U Varšavi se raspravljalo o potrebi podjele Ukrajine

53 komentara

U Poljskoj je održan skup na kojem je predložena podjela Ukrajine. Skup nije organiziran od strane vlasti i na njemu  nije bilo državnih dužnosnika. Organizirala ga je “Druga Rusija” Eduarda Limonova zajedno s radikalnom desničarskom poljskom organizacijom “Falanga”.

Međutim, sama činjenica da su gradske vlasti Varšave dozvolile ovakav skup i demonstracije koje su dvije organizacije održale ispred ukrajinskog veleposlanstva u Varšavi potvrđuje ne pretjerano prijateljske odnose između službene Varšave i Kijeva, koji se proteklih godina međusobno često optužuju za “povijesni revizionizam”. Osim toga, Poljska je pogrom nad Poljacima u Drugom svjetskom ratu, kojeg su u sjeverozapadnoj Ukrajini počinili nacistički kolaboracionisti Stepana Bandere i Romana Šuheviča, proglasila genocidom, dok Ukrajina optužuje Varšavu za teritorijalne pretenzije i uplitanje u unutarnje poslove Kijeva, što je rezultiralo eskalacijom napetosti u kojoj je zabilježeno više napada na poljska diplomatska predstavništva u Ukrajini.

Tekst zajedničke rezolucije ruskih i poljskih nacionalističkih organizacija kaže da je trenutna politika vodstva Ruske Federacije prema Ukrajini ušla u slijepu ulicu.

U tom smislu su desničarski aktivisti “Druge Rusije” i poljske “Falange”, koji su o Ukrajini očito našli zajednički jezik, predložili sljedeće.

Ukrajina bi se trebala smanjiti na svojih povijesnih 7 do 8 središnjih regija, mora prestati biti agresivno čudovište koje prisilno “ukrajinizira” i tlači druge narode. Da bi se taj cilj postigao, nužno je ujediniti napore s ukrajinskim susjedima koji imaju svoja potraživanja”, stoji u zajedničkom priopćenju kojim se vjerojatno apelira na Mađarsku, koja također vodi diplomatski spor s Kijevom zbog “ukrajinizacije” Mađara u zapadnoj regiji Zakarpatje.

U dokumentu se traži i reakcija Rumunjske, čija se manjina u Ukrajini također žali na odluke središnjih vlasti zemlje kojma im se ukidaju stečena prava.

Stranka “Druga Rusija” apelira na vlasti, diplomatske misije, političke stranke, javne organizacije i građane Poljske, Mađarske i Rumunjske da ustanu u zaštitu svog naroda u Ukrajini.

Unatoč svim poteškoćama u našim odnosima tijekom povijesti, pružamo vam ruku i nudimo borbu za povratak naših teritorija koje je privremeno zauzela Ukrajina. Podijelimo Ukrajinu, Harkov i Odesa su ruski, Lavov je poljski, Zakarpatje je mađarsko, a Bukovina je rumunjska“, stoji u deklaraciji koju je usvojila “Druga Rusija”.

podjeljena ukrajina
FOTO – Karta “podijele Ukrajine”

Iako ovo nisu službeni stavovi ni Moskve, ni Varšave, ni, Budimpešte, ni Bukurešta  oko ovog pitanja, status ruskog, poljskog, mađarskog i rumunjskog naroda u Ukrajini je česta tema vlasti četiri susjedne zemlje.

Ukrajinski Obzor ogorčeno piše “kako je na stotu obljetnicu  neovisnosti Poljske, Rusija organizirala niz provokacija usmjerenih na pogoršanje odnosa između Kijeva i Varšave”, iako je skup u Varšavi organizirao politički marginalac Eduard Limonov.

Ukrajinski list navodi kako je u Lavovu došlo do okupljanja i nereda, dok je u Varšavi održan skup na kojem su izneseni agresivni stavovi o podjeli Ukrajine između Poljske, Rusije, Rumunjske i Mađarske. Kijev je za sve optužio ruske tajne službe, što je bilo očekivano, ali nije postavio pitanje zašto su vlasti Varšave dozvolile da se ovakav skup uopće održi.

“Ruske specijalne službe su odgovorne za provokativne akcije koje su privukle brojne poljske radikale”, napisao je Dmitrij Timčuk, zastupnik Vrhovne Rade iz stranke “Narodni front”.

Prema njegovim riječima, prvi pokušaj Moskve da podijeli Ukrajinu s njezinim europskim susjedom bila je akcija navijača poljskog nogometnog kluba “Slask” u Lavovu, gdje su se okupili kako bi obilježili 100 godina borbe Poljaka protiv Zapadne Ukrajinske Narodne Republike, tvorevine koja je proglašena 1918. godine i koja je u građanskom ratu nestala godinu dana poslije.

U svojoj izjavi Timčuk zaboravlja na nikada zaboravljene ukrajinsko-poljske razmirice i ratove i tvrdi kako trenutno pogoršanje odnosa između dvije zemlje treba povezati s pojavom simbioze poljskih radikala i ruske vojne obavještajne službe GRU, koja sada djeluje kao lažna “ruska opozicija”.

Nakon skupa u Varšavi je objavljena i karta nove Ukrajine, na kojoj su označene povijesne poljske, ruske, rumunjske i mađarske regije, te ostatak “povijesne Ukrajine”.

Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

…današnja ukrajina je sama sebi jamu iskopala…..i ne samo ona.

velebit
5 godine prije

Rusi trewbaju uzeti sve do dnjepra plus odesu. galičinu da ti poljacima da se malo muče sa njima. Dobro je što apetiti rastu. obećati svima komad tako da ukraina ostane oko kijeva. i to raditi po principu referenduma kao se to radi u zemljama slobodnog svijeta, održavati ih dok god ne da povoljan ishod za rusiju.

Riddick
5 godine prije

Samo da se zna da ne bude da ih neko mrzi:
http://i.imgur.com/hQTEUmE.jpg
A Rusi traze ovo:comment image
Cist racun duga ljubav.

Laki Topalović
5 godine prije

Dobro, ovaj Limonov nije da je predstavnik ruskih vlasti, važnije je što je Varšava uopće bila domaćin skupa. Uz ionako loše odnose Kijeva i Poljske, a s Mađarskom da ne govorim, samo su si stvorili neprijatelje posvuda. Orban je na NATO summitu, na primjer, nedavno zabranio dolazak i ulazak ukrajinske delegacije.

čitalac
5 godine prije

Rusija mora dobiti barem 80% Ukrajine. susjedima tek simbolično.
Sve ostalo je za Rusiju gubitak.
Da su u Ukrajini pametni kako nisu (mislim na vlast i one Uktajince koji se izjašnjavanju Ukrajincima) bilo bi im jasno da jedino kao dio Rusije mogu sačuvati svoju cjelovitost. Bolje im je i to nego da ih raskomadaju.
Lukašenku to postaje jasno za njegovu Bjelorusiju.

Zvrk
5 godine prije

Ukrajino, počivala u miru. Kad ti je veći dio života bio nemir.

davor
5 godine prije

Limonov je mračna persona, dobro je da ni o čemu ne odlučuje taj “književnik”

Tupko Glupko
5 godine prije

Rusiji zapravo odgovara trenutno stanje, jer bilo kakva podjela Ukrajine bi im dovela NATO savez jos blize ruskim granicama.

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Daljnje komadanje Ukrajine je katastrofa, gora od ove. Koliko je to pogubno bar bi mi trebali znati, kako vidim po komentarima pamćenje u ” južnih Slovena” kao u zl. ribice. Niko nasilnim cijepanjem nema koristi, niko, već viđeno. Ukrajina se mora vratiti kući tj. u Rusku zonu uticaja, u svoje prirodno okruženje. Kao što je jedna Kanada naslonjena na Ameriku što je i logično tako Ukrajina mora na Rusiju jer do puča živjeli su bolje. Time se ruši nacistička soldateska sa vlasti i prava manjina se vraćaju na staro pod okriljem Rusije i odmah nema rovarenja Poljaka, Rumuna i Mađara. Sve ostalo vodi narod u potpunu propast. Rusi su uzeli što su morali, nadam se da neće morati izlaziti na Dnjepar.

Siniša
5 godine prije

Dosta više podjela….

PPP
5 godine prije

Evo ljudi već opjevali. 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=uHsjrcOoHkM

nije bitno tko
5 godine prije

Kopala jamu sestri Rusiji in na kraju sama u nju upala. Jadna Ukrajina nikako ne razume, da je unapred odabrana za trganje na delove

nije bitno tko
5 godine prije

Ukrajinski banderisti in neonacisti vode Ukrajinu u ponor. Možda je to čak bio i cilj USA. Ukrajina je jednostavno prevelika u jednom komadu, da bi se je moglo uspješno nadzirati in uzdržavati a kamoli uklopiti u zapadne integracije.

nije bitno tko
5 godine prije

U slučaju, da Ukrajina opet zarati sa Donbasom pa čak i Rusijom, taj če se plan i ostvariti. Toga se ukrajinski fašisti i nacisti i te kako pribojavaju.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

odbijte svi to je naša povijesna bijela hrvatska i zna se kome pripada a put istoka je crvena hrvatska a zna se čija je i ona….

Splitexpress
5 godine prije

SSSR je nakon drugog svj.rata pomakao ukrajinsku granicu 500 kilometara na zapad,ali i Poljsku granicu 500 kilometara u Njemačku,koliko vidim oni bi se pomakli u Ukrajinu ali se nebi povukli iz Njemačke?Ali su se prešli,nema vise jednostranih mijenjanja granica?

Mia
5 godine prije

Ne budite ludi ukraina ce se slomiti po rijeci Dnjepar desna strana rusima lijeva ukraincima poljacima neka se biju ako hoce. Rusija radi na utvrdjivaju jacanju pozicije. Raditi ce na obrani putem bunker I prirodnih polozaja.
Desna strana je industriski I poljoprivredno interesantna.

Minus Collector
5 godine prije

Nije uredu. Srbiji ništa ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.