore u americi, treba ga – smjeniti. Ako se to ne dogodi, znamo koja je ura…
Što se mene tiče, Trump je nekidan ‘prešao na tamnu stranu’, jer je stavio veto na odluku Kongresa da se povuku amer. vojnici iz Jemena.

Lucija
5 godine prije

Sputniknews,

Why Brussels Fears Chinese Economic Expansion in the Balkans

Opinion
13:47 20.04.2019(updated 14:01 20.04.2019

China’s 614 million-euro loan to Bosnia for a new coal-fired power plant last month has led to an intervention by EU supervisory authorities, saying the loan constituted state aid and violates EU subsidy rules for candidate countries.

Mat
5 godine prije

Gosp.Pompeo necim mora opravdati platu koju dobija,pa makar to bila I…….prazna prica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.