Venezuela s Rusijom sklopila sporazum o restrukturiranju duga i obnovi ekonomije

Maduro Venezuela
22 komentara

Ruski zamjenik ministra financija je potvrdio da južnoamerička nacija nije zatražila novi kredit od Moskve.

Moskva i Caracas su potpisali sporazume o restrukturiranju venezuelanskog duga, što je potvrdio i ruski zamjenik ministra financija Sergej Storčak.

“Dogovori su već postignuti i Caracas će platiti dugove prema novom rasporedu”, kazao je dužnosnik na Ekonomskom forumu Gaidar u Moskvi.

Storčaku je za RIA Novosti rekao da Caracas, kao dio restrukturiranja, nije zatražio nove kredite od Moskve.

Dug Venezuele

Nicolas Maduro i Vladimir Putin - Savjetovanje za ekonomske mjere - Venezuela

Moskva je 2011. odobrila zajam Venezueli od 4 milijarde dolara za financiranje isporuka ruskih industrijskih proizvoda, a 2014. Caracas je zatražio produljenje roka isplate zajma.

U studenom 2017. su Moskva i Caracas potpisali sporazum o financijskom restrukturiranju. Tada je sklopljen dogovor da konsolidirani dug Venezuele iznosi 3,15 milijardi dolara, uz rok otplate od deset godina, koji za prvih šest godina uključuje minimalne uplate.

Sada je venezuelanski veleposlanik u Rusiji, Carlos Rafael Faría Tortosa, za TASS rekao da je u pitanju restrukturiranje oko milijardu dolara duga, čije su pojedinosti dogovorene, kao što je potvrdio i ruski zamjenik ministra financija Sergej Storčak.

Ekonomska strategija

Venezuela - zastava

Storčak je dodao kako je Rusija predložila Venezueli strategiju revitalizacije njezina gospodarstva.

“Dali smo prijedlog Venezueli, trenutno još uvijek neformalno”, dodao je zamjenik ministra, ukazujući kako se očekuje odgovor Caracasa.

Storčak je posjetio Venezuelu u listopadu kako bi se, usred međunarodne financijske blokade i američkih sankcija, pozabavio strategijama za suočavanje s gospodarskom situacijom u Venezueli.

Istovremeno s ovom izjavom iz Caracasa stiže vijest da će nova-stara vlada Nicolasa Madura u naftni sektor uložiti milijardu dolara, koji bi do 2025. trebao proizvoditi 5 milijuna barela nafte dnevno.

Venecuela u 2025. planira proizvoditi 5 milijuna barela nafte dnevno, izjavio je predsjednik Nicolás Maduro u ponedjeljak tijekom svoje godišnjeg obraćanja naciji pred Nacionalnom ustavotvornom skupštinom u Caracasu.

Predsjednik je objasnio da vlada namjerava ostvariti taj cilj kroz pokretanje zajedničkih pothvata, sheme koja će privući strane investicije i tehnologiju.

“To je odnos u kojem svi dobivaju, to je savršen model u kojem je suverenost zajamčena”, dodao je Maduro.

Predsjednik Nicolas Maduro, čiji novi šestogodišnji mandat ne priznaju neke zemlje Latinske Amerike, SAD i EU,  ukazao kako će za ubrzanje proizvodnje biti pretpostavka za “ubrzani razvoj industrije”. Kazao je kako će koordinirati rad državne naftne kompanije Petroleosa de Venezuela, s naglaskom na borbu protiv “mafije”, koja i dalje upravlja planovima održavanja i pružanjem usluga na naftnim poljima.

Mješoviti kapital za druga područja razvoja

ekonomski pokazatelji

Venezuelanski predsjednik je rekao kako nije samo proizvodnja nafte otvorena za formulu mješovitog kapitala, već i druga strateška područja nacionalnog razvoja, poput sektora rudarstva i sječe.

“Sva su polja otvorena za mješoviti kapital (…) To moramo postići radom, iskrenošću i našim kapacitetom”, kazao je Maduro.

Ova najava dolazi nedugo nakon što je Maduro najavio da će uložiti milijardu dolara u povećanje proizvodnje nafte, priznajući da je potrebno ubrizgavanje sredstava u taj sektor.

Venezuelanski je ove najave dao u sklopu Programa oporavka, rasta i gospodarskog prosperiteta kojeg je vlada razvila kako bi se suočila s teškom gospodarskom krizom kroz koju prolazi zemlja, koju karakterizira pad cijena nafte, smanjenje proizvodnje sirove nafte, hiperinflacija, špekulacije i cijene temeljene na američkom dolaru, koji je odnedavno zakonom zabranjena valuta, te u kontekstu jednostranih prisilnih sankcija koje protiv Venezuele provode Sjedinjene Države i američki saveznici u regiji.

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

I sada uporedite dešavanja oko Grčke kada su svi enormno profitirali na mici Grčke a samo Nijemci bili 100 milijardi u plusu i sada ovo između Venecuele i Rusije…..ima li šta ne jasno!?

Njonjobobo
5 godine prije

Venezualci bas I nisu zadovoljni svojim vodstvom,mami ih sjaj zapada.

Perica
5 godine prije

Rusiji to uopšte nije primarni cilj…cilj uopšte!

dinaricus vulgaris
5 godine prije

a nama ? ostavili su nas ovima trulima buržujima na milost i nemilost

Mercury
5 godine prije

“Istovremeno s ovom izjavom iz Caracasa stiže vijest da će nova-stara vlada Nicolasa Madura u naftni sektor uložiti milijardu dolara, koji bi do 2025. trebao proizvoditi 5 milijuna barela nafte dnevno.”

Ovo je jedini spas za Venezuelu jer možda na 2 milijuna barela uspiju bar držati glavu iznad vode.

spartak
5 godine prije

Premda znamo da u odnosima među državama vladaju interesi, a ne prijateljstvo, ipak, kad neka zemlja pomogne drugoj koja je u nevolji, onda možemo reći da je riječ o “prijateljskim zemljama”. Pogotovo ako se pritom stvara obostrana dobit. A ne samo eksploatacija, kakvi bi obavila “pomoć” ne-prijateljske zemlje

afrika korps
5 godine prije

što ne napišete nešto o nairobiju ??

Ivi.tz
5 godine prije

amerika okuplja hijene oko Venecuele.nadam se da neće uspjeti u svom planu.Živjela VENECUELA.

Sarka
5 godine prije

Meni nije jasno zasto se iko vise zaduzuje kod MMF i ostalih krvopija? Pa zar nije bolje kod Rusa koji, ocito, imaju masla da i muda mazu. I kada “Ja nemam da platim” dodje na dnevni red, onda se fino dug-restruktuira. Jedan od razloga propasti samoupravnog socijalizma je bio upravo taj. Preduzeca koja su poslovala dobro (ili bila na pozitivnoj nuli) spasavali su gubitase. OK…treba pomoci jednom…dva puta. Ali kada to postane pravilo, propadaju i najjace firme. Prigodna prica iz Hercegovine… Dosao kmet kod gazde traziti zajam. Sjedose oko vatre, gazda ponudi cigarom i poce ispitivati. Te kako ces uloziti pare, te ovo, te ono… U neka doba kaze kmet…pa gazda kada si mi dao cigaru de mi i sibicu da zapalim. Kaze gazda-hajde ti fino kuci, ja ti zajam ne dam. Pa zasto gazda, vraticu ti s kamatom. Neces ti vratiti nista jer si rasipnik. Pored ovolike vatre ti… Čitaj više »

Ivo
5 godine prije

Za sve one koji prosipaju pamet o tome kako rukovodstvo Venezuele ne zna voditi ekonomiju, nafti unatoč, pogledati dokumentarac ‘Confessions of an Economic Hit Man’.

Tako prolazi svaka zemlja koja se usudi suprotstaviti usa zahtijevima. Nikakvo umijeće vođenja ekonomije tu ne pomaže, isključivo podrška druge supersile, u ovom slučaju Rusije.

ShaCkaL
5 godine prije

Ovo je smiješno.. Znači najbolji Vic trenutno u 2019. Hehehehehe pomažu se frendovi. 4 milijarde duga urnebesno ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.