Trump je izgubio rat protiv Huaweija u EU

Donald Trump karikatura
26 komentara

Bloomberg navodi kako je Trump izgubio rat protiv Huaweija u EU, što je logično, jer SAD u ovom trenutku ne mogu ponuditi alternativu mreži 5G, ni po kvaliteti ni cijeni, baš kao što je slučaj s nametanjem svog ukapljenog plina i zahtjevima da Europljani ne kupuju ruski plinovodni plin.

Predsjednik Donald Trump ne može uvjeriti Europu da zabrani Huaweiju da radi na telekomunikacijskim mrežama europskih zemalja.

Kako izvještava Stefan Nicola, unatoč američkim tvrdnjama da bi se njegova oprema mogla koristiti kao alat za kinesku špijunažu i prijetnjama Washingtona da će prekinuti razmjenu obavještajnih podataka ako se njegovi savjeti zanemare, nijedan europski narod nije zabranio Huawei.

Razlog je jednostavan, piše Bloomberg, jer je Huawei je svjetski lider u 5G sektoru, ultrabrzoj bežičnoj tehnologiji kojom europski lideri žele potaknuti rast gospodarstva temeljenog na informacijama.

Huawei je prošle godine podnio 5405 globalnih patenata, što je dvostruko više od Ericssona i Nokie zajedno, iako je Ericsson podnio više 5G patenata ukupno.

Iako neke europske zemlje izražavaju zabrinutost zbog Huaweija, ako žele njegovu 5G infrastrukturu imaju mali izbor, čega je svatko bio svjestan kada je kineski predsjednik Xi Jinping započeo svoju aktualnu europsku turneju.

Trump je u početku Huawei optužio da je prekršio američke sankcije protiv Irana, ali kritičari kažu da je Trumpov glavni cilj blokirati dominaciju Kine u razvoju 5G.

Konačno, je prije dva dana njemačka kancelarka Angela Merkel rekla kako neće isključiti jednu tvrtku s tržišta “jednostavno zato što je iz određene zemlje”.

Pritisak Amerike će se povećati, jer se trgovinski sporazum s Kinom još ne nazire. Unatoč Trumpovim optimističnim izjavama, Kina ništa neće potpisati, jer se složila s promjenama politika intelektualnog vlasništva, ali nije dobila pisana jamstva iz Washingtona da će povući carine nametnute na kineski izvoz. Kineski pregovarači ne vjeruju olako danim obećanjima Trumpovih pregovarača.

Europa će se vjerojatno suočiti s teškim pritiskom američkog “saveznika”, ali je ulog prevelik da bi se popustilo.

HuaweiSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vladimir
5 godine prije

Na 5G Kina ce dodati prodaju americkih obeznica s kojima je podrzavala svoje americko trziste. Cim Europa postane dobar klijent, netreba vise Amerike. Promjenu paradigme, ovce to vide kad vise nema trave, ali vise nema trave ovcice!

Emiliano Zapata
5 godine prije

Kobajagi se svadaju a i jednima i drugima je cilj uvesti 5g ali sigurno ne zato sto nam zele brz net…Na drugom mjestu im je zarada a na prvome….e pa googlajte!

shumadinac
5 godine prije

Nije samo Huawei, tu su i ukupne sankcije Kini, pa neuspeh na Blistoku, Venecueli, Severnoj Koreji, pa Severni tok 2… i još mnogo toga. Tramp hoće da uspostavi nova pravila ali nije sposoban za to. Ako bude neoprezan može da doživi uzdizanje “unutrašnjeg neprijatelja” koga je već porazio. On pokušava da vodi politiku onako kako je vodio svoj posao – silom ogromnog kapitala (u ovom slučaju i vojnom silom) ali nije ni blizu dorastao tom poslu. Do sada se još koliko-toliko racionalno ponašao ali sada udara u zid šta god da pokuša tako da postoji velika opasnost da počne da donosi potpuno nerazumne odluke (nerazumna po našem kriterijumu ali za njega je svaka odluka prihvatljiva ukoliko se njome postiže cilj i ukoliko zbog nje neće biti kažnjen). Da li na to računaju oni koji su ga doveli (nije bilo teško predvideti ovu situaciju) ili će ga “smeniti” na ovaj ili… Čitaj više »

NSU
5 godine prije

Ameri, ne brinite, Hrvatska je uz vas!

dinaricus vulgaris
5 godine prije

mora pentagon patentirat automatsku samohodnu giljotinu da pomogne glavosječama a ne tu neki kineski telefoni

spartak
5 godine prije

Nemojte se kolege prerano veseliti. Neće to tek tako završiti usanskim povlačenjem. Oni su još uvijek jaki i to ponajviše zahvaljujući legiji europskih politikanata koji su svi odgojeni u euroatlantskom duhu to jest pokornosti prema Velikome bratu Kapitalu s druge strane bare. Od Estonije do Bugarske, od Norveške do Portugala, posvuda je ista politikantska prevara, ista šarena laž demonkracije u kojoj vladaju stranački birokrati protiv interesa svojih birača, a za interese svojih anglocionistih gospodara koji im, što izravno što neizravno, održavaju polit-karijeru i lagodan život. Nemojte se stoga prerano veseliti. Sve dok se ne maknu ideolozi i pobornici tzv. euroatlantizma, Europa je, i ostat će, kazalište lutaka kojima se upravlja iz Wall Streeta i London Cityja.
Zato mislim da 5G priča, kao ni ona o Sjevernom toku 2, nije ni izdaleka završena.

Kile
5 godine prije

Pušing brate na sve strane

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Biti ce tu uskoro mnogo izgubljenih ratova, dok se ne srusi cijela imperija.

krezubi glasac
5 godine prije

Game over tko ce sada prisluskivati nasa brljezganja svakodnevna na mobitelu. Koje je to ludilo zeljeti cuti sta 6 miljardi nebitnih ljudi pricaju. Zivila kina i Huawee.

Fatih
5 godine prije

SMRT FASIZMU!
ZIVJELA NR KINA!!!
ZIVJELA KP KINE!!

Siniša
5 godine prije

Opasna je ta tehnologija….
“”… upravljajući kirurškim instrumentima u 3 000 kilometara udaljenom Pekingu s mikronskom preciznošću na računalu kroz 5G mrežu i uspješno ugradio implantant za dubinsku stimulaciju mozga na ciljano optimalno mjesto.

“Osjećam se dobro,” rekao je pacijent nakon kirurškog zahvata.

“Izmjenjujem se radeći u Pekingu i Hainanu, a operacija se dogodila tijekom smjene u Hainanu. Pacijent s Parkinsonom u Pekingu je trebao kirurški zahvat i nije mogao odletjeti na Hainan,” rekao je Ling.

“5G mreža je riješila probleme poput zaostatka videa i kašnjenja daljinskog upravljanja koji su se događali u 4G mreži, osiguravajući operaciju u gotovo realnom vremenu. Jedva se osjetilo da je pacijent 3 000 kilometara daleko.”

U budućnosti će visoko kvalitetni stručnjaci visoke razine iz nadmoćnih bolnica moći izravno daljinski operirati u udaljenim područjima kroz daljinsku kirurgiju, dovršavajući operacije u temeljnim bolnicama gdje ih je prije bilo teško dovršiti, dodao je Ling.. “”

Retro
5 godine prije

Samo se vi smjesite “go China” i slicno, kad cete cuti kakav monstrum po zdravlje je 5G mreza nece vam bit vise smesno. Kad Kinezi ojacaju pravit cete Amerikance od blata, ni ja ih ne volim al imam osjecaj da ce Kinezi bit jos goriji

nekoime
5 godine prije

Amerikanci su donijeli zakon prema kojem mogu partiti, prisluškivati, kopirati ili izbrisati BILO KOJI mobitel BILO GDJE u svijetu. Nekako sumnjam da će im Kinezi dati administratorske privilegije na svom 5G sustavu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI