fbpx

Venezuela: Sve manji izgledi za rat – Vlada pregovara s oporbom i nudi dijalog Americi

venezuela

Samoproglašeni “predsjednik” Venezuele Juan Guaidó je pozvao ljude u zemlji da se masovno odazovu na demonstracije kojima će dati potporu “demokraciji” i njegovom “predsjedništvu”, kojeg su priznale SAD, nekoliko latinoameričkih i europskih zemalja. No, čini se da njegov apel, barem za sada, nije naišao na razumijevanje Venezuelanaca, kao što se ne primjećuje da će vojska otkazati poslušnost vladi Nicolasa Madura. Čini se da je malo vjerojatno da će u Venezueli doći do raspleta koji podrazumijeva najgori scenarij, iako se prvih dana ništa nije moglo isključiti, od građanskog rata do inozemne intervencije.

“Privremeni predsjednik” – Što je to?

U srijedu su, usred masovnih protuvladinih akcija, Sjedinjene Države i niz latinoameričkih država, zajedno s Kanadom i nekim regionalnim organizacijama, kao što je Organizacija američkih država, priznale su samoproglašenog čelnika Narodne skupštine, Juana Guaidóa za “privremenog predsjednika” Venezuele.

Međutim, ovaj zastupnik oporbene Narodne skupštine ne može jednostavno viknuti i preuzeti mjesto predsjednika, čak i ako mu brojne utjecajne zemlje u regiji ili svijetu daju odobrenje. Takav bi korak jednostavno bi bio u suprotnosti s ustavom Venezuele i međunarodnim pravom.

Guaidó je kao mladić u svijet fragmentirane oporbe upao 2015. godine. Tek je u posljednjih nekoliko mjeseci od relativno nepoznate osobe iznenada postao osoba koja je u središtu pozornosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Sudeći po njegovim postupcima, nema naznaka da bi njegovi pozivi na državni udar bili uspješniji od brojnih neuspjelih pokušaja oporbe da preuzme vlast nakon državnog udara 2002. godine.

Međunarodni savezi

Rusija i Venezuela

FOTO: Sergej Šojgu i Vladimir Padrino López

Venezuela nije sama na međunarodnoj sceni i brojne moćne zemlje su odbile podržati Sjedinjene Države, koje ne žele priznati izabranog predsjednika Nicolasa Madura kao legitimnog vođu zemlje.

Rusija, Kina, Iran, Turska, Meksiko, većina u Vijeću sigurnosti i niz drugih zemalja su jasno stavili do znanja da će, unatoč svemu, nastaviti njihove uobičajene poslovne odnose s kolegama iz Venezuele.

Dužnosnici Velike Britanije, Njemačke, Španjolske i EU su na strani opozicije, ali Bruxelles još nije donio službenu odluku o ovom pitanju. Takva podjela upućuje na to da Venezuela nije toliko izolirana kao što bi Sjedinjene Države željele da se vjeruje.

Vojska je dobro naoružana, organizirana i spremna za borbu

Sukob u Venezueli

Unatoč nekoliko izbijanja pobuna u oružanim snagama, vojno vodstvo zemlje je na strani predsjednika Madura.

U četvrtak je ministar obrane Padrino Lopez razgovarao s ljudima i otkrio “kriminalni američki plan koji prijeti suverenitetu i neovisnosti nacije”. Pozvao je Venezuelance da ne započinju građanski rat, ističući kako je on na strani zapovjednika Nicolasa Madura.

Dobro opremljena vojska Venezuele imat će odlučujuću ulogu u ovoj drami. Oružane snage koriste moderne helikoptere, zrakoplove, oklopna vozila i najnovije automatske puške AK-103 iz Rusije. Uz profesionalne oružane snage od 120 tisuća ljudi, vlada može računati i na naoružane milicije, koje funkcioniraju kao civilne oružane snage.

Podcjenjuje se potpora vladi od strane stanovništva. Predsjednik Maduro ima stotine tisuća, ako ne i milijune koji ga mrze, ali ima isto toliko, ako ne i više pristaša. Više od 9 milijuna ljudi je glasovalo za Madura na predsjedničkim izborima u svibnju prošle godine.

Da nije bilo takve podrške, vlada bi već davno pala. Zahvaljujući raznim pravnim manevrima, Maduro još uživa podršku naroda kako bi neutralizirao masovnu opoziciju koja nudi populističke recepte za zaustavljanje brzog rasta inflacije i recesije. No, unatoč svim nedaćama, Madurova popularnost i entuzijazam, koji s brendom socijalizma nastavlja inspirirati siromašne zemlje, omogućio je njegovoj vladi da osvoji srca i umove svojih iscrpljenih pristaša. Unatoč svim nedostacima, većina Venezuelanaca neće sudjelovati u američkom ratu protiv vlastite vlade.

Ako postoji išta što može ujediniti krhku nacionalističku zemlju, to je agresija stranog neprijatelja.

SAD neće riskirati rat

PVO Venezuela

FOTO: PVO Venezuela

Nakon katastrofa u Iraku i Afganistanu, otvara se pitanje jesu li SAD spremne riskirati takozvanu “humanitarnu intervenciju” protiv zemlje koja ima dvostruko veće zalihe oružja od Iraka i čiji bi kolaps uzrokovao socijalnu nestabilnost u cijeloj hemisferi?

U ovom videu pripadnici venezuelanske vojske, čiji je srednji zapovjedni kadar među siromašnim i ruralnim stanovništvom pažljivo birao i školovao još Hugo Chavez, u slučaju američke invazije obećavaju Washingtonu “latinoamerički Vijetnam”.

Opasnost da će Sjedinjene Države pasti u zamku iz koje ne mogu pobjeći je više nego stvarna, a Washingtonu takvi problemi ne trebaju, pogotovo u vrijeme kada takvi rivali kao što je Kina rastu, a svijet sa znatiželjom promatra svađu u Washingtonu tijekom i nakon suspenzije  rada savezne vlade.

I premda bi SAD radije “ostale lider u sjeni”, upravljajući tim zemljama iz Kolumbije i Brazila, kolumbijski predsjednik Ivan Duque Marquez još nije pokazao spremnost za vojnu intervenciju, a novog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara rat više plaši, nego što ga izgledi za sukob motiviraju.

Sjedinjene Države mogu nametnuti sankcije Venezueli i bezobzirno gaziti međunarodno pravo, ali je upitno jesu li spremne snositi vojne, političke ili financijske troškove zbog pokretanja punog rata protiv stanovništva Venezuele. Washington bi do sada trebao znati da je početi rat jedno, a završiti ga nešto sasvim drugo. Sirija je najbolji primjer, a Afganistan da ne spominjemo.

Rješenje krize je moguće

Ostaju samo pregovori vlade i oporbe, a oni se vode, iako Juan Guaidó to ne želi priznati.

Venezuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza izvijestio je u nedjelju kako “postoji svakodnevna komunikacija” s vladama Meksika i Urugvaja, koje su, nakon samoproglašenja zastupnika Juan Guaidóa za “privremenog predsjednika”, predložile politički dijalog u Venezueli.

U ekskluzivnom intervjuu za latinoamerički RT, ministar je ponovio da je vlada spremna razgovarati o novim događajima i pojasnio kako se održava  “stalna komunikacija s venezuelanskom opozicijom”.

“Ono što smo od prvog dana Bolivarske revolucije uvijek govorili jest da smo spremni sjesti za stol s našim političkim protivnicima i na temelju ustava postići potrebne političke dogovore. Moramo pronaći vlastita rješenja, a sve ostalo je izvan ustava”, naglasio je Arreaza.

Vanjski odnosi Venezuele

Venezuela

Što se tiče odnosa sa zemljama koje su priznale Guaidóa, on je rekao da se do sada venezuelanska vlada “koncentrirala na najvećeg šefa državnog udara, vlasnika cirkusa – američku vladu”, s kojom je Caracas prekinuo političke i diplomatske odnose.

“Usredotočeni smo na neutralizaciju napada Washingtona, čime ćemo neutralizirati sve ostale napade i stavove svih podređenih vlada, kako u Latinskoj Americi, tako i Europi”, kazao je ministar vanjskih poslova Venezuele i dodao kako će “ocijeniti svaki slučaj zasebno i dati preporuke predsjedniku Maduru”.

Arreaza je zahtjev EU da se kao uvjet za nepriznavanje Guaidóa raspišu izbori roku od osam dana opisao kao “intervencionistički” i “arogantan”.

U nedjelju je venezuelanski ministar vanjskih poslova objavio priopćenje u kojem izražava žaljenje što “Europska unija nije imala hrabrosti oduprijeti se pritisku američke vlade i što se oko situacije u Venezueli odlučila pridružiti sramotnom zboru satelitskih vlada”.

“Ured za interese”

Venezuelanski ministar je ponovio da se pregovora sa Sjedinjenim Državama oko uspostave “Ureda za interese” u glavnom gradu svake zemlje, a rok za postizanje sporazuma je 30 dana.

Istaknuo je da su održani razgovori s onima koji su zaduženi za poslovanje u Caracasu i s nekim dužnosnicima američkog State Departmenta.

Spomenuo je da će se po isteku roka, ako se ne postigne sporazum, nekoliko dužnosnika koji su ostali u Caracasu i nekoliko venezuelanskih dužnosnika u Washingtonu morati povući i puknuće će biti totalno. Svaka će zemlja odrediti prostor za kojeg smatra da je primjeren za vođenje konzularnih procedura u skladu s Bečkom konvencijom

Suradnja s Rusijom

Arreaza je demantirao da je, nakon onoga što je Venezuela smatrala “državnim udarom u razvoju”, od Rusije zatražena vojna pomoć.

Pojasnio je kako s Moskvom postoji suradnja još od vremena bivšeg predsjednika Huga Cháveza, koji su se s Madurom konsolidirali u različitim područjima, kao što su ekonomska, industrijska, poljoprivredna i vojna.

On je odbacio mogućnost postavljanja ruskih vojnih baza ili baza drugih nacija u Venezueli, jer ustav zemlje to sprečava.

“Ono što imamo s Rusijom je opsežna vojna suradnja”, kazao je Arreaza.

Međunarodna blokada

Venezuela glasanje u UN

FOTO: Venezuela, glasanje u UN

 

Na pitanje o situaciji u zemlji, čija je socijalna kriza bila izgovor za traženje Madurove ostavke, Arreaza je podsjetio da je zemlja žrtva financijske blokade.

“Na naše gospodarstvo je izvršen snažan utjecaj, posebno sankcije, blokada i financijski progon američke vlade protiv naše zemlje. Blokirane su nam milijarde dolara i eura u inozemstvu”, kazao je ministar, ističući “kako to ostavlja rane u društvu, ali vlada ipak nije žrtvovala socijalna ulaganja, već je išla naprijed, štiteći ljude”.

Također je istaknuo kontinuitet rada Nacionalne ustavotvorne skupštine Venezuele, čiji je mandat na početku bio dvije godine.

“Sve dok je u tijeku državni udar, sve dok postoji opasnost od vojne operacije, potrebne su nam sve ustavne institucije, a u tom smislu je Nacionalna ustavotvorna skupština najvažnija”, kazao je Arreaza i podsjetio da je uvođenje tog tijela doprinijelo da se 2017. suzbije političko nasilje ekstremne opozicije u Venezueli, financirano iz inozemstva.

“Imamo prekrasnu zemlju, imamo veliki potencijal i predani smo u zaštiti dara koji je za nas Venezuela”, istaknuo je ministar Jorge Arreaza.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
38 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
kardinale
Gost
kardinale
1 godina prije

Jeli ovo Sojgu sjedi i gleda? Onda je game over za hijene. 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  kardinale

Stariji sastanak , prošlog ljeta, ako se ne varam, ali svejedno….

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ono što daje najveću nadu za mir je prikazano na drugoj i trećoj slici. Liberalni psi ne idu na tvrdo, a moderna PVO im izaziva epileptične napadaje. Morati će krpati svoju propadajuću liberalnu ekonomiju bez otimanja venecuelanske nafte.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  Ivo

A hoće li na kraju pasti ili ostati i kakvi su to problemi koji Venc. ne može riješiti?

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  Ivo

Čudi me da prije godinama prije nisu zaskočili Venezuelu.
Sirija je bila veliki promašaj. Očekivali su da Rusija neće ništa poduzeti iako tsmo desetljećima ima baze?
Ovo jest bila loše vođena politika.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Ivo

Kad ce Pompeo proglasiti zonu zabrane leta iznad Venecuele?
Cudi me da to nisu uradili do sada.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  Ivo

na zadnjoj presici u bijeloj kuci, drzao je bolton kao slucajno svoju mapu tako, da se pod povecalom moze procitati recenica o slanju 5.000 usa vojnika u kolumbiju. posto je kolumbija od 2018. globalni nato-clan, jasno je odakle puse vjetar u venezuelu. vjerojatno neka falsr flag op, i eto ih…vrag nikad ne spi.

burt
Gost
burt
1 godina prije

Maduro pokušava igrati vruće hladno , to je naučio od svoga komunističkog sudruga Kima, Maduro je htio dovest ruske vojnike u Venecuelu u američko dvorište i da uz rusku podršku on bude politički faktor koji će uvjetovat i prkosit Amerikancima, to je bio njegov plan ali to je opasna igra jer svaki diktator u srednjoj i južnoj Americi koji hoće tamo instalirat Ruse bit će srušen od strane SAD-a, a nafta je samo varijacija na temu, kad se Trump, Bolton, Netanyahu, Macron, Bolsonaro i ostali zajedno na nekoga okome taj se sigurno ruši političkim i nepolitičkim sredstvima, samo su ga čekali da preuzme vlast

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  burt

Nisi ni pročitao. Ustav Venezuele ne dozvoljava trajne vojne baze drugih nacija na njihovu teritoriju. Suradnju da, vježbe da, ali baze ne, dakle, smiri doživljaj. Ili barem pročitaj što piše.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  burt

Možda burte, možda…. Ali ipak, je nafta bitna u Venezuelskom slučaju…. Ne nafta sama po sebi, nego za šta se prodaje i ko kontrolira, tržište sa naftom….. Sve više se prodaje za Juane i sve manje za dolare… Još je udeo petro-dolara daleko največi ali je sve jasnije i jasnije, da mu se zvjezda gasi iz dana u dan…. A bez petro-dolara, nema Amerike, kakvu znamo, do sad…

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Trubadur, daj mi molim te podatke o povečanju prodaje nafte za juane ili ti to onako odokativno. Bez petro dolara nema Amerike??? Rođeni moj, GDP Amerike je 20 513 000, Rusija 1 576 488 (milijuna). Rusija je među 3 najveća proizvođača nafte. E što mrzimo Ameriku. Daj da pogađam zašto.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  ad astra

@astra
Mogu da razumem Trubadura što voli Rusiju ali daj nam neki razlog što voliš Ameriku. Ne vole je obični Nemci, ni Skandinavci, ni Francuzi, Italijani… Znaš šta je omiljen natpis na majici kanadske omladine na putovanjima po svetu: “Ja nisam Amerikanac” (da ih neko ne bi pomešao…)
Braniš Ameriku sa toliko žara da mora postojati neki razlog – reci da ne pomislimo da je finansijski.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac ,vrati se druže na njegove komentare u tekstu o Hezbolahu i Siriji ,odustat ćeš od propitivanja,vjeruj mi.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  ad astra

Prvo čemo kad pričamo o GDPju, da pričamo o realnov vrijednosti PPP ( purhashin power parriti )… Može ? …. I evo , samo za tebe , prva godina trgovanja… comment image

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Trubadur

I eto, dat ču još jedan graf, pošto vidim, da je danas admin brz .. comment image … Mislim, da je količina prodanih futurusa u juanima za prvu godinu veoma dobra …

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  ad astra

pa kakvu ulogu igra jedan gdp uopce? jel to znak da se bolje zivi? 2,5 miliona sjedi po zatvorima. 5 miliona je pod opaskom, nema pravo ici na izbore, 40 miliona zivi na karticama za hranu. x miliona zivi na ulici, pod plehom, kartonom, satorom ili u autima. medju njima su bivsi srednji sloj, ljudi sa po 2 posla, pa i profesori. koliko ih je pootrovano hranom i lijekovima, radije ne pitaj, posebno u agrarnom podrucju, pogledaj tabele smrtnosti i standarda. demokracija bila jednom nekad. pa i jedna njemacka ima dobar bdp, znaci li to ista za bazu, za narod neki napredak, gdje ni sa 2 posla vise ne izlaze na kraj. itd

jozo
Gost
jozo
1 godina prije
Reply to  ad astra

j… t. GDP

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  burt

Kina je tamo , uz rusiju , ovi sto si naveo mogu samo lajati.. Ne smiju ujedati..

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  Alen

Uključi se u diskusiju…jesu ko prodavaci cipela.daleko je ovo za kinesku i rusku mornaricu

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  ori

A sta ce im mornarica..

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  Alen

Uključi se u diskusiju..kopno drze Amerikanci.nikad latinske zemlje nisu bile za intervenciju amerika nilo da se radi o kubi il bilo kojoj drugoj.ova budaletina je uspijela okrentu latinsku amerku protiv sebe i zbog tog mora ici.a da ga napada samo usa dao bi mu i ja podrsku.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  ori

Iskljuci se ti iz diskusije , pricas budalastine…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

a lijepog li imena, ovoga što sjedi sa sergejom šojguom, vladimir padrino lópez

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ne samo optimističan nego i nadahnut tekst, ali to ne pomaže previše. Srbi bolje od svih ovde znaju za to a situacija sve više podseća na naša dešavanja – i kršenje međunarodnog prava i hrabar odgovor napadnute vlasti. Osnovna razlika je u jačoj opoziciji i jačim oružanim snagama Venecuele. I drugačijoj geostrateškoj slici sveta.

SAD su pre više godina unazad zapalile Siriju i Ukrajinu u nameri da se pokrene jača konfrontacija sa Rusijom ali se Obama (koliko god to čudno zvučalo) pokazao kao kočničar, on je bio čovek finansijske elite kojoj nije odgovarao rat – njihovi najdugoročniji planovi su bili na par meseci. Ta je “pobuna” savladana i na čelo države dolazi Tramp koji okuplja tim spreman za ovo što sada sledi.

Najnovija Boltonova izjava je potpuno u skladu sa tom politikom. Normalno bi bilo da povuku osoblje ambasade ako nisu poželjni, to se normalno radi ako postoji SUMNJA na nekakvu opasnost a sada ih ostavljaju uprkos otvorenoj pretnjni – oni su sada IZGOVOR i SAD će napasti Venecuelu “da bi zaštitili svoje ljude”.

Prema uobičajenoj američkoj taktici očekivalo bi se da organizuju opoziciju koju bi suprotstavili snagama vlasti ali za to očigledno nema ovremena obzirom na pritisak koji SAD vrše na međunarodnu zajednicu. Ne bi trebalo da čudi ako počnu da postavljaju ultimatume jogunastim “saveznicima” i posebno zemljama Latinske Amerike – uopšte nije isključeno da ovo bude šira vojna operacija koja bi zakačila još neku državu (recimo Kubu) i tako potpuno ućutkala i obeshrabrila bilo kakav otpor.

Mnogi kolege smatraju da SAD nema snage za ovakvu akciju – da li možete da zamislite odnos vojne snage Rusije i Venecuele? Kad SAD ne bi mogla da “reši problem” Venecuele, ako bi bila toliko slaba onda bi i Rusija drugačije istupala. Nemojte misliti da su napade na Srbiju, Irak, Avganistan shvatali kao neki ozbiljan rat. Setite se sukoba u WW2 – to je bio ozbiljan rat što je opet neuporedivo obzirom na razvoj tehnike.

Trampovom ratnom timu, odnosno onima koji stoje iza njega se žuri. Sa Južnom Amerikom se mora završiti što pre jer se ne sme ostaviti prozor za ulazak protivnika. Logično bi bilo da posle pređu na Afriku ali ako se baš žure možda krenu odmah na Siriju i Ukrajinu. Mi znamo dosta o planovima Rusije u modernizaciji oružanih snaga ali možda ne znamo nešto drugo što je razlog žurbe američkih lešinara (jastreb je isuviše plemenita životinja da bih ga koristio za poređenje). I da – zaboravite na međunarodno pravo i norme, oni su odavno mrtvi a sada prisustvujemo sahrani.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Gomilaju snage na ruskoj granici a rat im dodje pred njihova vrata.. Jos ako zapale obe amerike.. U tom neka neko pokrene kakvu obojanu u usa..

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Alen

Mnogi Alene vide u američkim osvajanjima rat za sirovine. Kada pogledamo koga imaju “na piku” to stvarno izgleda tako. Ali zar Libija nije imala po njih neprijateljsku vlast? Irak? Venecuela? Iran?

Ne može se reći da sirovine nisu bitne ali ako planiraju konfrontaciju sa Rusijom (ne vidim šta još treba da urade da bi uverili one koji sumnjaju) onda je logično da osiguraju da im Rusija “ne vrati milo za drago”. Južnu Ameriku mora u potpunosti kontrolisati, mora i zapadnu Afriku – zapadnu Evropu uglavnom kontroliše ali je “podsećanje” neophodno.

Možda Tramp nema jaku podršku vojske oko Blistoka (mada je Matis pokazao suprotno) ali po pitanju Venecuele može biti siguran da će ga vojska bezrezervno podržati. Nama se čini da su te dve države daleko ali vojska zna šta znači protivnik na toj razdaljini.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Jasan je njihov cilj meni i njihove namjere , samo kazem da bi izgleda mogli dobiti kontru ..

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Amerika je ovim ćinom izvršila suicid…ubio ih ego …. dokazali, protiv svoje volje, da njihova više nije zadnja…. samo su silno izblamirali svoje satelie obrisali pod s njima i pokazali koliko im je nebitan njihov ugled …

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

“Venezuelanski MVP otkriva detalje koji su doveli do eskalacije: “Bili smo prošlog mjeseca na korak do dogovora s opozicijom, a onda su oni naglo prekinuli pregovore nakon konzultacija sa SAD-om”

Potpuno isto kao u Bosni – kako beše, Kutiljerov plan? Već bledi sećanje.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Američka demokracija. Narod odabere ali elektorski više vrijede. U drugim zemljama ako narod odabere više se vrednuju glasovi onih iza koji stoji usra.

deki
Gost
deki
1 godina prije

Hmmm,smo cekam kada ce neki pojedinac ili grupica cia domacih placenika izvesti neko ubistvo ili ubistva i za to krvnicki medijski okriviti naravno Madura,ili njegovu vojsku.Ocekivao sam cak i neki placeni napad na tu njihovu ambasadu,ali da ce se nesto desiti u sledecim danima mogao bi se opkladiti.Ne verujem da ce vojno bar ne u pocetku napasti Venecuelu, ali da ce im pokusati namestiti gradjanski rat pa to je sigurno.Brze je,jeftinije,produktivnije i naravno da ce lakse uspeti na svoju stranu pridobiti polovinu ili trecinu iliti veliki postotak gradjana.Posle tih ubistava naravno posejace mrznju medju narodom i bice to neka repriza gradjanskog rata koji je bio u mnogim zemljama do sada racunajuci i zemlje bivse Jugoslavije.Nece to biti rat na nivou razlicitih religija ali ce ga upakovati u ekonomski razlog naprimer ili tako nesto slicno.Opasna godina je pocela za Venecuelu i ja joj od srca zelim sve najbolje,da uspe da se odbrani od zednih vampira koji se nazivaju lideri svetske demokratije.

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  deki

Zato treba tu ambasadu izolirat. Fizički. Kontrola pristupa.
Naravno i kontrola financijskih tokova. Zna se tko ide za cash, a tko za doznake u inozemstvu. Takvima kontrolirat i komunikaciju.
Komunikacije anbasade svesti na jednu fiksnu, isto kontroliranu liniju. Odašiljače kompletno i konstantno ometati.
Tako se lijepo čuva i njih od njihovih i spriječava domaće gadove od dobijanja love i naputaka.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije
Reply to  deki

prije ce biti false flag i napad iz kolumbije. ona je u nato paktu i tu de gomila usa vojska.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

US announces sanctions against Venezuela’s state oil company

Zamrzli sredstva od venecuele koja su pod usa jurisdikcijom i preusmjeravaju ih na onog idiota Guvida..Ovaj je vec formirao upravni odbor za upravljanje novom firmom..

Nekad je usa , ako nista , imala para za te drzavne udare , sad ni toga nemaju vec iste financiraju pljackom imovine iste te zemlje u kojoj pokusavaju drzavni udar…

Ovo oni rade odavno , to je tzv war on cheap strategija..

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije

Bolje i manje sposoban predsjednik od isto toliko sposobnih predsjednika koji su – izdajnici vlastitog naroda.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Živila VENECUELA.

bok123
Gost
bok123
1 godina prije

bit će rata

POVEZANE VIJESTI

Izbornik