Tko je Kim Jong-un i što znamo o sjevernokorejskom lideru

Kim Jong
23 komentara

Tko je zaista Kim Jong-un, čelnik Sjeverne Koreje? Neki ga zovu “ludim diktatorom”, a drugi tvrde da je “izvrstan strateg”. Teško je pronaći točnu definiciju Kim Jong-una, ali je jedno sigurno – uspio je prekinuti izolaciju Pyongyanga. Sada se svijet ponovo pita tko je doista mladi sjevernokorejski predsjednik, za neke “diktator”?

Rođenje Kim Jong-una

Da bismo nešto znali o Kimu, moramo najprije krenuti od njegove biografije, pokušavajući pronaći istinu između sjevernokorejske službene historiografije i često izmišljenih priča suprotne strane. Međutim, već ovdje počinju problemi.

Za treće dijete bivšeg vođe Kim Jong-ila, aktualnog sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-un, tajnovit je čak i datum rođenja. Neki kažu da je rođen 8. siječnja 1982., neki 1983., dok ima i onih koji vjeruju da je rođen 1984. godine. Čak i najobičniji datum rođenja je tajna, kao sve što tradicionalno okružuje život sjevernokorejske “dinastije”.

Majka mu je bila Kim Young-hui, rođena 1953. i umrla 2004. godine. S njom je Kim Yog-il imao troje djece, Kim Jong-chula, Kim Jong-una i Kim Yo-jong. Od njih se najmanji uvijek pojavljivao kao najdraži u obitelji, čak i ako je Kim Jong-nam, dijete bivšeg vođe sa Song Hje-rim, trebao biti nasljednik.

Djetinjstvo i školovanje u Švicarskoj

Djeca u Sjevernoj Koreji
FOTO: Ilustracija, djeca u Sjevernoj Koreji

Vrlo se malo zna bilo što o Kimovom ranom životu. Prve informacije se odnose se na njegovo obrazovanje u Švicarskoj. Iz onoga što se može shvatiti, sjevernokorejski vođa je u razdoblju od 1993. do 1998. Pohađao međunarodnu školu u blizini Berna pod pseudonimom “Chol-pak” ili “Pak-chol”.

Od 1998. do 2000. godine je studirao je Könizu, u školi Liebefeld Steinhölzli pod imenom “Pak-un”. I ovdje je imao lažni identitet i predstavljao se kao sin sjevernokorejskoga diplomata.

Čini se da je njegov švicarski period ostavio dubokog traga na mladom Kimu. Međutim, kada se vratio kući, njegovi snovi o zapadnjačkom životu su brzo prekinuti ulaskom u Vojno sveučilište. Tamo je studirao pet godina, od 2002. do 2007. godine, dobivši titulu “cursus honorum” za vojnu karijeru.

Uspon na vlast

Kim Il Sung Kim Jong Il
FOTO:Statue Kim Il Sung i Kim Jong Il

Uspon na vlast u Sjevernoj Koreji počinje nakon sveučilišta. Tijekom godina je Kim Jong-un postao omiljen u oca, a Kim Jong-nam pada u nemilost.

Kim Yong-chul, njegov stariji brat od iste majke, smatrao se neprikladnim da preuzme vodeću ulogu u zemlji.

Prve glasine o njegovu imenovanju kao nasljednika su počele kružiti 2009. Kim Jong-un preuzima sve više pozicija i ima sve veću težinu u vojnoj hijerarhiji Sjeverne Koreje. Govorili su da je on bio ideolog bombardiranja južnokorejskog otoka Yeonpyeong i da je naredio potapanje korvete Cheonan, a ključnu ulogu u svemu je imao njemu vječno odani Kim Yong-chol, general i bivši čelnik svih obavještajnih službi kojeg je Kim nedavno poslao da pregovara s Pompeom u Washington.

Dana 27. rujna 2010. Je Kim Jong-un imenovan generalom. Sljedećeg dana postaje članom Centralnog komiteta Radničke partije i potpredsjednik Vojne komisije. Za nekoliko mjeseci su svi u Pyongyangu znali da će biti nasljednik Kim Jong-ila.

Dana 19. prosinca 2011. je objavljena je smrt njegova oca. Kim Jong-un je nazvan “velikim nasljednikom”. 11. travnja 2012. je na IV Općoj konferenciji Radničke partije izabran za glavnog tajnika stranke, a njegov otac je posthumno proglašen “vječnim generalnim tajnikom”.

Državni mediji su 25. srpnja 2012. najavili njegov brak s pjevačicom Ri Sol-ju, iako neki kažu da su se vjenčali nekoliko godina ranije. Nema detalja ni o potomstvu. Neki izvori govore o dvije kćeri. Dennis Rodman, prijatelj sjevernokorejskog vođe, govorio je o kćeri imena Ju-ae.

Popularnost i pokušaj reforme

Kim Jong-un - hitno naređenje
FOTO:Generali i Kim Jong-un

Ono što je sigurno jest da je Kim Jong-un, usprkos jednopartijskom sustavu i krutom totalitarizmu, pokušao pronaći načine za provođenje reformi u zemlji. Iznad svega se fokusirao na gospodarstvo, razorenom godinama loših politika pod očevom vladavinom.

Stanovništvo, čak i uz upozorenje da tako mora biti, jer govorimo o sustavu Sjeverne Koreje, to počinje cijeniti.

Gospodarstvo i dalje ostaje u ilegalnoj trgovini s prijateljskim zemljama.  Postoje i sporazumi da sjevernokorejski radnici koji rade u inozemstvu po zakonu dio svoje plaće moraju dati središnjoj državi. Pyongyang tako dobiva stranu valutu. No, bilo je očito da je nemoguće nastaviti tim putem.

Zemlja ne može živjeti samom od ugljena i ribarenja, a sankcije su osudile stanovništvo na teži život. Istina, iz Kine se krijumčari nafta, što je jedini način za dobivanje goriva.

Smrtne kazne

Koreja

Unatoč brojnim napisima, često izmišljenim od strane južnokorejske agencije Yonhap, koju kasnije citiraju zapadni mediji, za smrtne kazne protiv rođaka i političkih suparnika se ništa ne može sa sigurnošću potvrditi.

Primjer je navodno smaknuće Ri Yong-gila, koji ponovno pojavio u svibnju 2016. godine.

Potvrđena je smrtna kazna i likvidacija ujaka Chang Sung-taeka u prosincu 2013. godine, koji je optužen za veleizdaju i planiranje vojnog udara.

Yonhapu je tada prenio nepotvrđenu informaciju da su ubijeni i svi članovi obitelji ujaka. Međutim, zna se da je 12. prosinca 2013. godine, nakon smaknuća, službeno objavljeno da vojska nikada neće oprostiti “onima koji ne izvršavaju naredbe vrhovnog zapovjednika”

U 2014. je potvrđena još jedna smrtna kazna, ovaj put zamjenika ministra sigurnosti O Sang-hona, koji je kriv za vezu s Kimovim ujakom. Japanski mediji su pisali razne gluposti i da je presuda “izvršena bacačem plamena”. U toj čistki je navodno ubijeno još 11 časnika.

Dana 13. veljače 2017. se dogodila tajanstvena smrt njegova brata Kim Jong-nama, koji je u zračnoj luci Kuala Lumpur navodno ubijen agensom Vx. Mediji su se odmah raspisali kako je likvidaciju naredio njegov brat Kim Jong-un, ali njegova sporedna uloga u obitelji i apsolutno nikakva u vrhu vlasti govori kako je Kim Jong-nam bio posljednji koji bi smetao bratu, koji ga nikada nije smatrao potencijalnim uzurpatorom.

Kim i nuklearni arsenal

Sjeverna Koreja - parada
FOTO: Balistička raketa

Cilj Kim Jong-una je isti kao i njegova oca i djeda. Isto kao i svaki nasljednik vladajuće dinastije on želi preživjeti. Cijela njegova karijera na vrhu Sjeverne Koreje je za cilj imala osigurati preživljavanje. Njegove i njegove dinastije u kojoj mu je najbliža sestra Kim Yo-jong.

Jedini alat koji mu jamči opstanak je uvijek bio nuklearni arsenal. Nuklearna bomba kao polica životnog osiguranja je oduvijek bila cilj Kima, sada priznatog vođe u međunarodnoj areni,  sposobnog povezati se čak i s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Da bi to postigao, trebao je dvije stvari – nuklearni i raketni program. Čini se da je oba ispita položio s uspjehom.

Kimovi strahovi

Koreja testira raketni sustav

Ako je nuklearna sila životno osiguranje od vanjskog neprijatelja, ne iznenađuje da se Kim Jong-un, kao i njegovi preci, više boje unutarnje zavjere i likvidacije u palači.

Vojska je i dalje problem, pogotovo nakon što je Kim odlučilo obnoviti superiornost Radničke partije i razgovarati o denuklearizaciji.

Godinama Kim Jong-un nikada nije napustio Sjevernu Koreju. U posljednjih nekoliko mjeseci, takoreći od vojne eskalacije sa Sjedinjenim Državama, njegova prisutnost na javnim događajima se drastično smanjila, sve do odmrzavanja odnosa. Vjerojatno je strahovao za vlastitu sigurnost, što se vidjelo i na njegovim putovanjima, kada je tajnim zelenim vlakom putovao u Peking.

Na svoj prvi povijesni susret sa Xi Jinpingom je mladi sjevernokorejski vođa putovao državnim vlakom, blindiranim i sporim, potpuno zaštićenim i bez ikakve mogućnosti infiltracije.

Ima svoj vlastiti zrakoplov, takozvani “Air Force Kim”. To je zrakoplov “lljušin-Il 62” s četiri motora sovjetske proizvodnje. Ovim je zrakoplovom stigao u kineski grad u Dalian da ponovno vidi Xi Jinpinga. No, za Singapur se odlučio letjeti Boeingom “Air China”, zaštićenim kineskim radarom i kojeg je stalno pratilo kinesko ratno zrakoplovstvo. Ipak, uz sve mjere osiguranja je letio  daleko od obale Tihog oceana što je više moguće, kako ne bi bio laka meta.

Mit o Sjevernoj Koreji kao “kraljevstvu štednje”

Chol-pakKim Yog-ilKim Young-huiPak-cholRi SolSong Hje-rim
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

Jel ima ko deblji od kima u koreji…

Laki Topalović
5 godine prije

I taj brat se školovao u “Švajcarsku”. Dakle, on govori barem engleski. I koji se jezik se koristi na tim školama i sveučilištima? Mislim, njemački u bernu, Ali se vratio kući i bilo je – Mi nismo anđeli 3 – Ja cu tebe majkoviću u vojnu akademiju . Kultno 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=oWpu0ua0G5A

Potemkin
5 godine prije

Kina je na primjeru Sjeverne Koreje jos jednom dokazala da je svjetska velesila, naime slanjem svojih strucnjaka i tehnologija direktno su omogucili Kimu , odnosno Sj.Koreji da se nukleizira ,te su na taj nacin eliminirali bilo kakav pokusaj americke agresije na Sjevernu Koreju . Nakon sto je americi definitivno postalo jasno da Kina nece dozvoliti bilo kakav rat i destabilizaciju u svom dvoristu , vrlo su ljubazno zamolili Xi Jinpinga da nategne Kima za uho i dovede na pregovore sa krampom .Ovaj sastanak je u stvari Kineska demostracija moci , posjela je dva nestasna djecaka za stol i kazala , dogovorite se jer u suprotnom slijede sankcije za oboje .

Son of Alerik
5 godine prije

Treći po redu Kim svakako zaslužuje brončani spomenik pokraj prva dva Kima, i to čim prije. Dobro, možda ne za života baš, ali svakako čim prije. Tako bi mu se narod Koreje odužio što mu je omogućio zdravi i dijetalni život, bez bolesti suvremenog doba. Komunizam se u Sjevernoj Koreji pokazuje u svom najbolje svjetlu. Tamo je svijetla budućnost odavno došla. Sve oči potlačenog i izgladnjelog zapadnog svijeta koji sanja socijalizam su uprte u Kima i njegovu pravednu borbu protiv neprijatelja, demokracije i liberalizma.Malo ih ipak muči što se čini da je Kim omekšao. Brata je umjesto rafalom ili konopom likvidirao otrovom. Tako drugovi ne rade. . Da je komunizam konačno pobijedio pokazuje i ono što je do jučer bilo nevjerojatno – sam američki predsjednik je pao Kimu pod noge i obećao ispuniti mu svaku želju. Diljem svijeta drugovi komunisti slave. A naivni mislili da im je vječna slava i… Čitaj više »

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

nešto tu ne štima…vojna škola a maršal ? možda im blizanca koji vlada dok se on guši u ementaleru i šampanjcu 🙂

MilnaCZ
5 godine prije

Sjeverna Koreja je projekat globalista a pošto globalisti globalnu snagu amerike i engleske ruse a své to přenosné na Kinu,Sjeverna Koreja ima u svému tome veliku úlogu.Treba své to pratiti Puno prije Onda bi razumjeli o čemu se tu rádi.Susret Trumpa i Kim Junga imali je za cilj ujedinjenje obadvije Koreje a upravljanje Juzne Koreje přeuzetí ce Sjeverna Koreja,to je gotova stvar.

Darko
5 godine prije

Da je to toliko kruti sistem raspao bi se vec odavno, najvjerovatnije slicno Kubi,da je autoritarno je, to ne kazem. Ali tolika sotonizacija zemlje to je zastrasujuce. Znamo di policajci pucaju bojevom municijom na ljude, samo ukucaj US police brutallity. Na RT-u su pustili klip gdje svi ti generali koje pogubio ukljucujuci pjevacicu ustaju iz mrtvih, dok je jedan odbojkaski trener iz Srbije koji je upoznao Kima i bio tamo citira sljedece, “sjedim s ubijenim covjekom, sram me da mu kazem da je mrtav”.To sta se tice kulta licnosti, ima u i Japanu al nitko ne radi cirkus od toga, kad Japanci skacu za sa carom, ko ovi s Kimom To je azijski mentalitet, to je tesko razumijeti, uostalom najvjerovatnije su to pokupili od Japanaca, ipak su bili njihova kolonija. Čini mi se da oni njega truju necim, on nije ni priblizno bio toliko debeo. Od 2011 se poduplao, a… Čitaj više »

Alen
5 godine prije

Kim je samo figura ,odabrana radi emocija naroda prema didu i ocu , ko tamo stvarno vlada mozemo nagadjati…. Kao sto koreja juzna nije suverena i tamo usa ima glavnu rijec tako je isto i u sjevernoj… Vrlo vjerovatno je to kina pa tako i ovi odnosi usa vs s.koreja se mogu posmatrati kao produzeni dio odnosa kina vs usa…. Predhodne usa administracije nisu imale ovakav “uspjeh” sa s.korejom kakav ima tramp ali to je samo zato jer nisu bile toliko bankrotirane i nije ih kina stisla ovako kako ih sad stisce … Usa je danas uofanzivi na bliskom istoku, prema rusiji ,kini, pa otud i ova desavanja.s korejom… Tramp moze se hvaliti da je razoruzao koreju , kina da je toliko jaka da je natjerala usa da “prizna ” rezim u koreji ali brdo masti jos ima ispod povrsine i razni scenariji su dalje moguci… Po meni najveci pusionicari… Čitaj više »

Igra
5 godine prije

Kim i Trump, Lolek i Bolek – lutke.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Buco je pravi igrač.
Gotovo sve je uvjerio da je otišao na kvasinu.
A srca ti koje ludilo!

jetflash
5 godine prije

to je lik koji je zahvaljujući potpori kine i razumu južne koreje(koja je nakon testiranja okrenula leđa amerima i sastala se sa kimom) posjeo američkog predsjenika za stol kao sebi ravnog! dokazao da ameri cijene samo položaj moći. to je prije njih dokazao vijetnam. oni koji se žrtvuju i uporni su ti su nacije – ostali nisu. mislim da kim nikada neće biti odbijen u bijeloj kući kao tuđman ili se slikati pred njenom ogradom kao kolinda.

Tomica
5 godine prije

Sjeverna Koreja je vjerojatno najzatvorenija država. Toliko sam pročitao o strogoći režima, pratnjama koje nadziru sve posjetitelje, zabranama kretanja i fotografiranja a sad nekako svi sve znaju i kakvo je tamo stanje. Nagađanje je izgleda glavna zabava. Kina je vjerojatno glavni razlog popuštanja Kima. Doprinijela je i Rusija ali Kina im je glavni izvor snabdijevanja i prihoda. Njihovo odobravanje i prihvatanje sankcija je dovelo SK do velikih problema. Genijalci će sigurno pronaći novi dokaz neuspjeha komunizma kao i u svim drugim državama koje se nisu mogle oduprijeti čak ni sankcijama cijelog svijeta. O tome se puno priča ali ja ne vidim način da se ujedine Koreje osim da Sjeverna Koreja postane dio Južne Koreje a to bi bilo totalno bezveze, ravno kapitulaciji. Čemu krvavi rat, tolike žrtve i odricanja? Kim vjerojatno može to da odluči sprovede u djelo ali više nisam siguran da to nije isključivo u sopstvenu korist. Mislim… Čitaj više »

Crveni Komesar
5 godine prije

Moj predsednik!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.