Ukrajina proglasila kritičnu situaciju u ekonomiji, ali je dobila autokefalnu crkvu

Ukrajinska pravoslavna crkva
89 komentara

Dok režim u Kijevu i takozvana Ukrajinska pravoslavna crkva slave priznanje njene autokefalnosti od strane ekumenskog carigradskog patrijarha Bartolomeja, vanjski i domaći dug Ukrajine je dosegnuo kritičnu razinu  koja prelazi 70% BDP-a, izjavio je ekonomski zemlje stručnjak Vladimir Deboi.

Stručnjak je na ukrajinskom televizijskom kanalu NewsOne rekao da su ukrajinske zlatne i devizne rezerve od 2013. godine stalno u padu. Osim toga, unatoč pomoći Međunarodnog monetarnog fonda, dugovi Kijeva zbog kredita stalno rastu, naglasio je stručnjak.

Deboi je podsjetio da su zlatne i devizne rezerve Ukrajine bile na svojoj maksimalnoj razini u jesen 2013. godine, od kada se ubrzano tope.

“Zahvaljujući Međunarodnom monetarnom fondu, ova se kasica obnavlja, ali u isto vrijeme dugovi Ukrajine zbog inozemnih i domaćih kredita rastu. I dužnička jama postaje sve dublja”, rekao je ukrajinski ekonomist.

Istaknuo je i da bruto nacionalni proizvod u Ukrajini također pada, a rezultat svega je da je “ukupni dug Ukrajine već premašio 70% BDP-a, što je prilično kritična situacija”.

Prema njegovim riječima, u novoj 2019. se situacija vjerojatno neće promijeniti, jer Ukrajina mora otplatiti velike dugove. Osim toga, ove godine su predviđeni dvostruki izbori, što će također imati negativan utjecaj na gospodarstvo i investicije.

Podsjetimo, prema izvješću MMF-a je Ukrajina najsiromašnija zemlja u Europi, ali je zato “slobodna”, riješila se utjecaja Moskve i dobila je svoju autokefalnu crkvu. Uskoro će biti pet godina od “revolucije na Maidanu” i to nisu mala postignuća. Naravno, iz perspektive Petra Porošenka i nekolicine okupljenih oko Andrija Parubija, Aleksandra Turčinova, Dmitra Jaroša, Olega Tjahniboka i njima sličnih troglodita.

Slovo i delo

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
89 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Slapovi Krke.
Krkva Sv.Mrkve?

fenix
5 godine prije

Eto sad se mogu moliti Bogu mozda im i popravi stanje u gospodarstvu.

Siniša
5 godine prije

“” Po pitanju raskola između ukrajinske i ruske crkve, Irinej ističe da se Srpska Crkva pre svega vodi kanonskim principima i kanonskim poretkom. „Ne navijamo ni za Carigrad ni kao crkva srpska, ni za Rusiju, nego za kanonski princip i kanonski poredak, a on je veoma jasan. Ukrajinska crkva je bila u sastavu ruske Crkve, ona je dobila autonomiju i ona i danas postoji u Ukrajini. Ta Crkva ima preko 90 eparhija, 90 episkopa i najveći broj stanovništva koji je ostao veran dosadašnjoj tradiciji odnosa ruske i ukrajinske Crkve. Ostale Crkve svakako će doći do opredeljenja, odnosno do stavova koji će sigurno uslediti nakon ovih događaja. Stvar je veoma jasna, tu nema mnogo razmišljanja, jer ako se isključi politika, onda je kanonski momenat veoma jasan“, rekao je patrijarh. To je, kako kaže, pitanje koje je moglo da se reši saborom predstavnika crkava, koji bi zajednički razmotrili pitanje stanja Crkve u… Čitaj više »

Siniša
5 godine prije

U redu…Pravoslavna je ali mi nije jasno da se na fešti ustoličenja PRAVOSLAVNOG patrijarha čuje zločinački banderovski pozdrav “Slava Ukrajini”.
Elem….ovo ni Vatikan ne priznaje, niko od Pravoslavnih Patrijarha nije ni blagoslovio ni čestitao.

giordano bruno
5 godine prije

Poznati biopsiholog Nigel Barber završio je novo znanstveno istraživanje koje je pokazalo kako je ateizam najrašireniji u razvijenim zemljama, te da će u potpunosti zamijeniti religiju do 2041. godine.

čitalac
5 godine prije

Hm, hm….Stvari nisu baš tako jednostavne. Po kanonu Istočne ortodoksne crkve, neka novonastala crkva dobija autokefalnost ako joj to prizna carigradski patrijarh. To je činjenica.
Tako je svoju autokefalnost od Carigrada dobila i Srpska pravoslavna crkva, 1920. Vlada u Beogradu je tada carigradskom patrijarhu isplatila 1.500.000 tadašnjih franaka da se odreknu prava na svoje eparhije u Makedoniji, Bosni i Hercegovini.
Ali pored svega mislim da Carigrad nije u pravu. Jer kako reče ruski parijarjh Kiril, državne granice su jedno a crkvene nešto drugo.

Son of Alerik
5 godine prije

Vjerojatno je vrlo malen broj država koje ne moraju ove godine isplatiti velike rate dugova, kao i velike iznose za kamate na potrošene kredite pa tako ni Ukrajina nije izuzetak. Sam udio ukrajinskog duga u BDP-u nije kritičan sam po sebi. Znamo li da je Japan dužan preko 230% BDP, SAD preko 105% BDP, Italija 130%, Francuska skoro 100%, vidimo da se može (dobro) živjeti i s većim razinama duga. Ne znam odnosi li se taj dug od 70% BDP-a na Ukrajinu s granicama iz 2014 ili na sadašnju Ukrajinu, umanjenu za Krim, Donjeck i Lugansk. Ukrajina već petu godinu funkcionira kao podijeljena zemlja i pravo je čudo kako rezultati nisu i gori. Možemo likovati nad ukrajinskom sudbinom jer su krivo odabrali – umjesto života s Rusijom kao strateškim partnerom, podlegli su stranim utjecajima, okrenuli se Zapadu što je dovelo do komadanja zemlje i njenog propadanja, ali svejedno ostaje žaljenje… Čitaj više »

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Krah Ukrajine? On se desio samo im niko nije rekao. Ovakva slomljena, razjedinjena i uništena zemlja ne odgovara ni ukrajinskom narodu ni Rusiji. Nikome, samo anglo lešinarima i ovoj šačici funjara u Kijevu koje je Saša naveo u tekstu. Rusiji i svakome normalnom u Evropi odgovara jedinstvena, mirna i prosperitetna Ukrajina, da, ali Ukrajina naslonjena na Rusiju u svakom pogledu jer je to njeno prirodno okruženje. Da je tako danas bi Krim i Donbas bili u Ukrajini. Nije Rusija vratila Krim iz Putinovog hira nego što je morala. Pogledaj jednu Bjelorusiju i stanje u toj prilično stabilnoj i uređenoj zemlji tek ćeš onda vidjeti kakav su otrov Ukrajinci pojeli u Majdanskim kolačima. Ovu lakrdiju oko Ukrajinske Pravoslavne Crkve neću ni pominjati, ne bar danas i sutra. Nisu vrijedni slova…

Stephen.
5 godine prije

Bravo Potrošenko sada ti narod može sretan umirati gladan i smrznut, jer popovi će sve krkane koji vjeruju u te bedastoče preporućiti bogu svevišnjem, ali doči će uskoro dan kada ćeš morat tražiti zaštitu od svojih sponzora, čitaj kurvinih sinova.

Carlosan
5 godine prije

Zanimljivo koliko ima strucnjaka za kanonsko pravo.
Zelim Ukrajincima sve najbolje, kao i svim ostalim naravno.

Moreno
5 godine prije

Odvajanje ukrajinske crkve je samo dokaz kako crkva slijedi politiku odnosno kako su religije samo sredstva u politici.
Na bliskom istoku su međusobno ratovali muslimani isto ka u Ukrajini pravoslavci.

Weteran
5 godine prije

Treba znati:
Politički projekat “Presveta crkva Ukrajine” nije Autokefalna Pravoslavna crkva!
Potčinjena je Carigradskoj patrijaršiji! Lider “Presveta crkva Ukrajine” ima titulu mitropolita?!
Ima tu desetine elemenata, ali da ne davim …..
I izuzetno je glasno ćutanje ostalih Pravoslavnih crkava?
U redovnom-kanonskom procesu, čestitke od svih Autokefalnih stižu u roku 24 sata!
Još nema čestitki!?

žarov
5 godine prije

ima jedna divna pjesma iz okoline kijeva…..koja bi mogla nekima otvori oči
https://www.youtube.com/watch?v=rLOTujnOpas&list=RDrLOTujnOpas&start_radio=1

jupiter
5 godine prije

kako je izvodljivo da vartolomej koji predstavlja 50 vernika i mozda tek nesto vise monaha i monahinja..u sred islamskog sveta…ima moc da dodeljuje autokefalnost bilo kome ….nesto me to podseca na mehanizam dolaska na vlast makrona, bolsonera , makrija, zaeva, komsica….ima li slicnosti?

Kurjaca
5 godine prije

Sta se sad desava .recimo u jednoj crkvi pop ne priznaje novonastalu situaciju ili recimo imamo raspopa a vjernici zele po starom
I cija imovina je sad.
Nisam bas upoznat sa velicinom crkve u Ukrajini ali logicki je da je pogolema sta se sad desava medju svestenstvom jer vjerovatno je i ono podjeljeno .kako se to misli dovesti u red?
Po meni najvjerovatnije ce doci i medju njima do podjele sa tim da ce novokompanovi da se odreknu pravoslavlja, nesto kao rumunji 89

Carlosan
5 godine prije

Nama na Balkanu je jako vazno da li ovaj ili onaj podrzava ovog ili onog.
Koje kanonsko pravo je netko ispostovao ili nije, koga briga.
A zanimljiv mi je i autor jer kao Ukrajina propada a crkva se odvaja, kao da bi bilo bolje Ukrajini pod ovom politikom i RPC.
Jednostavno Ukrajina se okrenula protiv Rusije i zato ce nastradati ekonomski jer je bila vezana na Rusiju. Sad iz Rusije ne kapa, a nikog nema da je zamijeni.

Euro
5 godine prije

“dobila autofekalnu crkvu”

barba tonći
5 godine prije

Malo ću odskoćit od teme ali ću ostat u religioznom. Je li nas popi i vratri ućedu da je Isukrsta izda oli rimjanin preda Juda ? Je li taj nesritni Juda pripada zelotin ( bodežarin, extremistin) ? Jesu li ti bodežari bili najluđi militanti među židovim ? Jesu li sanjali velikog politićkog, vojnog, vjerskog vođu da ih oslobodi i da ih naćini vladarskim narodom br1 na svitu ? Je li Konstantin Veliki bija silan vojskovođa i državnik ( tipa kakvega su bodežari sanjali ) Je su li Aleksandrijsku biblioteku satrali pomanitali kršćani tipa ( ka danas oni manijaci iz ISLS, to jest ka manijaci bodežari ) ? Ća oću reć ovim pitanjima ? Nimamo mi lipi moji pojma o Isukrstu sve ća su nas ućili, ućili su nas oni koji su nastali od bodežar koji su ga izdali jer im se nije uklopija u njiovo ludilo. 2000 ijad godina ludila… Čitaj više »

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Joj sada Ukrajini ni Plenkovic nece moci pomoci obzirom da ga ceka detronizacija i odlazak u diplomatsku ropotarnicu, bjedan kraj karijernog dipljomate, mozda ipak na srecu Hrvatske kada vec nije pomogao Ukrajini, obzirom na “bogato” ratno iskustvo kao i iskustvo u provodjenju mirne reintegracije.

luni lunovic
5 godine prije

postoji li kava krscanska crkva kola ispovjeda izvorno prvo krsanstvo do 1054 ove kompletli sto ih ima mi idu na zivce a kamoli da jos ucim njihovu hijerarhiju te papa te carigradski te martin luter te prvi te drugi te treci rim naporni su samo tako duhovno minimum drpanje maximum da su iskreni u svom ucenju kapitalizam nikad nebi ni postojao

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.