Tri kratke bilješke – Suvereni norveški fond, ruski ulagači u Dubaiju i pljačka Venezuele

Norges Bank
12 komentara

Najveći svjetski investicijski fond na svijetu je potvrdio najlošije financijske rezultate u posljednjih 10 godina zbog gubitaka od ulaganja u američke dionice.

Prema izvješću o financijskim rezultatima za 2018. tvrtke Norges Bank Investment Management, koja upravlja imovinom Državnog mirovinskog fonda Norveške, fond je u protekloj godini pokazao negativan prinos na razini od -6,12% i zabilježio neto gubitak od 485 milijardi norveških kruna ili 56,4 milijarde dolara.

Za suvereni fond Norveške, ovo je prvi neto godišnji gubitak od 2011. godine i najteži godišnji gubitak od financijske krize 2008. godine. Istina, ukupna tržišna kapitalizacija imovine fonda u 2018. godini je još uvijek velika i vrijedi 968 milijardi dolara, ali je gubitak od 56,4 milijarde dolara ipak veliki udarac za ovaj vjerojatno najslavniji suvereni fond u svijetu.

Što reći?! “Mudri” Norvežani su uložili novac od prodaje svoje nafte u američke dionice i sada zbrajaju gubitke.

Što je još tužnije, politički sustav Norveške ne dopušta donošenje ozbiljnih odluka, tako da neće biti hitnog povlačenja preostalog novca iz fonda. Stoga bi taj novac jednostavno mogao izgorjeti u očekivanom valu globalne financijske krize.

Bilo bi mnogo pametnije ulagati u izgradnju infrastrukture, čišćenje fjordova od industrijskog otpada ili razvoj Norveške općenito. Međutim Norveška nije Rusija. Potomci Vikinga nemaju dovoljno jaku vojsku koja bi njihovoj vladi omogućila da sama upravlja prihodima od nafte.

Logika ruskih investitora?

U tom je smislu zanimljivo razumjeti logiku ruskih investitora koji su kupili imovinu u Dubaiju. Zar ozbiljno misle da je mali naftni emirat bolje od Rusije zaštićen od financijskih i geopolitičkih rizika?

Uz dužno poštovanje prema Arapima, oni imaju kratku povijest postojanja i još kraću povijest ekonomije da bi mogli proći globalnu krizu bez ozbiljnijih šteta, barem u elitnom tržištu nekretnina.

Za nekoliko tona zlata London gubi status “sigurnog utočišta”

Šlag na torti ovih dana je odluka Britanaca da otmu zlato Venezuele. U vrijeme rekvizicije je Britanija i dalje priznavala Nicolasa Madura za službenog predsjednika latinoameričke zemlje.

To znači da Britanija čak nije imala ni formalni izgovor u smislu: “Vi se tamo najprije dogovorite kome bi točno trebali poslati novac”. To znači da je Velika Britanija otvoreno, bez ikakve sramote, otela povjerene joj rezerve.

Akcija je glupa, jer će se plijen brzo potrošiti, možda i ne u proračunu zemlje, a reputaciju londonskim trezorima kao “sigurnog utočišta”, koja je građena stoljećima, više nitko ne može vratiti.

Povlačeći paralele, vrijeme je za staru Europu da se hitno podvrgne pregledu i provjeri promjene povezane sa starenjem. Sjedinjene Države djeluju puno logičnije i svaka od njihovih agresivnih akcija je usmjerena na izvlačenje određenih koristi. Vojni napad na Venezuelu neće pokvariti “ugled” Amerikanaca, tako da i dalje prijete ne trupama i zrakoplovima.

Do sada je narod Venezuele spasila njihova reputacija, a Donald Trump se s pravom boji da “lagana šetnja” kroz Venezuelu neće funkcionirati, dok bi dugotrajni sukobi i gubici među američkim agresorskim snagama negativno utjecali na njegov rejting. Stoga se s punim pravom možemo nadati  da se Amerikanci neće usuditi napasti Venezuelu.

NBIM/2019

Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Duki
5 godine prije

Ima jedna država koja se riješila takvih banalnih problemčića!Da ne bi nekoga optuživali da nam ju murnio zlato mi ga jednostavno rasprodamo !
na vrijeme !prije krize! Koja će doći!
A zlato je jedini garant kreditnog rejtinga zemlje !jer u krizi papir (kako dionice tako i novac) vrijede =ništa !
Ali imamo mi našu uzdanicu ! Ne moramo ništa izvoziti! To ti je izvoziti samom sebi !
Da da TURIZAM ! 20/% BDP-a
Čekaj kada dođe kriza ??
Alaj će letjeti perje !???

Amater
5 godine prije

Las-Vegas ekonomija ….samo tako i može završiti … 🙂 Špekulacija i kocka ,bez ijedne čvrste točke ,su glavni temelji takove ekonomije…lov u mutnom više puta upali …. a onda slijedi obavezno fijasko …. tko se još od kocke obogatio , osim naravno kasino … 🙂

Moreno
5 godine prije

Ponzi shema se vrti dok se vrti, kad stane neka se spašaba ko može . . . umisto da se sprema za way out ako kriza dođe rijetko kome pada na pamet nešto poduzet po tome pitanju

Sardelino
5 godine prije

Ne trebaš se time zamarati.
Kad neko kritizira npr. Hrvatsku politiku to možeš automatski primjeniti I na ostale bivše republike Juge.
Tu se samo radi o slikama I preslikama.
U ekonomskom području koriste se I zajednički termini: tranzicija, tajkunizacija, pljačka I otimačina društvene imovine u ciklusu prvatizacije.
Da prostiš sve ti je to ista pašta I sitna boranija.

Holandez
5 godine prije

“mudra norveska” ??
Vecina zapadnih zemalja je ispod cizme amera koji ih pljackaju ? 700 americkih baza po celom svetu da bi kontrolisali sve i svasta ?
Kakve americke obveznice ? koji bakraci ? USA je balon koji ce puknuti vrlo brzo jer dolar gubi vrednost i to veoma brzo . Stampanje dolara kao bezvredne valute ?

Siniša
5 godine prije

Ko ili šta štiti HongKong ili Singapur…zašto Dubaji ne bi mogao biti nekakav neutralan centar.

alan ford
5 godine prije

“Za nekoliko tona zlata London gubi status “sigurnog utočišta”
Šlag na torti ovih dana je odluka Britanaca da otmu zlato Venezuele.”
———
pitanje je zašto se zalihe zlata Venecuele uopće nalaze u prostorijama “Bank of England” u Londonu? Zašto se zalihe zlata, Njemačke, Nizozemske i mnoigih drugih zemalja nalaze u prostorijama FED-a u New Yorku? Zašto je, ukrajinsko zlato odmah nakon puča 2014. odvezeno u FED?
Rotšildova “Bank od England” i rotšildovo-rokefelerov FED.

samo tako
5 godine prije

Kraljevina uredno plača reket i svi sretni i zadovoljni

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.