Trump: “Ne samo carine, promjene dolaze i u financiranju NATO-a”

Donald Trump - ljut
52 komentara

Summit skupine G7 je protekao u atmosferi svađe između Sjedinjenih Država i njihovih “saveznika”. Situacija je eskalirala kada su pri odlasku američkog predsjednika Trumpa u Singapur, gdje se treba sastati sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, kanadski premijer i drugi čelnici davali izjave koje su doslovno razbjesnile Donalda Trumpa.

“Poštena trgovina je trgovina za budale, ako nije recipročna”, objavio je američki predsjednik na Twitteru.

“Prema priopćenju iz Kanade, na trgovini sa Sjedinjenim Državama zarađuju gotovo 100 milijardi dolara. Valjda su se hvalili i uhvaćeni su na djelu! Minimalno 17 milijardi. Plaćamo im carine na mliječne proizvode po stopi od 270 posto. Kada ga se zbog toga prozove, premijer Justin Trudeau se uvrijedi!”, dodao je Trump, iako službene brojke u razmjeni roba i usluga s Kanadom blago idu u korist američkih izvoznika.

Verbalni rat Trumpa i ostatka skupine G7 je izbio u subotu, kada je američki predsjednik na Twitteru oštro odgovorio kanadskom premijeru na najavu o uvođenju recipročnih carina zbog američkih carina na uvoz čelika i aluminija. Trump povukao i podršku zajedničkoj deklaraciji skupine.

Europa i Kanada su zbunjeno reagirali na Trumpove objave na Twitteru. Francuska je poručila kako se međunarodna suradnja “ne može temeljiti na ljutnji”, a njemačka kancelarka je odluku američkog predsjednika o povlačenju potpore deklaraciji skupine G7 nazvala “otrežnjujućom i deprimirajućom”.

No, Trumpovi pomoćnici su jučer nastavili verbalni rat. Savjetnik za gospodarstvo Larry Kudlow je optužio kanadskog premijera “da je Americi zabio nož u leđa”.

Trump se ne povlači – Insistira na plaćanju obveza za NATO

NATO vojska

Međutim, nevolje za američke “saveznike” ne prestaju ovdje. Trump je napao Europu, napisavši na Twitteru “kako SAD snose gotovo čitav trošak zaštite koju NATO pruža istim onim zemaljama koje Ameriku onda oderu u trgovini”.

“Europska unija je imala višak od 151 milijarde dolara i trebala bi plaćati puno više za vojsku!”, napisao je Donald Trump.

Američki predsjednik Donald Trump vjeruje kako zemlje EU imaju koristi od neuravnoteženih troškova obrane.

“Njemačka polako u NATO šalje jedan posto BDP-a, dok mi plaćamo 4 posto od našeg puno većeg BDP-a. Vjeruje li netko da sve to ima smisla?”, napisao je američki čelnik na svom Twitteru u noći u ponedjeljak 11. lipnja.

Istovremeno, kao što izvještava Deutsche Welle, Trump je zaprijetio: “Promjene dolaze!”.

Prema Trumpu, zemlje Europske unije ne koriste samo američku vojnu zaštitu već i “dobit” koju ostvaruju u trgovinskim odnosima s Amerikom.

“SAD pokrivaju skoro cijeli proračun NATO-a, braneći mnoge zemlje koje nas varaju u trgovini, koje pokrivaju samo mali dio troškova i smiju nam se”, napisao je Trump.

Prema njegovu mišljenju, EU u trgovini sa Sjedinjenim Državama ostvaruje višak od 151 milijarde dolara i stoga bi Europa trebala značajno povećati potrošnju za obranu.

Njemačka vojska, izdvajanja, pare, brodovi, NATO

Prema riječima ministrice obrane Njemačke, Ursule von der Leyen, izdvajanja z a obranu u Njemačkoj su trenutno na razini od 1,24% BDP-a. Do 2025. bi se ta brojka treba povećati na 1,5%.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije isključila mogućnost da bi s vremenom potrošnja Berlina za vojne potrebe mogla doseći dva posto, ali kancelarka nikada nije davala nikakva jamstva u tom smislu.

SAD zahtijevaju od NATO zemalja povećanje potrošnje za obranu na najmanje 2% BDP-a. Kao što je navedeno u izvješću od ožujka prošle godine, samo su tri zemlje postigle taj cilj, Velika Britanija, Grčka i Estonija.

Problem Njemačke, kao i nekih drugih zemalja u ovom slučaju, jest što je njihov BDP rastao, pa je i uz postotak koji se kreće od 1 do 1,5% potrošnja za obranu zapravo rasla, te se zbog toga stopa izdvajanja u odnosu na ukupni BDP nije povećavala, pravda se DW.

Međutim, Donalda Trumpa to ne zanima. Vidno iritiran izjava “saveznika” nakon napuštanja summita G7 u Kanadi, podsjetio ih je da zemlje članice NATO saveza do 2024. godine “troškove za obranu moraju podići na najmanje 2%”.

Ostatak zemalja Sjevernoatlantskog saveza se dogovorio “kako će svoje troškove za obranu u 10 godina podići do 2% BDP-a”.

G7justin trudeauSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
5 godine prije

Mogli bi nas prestati braniti.

octopus
5 godine prije

Super! I sada npr. Njemačka kaže na daće plaćati 2% za 76000 američkih i britanskih vojnika na njenom tlu, hoće li Trump povući tu vojsku? Hoće li zaprijetiti da će ih izbaciti iz nato-a? Ili će sve to preseliti u Poljsku? Hallo mr. Trump: Budi konkretniji u svojim prijetnjama!

tuf
5 godine prije

Mozda bi amerima trebalo objasniti da nisu svi spremni placati njihov reket i sponzorirati njihovu vojnu industriju.
Neka smanje apetite Raytheona, Lockheed Martina i tisuca njihovih kooperanata pa nece i oni morati izdvajati 4% BDP-a.
Nije problem u tome da Njemacka izdvaja premalo, nego da svi skupa izdvajaju previse novca – iznos cijeg samo desetina rjesava sve njihove toboznje strepnje i sigurnosne prijetnje, ako se preusmjeri na druga – humanija – podrucja.

fenix
5 godine prije

Jel se ovo raspada NATO buhahaha.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

očito da je trump pročitao samo jednu knjigu u životu i to main kampf

Kocki
5 godine prije

Ovo je pocetak kraja severnoatlanskoga pakta .

White Patriarch
5 godine prije

Znači Europa vara da svojim obavezama za obranu i onda glumata neku “socijalnu velesilu”, a kad god zaiskri onda plaće tatici SAD-u ili Rusiji. Nema više đabe, ovo je dobrodošao udarac u dupe depresivnim Euro retardima koji su zaboravili što je život i što je borba. Bilo je krajnje vrijeme za buđenje…

Amir Z.
5 godine prije

Amerika jeste postala krava muzara. Ne samo za NATO, trgovinu, nego ponajviše za velike svjetske korporacije koje su podigle proizvodnju u EUropi Kini te takve bescarinske proizvode plasiraju na američko tržište. Pod ovim uvjetima Amerika jednostavno ne može opstati. Njena velikodušnost je masivno zlouporabljena.

maliboro
5 godine prije

Tko je to prijetnja europskoj uniji da joj treba NATO?

bbbb
5 godine prije

Kramp ni ne shvača ovo što su mu tutnuli u usta, klovn tame.

SU-DO
5 godine prije

USA najviše i ratuje pa stoga i neka plaća više od ostalih. Često uvlači i druge u takve ratove iako nisu ni pravedni, ni opravdani, osim naravno, ekonomskog interesa koji u najvećoj mjeri ide na ruku amerikancima. Svi su licemjerni(EU), ali ameri najviše. Taman za ta 4%.
😉

dinaricus vulgaris
5 godine prije

avaro- škot koji misli da je njemac hoće jako njemačku vojsku što tu ima loše ?

Petkozilic
5 godine prije

Počelo je kamatarenje, ne ide im dobro i sigurno u raznoraznim okupacijama i razbijanju suverenih država. Na red je došlo kamatarenje slabijih saveznika. Ovo nije neočekivano.

gost
5 godine prije

Grcka u tolikim problemima,a povecali izdvajanje na 2% .

Spartak
5 godine prije

Ma ne brini Trumpiću, sad će odmah teta Kokolinda predložiti Saboru, a Sabor prihvatiti, povećanje izdataka za obranu ne na 2% već na 6%. Jer agresivna ruska Crvena Armija se već približila obala Crnog mora, što je nečuveno. Moramo je zaustaviti i odmah kupujemo još 16 F-16. Ima Hrvatska novaca ko blata. Ako treba, povećat ćemo PDV i na 35%, pa d pognemo jadnoj američkoj vojnoj industriji.

bububu
5 godine prije

pa nije ruska opasnost izmisljena zbog zastite evrope, nego da se amerika namuze para od istih…pa valjda su to znali kad su se upregnuli u kola masovne histerije po medijima i sire.

bububu
5 godine prije

ameri uvijek istu igru igraju, najprije stvore problem, a onda velikodusno nude rjesenje koje naravno kooosta, jer nema besplatnog sira ni u misolovci. Da li je moguce da su bas svi evropski politicari toliki debili ili se samo prave pa izigravaju neke uzasnute face i daju sokantne izjave…valjda znaju da im nitko ne vjeruje, ili nas bas zato sta sve kuzimo zele zamijeniti za primitivne narode…

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Neki se zaklinju da je Trump najnormalniji američki predsjednik unazad nekoliko desetljeća.
A da stvara kaos. stvara. I potpuno se uklapa u staru maoističku misao:
”Veliki je nered pod nebesima. Dakle, situacija je odlična”.

Janoš
5 godine prije

Doći će dan kada će Europa progledati i pokušati se odmaknututi od NATO-a te postati neutralna. To će biti znak NATO-u da započne odmazdu i kaznu. Njima jaka i samostalna Europa predstavlja veću opasnost od Rusije i Kine. Nije se ni Brexit dogodio slučajno, znaju englezi zašto izlaze iz EU. Dogodit će se paradoks da će na kraju Rusija nuditi pomoć Europi. Vrijeme će pokazati.

MilnaCZ
5 godine prije

Nerazumijete ví novináři i komentátoři poteze Trumpa,nemam namjeru objasnjavati ionako ví globalistiama i globalnoj politici nerazumije.Sve to ima drugaciji cilj nego sto novináři pisu

Nagard
5 godine prije

Moramo se svi naviknut da je zasad ovako imas silu glavni si nemas niko te ne j…ni dva posto ostalo je mlacenje prazne slame da npr hrvatska ima nuklearno oružje super vojsku jak lobi banke itdddr nesto bi znacila ovako nemas nista ko te sljivi mozes slusat predsjednicine demografske mjere sto znaci psi laju karavane odose.

Churko
5 godine prije

Sto drugim rijecima znaci raspad zapadne alijanse i nestanak North Atlantic Terorist Organisation, Hvala Bogu Amen

Fitcher
5 godine prije

NATO je ionako nakon pada Sovjetskog Saveza trebao biti raskinut jer je izgubio na svojoj svrsi. Sad je ionako samo produžena ruka Američkog imperializma.

abe
5 godine prije

Plati reket

Lala
5 godine prije

Plati pa da te branimo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI