fbpx

Svjetski mediji: Na konferenciji za novinare Putin Zapadu držao “lekcije o demokraciji”

Vladimir Putin - press konferencija

“Svidjelo vam se to ili ne, godišnja konferencija za tisak Vladimira Putina obično bude na svim naslovnicama”, priznaju strani novinari koji su bili na tradicionalnoj velikoj konferenciji koju je pred 1700 novinara održao ruski predsjednik. Ovog puta svjetski mediji nisu zanemarili činjenicu da je ruski vođa “održao savršeni šou”, ni njegovu viziju onoga što je imao na umu kada je govorio o nuklearnom oružju, Brexit, prednostima socijalizma i njegovom osobnom životu.

U četvrtak, 20. prosinca, održana je 14. velika konferencija za novinare Vladimira Putina. Prema tradiciji, ne samo Rusi, već i promatrači iz cijelog svijeta, pozorno su pratili odgovore lidera Kremlja, uspoređivali ih, analizirali i davali vlastite procjene i pretpostavke.

Ove godine je za događaj bilo akreditirano više od 1700 novinara, koji su, kako su istaknuli strani mediji, uključujući The Daily Telegraph , postavili novi rekord u odnosi na prethodne konferencije za tisak.

Na ogromnoj pozornici, prema El Paísu, “stvorenoj posebno kako bi se istaknula pozadina sjajne svjetske karte”, ruski čelnik, koji je od 1999. godine na vlasti kao predsjednik ili premijer, davao je komentare o raznim temama gotovo četiri sata, od zdravstvenog sustava do ruskog rapa i britanske demokracije.

“Ovisno o tome s kim razgovarate, ovo je glavni medijski događaj godine ili svečanost u čast osobe koja isključivo sama odgovara na pitanja. No, bilo da vam se to sviđa ili ne, godišnja konferencija za tisak obično bude na svim naslovnicama”, piše britanski The Independent.

Konferencija za novinare, po mišljenju novinara Bayerische Rundfunka, zaista je više od “sudske priče “, a Kvarc navodi kako ruski predsjednik obično dobiva dovoljno pitanja “bez dlake na jeziku”, što mu može poslužiti kao “seizmograf” i pokazati što zanima zemlju i svijet.

“Uništio je Sjedinjene Države, ali je poštedio Trumpa”

The Wall Street Journal piše kako je Putin četverosatnim sastankom s novinarima okrunio posebnu godinu tijekom koje se Rusija bavila oštrijim zapadnim sankcijama, produbila odnose s Kinom i pokušala oživjeti osrednji ekonomski položaj. Američki list je podsjetio da je ruski predsjednik podijelio svoja razmišljanja o situaciji u Ukrajini ili odnosima s Japanom u pozadini rastućeg geopolitičkog sukoba sa Sjedinjenim Državama. Unatoč činjenici da vojni proračun Moskve iznosi samo desetinu američkog, 2018. godine je Rusija nastojala proširiti svoj utjecaj u onim područjima koja je Washington napustio, a uspjela je ojačati i svoje pozicije u Africi i na Arktiku.

Što se tiče regija iz kojih su Sjedinjene Države otišle, naravno, novinari su se mogli sjetiti Sirije, jer je dan prije konferencije za novinare Vladimira Putina Washington najavio povlačenje svojih snaga iz te zemlje. Stoga ne čudi da je austrijski dnevni list Der Standard naveo da je tijekom rasprave o sirijskom problemu ruski vođa “bio opušten “.

Francuski dnevnik La Croix se s tim u cijelosti slaže: “Čak bez ikakve ironije, Vladimir Putin je bio zadovoljan i pobijedio.”

Međutim, američki The Washington Post je naglasio kako je predsjednik odlučio izbjeći prekomjerno veselje zbog povlačenja američkih snaga i ograničio se na izjavu da je to “prava odluka”.

Bilo kako bilo, zapadni mediji su se složili da je Putin bio blag prema čelniku Bijele kuće.

“Razbio je Sjedinjene Države, ali je poštedio Donalda Trumpa”, komentirajući konferenciju na naslovnici piše Le Monde.

Iako više suzdržan, USA Today  napominje da Putin s promjenom snaga u Kongresu predviđa “nove napade”, ali je Trumpa nazivao imenom – Donald. Iako se Trump tako zove, to vjerojatno neće pomoći da razbije sumnje o previše prijateljskim odnosima između dva čelnika.

Lekcije o demokraciji i  Putinov “nuklearni element”

Kako su novine Les Echos i Tageszeitung navele, ovaj put u svojim komentarima o odnosima sa Zapadom Putin je još uvijek bio prilično suzdržan i čak je, na iznenađenje Bilda, “dopustio postavljati pitanja ukrajinskim novinarima”.

No, Putin istovremeno nije propustio okriviti glavne protivnike u pokušajima da se omete gospodarski razvoj Rusije. France24 je gledateljima prenio kako je Putin napao Zapad “zbog usporavanja gospodarstava i razvoja Rusije”, što se čini pomoću sankcija nametnutih za takozvanu “aneksiju ” Krima i pokušaj ubojstva bivšeg ruskog agenta i britanskog špijuna Sergeja Skripala.

Ruski je vođa govorio i o Brexitu. Tu je spomenuo nedemokratsku prirodu mogućeg ponavljanja referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU, prenosi The Guardian, što bi Britanci mogli vidjeti kao “ironiju”.

Bivši britanski ministar vanjskih poslova David Miliband je rekao “kako je držanjem lekcija o demokraciji Vladimir Putin uvrijedio Ujedinjeno Kraljevstvo”. Britanski parlamentarni zastupnik Ian Murray se našalio da je premijerka Theresa May “konačno pronašla nekoga tko podržava njezin posao”. Murray tvrdi da je prava demokratska odluka omogućiti ljudima da se još jednom izraze, bez obzira jesu li sigurni da će napustiti Europsku uniju.

Kao što je rezimirao The Washington Post, zapadni komentatori često tvrde da je cilj Rusije utjecati na političke procese u Sjedinjenim Državama i Europi i potkopati vjeru ljudi u demokraciju. U tom kontekstu je Putin na konferenciji za novinare “zapravo proglasio da je misija postignuta”, piše američki list.

Međutim, mnogi novinari su primijetili da se ruski vođa ponekad dosađivao. Tako The Independent piše da se Putin tako osjećao kada se otvorila tema nuklearnog oružja. Za predsjednika koji je usredotočen na vanjsku politiku i poziciju Rusije u svijetu, ta je tema “njegov element”. Unatoč predvidljivosti odgovora ruskog čelnika, njegovi komentari daju uvid u prave ciljeve Moskve, ili barem kakav dojam želi ostaviti.

Međutim, Putinova opaska da SAD prve prijete urušavanjem sustava međunarodnog oružanog odvraćanja, prema Daily Beastu može izazvati alarm. Govoreći o prijetnji nuklearnog rata i trendu “snižavanja pragova uporabe “, predsjednik je rekao: “Ako se, ne daj Bože, nešto takvo dogodi, to bi moglo dovesti do smrti cijele civilizacije, možda i planete. Stoga su ova pitanja ozbiljna i vrlo je nesretno da svjedočimo trendu podcjenjivanja i čak rasta.”

Ciljana publika

U kontekstu pogođenog Zapada, koji prema Putinu “mjestimično doživljava tektonske promjene”, uz pomoć pozitivnih statističkih podataka, koje je sami iznosio, ruski predsjednik je pokušao prikazati sliku stabilne, iako ne i neranjive Rusije.

Većina konferencije za novinare bila je posvećena unutarnjim problemima zemlje. Kao što je istaknuto Daily Telegraph, šef Kremlja je želio čuti što zanima predstavnike najudaljenijih regija, koji obično teško dosežu tako visoke razine. Na kraju, ovaj put  Putinova “ciljana publika ” nije bila u središtu pozornosti vodećih svjetskih medija, “,a to su obični Rusi koji žive u nekoj zemlji i gdje netko radi gotovo 20 godina”, podsjeća Forbes .

Ruski predsjednik je, piše Le Figaro , pokušao ohrabriti svoje sugrađane koji nisu zadovoljni povećanjem cijena i pogoršanjem životnog standarda. Putin je naglasio razliku između prosvjeda “Žutih prsluka”, ogorčenih novim energetskim politikama vlasti i porastom cijena goriva u Francuskoj, i porasta cijena benzina u Rusiji, što je vjerojatno posljedica vanjskih čimbenika, povećanja cijena nafte i negativnih posljedica koje vlasti u Moskvi nastoje smanjiti.

Le Monde je siguran: “Vladar Kremlja zna svoju pjesmu”. Putin je neprekidno održavao konferencije za tisak od 2001. godine, s iznimkom “godina Medvedeva” od 2008. do 2012. godine. Dakle, unatoč skromnim stopama gospodarskog rasta, predsjednik je obećao Rusima “zlatno doba ruskog gospodarstva”, prenosi TV5 Monde. Govorio je o prednostima “pravedne raspodjele resursa ” i “brige za slojeve stanovništva s niskim prihodima, što bi trebao biti temelj politike Kremlja. Njemački Stern piše kako Putin kao da je sebi za cilj postavio povratak socijalizma u Rusiju.

“Simbol autokracije”

Tiskovna konferencija Vladimira Putina kroz dugi niz godina se pretvorila u “savršenu emisiju”, kaže švedski Dagens Nyheter. U nastojanju da privuku pozornost predsjednika, novinari koji su se okupili iz cijele zemlje i s pet kontinenata nastoje izgledati što bolje. Kao što bilježi francuski Capital, “ove godine je jedna novinarka bila odjevena u Snjeguljicu, dok su druga dvojica nosila žute prsluke i držala plakat “Paris čeka na nas”. Vladimir Putin je čak šaljivo morao tražiti od njih da konferenciju za novinare ne pretvore u neovlaštene prosvjede, piše internetska stranica L’Orient-Le Jour.

Obično, u nastavku “blagdanske atmosfere ” koju je spominjao The Guardian, prisutni u dvorani su imali razne plakate. No, ove su godine organizatori zatražili od novinara da se ograniče na veličinu ploča, kako ne bi blokirali pregled kamerama. Urednici Mannheimer Morgena otkrili su da je ruski vođa istodobno bio “agresivan i ljubazan”. Kako bi ublažio situaciju, Putin je uspio umetnuti par tradicionalnih šala, dopuštajući novinarima da čak “saznaju njegovu osobnu tajnu”.

Tuniški portal za vijesti Réalités je ozbiljno pitao je li ruski predsjednik doista namjeravao okončati svoj životni vijek, odnosno izvršiti samoubojstvo.

Putin je razgovarao četiri sata, prema Bloombergu se po dužini govora približava se legendarnom Fidelu Castru.

Prema Nordwest Zeitungu, ova konferencija za novinare je “simbol ruske autokracije”. Za razliku od Trumpa, koji se često suočava s otporom na svojim konferencijama za novinare, posebno kada mu postavljaju neugodna pitanja, kada ispadne iz takta, Putin za novinare  ima “korisne duše koje ne pokušavaju ugroziti svog predsjednika.

“Putin i njegova uprava postavljaju pravila ovdje  i oni kojima je dopušteno da dođu moraju ih poštivati”, piše Nordwest Zeitung.

Tijekom sastanka s novinarima, ruski se čelnik činio nepokolebljivim i barato je vješto “ukradenim” činjenicama i brojkama, piše CNN.

“Konferencija za novinare je prilika da Putin demonstrira kako suptilno gospodari s umjetnosti inozemnih i domaćih politika. I on je tu šansu iskoristio”, siguran je američki kanal.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
66 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

4 sata ciste logike i razuma.
https://youtu.be/YTAtam1lbuQ

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

4 sata ej. aj ti probat bit potpuno koncetrisan 4 sata. ja prvi ne bih. e a sad zamisli zapadnjačke lidere da tako satima odgovaraju na brojna pitanja i da ne puknu…

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Oni daju uopstene fraze imaju definisane stavove po odredjenim pitanjima i samo ih ponavljaju bez obzira ima li to smisla , njihovi intervjui i konferencije za stampu kada traju i 1 sat su stare dosadne price …

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Zamisli da si na diplomskom i da te komisija 4 sata reseta pitanjima.

Perica
Gost
Perica
1 godina prije

Oplakah…

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Slobodno placi volim da pijem tvoje slane suze.
Ne smetaju nama vase rusofobne frustracije…
Bolje baci neki vic Perice.

Perica
Gost
Perica
1 godina prije

Napisao sam desetak puta da nisam ni rusofil niti američki nastrojen! Tebi je jednostavno teško shvatiti kojoj ja “vrsti” pripadam a iznenadio bi se koliko nas je

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

po običaju elitistički I soroševski mediji fulaju bit svega. ono što mene interesira to je kada će trump, theresa may, macron ili mercel koji predstavljaju države koje se kite “demokracijom” organizirati slične press konferencije ili u tim državama “perjanicama demokracije” predsjednicima mogu pitanja postavljati samo odabrani elitistički mainstream i soroševski mediji

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Ne samo da se moraju odabrati novinari, nego se i pitanja moraju dostaviti ranije da bi citavi timovi ljudi slozili odgovore za ove visoko umne zapadne politicare, kod pristalica anglo-germana na ovim prostora simbol politicara je Angela Merkel, u retkim trenutcima spontanosti pred novinarima ispadala je smensa sa njenim odgovorima pa u pojedinim trenutcima i politicki diletant.To sorosovce boli sto vide da ispred sebe imaju intelektualnu i moralnu gromadu naspram koje su ovi njihovi d*bili politicki patuljci

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Brkas kategorije.
Ne mozes uporedjivati jednog drzavnika sa obicnim politicarima.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

putin je predsjednik rusije kao što je trump predsjednik amerike, theresa may velike britanije ili macron francuske. dakle ja pišem baš kao što putin predsjednik rusije odgovarao na pitanja građana I medija da to trebaju raditi I predsjednici amerike, velike britanije ili francuske jer se oni kite demokracijom. a to što je putin državnik a trump, theresa may ili macron političari nije problem moga upisa već je problem amerikanaca, britanaca ili francuza što su birali za predsjednika političara a ne državnika. dakle svi oni su predsjednici svojih država I obnašaju ptedsjedničke funkcije. to što je putin državnik a ostali političari to je stvar njihovog karaktera I njihovog biračkog tijela jer jedni biraju državnike a drugi političare

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije

Zapadni mediji ne mogu se osloboditi cinizma i licemerja kada je tema Putin. Ocigledno da boluju od “Putinofobije” .

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

srećom da kao pravi putinofili nisu fašisti najgore vrste 😀

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Jeli iti patis od jugofobije.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Putinova konferencija za medije, ‘tradicionalna’, po broju uzvanika i popularnosti u svjetskim medijima je odavno nadmašila Novogodišnji bal u Bečkoj palači Hofburg. Riječ je o dobro smišljenom nastupu jedne od najvećih pop-zvijezda današnjice. James Bondovski lik na pozornici, po potrebi judo borac, neustrašivi do pasa ogoljeni jahač, ljubavnik, državnik, dobrohotni patron nacije, moralna vertikala, omraženi protivnik. Sve u jednom.
Ova konferencija pada u vrijeme najveće Putinove pobjede do sad – Amerikanci se povlače iz Sirije i napuštaju bojno polje. Ostavljaju Rusima užareno pustinjsko kamenje. I Kini, dakako.
A opet nema nikakvih slavlja, parada trijumfa, niti tragova veselja u Putinovom obraćanju sa Sinajske, ili kakve već gore.
Tamo gdje se SAD povlači, Rusija i Kina dolaze. Jesu li Amerikanci poraženi konačno ili su se opametili konačno, mislim da to pitanje češće zvoni po Kremlju i Partijskom Komitetu od svih drugih.
Putin se šali s francuskim žutim prslucima i ne zaboravlja dodati kako rast cijena goriva u Rusiji nema istu težinu kao u francuskom slučaju.
Ispod ruskog ozemlja se nalazi nafta i plin, Francuska nema tu sreću pa se mora dovijati, tehnološki probijati kako bi preko Totala uspjela za se koji barel izvući i pritom namiriti sve u lancu.
Cijena goriva u Rusiji bi mogla biti jedva nešto iznad proizvođačke pa da ruska nafta bude i nafta Rusa. Zasad ruski resursi nisu i resursi Rusa. Omjer udjela u ukupnom bogatstvu je daleko najgori na svijetu – čak je i u SAD-u bogatstvo raspoređeno na veći broj ljudi. Tako da se Rusija i socijalizam vjerojatno nikad neće više sresti.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Putin je najveci drzavnik danasnjice priznaj slobodno…
Jeste uzareno kamenje , ceo Bliski istok je jedna nedodjija koja nikome nikada nije bila ni potrebna nego tu sve velike sile vole da ratuju zato sto je ravno “ko tepsija” i nema mnogo brezuljaka, Amerikanci su povlacenjem odneli pobedu jel?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Valjda vidiš da sam napisao suprotno?

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Sedeseti sam morao uciti ruski i piti mljeko u prahu od Amerikanaca.Sedamdeseti sam iso radit kod fasista,koji su izgubili rat.Koji lud u ovoj demokraciji.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Daj ovo malo pojasni:”Zasad ruski resursi nisu i resursi Rusa. Omjer udjela u ukupnom bogatstvu je daleko najgori na svijetu – čak je i u SAD-u bogatstvo raspoređeno na veći broj ljudi. ” Ruska nafta nije ruska nafta ili se ne zna čija je, kao npr. hrvatska nafta iz hrvatskih izvora

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

I da to dočara u prostotcima.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Rusija, broj milijardera (dolarskih) 74, 10% najbogatijih drži 82% ukupnog bogatstva, izvješće Credit Suisse.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Hahah, kad to kaže demonkratski credit suisse, mora fa je tako…ahahah! Borci za istinu iz lihvarske centrale.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

SoA nesr već sve izbaci….koliko je bogatih u Rusiji a koliko u USA, koliko je siromašnih i u svakom slučaju koliko je bezkućnika i bez zdravstvenog osiguranja.
Izbaci te podatke, izbaci koliko svjetskih robovlasnika/milijardera drži svjetskog bogatstva….ili to uradi ili začepi.
U svakom slučaju oligarhiju treba žestoko kazniti.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Siniša
Na taj način razgovaraj s nekim drugim. Ako ti podaci ne pašu, tvoj je problem. U liberalnom svijetu postoje odnosi poslodavca i posloprimca. Jedan treba rad i znanje, a drugi to prodaje za dogovorenu cijenu. U zemljama u kojima je nominalno liberalni kapitalizam, a u stvarnosti ortački kapitalizam temeljen na podaničkom mentalitetu dopuštam da može biti robova i robovlasnika. S tim da je glavni cilj i san roba da postane robovlasnik.
Budući da mi komentari odlaze na provjeru pa kasne, evo ću ti ovdje odgovoriti dalje:U SAD-u 10 posto najbogatijih drže 76 posto ukupnog bogatstva, u Kini 62 posto.
Što se tiče beskućnika, u Moskvi ih je oko 50 000, u New Yorku, zanimljivo – jednaki broj. Ostale brojke potraži sam.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Upravo sa tobom razgovaram na način kakav si postavio,daleko si pametniji i elokventniji od mene te ti zamjeram što si parcijalno izneo podatke u koje ne sumnjam…..samo nam daj kopletniju sliku.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Pretpostavio sam za USA…. Skoro 600 milijardera, više od 7 miliona milionera što daje ni 3% stanovništva u USA ili oko 1% populacije na Zemljii.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Kako ti mislis da prezive beskucnici u Moskvi, ili bilo gdje u Rusiji, jednu jedinu zimu?

Po prirodi stvari ne moze biti mnogo beskucnika u Rusiji, jer ne bi prezivjeli ni jednu zimu.
Moraju imati neki smjestaj.

Valter
Gost
Valter
1 godina prije

SOA … ti si za ove Putinove chearsleaders-ice doktor nauka. Kako se samo usuđuješ reći da u Moskvi ima ijedan beskućnik ?

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
1 godina prije

a sto kazu za amere?

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije

Znate sta? Pun mi je k…….ufer vise price o korupciji, kradji. nepravdi, nepotizmu, oligarsima, kriminalu, losim putevima, rusevnim selima…..itd….itd., kada se analizira Rusija i stanje u njoj.
Gospodin Putin je na vlast dosao pre 18 godina. Sta smo tada imali u Rusiji. Zivotni standard: plate, ducani, ceste, pruge, gradovi, sela, industrija, skole, bolnice, sportski objekti, kazalista…….. Vojska, policija, ostale javne sluzbe…… Kako je bilo 2005. Kako 2010 I kako je danas na pragu 2018. Samo zlonamjerni ne vide razliku izmedju Ruskih gradova, sela, cesta, vojske, medija, pa i politicara tada i sada. Pa posto je pomenuti gospodin sve vrijeme na vrhu, vjerovatno ima nekakvih zasluga i licnih kvaliteta.
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !!!!!

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Tako je, Pero. I meni ih je pun k….. ufer.!

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Cena litre benzina u Rusiji u septembru iznosila je 45, a u decembru 45, 6 rubalja. 1 E = 77, 62 R, pa to dođe oko 60 centi po litri.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Cijena litre goriva u Rusiji na dan 17.12. je bila 0,68 dolara, a u SAD 0,71 dolar, u Kuvajtu ,0,35, a u Turkmenistanu (najvećem proizvođaču nafte u poznatom svemiru) 0,43 dolara po litri.
Ako ćemo po cijeni goriva određivati socijalnu prirodu države, onda ćemo lako zaključiti da je SAD socijalnija od Rusije budući da je cijena, s obzirom na prosječnu plaću niža u SAD.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Ako ćemo po načinu na koji je došla do bogatstva i zločinima koji su pratili njegovo gomilanje, od osvajanja, kolonizacija i genocida, do umiranja od posledica neljudskih uslova rada i života radnika i robova, onda ćemo Ameriku i sve zapadne demoNkratije oterati u tri pizde materine. I za opšte pravo glasa imaš da zahvališ istoj toj Rusiji i za to što si uopšte rođen, jer bi ti ćaća i đed verovatno bili zatrveni da nije bilo Rusa i drugih, tada sovjetskih naroda. Amerika je pobedila Hitlera isto kao što je danas pobedila Isil.

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije

Bravo Helena!!!!
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !!!!!

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Bravo Helena, oštro kao uvijek i točno kao uvijek.

Uno
Gost
Uno
1 godina prije

To Helena, to je jedina istina!

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Hvala, drugari ?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Helena
Dosad si mogla saznati da Rusija nije sinonim za socijalizam, već najprije za neoliberalni kapitalizam koji nimalo nije bolji za većinu naroda od onog koji je u SAD-u. S mržnjom se ne stiže daleko, s izljevima frustracija također. Što bi bilo kad bi bilo, čak ni ti ne možeš znati. Možda ni tvoj djed ne bi preživio da nije bilo američke pomoći iza 2.rata. Kao što znaš, Jugoslavija je dobila 1, 2 milijarde dolara bespovratne pomoći, američke dakako.
Vidiš Helena, i tvoj narod je zloupotrijebljen. Kao i moj. Kao i američki (narodi). Što ima prosječan stanovnik SAD od pljačke vršene u ime države? Što ti imaš od ubojstava koji su učinjeni u ime tvoje države?
Američki narod ne živi na tuđoj grbači, nego od svog poštenog i mukotrpnog rada. Kao što živi i ruski narod kojeg poštujem.
Kako god si našla za shodno optužiti Amerikance za ratove i ubojstva, mogla si i Staljina i njegova masovna ubojstva Slavena, ali ne, ti voliš navijati za svoje favorite koji su slučajni. Agresija u tebi nije slučajna, jedva uspijevaš samu sebe zavarati u vlastitu bajku o idealima, pticama, miru s kojim i trebala zračiti vani…što ne ide, jer toga nema unutra.
Kažeš da mrziš pohlepu, ovo i ono i daješ nam do znanja kako je u tebi mržnja. Ako se mrzi mržnja, postoji li mržnja? Da, postoji. Misliš da je to samo govorna figura? Nije. To je tvoje priznanje.

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

koliko ljudi u americi NEMA zdravstveno osiguranje?
koliko djece beskučnika ima u SAD, a koliko u rusiji?

ne bih dalje jer je nepotrebno
uzalud su oči, kada je um sljep

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Ja ne mrzim niti jedan narod i grozim se takve mržnje. Američki narod je, kao i svaki drugi, zloupotrebljen. Šta ja mrzim? Bahatost, pohlepu i život na tuđoj grbaći, bez ikakve mere. Moj ideal je skroman, da volimo ljude i koristimo novac, umesto što, kao u kapitalizmu, volimo novac i koristimo ljude. To je sve.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Da dodam. Prvo su zbog svojih imperijalističkih apetita, napravili rat u kome su srušili svet, pobili desetine miliona ljudi, a onda se pojave kao spasioci, tobož nude pomoć za oporavak. I neko ne vidi licemerje.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

ahahah…da,tako je, svi bismo pokrepali bez američke ‘pomoći’. Vidimo kako je super libijcima i iračanima nakon stalnog američkog pomaganja, ahahah! S lažima se ne stiže daleko, s manipulacijama takođe. Možda ni tvoj tata ne bi tebi priuštio fakultet da nije bilo socijalizma. Jugoslavenskog dakako.

Nindža
Gost
Nindža
1 godina prije

SOA daj bre oladi malo. Sta zenska ima tebi ili ikom da priznaje kada je zrtva sistema? Nisi ti tako vazan da bi te se mrzelo i hranilo mrznjom. Takve se prezire i odbacuje od sebe a to nije isto. Necu da kazem da ne stoje neke stvari koje iznosis ali ja to sve znam iz prve ruke. Ti si njihov igrac pa bi bilo lepse da ti priznas kako si nasao interes sa vlasnicima lobistickog portala kao što mi iskreno priznajemo da smo arhimelecki obavestajci i radimo operativnu obradu lobistickog portala. Nasa prednost je u tome sto javno ne postojimo a mozemo da dobijemo bilo koje dokumente i americke i ruske i gvineja bisau ako treba. Samo zamolis pa ako zapne spomenes pecurke i mole na kolenima da nam dadnu dokumente. Rusija je jedna od retkih drzava s kojom moze posteno da se saradjuje po principu usluga za uslugu. Sada treba da malo urazumimo ostale proizvodjace pecuraka jer i nama je u interesu da ne bude previse pecurki mada je to nazalost neizbezno. Koliko je sve to daleko iznad prizemnog lobistickog kapitalistickog portala jedan prokapitalista ne moze da pojmi.

Valter
Gost
Valter
1 godina prije

SOA…. i meni je puna pipa crno-bijelog gledanja na stvari kakav prevladava na ovom portalu. Putin, Rusija i sve Rusko je divno-krasno, pošteno, ispravno, a Amerika i Amerikanci su po defaultu loši pokvareni i zli. Istina je sljedeća: U svakom narodu ima divnih, poštenih i dobronamjernih ljudi, kao i ljudskog ološa. I Rusija i SAD su imperijalističke sile i kao takve imaju slične metode djelovanja i potčinjavanja drugih naroda, u skladu sa svojim trenutnim mogućnostima. Slažem se da je ovo što SAD rade od WWII naovamo zapravo fašizam i u tom kontekstu jako je dobro da postoje Rusija i Kina koje uspjevaju parirati američkim povampirenim apetitima. Ali daleko od toga da je u Rusiji i Kini sve idealno. Ljudska prava se gaze u ogromnim količinama i nažalost ima bijede i gladi i kriminala i svega i kog njih. Tko to ne vidi i ne želi sebi to priznati je fanatik. A fanatik je onaj koji slijepo vjeruje u jednu vjeru, ili političku opciju, ili filozofiju … a sve ostale mrzi i odbacuje.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Hahah….svašta sam čuo, ali da amerika prednjači po raspodjeli bogatstva…:) Mislim koliko netko mora biti zadojen liberalnom dogmom za takva lupetanja…. strašno. Bez love odmah umireš ako si bolestan, studenti su u doživotnom dužničkom ropstvu još prije nego prijave diplomski, da ne idemo dalje. Rusija je već sad teški socijalizam za liberalni pakao zvani usa. Samo nema hollywood i plaćene trolove da to izreklamira, poput demonkrata. Nadajmo se da će tako i ostati.

Hahah, raspodjela bogatstva u usa…ahahah…šuti matere ti, ne sramoti se!

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Što iskače iz svih objašnjenja zapadnih medija, Putin je do svakog provokativnog pitanja, koje se je ticalo zapada, DOBRO DISTANCIRAO!
A ti mediji zatim daju objašnjenja, da je pretio..
Pratio sam sva četiri sata i bio svedok u kako kratkom vremenu su plasirane laži, izvrnuto značenje…
A nitko nije spomenuo jednu rečenicu, koja je iz mog gledišta izstupala:
“Nije istina u sili, sila je u istini…”
To ga pravi za sve te generacije, koje je preživeo na vlasti, pametnijeg od svih šegrta svijetske politike….

njonjo
Gost
njonjo
1 godina prije

Ruku na srce. Imao je Putin i “žešćih” pressica, ali ove reakcije zapadnih – državnih medija samo pokazuju koliko su slabi. Njima više ni vlastiti pretplatnici ne vjeruju. Ovo je samo moje mišljenje na temelju komentara čitatelja “Indenpendenta i nekih drugih,

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Bez obzira što mislili o Rusiji kao zemlji, usporediti Putina s bilo kojim politikantom zapadne demonkracije je kao usporediti pjevanje Pavarottija s magarećim revom.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Nije baš debeo kao Pavaroti ali da ostali jesu magarci – jesu, tu nema dileme 😉

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Ne volim čitati šta zapadni propagandisti i obavještajci maskirani u novinare i političke analitičare misle o tome šta je Putin rekao. Zanima me šta je on rekao i kako je rekao, a ne kako to oni doživljavaju. Oni su apsolutno nebitni. Zato ću pravac onaj video na YouTube što ga je Riddick ponudio. Hvala, Riddick!

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

jedini državnik

STEVO
Gost
STEVO
1 godina prije

Putin je mozak za sve predsjednike svijeta i jedini sposoban i pravedan. Mogao bi voditi cijeli svijet. Nije ničija marioneta.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

Off topic- Sastanak Predsednika Srbije i Premijera GrČke, Bugarske I Rumunije u Beogradu
Srbija, Grčka, Rumunija i Bugarska donele su danas odluku o formiranju inicijativnog ogranizacionog komiteta koji će kandidovati četiri zemlje da budu domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu 2028. i Svetskog prvenstva u fudbalu 2030.
A ostali iz Regiona šta Čekaju, što se ne pridruže.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Zar sa srbima ulaziti u bilo kakav zajednicki projekat?
Pa to je odmah -10% na sledecim izborima.

Nindža
Gost
Nindža
1 godina prije

Bilo bi dobro ali nema puno sanse. Vidis kako je Katar dobio a nikad nisu bili na svetskom prvenstvu jer su kupili domacinstvo. Rusiji su dali jer je veliko trziste. Menja se i format svetskog na 48 sudionika sto ce da razvodni kvalitet. Evropsko vec ima 24 i vidi se pad kvaliteta. Jednom su probali Hrvati s Madjarima da dobiju evropsko ali dali su Poljskoj i Ukrajini zbog puno veceg trzista. Cak ni Japan i Juzna Koreja teško bi samostalno dobili organizaciju da nisu podneli zajednicku kandidaturu. Necu da ispadnem pesimista ali nema bre nista od toga jer će jos neko bogatiji ili veći da se kandiduje.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Svidjelo se to nekim ili ne ali Putin je vođa koji zna razmišljati svojom glavom. Dovoljno je pametan da mu ne treba hrpetine ljudi da mu pišu govore, dovoljno je pametan da mu ne trebaju drugi ljudi da za njega odlučuju što će reći a što neće reći. Putin je dovoljno pametan da ne sramoti svoju zemlju glupim ponašanjem. Dokaz Putinove mudrosti je i u tome da nije vojnom silom odgovarao na očite ratne provokacije koje su mu podmetali zapadni političari koji su oduvijek bili željni da uvedu svijet u veliki rat. Putin je sve rješavao diplomatskim putem.

Macron
Gost
Macron
1 godina prije

Putin je njima sve rekao tko je gazd au sivjetu,slanjem aviona do Venezuele ,ako se americka drzavna elita i neke zapadne elite neprimire,sto ih ceka.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Logično bi trebalo napisati članak gdje bi saželo najzanimljivija pitanja i odgovore sa ove konferencije za novinare, koncentrirajući se na vanjskopolitičke teme kojima se i bavi.
Nemaju svi vremena i strpljenja slušati 4 sata konferencije.
Gledao sam prije neke Putinove pressice, i puno puta sam se pitao gledajući ih zašto na tzv. zapadu nema barem jedan političar unazad dvadesetak godina koji bi imao slične odgovore poput njega – razumne, logične, iskrene.
Primijetio sam i da ima čelične živce i ne da se isprovocirati, iako sam mišljenja da zna puno više nego što kaže što nije za javnost.
Puno mračnih tajni zapada neće izaći sa njegovih usana na tim pressicama.
Ali sam uvjeren da im predočuje te dokaze što zna kada dođu kod njega u posjetu.
Jako puno stvari se odigrava iza zatvorenih vrata na zatvorenim sastancima o kojima javnost ništa ne zna.
Mi o svemu u javnosti možda doznamo 20% u procesu odluka koje se donose, a koje utječu na cijeli svijet.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Lako je njemu, koristi istinu kao propagandu 🙂
Voleo bih da ga vidim kako bi se snašao da mora da laže kao ostali – e tu se vidi pravi majstor prijatelju moj.

p.s. zna da odabere pravo vreme da iznese informacije. Saznaćemo mnogo toga ali onda kada sa tim informacijama postiže maksimalni učinak.

Dragan
Gost
Dragan
1 godina prije

https://thesaker.is/president-vladimir-putins-annual-news-conference-december-20-2018

Na engleskom je, ali vrijedi staviti u neki translate portal pa izvuci srz. Uzivajte…

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Na nasim podrucjem je isto kao i SKoreji.Lopovi vicu drzi lopova,crveni i liberalni fasisti vicu,drzite fasisti.Porjeklo tajkuna,jednadzba rjesena.

alterego
Gost
alterego
1 godina prije

ne pravite razliku izmedju ruskog ili usa ili kineskog imperijalizma.
razlika je u nijansama i podlozna vremenu.
zivite u kapitalizmu i kao vecina morate bit siromasni da bi sistem opstao.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Putin je na vlasti od 01.01.2000. a ne od 1999 kako ste napisali

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

U poredjenju sa Vladimirom Putinom niti jedan od danasnjih predsjednika nema te kvalitete drzavnika i politicara.Vladimir Putin je Super Zvijezda i mainstream guru danasnjice a bogami i sutrasnjice.Ostali na politickoj sceni djeluju izgubljeno i bezlicno .Rusija je bila, bice i ostace faktor politicke sigurnosti u svijetu na planeti Zemlji i Svemiru.Poularniji je od od svih i uziva postovanje od vecine drzavnika iz cijelog svijeta .Putin I Lavrov obiljezili su i trajno ucrtali smjernice nove svjetske politicke scene svidjelo se to nekome ili ne .On je standard politickog umijeca referenca na koju se svi pozivaju u politici.Amerika ima dizenteriju i postala je svjetski bolesnik broj 1 a svjetski bolesnik broj 2 je Velika Britanija ona opet boluje od paranoidne psihoze i beznadezan je slucaj.Svjetski bolesnik broj 3 je Francuska oni boluju od kleptomanije i shizofrenije. Hej Sloveni jos ste zivi . Zalud prijeti ponor pakla zalud vatra groma .

Gargamel
Gost
Gargamel
1 godina prije

Da vas sve pitam,koji je k.s vama? Trump i Putin su ljudi koji pate od kompleksa manje vrijednosti kao i svi politicari i takozvani svjetski vodje. Oni samo žele moć bez koje bi bili kao mali misevi,a vi se njima divite. Šta vam je draže,čizma za vratom made in usa ili russia?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
66
0
()
x