Venezuela protjerala intervencionistički tim EU zastupnika koji došli na susret s Guaidóom

58 komentara

Nakon što ih je Caracas optužio da su došli sa “zavjereničkim namjerama”, šestoročlano europsko izaslanstvo koje se željelo sastati sa samoproglašenim venecuelanskim “privremenim predsjednikom” Juanom Guaidóom je protjerano je iz Venezuele.

Europski zastupnici su doputovali u nedjelju u Venezuelu i trebali su ostati do utorka kako bi proveli niz sastanaka, uključujući onaj s Guaidóom, vođom oporbe kojeg je kao “legitimnog vođu Venezuele priznalo” niz europskih vlada.

Međutim, njihovi planovi su trajali kratko. Europske je zastupnike, odmah nakon što su sletjeli, dočekala hladna dobrodošlicu venecuelanskih vlasti, koje su ih deportirale natrag u Europu, izjavio je član izaslanstva Esteban González Pons.

“Danas nas izbacuju iz zemlje. Sutra ćemo se vratiti u slobodnu Venezuelu” , objavio je na Twitteru González Pons, nazivajući njihovo protjerivanje iz zemlje  “konačnim dokazom da su sve opcije gotove i EU će se povući iz Kontaktne skupine, uključujući Španjolsku”.

Pons je objavio na Twitteru tweetao da su im po dolasku oduzete putovnice i da su pokrenute procedure deportacije. Političar, koji dolazi iz španjolske liberalne konzervativne Narodne stranke, rekao je da je bio dio “prve međunarodne delegacije koju je pozvao predsjednik Guaidó”.

Esteban González Pons
FOTO: Esteban González Pons

Međunarodna Kontaktna skupina, koja čini EU kao blok, osam europskih i četiri latinoameričke zemlje, osnovana je početkom veljače kako bi se potaknuli prijevremeni izbori u Venezueli. U zajedničkom priopćenju s urugvajskim predsjednikom Tabareom Vazquezom, šefica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini je izjavila kako skupina nastoji pridonijeti “političkom i miroljubivom procesu” koji će dopustiti Venezuelancima da “odrede svoju budućnost”.

Venecuelanski ministar vanjskih poslova, Jorge Arreaza, izjavio je kako su parlamentarci prije nekoliko dana, putem službenih diplomatskih kanala, upozoreni kako ih neće “puštati u zemlju”, ali su se oni oglušili na službeno priopćenje i poruku vlade Caracasa.

“Ustavna vlada Bolivarske Republike Venezuele neće dopustiti europskoj ekstremnoj desnici da naruši mir i stabilnost zemlje s još jednom od svojih grubih intervencionističkih akcija”, priopćio je Arreaza .

Esteban González Pons je rekao da su parlamentarci bili svjesni mogućnosti da će biti vraćeni na granici i da su obaviješteni da će ih “ili zadržati ili protjerati”, ali su ipak odlučili nastaviti svoj put.

Postupanje Venezuele prema zastupnicima Europskog parlamenta je osuđeno od strane Manfreda Webera, čelnika najveće političke skupine u Europskom parlamentu.

“Madurov režim se boji onoga što bi vidjeli inozemni promatrači”, objavio je Weber na Twitteru, pozivajući EU da prizna Guaidóa za vođu latinoameričke zemlje.

Juan Guaido
FOTO: Juan Guaido

Washington je snažno pomogao Guaidóa, dajući mu kontrolu nad venecuelanskim sredstvima u Sjedinjenim Državama i farsom sa slanjem nekoliko desetaka tona humanitarne pomoći, za koju Caracas vjeruje da bi mogla biti pokriće prikrivene pripreme za invaziju. Vlada Venezuele je podsjetila na nedavni primjer kada je trenutni američki specijalni izaslanik za Venezuelu navodne pošiljke humanitarne pomoći koristio kako bi poslao oružje Contrasima u Središnjoj Americi.

SAD rade i na promociji uličarskog predsjednika Guaidóa u Europi. Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Münchenu u subotu, američki potpredsjednik Mike Pence je pozvao EU na “iskorak prema slobodi i priznavanje Juana Guaidóa za jedinog legitimnog predsjednika Venezuele”.

Europski parlament je usvojio neobvezujuću rezoluciju o priznavanju Guaidóa 31. siječnja. Dokument, koji je usvojen s 439 glasova za, 104 protiv i 88 suzdržanih, pozvao je Europsku uniju i njezine države članice da ga zastupnika venecuelanske oporbe i predsjednika parlamenta priznaju kao jedinog legitimnog čelnika zemlje.

Rusija, Kina i Turska, tri najveća investitora u gospodarstvo u kojem nema novca, i dalje priznaju ustavnu vladu venecuelanskog predsjednika Nicolasa Madura.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov osudio je Washington zbog otvorenog pritiska i poticanje državnog udara u Venezueli, kazavši kako su SAD u rješavanju venecuelanske krize “izgubile svaki osjećaj stida”.

Esteban González Pons
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
šeronja
5 godine prije

sramota

Šok
5 godine prije

nisu valjda besplatno?
obvezatno naplatiti karte!

Son of Alerik
5 godine prije

Logičan potez venezuelanskih vlasti, odnosno države. EU se uvukla u tuđu namještenu igru i priznala za predsjednika države čovjeka koji se sam proglasio predsjednikom, navodno na osnovu nekakvih ustavnih ovlasti. Da taj ‘predsjednik’ zaslužuje s bilo čim svoje predsjednikovanje, onda bi on odlučivao o tomu koga će i kad primiti u posjet.
Izaslanstvo EU se osramotilo.
Mogli su pritom naučiti da se nije pametno petljati u avanture za koje nisi sposoban, a EU ni u kom slučaju nije sposobna svoje prijatnje potkrijepiti stvarnim činom koji zahtijeva pažnju – recimo vojnim pritiskom.

burt
5 godine prije

još je ostalo pet dana da Maduro siđe s vlasti i napusti državu, kako se približava rok tako se sve više humanitarne pomoći gomila na granici Venecuele a i generali još imaju izbor, bolje da ga sruše nego da s njim potonu

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Maduro im dao šup kartu.
Šteta. Što im društvo nije pravila Vesna Pusić.
Ekspert za priznanje kojekakvih samozvanaca
I provođenje nezakonitih referenduma po drugim državama.
Skuplja po svijetu živopisne likove k’o majka Tereza.
Vuče ih za rukav i pita: ”Oš bit presjednik?”.
Priznat će te EU. I Hrvatska.
Ako nitko drugi neće.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Trebali su ih prije deportacije svuci do gola i golih guzica poslati nazad u usranu liberalnu EU.
NIsu bilmezi sobom donjeli Venzuelanski novac i zlato koje se nalazi u EU bankama.

nizzde
5 godine prije

Trebali su ih strpati na par dana u zatvor sa največim kriminalcima da im više nikada ne padne napamet biti arogantan

apolo
5 godine prije

Kakvi ludjaci ovi eu barbari. Odu u Venecuelu da se sastanu sa likom koji se sam proglasio predsjednikom. Dobro su prosli. Vratili su ih , a trebali su bar jednog objesiti za primjer .

Sparkling
5 godine prije

Velika greška Madura kad nije u samom početku “rasturio” pristaše i samoproglašenog Guaidosa. Sad je kasno, jer izuzetni samo to čekaju pa da naprave neku provokaciju. Vjerujem čvrsto (iako se o tome puno ne priča) da Rusi i Kinezi djeluju “ispod radara”.
Vrlo brzo čemo saznat jer se je medijska situacija malo umirila. A dolazak ovih EU podguznih muha samo to potvrđuje.
LP

Hund
5 godine prije

Samo oštro!

Har Megiddo
5 godine prije

Što se tiče hrvatskih europarlamentaraca, zanimljivo je kako su se lijepo složili i “lijevi” i “desni” kod glasanja o spomenutoj rezoluciji. Osim Šuice i Picule (koji nisu bili prisutni) i Škrleca iz ORaH-a (suzdržan), svi ostali su glasali “za”. Naravno u skladu sa direktivama njihovih političkih grupacija.

Tomica
5 godine prije

Trebali su i “predsjednika” da stave na isti aviJon.

slix
5 godine prije

Esteban González Pons, zvali su ga “Speedy Gonzalez” jer je brže otišao iz Venezuele nego što je u nju došao

Zadranin
5 godine prije

Ma zamisli ti EU gamadi.. uplitati se u unutarnje poslove Venezuele. I to bez poziva legitimne vlasti.

Nova Ukrajina, novi Maidan? Licemjeri jedni, hebem vam m****.

Pljuc!

krezubi glasac
5 godine prije

Gamad masonska. Jeli moze u EU neki huligan sam sebe proglasiti kraljem,presjednikom ili knezom neke drzave i da navijaci iz Afrike ili latino Amerike dolaze za podrsku? Koja drskost do boli. Manduro je gospodin.

Alen Umnjak
5 godine prije

I to je uredu, poslali ameri svije huškaće da nute vodu po Venecueli. Ali ako im to ne upali tu je plan B , B za bombe. Još ćemo gledati na CNN-u itd. kako demokratska i poštena ciono-amerika svrgnjava diktatora madura i uvodi toliko željenu demokraciju, već viđeno.

Savchenko For President !
5 godine prije

neka im…vazali

Ivo
5 godine prije

Popustljivost venecuelanske vlasti prelazi granice dobrog ukusa. Veleizdajnik Gnjida trebao je odavno biti riješen po kratkom postupku i sahranjen u neoznačenom grobu. Ova četvorica su vanjski saučesnici u zavjeri, dakle špijuni. Kao takvi podliježu prijekom sudu i smrtnoj kazni bez odgađanja.

Takav bi rezultat bio da netko to isto pokuša izvesti u demonkratskoj usa, a oni valjda znaju šta je ispravno. Maduro treba proglasiti izvanredno stanje po uzoru na trumpa, i rješavati ovakvo ljudsko smeće po kratkom postupku. To će svima dati razmišljati.

Lucija
5 godine prije

Ameri dali kontrolu nad venezuelanskim sredstvima samoproglašenom !!!
Common theft.
Vjerojatno će dobit koju tisuću, a lova odeee…
O ovim jadovima se ne isplati raspravljat.
Na slici dvojica imaju premale sakoe. S onolikim plaćama !

Zorule
5 godine prije

Stvarno ne znam sto se Venecuelci toliko opiru zapadnoj demokraciji. Eno im primjer Haitija kako to stvarno dobro funkcionira, pravi raj na zemlji.

mmne
5 godine prije

ovaj celavi je spanski desnicar(frankista) Pons…djubre su trebali u kantu!!!

Ivo Lola
5 godine prije

Komentar moje stare majke na ovu vijest: “Neka su!!! Prasci došli prtljati po tuđoj zemlji”.

mars
5 godine prije

Kud se na aerodromu u Karakasu prilikom otpravljanja nazad, ne sjetiše da im u rezervoar aviona natankaju malo kerozina i mnogo soka od jabuke, jer prirodno je najbolje – Fructal, v sodelovanju z naravo !

Bumbum
5 godine prije

Ispravite naslov, fali vam rijec SU

igi
5 godine prije

…piše se nov međunarodni poredak u kojem postoji pravilo da nema pravila;..očekujem da uskoro rusija ne prizna izbore niti izborene u ukrajini jer nije dozvoljeno prisustvo ruskih promatrača…

Dragan
5 godine prije

Van teme, ali je nas BL portal prenio logicno.com tekst: http://bigportal.ba/2019/02/17/finansijska-oruzja-za-masovno-unistenje-www-logicno-com/

Kanncer
5 godine prije

Po tamburi su trebali dobiti odmah na granici…

njonjo
5 godine prije

Pisao san, ima misec dana, da će naoružana banda, ili bande izazvati rusvaj kao u Siriji ili Majdanu i doći će do formiranja koalicije “prijatelja Venezuele” u koju će među prvima pristupiti rh. Doći će do velikog sranja i zločina. No, ne znamo šta se iza brda valja. Ako venezuelanska vojska bude mlaka ili poluizdajnička, kao u Siriji, ima nade za Venezuelu, tim više što Maduro ima uzase većinu naroda kojeg je djelomično naoružao, tako da i eventualna neposlušnost Maduru će izazvati teški i dugotrajni gađanski rat. Nek je narodu Venezuele Bog na pomoći, ako ga (Boga) ima.

Tibor Krleža Istra
5 godine prije

HA ha ha poslala amerika svoju prvu konjicu prvi ešalon, ako on ne uspije tu je konjica koja će sve sravniti. za one koji ne znaju od 239 godina američke povjesti (novije) amerika ratuje 224 godine, toliko o njihovoj demokraciji.

alan ford
5 godine prije

Ja absolutni podržavam Madura i venecuelansku vladu, ali ova izjava je nebuloza. I nakon ove izjave, nisam baš suiguran sa li ovaj Areza zna koja je ovo godina i koje stoljeće i što se događa u EU. Koja “europska ekstremna desnica” želi narušiti mir i stabilnost Venecuele? Stvarni desničari kao Salvini, Orban, AFD, Nacionalna fronta, FPO i ostali to sigurno ne žele. Ali bas ona stvarna ekstreman desnica, kao njemacki NPD podrzava Venecuelu i Sjevernu Koreju i Iran Ne znam gdje živi ovaj Arreza u kojem paralelnom svijetu matrixa? Pa ljevičari su EU skoro svi u šupku Sorosa i globalističke elite i svi su pudlice SAD-a, svi su za globalizaciju, svi odreda, oni su najveći pomagači ciohazarske globalističke elite. Socijademokrat Heiko Maas, Merkeličin ministar vanjskih poslova, podržao je Guaida. Ako ovaj Arriza misli da je Manfred Weber “desničar”, onda stvarno nema blage veze ni o čemu. Manfred Weber, član cio-… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

“Ustavna vlada Bolivarske Republike Venezuele neće dopustiti europskoj ekstremnoj desnici da naruši mir i stabilnost zemlje s još jednom od svojih grubih intervencionističkih akcija”, priopćio je Arreaza .” —————– Ja absolutni podržavam Madura i venecuelansku vladu, ali ova izjava je nebuloza. I nakon ove izjave, nisam baš suiguran sa li ovaj Areza zna koja je ovo godina i koje stoljeće i što se događa u EU. Koja “europska ekstremna desnica” želi narušiti mir i stabilnost Venecuele? Stvarni desničari kao Salvini, Orban, AFD, Nacionalna fronta, FPO i ostali to sigurno ne žele. Ali bas ona stvarna ekstreman desnica, kao njemacki NPD podrzava Venecuelu i Sjevernu Koreju i Iran Ne znam gdje živi ovaj Arreza u kojem paralelnom svijetu matrixa? Pa ljevičari su EU skoro svi u šupku Sorosa i globalističke elite i svi su pudlice SAD-a, svi su za globalizaciju, svi odreda, oni su najveći pomagači ciohazarske globalističke elite. Socijademokrat Heiko… Čitaj više »

Amater
5 godine prije

Gotovo je s hegemonijom …. Putin kralj diplomacije … Polako ali sigurno , formira se novi svjet …. Američki balon se ispuhao … Lupaju Šakom po stolu ljute se povlače crvene crte ali ih bas vise nesto ne doživljavaju ….

Nenad
5 godine prije

Svaka im čast. Ovu legiju ološa trebao je uhapsiti i zajedno sa onim debilom strpati u tamnicu na jedno 100 godina. Ološ ukradu milijarde pa ti onda šalju kikiriki kao humanitarnu pomoć . Gde god se pojave građanski rat je neminovnost. Gazi Maduro, gazi ološ. Ugazi i ono g.vno plaćeničko. Bolje njega jednog nego građanski rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.