Veliki vojskovođa

bitka
14 komentara

Uz neka imena se često dopisuje i dopuna “veliki vojskovođa”. Aleksandar Makedonski, Džingis-kan, Napoleon…

Iza velikih vojskovođa stoje velike bitke. I velike pobjede. I velike žrtve. O njihovim taktikama se uči na vojnim školama. Slave ih i veličaju, sjećaju ih se na razne načine. Ulice nose njihova imena, u školama se uči o njima. Dive im se i mnogi čeznu za njihovom slavom, žele postići ono što su oni nekada postigli. Oni su osvojili ogromna prostranstva, pokorili mnoge narode i stvorili najmoćnije države`svijeta svoga vremena.

Ali iza svih tih pobjeda i uspjeha stoje ogromne ljudske žrtve na strani pobjedničke vojske, ali mnogo više na strani poraženih. Nisu samo žrtve vojnici, nego i potpuno nedužni civili. I nisu svi izginuli časno, u borbi, kako se to često pokušava predstaviti, nego ratove uvijek prate teški zločini.  Ako zasluge za vojne pobjede i slavu pripisuju vojskovođama, onda njima pripadaju i zločini. Teško je naći velikog vojskovođu čije su ruke čiste, koji nije i zločinac. Velike vojskovođe su uglavnom otimale tuđe, rijetko kad su njih napadali, u njihovim zemljama, pa da bi se branili. Oni koji su se branili najčešće su tek vojskovođe, bez onog “veliki”.

Veliki vojskovođa teško može biti osjećajan čovjek, koga pogađa smrt bilo kog čovjeka. Smrt je svuda oko njega, a mnoge smrti dolaze kao posljedica njegovih odluka. Njega zanima samo krajnji rezultat, samo pobjeda. Da, teži on da ima manje gubitaka, to je jasno, jer bez vojske ni on ne može biti vojskovođa, ali najvažnija je pobjeda. Ne želi ni zločine, ali oni su često ustupak onima koji će mu pomoći na njegovom putu ka pobjedi. Put do pobjeda uvijek je krvav. Vojskovođa je, dakle i zločinac. Ali to je li i koliko je zločinac ili junak razlikuje se po tome ko ga ocjenjuje. Za njegovu stranu je junak, a za onu protiv koje je ratovao je zločinac. I svaki veliki ratni junak je istovremeno i veliki ratni zločinac. Što je veći junak za jedne, to je veći i zločinac za druge.

Ali, ako malo dublje razmislimo – teško je cijeniti i poštovati velike vojskovođe? Šta je Aleksandar Makedonski iz svoje Grčke tražio čak po Indiji? S kojim pravom? Otkud Džingis-kan iz Mongolije u Europi? S kojim pravom? Šta je dovelo Napoleona do Moskve i također s kojim pravom? Ne, to od njih nije bilo pošteno, junački. Oni jesu bili jači, pobjeđivali su, ali nisu bili u pravu, porobljavali su ljude i zato ih je teško cijeniti i diviti se njihovom djelu. Veliki vojskovođa može biti samo onaj koji nije baš pretjerano veliki, onaj koji brani svoje na svome. Ili onaj koji pomaže takvome protiv velikih nasilnika.

 

vojskovodja
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
santa007
6 godine prije

“Šta je Aleksandar Makedonski iz svoje Grčke tražio čak po Indiji?”
-mali ispravak- po antičkim kroničarima grci su makedonce nazivali barbarima, a to je naziv za negrka, također ondašnji kroničari bilježe kako su makedonci i grci međusobno komunicirali putem prevoditelja.
istina da je sada pola makedonije grčka, ali u antičko vrijeme to nije bilo tako.
ne samo u antičko , sve do prije sto godina sva okolica soluna je bila slavenska, a kako su gundulića i neke druge kronike nazivali aleksandra makedonskog može se vidjeti u ovom radu http://www.nexus-svjetlost.com/kolumne/domagoj-nikolic/item/1119-domagoj-nikolic-o-ilirizmu-i-jugoslavenstvu-nasih-starijih-povjesnicara

Brainstorm
6 godine prije

poznata je prica o caru kojem su doveli lopova … car pita – zasto pljackas karavane i trgovce a lopov odgovara – e, moj care, da ja imam takvu vojsku kao ti, ne bih ja pljackao karavane i trgovce nego drzave i narode.

zlatan
6 godine prije

Gospon KOBAŠ, pa malo sam se razočarao napisanim. Ima dosta površnosti, je li tako? Ok, slažem se, s kojim pravom je Napoleon ili Hitler došao sve do Moskve? Dalje nisu mogli, iz poznatih razloga. S kojim pravom je Aleksandar Veliki, došao na rub Indijskog Potkontinenta? Ne možemo govoriti o Indiji, jer tada taj pojam Indija nije niti postojao.Ni tada, ni kroz cijelu povijest Potkontinenta, a niti sada to nije bila jedna zemlja. Tada pogotovo ne, jer sam naziv Indija je iz perzijskog došla do grčkog, a odnosi se na ime velike rijeke Ind. Stanovnici Potkontineta imali su i imaju različite nazive za Indiju: Bharat-Varša, Arjah-Varta, Đambudvipa, Bharat, Hind, i još neki, nemam pojma koji su sve to nazivi. Do tog je ruba stigao Aleksa Veliki, dalje nije mogao. A indijska prostranstva su još nekoliko tisuća km iza toga… Puno puta bi se dalo raspravljati, a zašto je netko ili neki… Čitaj više »

Bobi
6 godine prije

Ove zadnje u članku zovemo herojima. Izgleda da su ofazivni vojskovodje, a defanzivni heroji. A veliki vojskovodja ce cjeniti uspjehe heroja i odati počast njegovoj hrabrosti i cini mi se da postoje zapisi za sve nabrojane i vise da su bar jednom u osvajanjima izrazili divljenje ili pocast uglavnom pobjedjenima, nesto rijedje je napadnuti pobjedio. Trenutci kad su nailazili na “dostojne protivnike”.
A i za onog tko brani svoje, napadacke snage mogu reci da je zlocinac radije nego priznati da im je nanio teske gubitke kao heroj, za razliku od par tisuca arapa na onih 300injak legionara pa su se divili tudjincima ili je to franc propaganda??
Kako ono…sto ima dvije strane??.hmm…sve?

bbbb
6 godine prije

Svi ti egomanijaci su radili za stvora, pošto stvor još uvijek vlada o bivšim podanicima se ispredaju legende a krv ljudska i dalje teće a puštaju je novi podanici jer je stvor uvijek žedan ljudske krvi i patnje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.