fbpx

Tri kratke bilješke – Suvereni norveški fond, ruski ulagači u Dubaiju i pljačka Venezuele

Norges Bank

Najveći svjetski investicijski fond na svijetu je potvrdio najlošije financijske rezultate u posljednjih 10 godina zbog gubitaka od ulaganja u američke dionice.

Prema izvješću o financijskim rezultatima za 2018. tvrtke Norges Bank Investment Management, koja upravlja imovinom Državnog mirovinskog fonda Norveške, fond je u protekloj godini pokazao negativan prinos na razini od -6,12% i zabilježio neto gubitak od 485 milijardi norveških kruna ili 56,4 milijarde dolara.

Za suvereni fond Norveške, ovo je prvi neto godišnji gubitak od 2011. godine i najteži godišnji gubitak od financijske krize 2008. godine. Istina, ukupna tržišna kapitalizacija imovine fonda u 2018. godini je još uvijek velika i vrijedi 968 milijardi dolara, ali je gubitak od 56,4 milijarde dolara ipak veliki udarac za ovaj vjerojatno najslavniji suvereni fond u svijetu.

Što reći?! “Mudri” Norvežani su uložili novac od prodaje svoje nafte u američke dionice i sada zbrajaju gubitke.

Što je još tužnije, politički sustav Norveške ne dopušta donošenje ozbiljnih odluka, tako da neće biti hitnog povlačenja preostalog novca iz fonda. Stoga bi taj novac jednostavno mogao izgorjeti u očekivanom valu globalne financijske krize.

Bilo bi mnogo pametnije ulagati u izgradnju infrastrukture, čišćenje fjordova od industrijskog otpada ili razvoj Norveške općenito. Međutim Norveška nije Rusija. Potomci Vikinga nemaju dovoljno jaku vojsku koja bi njihovoj vladi omogućila da sama upravlja prihodima od nafte.

Logika ruskih investitora?

U tom je smislu zanimljivo razumjeti logiku ruskih investitora koji su kupili imovinu u Dubaiju. Zar ozbiljno misle da je mali naftni emirat bolje od Rusije zaštićen od financijskih i geopolitičkih rizika?

Uz dužno poštovanje prema Arapima, oni imaju kratku povijest postojanja i još kraću povijest ekonomije da bi mogli proći globalnu krizu bez ozbiljnijih šteta, barem u elitnom tržištu nekretnina.

Za nekoliko tona zlata London gubi status “sigurnog utočišta”

Šlag na torti ovih dana je odluka Britanaca da otmu zlato Venezuele. U vrijeme rekvizicije je Britanija i dalje priznavala Nicolasa Madura za službenog predsjednika latinoameričke zemlje.

To znači da Britanija čak nije imala ni formalni izgovor u smislu: “Vi se tamo najprije dogovorite kome bi točno trebali poslati novac”. To znači da je Velika Britanija otvoreno, bez ikakve sramote, otela povjerene joj rezerve.

Akcija je glupa, jer će se plijen brzo potrošiti, možda i ne u proračunu zemlje, a reputaciju londonskim trezorima kao “sigurnog utočišta”, koja je građena stoljećima, više nitko ne može vratiti.

Povlačeći paralele, vrijeme je za staru Europu da se hitno podvrgne pregledu i provjeri promjene povezane sa starenjem. Sjedinjene Države djeluju puno logičnije i svaka od njihovih agresivnih akcija je usmjerena na izvlačenje određenih koristi. Vojni napad na Venezuelu neće pokvariti “ugled” Amerikanaca, tako da i dalje prijete ne trupama i zrakoplovima.

Do sada je narod Venezuele spasila njihova reputacija, a Donald Trump se s pravom boji da “lagana šetnja” kroz Venezuelu neće funkcionirati, dok bi dugotrajni sukobi i gubici među američkim agresorskim snagama negativno utjecali na njegov rejting. Stoga se s punim pravom možemo nadati  da se Amerikanci neće usuditi napasti Venezuelu.

NBIM/2019

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Ima jedna država koja se riješila takvih banalnih problemčića!Da ne bi nekoga optuživali da nam ju murnio zlato mi ga jednostavno rasprodamo !
na vrijeme !prije krize! Koja će doći!
A zlato je jedini garant kreditnog rejtinga zemlje !jer u krizi papir (kako dionice tako i novac) vrijede =ništa !
Ali imamo mi našu uzdanicu ! Ne moramo ništa izvoziti! To ti je izvoziti samom sebi !
Da da TURIZAM ! 20/% BDP-a
Čekaj kada dođe kriza ??
Alaj će letjeti perje !???

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije

Kriza je u Glavama ,
Ocekujem dolazak antikrize,pocetkon ljeta. Dolaskom turista.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Duki,
ova “naša” Republika Hrvatikanska u stvari i nije država. ako se pod tim pojmom podrazumijeva neka društvena cjelina koja upravlja sama sa sobom. Ona je zapravo nešto poput hotela u kojem rade Hrvati sobarice i konobari, ali hotel je u vlasništvu stranaca. Istino, još postoji sitni domaći “cmer-fraj” turizam , no to neće još dugo. Banksteri će preko “naših” domaćih kompradora (tzv. političara-uhljeba) uvesti zabranu bavljenja sitnim iznajmljivanjem soba, ili će silnim propisima toliko zakomplicirati taj posao (a to se već polako uvodi) da će većini biti praktički nemoguće da se time bave legalno. A kazne za ilegalu će biti grozne. Zašto će tako biti? Pa zato da se sadašnjim, a još više budućim hotelima (u rukama bankstera) makne “nelojalna” konkurencija. Naše polit-bande će učiniti sve što treba da zadovolje svoje gazde, jer uhljeb niti zna niti želi raditi pošten posao on živi samo od lizanja dupeta gazdi.
To ti je eto “naša” Rvatikanska parodija od države.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

U pravu si Spartače o,kako si jeb.no ! u pravu a još kad ove ili iduće godine sezona pljusne -20-30 % što je u krizi normalno ,kreće rasprodaja zraka i “mraka” vode,šuma ITD.

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Las-Vegas ekonomija ….samo tako i može završiti … 🙂 Špekulacija i kocka ,bez ijedne čvrste točke ,su glavni temelji takove ekonomije…lov u mutnom više puta upali …. a onda slijedi obavezno fijasko …. tko se još od kocke obogatio , osim naravno kasino … 🙂

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Ponzi shema se vrti dok se vrti, kad stane neka se spašaba ko može . . . umisto da se sprema za way out ako kriza dođe rijetko kome pada na pamet nešto poduzet po tome pitanju

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Ne trebaš se time zamarati.
Kad neko kritizira npr. Hrvatsku politiku to možeš automatski primjeniti I na ostale bivše republike Juge.
Tu se samo radi o slikama I preslikama.
U ekonomskom području koriste se I zajednički termini: tranzicija, tajkunizacija, pljačka I otimačina društvene imovine u ciklusu prvatizacije.
Da prostiš sve ti je to ista pašta I sitna boranija.

Holandez
Gost
Holandez
1 godina prije

“mudra norveska” ??
Vecina zapadnih zemalja je ispod cizme amera koji ih pljackaju ? 700 americkih baza po celom svetu da bi kontrolisali sve i svasta ?
Kakve americke obveznice ? koji bakraci ? USA je balon koji ce puknuti vrlo brzo jer dolar gubi vrednost i to veoma brzo . Stampanje dolara kao bezvredne valute ?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ko ili šta štiti HongKong ili Singapur…zašto Dubaji ne bi mogao biti nekakav neutralan centar.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

“Za nekoliko tona zlata London gubi status “sigurnog utočišta”
Šlag na torti ovih dana je odluka Britanaca da otmu zlato Venezuele.”
———
pitanje je zašto se zalihe zlata Venecuele uopće nalaze u prostorijama “Bank of England” u Londonu? Zašto se zalihe zlata, Njemačke, Nizozemske i mnoigih drugih zemalja nalaze u prostorijama FED-a u New Yorku? Zašto je, ukrajinsko zlato odmah nakon puča 2014. odvezeno u FED?
Rotšildova “Bank od England” i rotšildovo-rokefelerov FED.

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

alan ford,
Zato jer su Rothschild i ostali khazari neprijatelji Rusije vec 1000 godina, a Rothschild je sve na zapad od Rusije.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Kraljevina uredno plača reket i svi sretni i zadovoljni

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x