fbpx

Trumpov rat protiv Kine, Huawei i Amerika u mraku “neomakartizma”

Trump - Huawai

Poznati ekonomist i profesor na Sveučilištu Columbia, Jeffrey D. Sachs, stvorio je sebi bezbroj neprijatelja zato što je napisao članak i kojem je elitu u Washingtonu definirao kao prijetnju međunarodnom pravu. Američki stručnjaci sa svih strana su se okomili na akademika koji je napisao članak o uhićenju direktorice globalnih financija kompanije Huawei, Meng Wanzhou, pod naslovom: “Sjedinjene Države, a ne Kina, prava su prijetnja međunarodnom pravu”.

Prije opisa dijela kalvarije i hajke na svim razinama s kojima se trenutno suočava američki profesor i akademik Jeffrey D. Sachs, poslušajmo što je točno napisao. Članak je 12. prosinca objavio kanadski The Globe and Mail.

“Sjedinjene Države, a ne Kina, prava su prijetnja međunarodnom pravu”

Ako je istina, kao što je navodno rekao Mark Twain, da se povijest često rimuje, naše doba sve više podsjeća na razdoblje prije 1914. godine. Baš kao tada s velikim europskim silama, Sjedinjene Države s namjerom potvrde američke hegemonije Amerike svijet guraju prema katastrofi.

Kontekst uhićenja financijske direktorice kompanije Huawei, Meng Wanzhou, nevjerojatno je važan, jer je to opasan potez administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa u intenziviranju sukoba s Kinom. SAD su zatražile od Kanade uhićenje gospođe Meng u zračnoj luci Vancouver, na putu u Meksiko iz Hong Konga, a zatim da je kanadske vlati izruče Sjedinjenim Državama. Takav je potez gotovo  američka objava rata kineskoj poslovnoj zajednici. Bez presedana se američke poslovne ljude koji putuju u inozemstvo izlaže mnogo većem riziku od takvih akcija od strane drugih zemalja.

Sjedinjene Države rijetko uhićuju poslovne ljude, američke ili strane, zbog navodnih zločina počinjenih od strane njihovih tvrtki. Menadžere kompanija se obično uhićuje zbog njihovih navodnih osobnih zločina, kao što su pronevjera, podmićivanje ili nasilje, ali ne zbog navodnih kršenja zakona njihovih tvrtki. Točno je da korporativni menadžeri trebaju voditi računa o zlouporabama svojih tvrtki, uključujući kaznena djela, ali započeti ovu praksu s vodećom kineskom menadžericom, a ne s desecima krivih američkih izvršnih direktora i financijskih direktora, zapanjujuća je provokacija protiv kineske vlade, poslovne zajednice i kineske javnosti.

Meng je optužena za kršenje američkih sankcija o Iranu. Ipak, razmotrite njezino uhićenje u kontekstu velikog broja tvrtki, američkih i inozemnih, koje su prekršile američke sankcije protiv Irana i drugih zemalja. U 2011. godini, primjerice, JP Morgan Chase je platio 88,3 milijuna dolara novčanih kazni zbog kršenja američkih sankcija protiv Kube, Irana i Sudana. Ipak, Jamie Dimon nije bio skinut s aviona i bačen u pritvor.

Ali JP Morgan Chase je tek jedna od tvrtki koje su prekršile američke sankcije. Od 2010. godine su sljedeće velike financijske institucije platile kazne za takve povrede: Banco do Brasil, Bank of America, Bank of Guam, Banka Moskve, Bank of Tokyo-Mitsubishi, Barclays, BNP Paribas, Clearstream Banking, Commerzbank, Compass, Crédit Agricole, Trans Pacific National Bank  (sada poznata kao Beacon Business Bank), Deutsche Bank, HSBC, ING, Intesa Sanpaolo, Narodna banka Abu Dhabi, Narodna banka Pakistana, PayPal, RBS (ABN Amro), Société Générale, Standard Chartered i Wells Fargo.

Niti jedan od glavnih izvršnih direktora ili financijskih direktora tih banaka, koje su prekršile sankcije, nije uhićen i pritvoren zbog tih kršenja. U svim tim slučajevima bu korporacije, a ne pojedini upravitelji, bile odgovorne. Nisu bili odgovorni ni oni koji su prekršaje činili do ili nakon financijske krize 2008. godinu, zbog čega su banke platile nevjerojatne novčane kazne u iznosu od 243 milijardi američkih dolara.

U svjetlu ovoga, uhićenje gospođe Meng je šokantan prekid uobičajene pravosudne prakse. Da, pozivajte na odgovornost izvršne i financijske direktore, ali počnite kod kuće kako biste izbjegli optužbe za licemjerje i osobni interes koji se prikrivaju visokim principima, a njima se riskira izbijanje novog globalnog sukoba.

Vrlo je očigledno da američka akcija protiv gospođe Meng stvarno izgleda kao dio šireg pokušaja Trumpove administracije da potkopa kinesko gospodarstvo implicitnim carinama, zatvaranjem zapadnih tržišta za kineski izvoz visoke tehnologije i blokiranje uvoza iz Kine od strane američkih i europskih tehnoloških tvrtki. Može se reći, bez pretjerivanja, da je ovo dio gospodarskog rata protiv Kine, što je nerazumno.

Meng Wanzhou je žrtva globalnog uspjeha Kine u području 5G tehnologija

Huawei je jedna od najvažnijih tehnoloških tvrtki u Kini i stoga je glavni cilj napora Trumpove administracije da usporiti ili zaustavi napredak Kine u nekoliko sektora visoke tehnologije. Američki motivi u ovom gospodarskom ratu djelomično su komercijalni, kako bi se zaštitile i podržavale američke tvrtke koje zaostaju za kineskim, ali su dijelom i geopolitički. Ono što je sigurno je da nemaju nikakve veze s očuvanjem međunarodne vladavine prava.

Čini se da Amerika pokušava pogoditi Huawei, posebice zbog uspjeha tvrtke u marketingu najsuvremenijih globalnih tehnologija 5G. SAD tvrde da kineska tvrtka predstavlja poseban sigurnosni rizik kroz skrivene mogućnosti nadzora u svom hardveru i softveru. Ali američka vlada nije pružila nikakve dokaze za tu tvrdnju.

Nedavna oštra kritika protiv Huaweija u Financial Timesu otkriva nešto u tom smislu. Nakon što se priznalo “da se ne mogu imati konkretni dokazi o smetnjama u ICT sektoru, osim ako nemate dovoljno sreće da pronađete iglu u plastu sijena”, autor jednostavno tvrdi “da ne riskirate svoju sigurnost stavljati u ruke potencijalni protivnik”.

Drugim riječima, iako se zapravo ne može dokazati na nepoštene prakse tvrtke Huawei, ipak bi tu tvrtku trebali staviti na “crnu listu”.

Kada globalna trgovinska pravila ometaju gangstersku taktiku gospodina Trumpa, onda se pravila moraju mijenjati njemu u prilog. Američki državni tajnik Mike Pompeo priznao je to u Bruxellesu.

“Naša uprava zakonito izlazi ili pregovara o zastarjelim ili štetnim ugovorima, trgovinskim sporazumima i drugim međunarodnim dogovorima koji ne služe našim suverenim interesima, ili interesima naših saveznika”, rekao je Mike Pompeo nedavno u Bruxellesu.

Ipak, prije nego što formalno izađe iz tih sporazuma, američka uprava ih uništava kroz neoprezne i jednostrane akcije.

Događaj bez presedana, uhićenje gospođe Meng, još je provokativnije zato što se temelji na američkim izvanteritorijalnim sankcijama. Naime, SAD ovim pokazuju da mogu zahtijevati i prisiliti druge zemlje da prestanu trgovati trećim stranama, kao što su Kuba ili Iran. Sjedinjene Države zasigurno neće tolerirati da Kina ili bilo koja druga zemlja nekome govori može li ili ne može trgovati s američkim tvrtkama.

Sankcije vezane uz nenacionalne stranke, kao što su američke sankcije o kineskom poslovanju, ne bi trebala provoditi samo jedna zemlja, već prema sporazumima postignutim u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. S tim u vezi, rezolucija Vijeća sigurnosti 2231 poziva sve zemlje na smanjenje sankcija Iranu kao dio nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine. Ipak Sjedinjene Države, ali ne samo, sada u takvim stvarima odbacuju ulogu Vijeća sigurnosti. Uprava Trumpa, a ne Huawei ili Kina, danas su najveća prijetnja međunarodnoj vladavini prava, a time i globalnom miru, u članku za The Globe and Mail piše Jeffrey D. Sachs, profesor sa Sveučilišta Columbia.

Amerika proživljava reprizu “makartizma”

Što se dogodilo nakon ovog relativno benignog članka, potkrijepljenog s niz dokaza o kršenjima američkih zakona od strane raznih kompanija i tvrdnje da su optužbe protiv kineske tvrtke Huawei posljedica činjenice da američke kompanije zaostaju za kineskom konkurencijom i Huawei im uzima veliki udio, ako ne i globalni, u tehnologiji 5G.

Očito iznerviran zbog političke nekorektnosti članka, Isaac Stone Fish, novinar i suradnik The Washington Posta agresivno je poručio profesoru Sachsu na Twitteru: “Huawei ti je platio za to?” Osim toga, Isaac Stone Fish je također zamolio Sachsa da objavi svoj stav o navodnom kršenju ljudskih prava kineske vladi u Xinjiangu, o čemu smo pisali ranije.

“Biste li vam objasnili kako ste osudili koncentracijske logore u Xinjiangu?”, na Twitteru je Isaac Fish poručio akademiku Jeffreyu Sachsu.

Isaac Fish nije jedini koji je kritizirao Sachsa, kojeg su napali brojni američki znanstvenici, koji su ga optužili da je “hodajuća glava koju plaća Kina” ili je “nevjerojatno naivan”.

Stvorila se prilično nevjerojatna situacija u kojoj ovi znanstvenici zapravo ne raspravljaju o Sachsovom mišljenju i onome što je napisao, već koriste neutemeljene optužbe za napad na profesora. Zar su američki akademski krugovi su stali u prve redove u novom Hladnom ratu protiv Kine?

Profesor Jeffrey D. Sachs je u početku svoje kolumne citirao navodnu izjavu Marka Twaina, prema kojem se povijest često ponavlja, ili “rimuje”, kako je napisao slavni američki pisac, ali nije ni slutio da će se njegova “rimovati” ne s razdobljem uoči Prvog svjetskog rata, nego se erom zloglasnog senatora Josepha McCarthya, kada su mnogi Amerikanci, od kojih većina bez ikakvih dokaza i razumnih argumenata, bili optuženi da su komunisti, komunistički simpatizeri i da su počinili djela subverzije ili izdaje.

Sada se prof. Jeffrey D. Sachs suočava s teškim optužbama, što je znak da SAD ulaze u doba neomakartizma. U govoru početkom prosinca na Institutu za politološka društva u New Yorku, bivši australski premijer Kevin Rudd upozorio je Washington na rastući neomakartizam u Sjedinjenim Državama.

Nakon ovog slučaja se stručnjaci u Kini pitaju žele li američke elite stvarno vidjeti punu konfrontaciju i kinesko-američki sukob?

Vodeći američki mediji i znanstvenici se redovito koriste ideološkom cenzurom u optužbama protiv Kine i drugih neprijatelja Sjedinjenih Država. No, teška trenutna situacija profesora Sachsa je zbunila ljude u Kini, prenosi kineski Global Times.

Kina se suočava s novim ciklusom reformi i otvaranja i uvijek pozdravlja međusobnu suradnju na svim razinama. Ali čini se da Sjedinjene Države ne žele surađivati i tretiraju Kinu na ekstreman način. Svi koji podržavaju Kinu rade protiv interesa Sjedinjenih Država, a sve što kineska vlada radi za razvoju vlastite zemlje iritira Washington. Takav stav sigurno neće pomoći ponovnom uspostavljanju dobrih odnosa između Pekinga i Washingtona.

Prvi američki predsjednik George Washington je 1783. godine izjavio: “Ako se ljudima zabrani da na neki način izraze svoje osjećaje, nijemo i tiho, poput ovaca, mogu nas dovesti do masakra”. Od tada je prošlo više od dva stoljeća, a Sjedinjene Države kao da vraćaju kotač povijesti.

The Globe and Mail / Global Times

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
31 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

VW, ZTE, Huawei sve je to dio iste priće, “ciokauboji ne žele rat”: “Vojni će troškovi 2019. godine za znanstveno-istraživačke i eksperimentalno-konstruktorske projekte u SAD-u biti 34,7 puta veći od ruskih. Oni su 2018. godine bili 26,2 puta veći, a 2017. godine 19,8 puta”, “Suma koju SAD u 2019. godini… Pročitaj više »

Miljenko
Gost
Miljenko
2 godine prije
Reply to  bbbb

svi ti novci su preko 70% za odzavanje vojnih baza po svijetu i za korupciju korumpiranim drzavama koje su vazali kaubojima dok ovi to placaju izdasno a samo 30% za vojsku .Dokaz da se i kod ovih 30% desava raspad jer potrebno je i za lobiranje medju senatorima .Odzavanje aviona… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  bbbb

Meni ovo miriše na rješavanje konkurencije, zar nije ovaj kineski Huawei pretekao po kvaliteti i prodaji onaj usa precijenjeni apple. Usa više nema monopol na visoku tehnologiju, kvantni satelit u orbiti, najviše čelika i betona ugrađeno, najduži mostovi, itd i to sve bez slobode i demokracije, bez doma hrabrih i… Pročitaj više »

Saddam Panonski
Gost
Saddam Panonski
2 godine prije
Reply to  bbbb

I Rimsko je Carstvo pa čak i njegov zapadni dio, u petom stoljeću AD vjerojatno imalo vojni budžet daleko veći nego svi Huni, Vizigoti i Vandali zajedno…

Šok
Gost
Šok
2 godine prije

Samo 15 000 vandala-germana je spalilo vječni grad.
Nije stvar samo u brojevima.

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Šok

Vandali nisu bili germani.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije

Uhapsena je zbog trgovine sa Iranom, navodno. EU firme su se prepale i na vrijeme pobjegle iz Irana. A vidite ovo: U dokumentu Uprave za ekonomiju i statistiku SAD jasno se može videti da je američki izvoz u Iran u oktobru ove godine porastao skoro sedam puta i iznosio je… Pročitaj više »

Igcek
Gost
Igcek
2 godine prije
Reply to  tihobl

Mislim da bi bilo bitno dodati da je huawei u biti neke vrste kooperativa. Znaci ljudi koji u njemu rade su vlasnici. Mozda jim je trn u oku da taka struktura firme funkcionira bolje od kapitalistickog oblika? Plus americki juniper je sudjelovao sa NSA a oni su se objesili na… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Bitna je i simbolika: hapse je u vreme pregovora. Toliko o iskrenim namerama.
Ono što me je ovde iznenadilo je isključivost koja je na balkanskom nivou a propaganda tek u zaletu. Biće ovo i gore nego što sam mislio.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Šumi, skini te ružičaste naočale kad promatraš ciozapad………………..zvjeri su to koje je zajahao stvor…………..

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije
Reply to  bbbb

Kad dođe vrijeme, gospodari uvijek žrtvuju zmaja. Neki Đuro bude odabran da postane svetac, narod se kratko proveseli, gospodari se povuku u pećine i ciklus kreče ispočetka…

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  bbbb

@bbbb
Do sada je stanovništvo SAD reagovalo samo kad ih udare po džepu a dovoljno su pametni da znaju da će ovo da ih udari i po džepu i po leđima – ali izgleda da smo svi isti. Kao da imamo ugrađene komande, pritegneš dugme i dobiješ tačno određen pokret.

realist62
Gost
realist62
2 godine prije
Reply to  shumadinac

istok uzvraca u startu lagano a onda nastaje potop….

https://www.youtube.com/watch?v=gZwJuNlLLd4

milan
Gost
milan
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sto ti treba ….balkanski nivo? Inace za informaciju ceski parlament je doneo odluku da izbaci Huawei telefone iz upotrebe u institucijama drzave jer eto opasni su itd itd. To nije cak ni “balkanski nivo” a mi sami sebe pokrivamo necim sto nam i nije imanentno vec stotinu puta, sta stotinu,… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Kina je več peti mijesec za redom snizila svoj američki dug a Japan treči mijesec za redom…. Tako je prekid sa dizanjem kamatne stope, samo kratkotrajni predah za Trumpa ali ipak če morat da se nastavi, pošto niko neče više da kupuje USrA obvijeznice, po tako nizkim kamatnim stopama……….A dizanje… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Ruska privreda trpi sankcije, trpi kamate od 17% pa opet raste, a na zapadu samo kuknjava iako imaju nikakve kamate, protekcionisticki zasticenjo trziste, subvencije, kvantitativna popustanja i svasta nesto.
Sta bi se desilo kada bi se kamate izjednacile na recimo 7% na obe strane?

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  tihobl

Pa problem je Tiho, da sa nultom kamatnom stopom i kvantitativnim popuštanjem spasavaš, odnosno jačaš samo finansijski sektor, banke…. A banke umjesto, da bi plasirale pare u privredu, koje je tako ili tako outsorsana , plasiraju finansije u ,mi Slovenci kažemo – izvedena bančne instrumente ( neznam kako bi to… Pročitaj više »

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Sumnijče Kinu za nadzor korisnika mobilne komunikacije zato jer to znaju iz svoje prakse.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  nekoime

Njihova praksa je još gora, špijuniranje preko bekdora softvera (a sva četiri su u njihovim rukama), preko čipa, preko hardiska……..

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  nekoime

Stvar je u tome da je Huawei mobitele teško špijunirat.
Većina nadzora zadnjih 20-ak godina je – elektronska.
Što će bit ako ‘rulja’ masovno pređe na Huawei.
A mogli bi.
5G.
:)) već sam našla članke koji objašnjavaju kako je 5 G štetan za zdravlje.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  kiki

I, ovo nije tipična otmica. Ameri žele pregovarati o tome u koje zemlje će Huawei ići, ….mi naravno nećemo nikad sve saznati…a ni to hoće li se Kinezi držati dogovora….

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  kiki

Kiki, svi oni rade za istog gazdu, zapitaj se što se ne prave više mobiteli da se može vaditi baterija (pa da te mogu špijunirati i kad mobitel ugasiš), što se prave mobiteli sa otiskom prsta za zaključavanje (pa da znaju tko koristi mobitel jer imaju bazu otisaka), što se… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  bbbb

@bbbb, pa nisu oni bedasti, znaju da chipiranje kao takvo neće proći pa zato koriste druge, dobrovoljne manje “nasilne” metode. Osobno nemam problem sa tim da me prate, možda će mi to jednog dana pomoći, npr. kad pijan padem u neku grabu a “oni” me nađu i spase od smrzavanja,… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  nekoime

Sve što se može prisluškivati se prisluškuje sve što se može čitati se čita. svi operativni sustavi bilo mobili ili stacionarni su prvenstveno napravljeni za prikupljanje podataka – prisluškivanje.
Ako hoćeš anonimnost isključi stvari koje komuniciraju na struju i piši pisma na papiru, to više nitko ne otvara i čita.

Miljenko
Gost
Miljenko
2 godine prije

to je kao rat a ustvari poslednji pokusaji kauboja da uspore raspad njihove tehnologije pred naletom kineza ali bez uspeha

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Sve u svemu medju USrA politicarima nema ljudi tamo su samo govna od ljudi, ni casti ni postenja ni ljudskosti. E pa upravo zbog toga treba svaka drzava nastojati maksimalno smanjivati politicke, vojne ili trgovinkse odnose sa USrA, pa neka se samozdaovaljavaju iako mi imamo lijepu rijec za to dr****e.… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Ponosan sam na mnogo stvari koje sam stvorio, ali ……… sasvim sigurno nije u top 5”. Bog.
P.S.
……….. Ispuniti po vlastitim afinitetima.

Pikač
Gost
Pikač
2 godine prije

a jadan prof. Sachs.. bilo bi dobro,pogotovo za sve rusofile na ovom portalu,da je autor ukratko objasnio tko je taj gospodin. Inače,nevjerojatno je kako takvim ljudima proeadi savjet kad postanu “profesori”. Znam da to nije centralno za ovu temu i da na tome nije naglasak-ali ipak,provjerite tko je gospodin profesor… Pročitaj više »

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Makartizam i Inkvizicija Makartizam je praksa iznošenja optužbi za nelojalnost, subverzivnost i izdaju bez uzimanja u obzir postojanja dokaza Inkvizicija osnovana s ciljem da otkriva, ispituje i surovo kažnjava. Između 40.000 i 50.000 ljudi pogubljeno je u Evropi za vreme takozvanog lova na veštice. Đordano Bruno – „Sa većim strahom… Pročitaj više »

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

E moj Giordano. Primjeren nick.
Inkvizicija je bila sudski sustav.
Neki put je funkcionirao bolje a neki slabije kao i obično.
Zar se danas ne dešavaju sudske greške.
Jesi li pročitao “Ime ruže” od Umberta Eca.

oddball
Gost
oddball
2 godine prije

Je li ova prljava igra SAD-a licemjerna? Apsolutno! Je li poanta u pritisku na konkurenciju američkim korporacijama? Apsolutno! Ova priča me zapravo podsjeća na priču o folciki, dakle iz pepela Marshal diže WV ne da mi poraženi Nijemci imali šta raditi nego isključivo zbog američkih interesa, “dali” su im tehnologije,… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik