fbpx

Veliki vojskovođa

bitka

Uz neka imena se često dopisuje i dopuna “veliki vojskovođa”. Aleksandar Makedonski, Džingis-kan, Napoleon…

Iza velikih vojskovođa stoje velike bitke. I velike pobjede. I velike žrtve. O njihovim taktikama se uči na vojnim školama. Slave ih i veličaju, sjećaju ih se na razne načine. Ulice nose njihova imena, u školama se uči o njima. Dive im se i mnogi čeznu za njihovom slavom, žele postići ono što su oni nekada postigli. Oni su osvojili ogromna prostranstva, pokorili mnoge narode i stvorili najmoćnije države`svijeta svoga vremena.

Ali iza svih tih pobjeda i uspjeha stoje ogromne ljudske žrtve na strani pobjedničke vojske, ali mnogo više na strani poraženih. Nisu samo žrtve vojnici, nego i potpuno nedužni civili. I nisu svi izginuli časno, u borbi, kako se to često pokušava predstaviti, nego ratove uvijek prate teški zločini.  Ako zasluge za vojne pobjede i slavu pripisuju vojskovođama, onda njima pripadaju i zločini. Teško je naći velikog vojskovođu čije su ruke čiste, koji nije i zločinac. Velike vojskovođe su uglavnom otimale tuđe, rijetko kad su njih napadali, u njihovim zemljama, pa da bi se branili. Oni koji su se branili najčešće su tek vojskovođe, bez onog “veliki”.

Veliki vojskovođa teško može biti osjećajan čovjek, koga pogađa smrt bilo kog čovjeka. Smrt je svuda oko njega, a mnoge smrti dolaze kao posljedica njegovih odluka. Njega zanima samo krajnji rezultat, samo pobjeda. Da, teži on da ima manje gubitaka, to je jasno, jer bez vojske ni on ne može biti vojskovođa, ali najvažnija je pobjeda. Ne želi ni zločine, ali oni su često ustupak onima koji će mu pomoći na njegovom putu ka pobjedi. Put do pobjeda uvijek je krvav. Vojskovođa je, dakle i zločinac. Ali to je li i koliko je zločinac ili junak razlikuje se po tome ko ga ocjenjuje. Za njegovu stranu je junak, a za onu protiv koje je ratovao je zločinac. I svaki veliki ratni junak je istovremeno i veliki ratni zločinac. Što je veći junak za jedne, to je veći i zločinac za druge.

Ali, ako malo dublje razmislimo – teško je cijeniti i poštovati velike vojskovođe? Šta je Aleksandar Makedonski iz svoje Grčke tražio čak po Indiji? S kojim pravom? Otkud Džingis-kan iz Mongolije u Europi? S kojim pravom? Šta je dovelo Napoleona do Moskve i također s kojim pravom? Ne, to od njih nije bilo pošteno, junački. Oni jesu bili jači, pobjeđivali su, ali nisu bili u pravu, porobljavali su ljude i zato ih je teško cijeniti i diviti se njihovom djelu. Veliki vojskovođa može biti samo onaj koji nije baš pretjerano veliki, onaj koji brani svoje na svome. Ili onaj koji pomaže takvome protiv velikih nasilnika.

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
santa007
Gost
santa007
3 godine prije

“Šta je Aleksandar Makedonski iz svoje Grčke tražio čak po Indiji?”
-mali ispravak- po antičkim kroničarima grci su makedonce nazivali barbarima, a to je naziv za negrka, također ondašnji kroničari bilježe kako su makedonci i grci međusobno komunicirali putem prevoditelja.
istina da je sada pola makedonije grčka, ali u antičko vrijeme to nije bilo tako.
ne samo u antičko , sve do prije sto godina sva okolica soluna je bila slavenska, a kako su gundulića i neke druge kronike nazivali aleksandra makedonskog može se vidjeti u ovom radu http://www.nexus-svjetlost.com/kolumne/domagoj-nikolic/item/1119-domagoj-nikolic-o-ilirizmu-i-jugoslavenstvu-nasih-starijih-povjesnicara

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  santa007

Ma jest SANTA007, sari grčki Makedonci, govorili su današnji slavenski makedonski. Bravo!!!
Pjevao je Aleksandar veliki, kada je osvajao: Biljana platno beleše na ohridskite izvori, hahaaaa.
I da, moja Dalmacija je u jednom dalekom vremenu prije svih ovih Slavena, bila provincija skoro do današnjeg Beograda. Vratite mojoj Dalmaciji sve tamo do Save i peko Drine.
Nismo valjda toliko poludjeli. Mi u Dalmaciji nismo, jer Dioklecijana ne smatramo Hrvatom, niti Srbi smatraju cara Konstantina Srbinom. Ali Makedonci su već popušili kojekakve droge, ako onoga Aleksandra smatraju današnjim Makedoncem

radijacija2000
Gost
radijacija2000
3 godine prije
Reply to  zlatan

Ma naravno da nijedan narod na kugli zemaljskoj ne moze pricati o nekakvoj autohtonosti u periodu od 2000 godine (mozda Kinezi i ostali narodi Dalekog Istoka), svakako ne Makedonci, jer od anticke Makedonske drzave pa do sada tamo su prosli tucet osvajaca : Rimljani, Bugari, Sloveni, Osmanlije…e, ali znate sta, isti ti osvajaci su osvojili i porobili i ono sto je danas Grcka, tako da tamo Grcke drzave nije bilo od vremena antickih Grckih polisa pa sve do 19-tog stoljeca. U Ateni 1830-te nije bilo puno Grka, a jos manje (da ne kazem) nitko tko bi vas razumeo ako na primer govorite anticki grcki (ili ti danashnji moderni grcki). Moderni Grci imaju veze i pravo na anticku bastinu koliko i mi Juzni Sloveni na anticku bastinu teritorija na kojem zivimo,ali iz nekih razloga, oni se ne odricu svoje anticke bastine, a mi ostali “normaln”i balkanski narodi nemamo pravo ni da pomislimo na tome.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  radijacija2000

imaju daleko veće pravo od svih slovena jer imaju kakav takav kontinuitet od antičkih vremena. zaslužna je vizantija koja je promicala svoj kulturni uticaj upravo preko grčkog jezika.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Zvrk

ZVRK, Vizantija ili Bizant, je bilo istočni dio i kasnije istočno rimsko carstvo. Vizantijci ili Bizantinci, su zapravo Grci. Govorili su grčkim jezikom. Zbog toga je i bilo Grka na teritoriji današnje Turske, i sam Istanbul, negdašnji Bizantijum i kasniji Konstantinopolis, bio je grad grčkog narod i jezika. Iako je uvijek bio kozmopolitski, kao i Rim ili kao svi veliki gradovi danas. Nakon pada Bizanta 1453, grčki etnički element je i dalje bioprisutan u Istanbulu, uz tada već većinske Turke.
pa valjda svi znamo osnove povijesti.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  radijacija2000

RADIJACIJO, pa već pogrešno i to u startu. Kinezi unatoč mišljenju, uopće nisu jedinstven narod. Ovi etnički Kinezi, a to je pogrešan evropski naziv, su čitav niz naroda srasli u jedan. Sami sebe nazivaju HAN, i najveći su narod današnje Kine (91,5% od ukupnog broja stan.), i najveći narod na Svijetu. Ali, ne govore istim jezikom, jer kineski jezik uopće ne postoji. Oni govore sa većim brojem kineskih jezika, ima ih 11 ili 12, i sa stotinama dijalekata. Najveći pojedinačni jezik je MANDARIN, ili PUTUNGHOA, kojim govori oko 700 milijuna ljudi. Po tome je to najveći jezik na Svijetu. Jedinstvo HAN naroda, je u jedinstvenom i zajedničkom kineskom pismu i u tome da su u zajedničkoj državi već oko 2.200 godina. To je isto kao da su npr.svi Slaveni ili svi Romani ili svi Germani, pripadnici jednog naroda. A nisu…….Što se tiče ostaloga, pa ti etnički Kinezi ili Hanovci, se u jako razlikuju po vanjskim osobinama između sebe. Posve drugačije izgledaju mandarinci iz Pekinga ili oni sa juga, iz Tonkinga. Osim njih, u današnjoj NR Kini, ima još 58 naroda.
To sa Grcima. hahaa, pa u toj Ateni daleke 1830-te godine, živilo je samo 3-4.000 ljudi. Jasno da su moderni Grci direktni nasljednici stare Grčke, kao i današnji Talijani rimske civilizacije. Dalje, kao što se starogrčki razlikuje od današnjeg grčkog DEMOTIKE jezika, pa pobogu i naši današnji slavenski se razlikuju od staroslavenskog. Ili moderni hrvatski i srpski od istog pred samo 200 godina.
Pobogu, pismo kojim pišu Grci je najstarije evropsko pismo. Od njega je nastala i latinica i ćirilica i glagoljica. I valjda gotica, jer je gotica neka vrst latinice.
Samo naša ljubomora na Grke može biti da im odričemo pravo na njihovu zemlju, prostor i baštinu. To šta su oni odavno kršćani, pa i nekadašnji Latini su postali kršćani, ili mi Slaveni također.
Ma jest, današnji Makedonci su isti oni koji su pratili Aleksandra na pohodima. Inače Aleksandar je bio mnogo ubavo momče, ali nizak, svega oko 152 cm, ako niste znali. Prosječni ondašnji muškarac u tome dijelu Evrope, bio je visok oko 162 ili 165 cm. Ja bio u Arheološkom muzeju u Ateni, gledao one oklope. I gledam ove momke po Splitu koji se obuku u rimsku odoru i slikaju se sa turistima. To su članovi “Dioklecijanove legije” iz Splita. Ima ih od dva metra i sto kila, hm, hm, niti jedan od njih ne bi mogao navući one originalne starogrčke oklope. Pričao s njima, znaju i oni sami to. Najviši član im je visok 205 cm, oni mi rekli. I da, mahom su to dečki iz teretana, iako primitvci misle da je odlazak u teretanu za zgubidane.
A je li bolje da idu tamo, ili da loču negdje naokolo?
Posebno je zanimljivo kad se njima slikaju turisti iz Azije, onima od dva metra, su negdje do lakta-:))

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  zlatan

Postoje cinjenice o postojanju Ilirske kulture na tako velikom prostoru balkanske regije. Austrougarska je platila zlatom svoje povjesnicare da pisu da su juznije od alpa sve maltene neandertalci… da skratim. Ali uvjek ima par iskrenih dusa i ta istrazivanja postoje zapisana a dokazi su zapisi u kamenju sirom tog prostora, stovise ogromnim obeliscima ne zna se da li su stajali nekad, jedan od najvecih na proatoru ex yu je u nekoj vojarni bivse jna u Bih kojeg jna injzinerija nije mogla pomaknuti pa je ostavljen. Mišak obradio temu. Stariji od starih grka. Znam iz pouzdanih izvora (prva ruka) da je hrpa pronalazista (svih datiranja-nepoznato) zatrpano nazad jer nijedna gradjevinska firma ne zeli da im radove(zaradu i rokove) kvare arheolozi i povjesnicari…logicno zar ne u ovim vremenima i mentalitetu? Pogotovo debelom gazdi firme u debelom dzipu

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Bobi

BOBI, ta ilirska kulutura bila je usmena i bez pisanog jezika, zato i jest netragom nestala. Ja koji sam radio sa papirima, mogu ti potvrditi da je pisani trag najvažniji. Iliri nisu ništa stariji od Grka, a njihov opis dali su nam starogrčki i kasnije rimski izvori. Jesu bili divlji i primitivni, ali tko nije u to doba?
Svi opisi govore da su bili visoki, kao što su i danas većina Dinaraca. To opet dokazuje, da su nakon seoba naroda oko šestog i sedmog stoljeća, mi Slaveni, zapravo asimilirali veiku većinu Ilira. Posve je neozbiljno tvrditi da je 5 ili 10 posto slavenskih pridošlica prislilio Ilire da progovore slavenskim jezicima. Bit će prije da su starosjedioci postali tolika manjina u slavenskom moru pridošlih, da su jednostavno nestali….osim u današnjim likovima dinarskih tipova.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

poznata je prica o caru kojem su doveli lopova … car pita – zasto pljackas karavane i trgovce a lopov odgovara – e, moj care, da ja imam takvu vojsku kao ti, ne bih ja pljackao karavane i trgovce nego drzave i narode.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Gospon KOBAŠ, pa malo sam se razočarao napisanim. Ima dosta površnosti, je li tako? Ok, slažem se, s kojim pravom je Napoleon ili Hitler došao sve do Moskve? Dalje nisu mogli, iz poznatih razloga. S kojim pravom je Aleksandar Veliki, došao na rub Indijskog Potkontinenta? Ne možemo govoriti o Indiji, jer tada taj pojam Indija nije niti postojao.Ni tada, ni kroz cijelu povijest Potkontinenta, a niti sada to nije bila jedna zemlja. Tada pogotovo ne, jer sam naziv Indija je iz perzijskog došla do grčkog, a odnosi se na ime velike rijeke Ind. Stanovnici Potkontineta imali su i imaju različite nazive za Indiju: Bharat-Varša, Arjah-Varta, Đambudvipa, Bharat, Hind, i još neki, nemam pojma koji su sve to nazivi. Do tog je ruba stigao Aleksa Veliki, dalje nije mogao. A indijska prostranstva su još nekoliko tisuća km iza toga…
Puno puta bi se dalo raspravljati, a zašto je netko ili neki došao ovamo ili onamo? S kojim pravom su Slaveni, prodrli na Balkan i zauzeli ove prostore? S kojim pravom su Evropljani preplovili oceane i zauzeli Ameriku, čak je i nazivaju po Evropljaninu. Koji je dokazao da je to novi kontinent (Amerigo Vespucci). S kojim pravom su istočni Evropljani, tj.Rusi, zauzeli cijelu sjevernu Aziju, tj.Sibir i čak izbili na Pacifik i zauzeli dio sjeverne Amerike (Aljaska je bila dio Ruske Imperije, nadam se da znate).
Ali ne možemo tako neozbiljno gledati na povijest, jer ispadamo kao naivna djeca.
I ne slažem se da je svaki rat jednako okrutan, jer to nije istina. Nama najbliži Drugi svjetski rat, e pa nećemo tvrditi da su sile Trojnog pakta i da su Saveznici bili jednaki u zločinu. Nismo toliko nemoralni, jer tako nešto misliti može samo neka nemoralna nakaza.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  zlatan

zlatan, sile trojnog pakta i tzv. saveznici su bili prilično jednaki u zločinu. Povijest pišu pobjednici, ali čak ni oni ne mogu prikriti masovna tepih-bombardiranja i prženje civila nuklearnim bombama. Ako itko ispada kao naivno dijete, onda si to ti..:)

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ma bravo IVO, i ti si na tragu zločinaca koji svim silama žele opravdati nacizam i Hitlera, i ostale mu pomagače u zločinu. Srami se, izjednačit zaslužena tepih bombardiranja, sa ciljem da se izbrišu deseci i deseci milijuna Slavena od strane njemačkog nacizma, ili pak stotine milijuna Kineza pod strane japanskog rasističkog fašizma.
Lijepo razmišljanje, srami se i ti i svi koji ulivaju ljudima takvo zlo u glavu.
Pa kažu da se uči iz povijetsi? Da se zlo neće ponoviti.
Vidim da i ovdje na ovome Logično, podstiču takvu bolesnu reviziju povijesti.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Ove zadnje u članku zovemo herojima. Izgleda da su ofazivni vojskovodje, a defanzivni heroji. A veliki vojskovodja ce cjeniti uspjehe heroja i odati počast njegovoj hrabrosti i cini mi se da postoje zapisi za sve nabrojane i vise da su bar jednom u osvajanjima izrazili divljenje ili pocast uglavnom pobjedjenima, nesto rijedje je napadnuti pobjedio. Trenutci kad su nailazili na “dostojne protivnike”.
A i za onog tko brani svoje, napadacke snage mogu reci da je zlocinac radije nego priznati da im je nanio teske gubitke kao heroj, za razliku od par tisuca arapa na onih 300injak legionara pa su se divili tudjincima ili je to franc propaganda??
Kako ono…sto ima dvije strane??.hmm…sve?

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Svi ti egomanijaci su radili za stvora, pošto stvor još uvijek vlada o bivšim podanicima se ispredaju legende a krv ljudska i dalje teće a puštaju je novi podanici jer je stvor uvijek žedan ljudske krvi i patnje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik