Trump rekao da Iran u Siriji može činiti što ga je volja – Izrael u šoku i nevjerici

Donald Trump - ozbiljan
58 komentara

Dok je američki državni tajnik Mike Pompeo u Brazilu, gdje je bio na inauguraciji novog predsjednika Jaira Bolsonara, obećao izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da se američka politika prema Izraelu neće mijenjati, Donald Trump je još jednom šokirao izraelsku javnost.

Iako je to prikazao kao pobjedu američke vanjske politike, čelnik Bijele kuće je izjavio kako, što se njega tiče, Iran u Siriji može raditi što ga je volja. Izjavu je na naslovnici odmah prenio Times of Israel i drugi izraelski mediji.

Za Trumpa iranska prisutnost u Siriji više nije problem. Američki predsjednik je ovo rekao prije dva dana na konferenciji za tisak. Vijest se odmah proširila diljem svijeta, dok je u Izraelu izazvala šok i nevjericu.

“Iskreno, mislim da Iran u Siriji može činiti ono što želi”

Prema Trumpu, Teheran povlači snage koje je poslao u Siriju kao potporu Assadu, a razlog tome je američki izlazak iz nuklearnog sporazuma s Iranom i ponovno uvođenje teških sankcija Islamskoj Republici.

Ukratko, Iranci se sada bore s ozbiljnim unutarnjim problemima, što im ne dopušta da šire i jačaju svoj utjecaj u regiji.

Trumpove riječi su uzdrmale Izrael, koji je ionako bio iznenađen odlukom američkog predsjednika da povuče trupe iz Sirije.

Izraelske novine su posebno naglasile dio njegova govora: “Iskreno, mislim da Iran u Siriji može činiti ono što želi”.

Te su riječi izazvale uzbunu u Tel Avivu, jer se čini da dokazuju nevjerojatnu nezainteresiranost  Washingtona za sudbinu Izraela, koji smatra da je iranski utjecaj egzistencijalna prijetnja za židovsku državu.

Trump je također iznenadio javnost komentirajući terorističku prijetnju, rekavši kako je samo mali postotak terorista ISIL-a ciljao napasti SAD.

U stvari, ISIL je puno veća prijetnja Iranu i Rusiji, koji će se, nakon što odu američke trupe sa sirijske šahovske ploče, morati suočiti s teškom borbom protiv terora, rekao je Trump.

Američki vojnici - Raqqa

Trumpovo objašnjenje je odbacivanje teze koja se ponavlja u medijima, a koja povlačenje američkih vojnika iz Sirije vidi kao dar Rusima i Irancima. Ovim američki predsjednik je odbacuje i optužbe o njegovim navodnim nelegalnim odnosima s Moskvom.

Rekavši navedeno, iako je zapravo teško zanijekati da će američko povlačenje biti poklon Rusima i Irancima, istina je da ono može imati stabilizacijske učinke na regiju ili će se barem ukloniti jedan od čimbenika nestabilnosti, što je sama po sebi bila američka vojna nazočnost u Siriji.

Posebno je interesantno što je Trump izjavio kako ISIL više mrzi Iran i Rusiju od Izraela, Zapada i sunitskih arapskih zemalja.

U ovoj posljednjoj točki dvosmislenost postaje sve oštrija, pogotovo ako se ima na umu da je ISIL iskorijenjen iz područja Sirije koja su pod kontrolom Damaska i Moskve, dok je još uvijek vrlo aktivan na području koje kontroliraju SAD.

Činjenica je da ova dvosmislenost proizlazi iz kontrasta između dva interesa na kojima se temeljila američka vojna intervencija u Siriji – navodno se suprotstaviti se ISIL-u i ograničiti utjecaj Irana.

Članak kojeg ne na ovu temu objavio The Jerusalem Post kao da pojašnjava da se američke snage protiv terora bore zbunjeno i nedjelotvorno.

Osim ovih proturječja, Trump je na tiskovnoj konferenciji također istaknuo koliko je snažno bilo protivljenje njegovoj odluci da povuče vojnike iz arapske zemlje.

Američke trupe

Trump je doista naredio  brzo povlačenje, gotovo svi svjetski mediji su potom izvijestili da je američki predsjednik odlučio usporiti taj proces i pentagonu je dao četiri mjeseca da napusti Siriju.

Na pitanje o tom detalju, američki predsjednik je ostao bez riječi, objašnjavajući da nikada nije rekao što mu se pripisuje. Rekao je da su, kao i ranije, prevladale anonimne glasine u američkim medijima, koje su tvrdile da je pentagon za povlačenje dobio četiri mjeseca.

Što se više odgađa, to će se više prepreka moći postaviti povlačenju. Četiri mjeseca je puno vremena za povlačenje samo 2000 ljudi. Zbog toga i raste otpor omrznutom izolacionističkom predsjedniku koji se želi odreži uloge svjetskog žandara.

U ovim uvjetima njegovi protivnici već razmišljaju o 2020. godini, kada se nadaju da će ga poslati kući iz Ovalnog ureda. Stoga je više nego očekivana najava kandidature Elizabeth Warren  iz Demokratske stranke, liberalne orijentacije koji su vide kao repliku Hillary Clinton.

Paralelno jačaju i optužbe protiv Berniea Sandersa, čija bi pobjeda među demokratima okončala liberalnu hegemoniju u toj stranci i preoblikovala Ameriku u zemlju koju bi vodila dva narodna tribuna, Trump i Sanders. Za neokonzervativce i liberale, koji su vladali Američkim carstvom posljednjih desetljeća, to bi bio kraj.

Izrael je svjestan opasnosti i učinit će sve da Trump i Bernie Sanders nemaju nikakvih šansi za pobjedu na izborima 2020. Hoće li uspjeti, vidjet ćemo…

Times of Israel

Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zax
5 godine prije

Zaboravili ste spomenuti da je optuzio kurde da su prodavali naftu irancima. Definitivan dokaz da ih je odj… i da na njih zeli svaliti krivnju za to. A ova Warren zvana pocahontas jer tvrdi da je indijanka mada ima nekih 0.00001% indijanskih gena vec je postala sprdnja na YouTube. Najbolja scena mi je ona kad pije pivo. ? Ocito se sprema neki deal s rusima kako bi ameri imali slobodne ruke na pacifiku. Kurdi i gruzijci su otpisani. Dogovori iza zatvorenih vrata jos nisu gotovi ali slicno sigurno ocekuje ukrajince. Sumnjam da ce se srbi okoristiti americkim popustanjem jer lepousti koji voli sjediti na dvije stolice ocito nije toliko drag putinu da bi se putin bas toliko zalagao za srpske interese

RoPe
5 godine prije

Ovi ‘demokrati’ ne mogu naći pravog kandidata isto kao sto ne mogu ponuditi protukandidata Bandicu.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

mudar je donald,sad če se se pobit turci i sirijci,iranci i izrael i usput se zamjerit rusima a ameri će se vratit na šrve slobodne izbore u velikom kurdistanu !

eu kolonija
5 godine prije

trump je pravi amerikanac iz naroda koji želi američkom narodu vratiti dostojanstvo za razliku od neokonzervativaca I liberala koji su samo zastupnici krupnog kapitala I zbog toga se protive trumpovoj politici. ovo je sada prilika za izrael da se pomiri sa iranom uz pomoć rusije

Laki Topalović
5 godine prije

Aaaa, zato je Pompeo hitno, hitno, najhitnije danas ilii jučer rekao “Kako će SAD učiniti sve da zaustave balistički program Irana”. Čini se da Trump, kad nema šalabahter govori svoje, a nekad ono što mu kažu. Prije ove izjave je rekao, također kratko i jasno, pa valjda će se Izrael znati braniti s 4,5 mlrd dolarai vojne pomoći godišnje, koliko im dajemo, iako je službeno 3,8 milijardi…..

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Više upada u oči ovo da mali broj isilovaca ima za cilj napasti Ameriku. Oni više mrze Iran i Rusiju od Izraela, USA i sunitskih monarhija. Eto, neka je i to neko rekao pa taman bio i američki predsjednik. Ovo za Iran i nije nešto novo, ljudi godinama odrađuju zacrtano sa ili bez američkih vojnika na terenu. Zašto bi se išta mijenjalo.? Zna to i Telaviv ali eto mora biti malo “šokiran”. Danas smo od narandžastog čuli ovo a sutra možda da jenkiji obustavljaju povlačenje i pojačavaju kontinent u Siriji. Ko zna..? Kako god, kraj će biti isti tj. pobjeda Sirijske Arapske Armije i saveznika.

Ante
5 godine prije

Trump je praktički optužio Izrael da stoji uz ISIS. To mu ne budu oprostili, slijede *izarije velikih razmjera.

giordano bruno
5 godine prije

Uskoro mozemo ocekivati vest, Izrael kupuje Ruske putnicke avione „Sukhoi Superjet 100“ i S-400 i rasprodaje F 16.

barba tonći
5 godine prije

Trumpeta sve ćini da merikance izvuče iz rata a “humaništi” viću ovo-ono, faćist, itd. Oni pri njega, čokoladni irac, utira meriku u ratove a “humaništi” mu dali nobelovu. U kojem ludome svitu živemo ? Sve ća vidiš i ćuješ moraš dobro odmirit i prespavat jer ništa ni kako se na prvu pari. Pa tako i ova vist ! Ki zna koji će qur** sutra osvanut ?

Son of Alerik
5 godine prije

SAD se odriče uloge svjetskog policajca. Nisu prstom mrdnuli kad su Saudijci smaknuli nepoćudnog obavještajca. Nisu ni riječ rekli kad su se Kinezi pobrinuli za jenog od direktora Interpola, povlače se iz Sirije, nisu reagirali na rusko zarobljavanje ukrajinskih vojnika i brodova, nisu reagirali na rusku demonstraciju sile s avionima u Venezueli – zašto to nisu dobre vijesti?
Izraelci su navikli da američki predsjednici budu uvijek i njihov odabir, Trump to očito nije. Ako su Izraelci protiv Trumpa, zašto to nije dobra vijest’
Ako je Trump rekao da ga nije briga što će Iran raditi u Siriji, zašto to nije dobra vijest za Irance?

VasilisaPremudra
5 godine prije

Rachida Tlaib: “We’re going to impeach the motherf*cker”

Mda.

Davor
5 godine prije

Šok i vjeverica !

udav
5 godine prije

replicirao miki mausu iznad

palermo
5 godine prije

Kaže ovaj narančasti blebetavi idiot, pa se kasnije posipa pepelom. Što je on konkretno, osim tweetowa, učinio protiv interesa Izraela & co? Evo, i povlačenje iz Sirije navodno nije uvjetovano vremenskim okvirima.
Iran se lomi sankcijama, zato i zna ovaj mamlazinho da neće moći puno učiniti na štetu zio-nazija u Siriji.
Što se na vrati nuklearnom sporazumu i ne ukine sankcije Teheranu? Što ne ukine sankcije Rusiji?
Precjenjujete ga

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.