fbpx

Vrlo maštovito: Pentagon iz naftalina izvukao staru strategiju za borbu protiv SSSR-a

Tenk Abrams M1A2

U doba novog sukoba velikih sila, Pentagon se odlučio vratiti strategiji brzog raspoređivanja snaga u Europi, koja je razvijena tijekom Hladnog rata, piše Business Insider. Pentagon se nada da će ova inicijativa omogućiti američkim kopnenim snagama da budu brže, nepredvidljivije i ubojitije u slučaju mogućeg sukoba s Rusijom.

Američka vojska je odlučila “skinuti prašinu i iz naftalina izvući strategiju mobilizacije” iz vremena Hladnog rata. Prema Pentagonu, američka vojska će tako postati brža, nepredvidljivija i ubojitija u slučaju bilo kakvog potencijalnog sukoba s Rusijom, piše Business Insider.

Business Insider piše kako je u ožujku je nekoliko stotina američkih vojnika, uključujući vojnike prve tenkovske postrojbe, neočekivano prebačeno u Europu. Tjedan dana kasnije, poslani su iz Teksasa na vježbe u Poljskoj.

Tijekom Hladnog rata, Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici su uspjeli brzo mobilizirati svoje snage kako bi odbili “sovjetsku agresiju”. Nakon raspada SSSR-a, ti su vojni mišići atrofirali, a borbena spremnost se smanjila, primjećuje Business Insider.

“Ruska aneksija” Krima 2014. je postala glavni alarm za Sjedinjene Države i njene partnere i gurnula je vojno vodstvo Zapada na proučavanje starih metoda, navodi list.

Tako se američka vojska u okviru nove strategije dinamičnog raspoređivanja oružanih snaga vratila brzoj mobilizaciji, koja je osmišljena kako bi se američke operacije učinile “nepredvidljivima”. Glavni cilj ove inicijative je mogućnost brze izgradnje postrojbi.

“Ali je lakše to reći nego učiniti. Američke trupe su, kada su se kretale između vježbi u Europi, ponekad zapele u tranzitu ili su bile odsječene od svoje opreme. Nitko ne želi da oklopne jedinice dođu na mjesto bez tenkova”, naglašava Business Insider.

Publikacija podsjeća da je ranije general Ben Hodges izjavio da, kako bi se učinkovito “zadržao neprijatelj”, američki vojnici se moraju “kretati brzo kao ruski, ili čak brže”. Nedavno izvješće američkih kopnenih snaga u Europi također govori o važnosti “brzog raspoređivanja tijekom cijelog rata” kako bi se zaštitili partneri NATO pakta.

Ovaj pristup će postati nova norma za Pentagon, koji priprema oružane snage za tešku bitku u eri “obnovljenog suparništva velikih sila”.

“Od sada ćemo redovito promatrati slična neočekivana prebacivanja američkih vojnika”, rekao je general John Gronski, zamjenik zapovjednika američke Nacionalne garde u Europi.

“Za bilo koji od naših neprijatelja, gdje god on mogao biti, to će biti nepredvidljiva akcija. I to je dobro za našu nacionalnu sigurnost i smislu  odvraćanja i spremnosti”, rekao je general Gronski, dodajući da, po njegovom mišljenju, američka vojska još uvijek ima prostora za rast u smislu brzog kretanja.

Podsjetimo i da je NATO strategija prodora u ruski teritorij gotovo bila kopija nacističke operacije “Barbarossa” koja je sadržavala Grupu armija “Sjever” koja je trebala osvojiti  Lenjingrad, Grupu armija “Centar” za Moskvu i Grupu armija “Jug” koja je trebala izbiti na Volgu i zauzeti Staljingrad. Logično bi bilo da nakon Hitlerova iskustva, posebice u XXI stoljeću, nije pametno vraćati gubitničkim strategijama. Međutim, generali u Pentagonu misle drugačije.

Nova Grupa armija “Sjever” se već gradi na području Poljske i Baltika, ona bi iz juga Njemačke, koja bi preko Češke i Slovačke trebala doći do Bjelorusije i Ukrajine je nekako zapela, a Grupu armija “Jug” bi vjerojatno trebali činiti Ukrajinci, ili ono što je od ukrajinske vojske ostalo nakon dezertiranja, korupcije, rasula i sukoba s narodnim milicijama Donbasa. U svakom slučaju, Pentagon će imati tešku zadaću da ustroji brze i učinkovite snage po uzoru na Hitlerove jurišne armije za provedbu Blitzkriega na istoku, a ako se i stvore, šanse za preživljavanje u ruskim stepama su im približno iste.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
60 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Cek , jeli i ovo prvoaprilski sarkazam ?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Nije drug. Ovom manijacima svašta se mota po glavi.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

mogućeg sukoba s Rusijom
neće biti jer bi to bio armagedon
ovo se vrti oko strategije realne prijetnje
usa vojnici sigurno neće jurišati na rusiju
ako budi poljaci ili ukrajinci onda će ostati gaća
za vrijeme drugog rata se pričalo
da su švabe nasjele na na priče o Lebensraumu
jer je to bio način da se sssr poširi na osttak evrope

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

A sta armagedon nije najavljen ? Cudna koincidencija..

Mille
Gost
Mille
1 godina prije

mogu poljaci i ukrajinci i usjase krenit na ruse, ali odgovor ce biti po amerin jer su rusi ludi kad poludu.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Samo je jednan detalj važan: Početk gotovo kopija njemačke “Baarbarose”!
Ddat ću :Svršetak identičan – gulag u Sibiru.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Eto, kada ovo procitam, odmah mi je lakse. Dakle, posto smo i mi (ponosno), clan NATO saveza, oni ce nas zastititi od svakodnevnih napada divljih Ruskih plemena sa istoka. Sva sreca, da NATO ima moralnu snagu, i da nikada ne djeluje imperijalisticki (neke svima znane intervencije necemo spominjati).
Sramite se, smradovi smrdljivi, prodali ste majku, baku, i prabaku za barel nafte. O moralnoj snazi NATO pakta mogu se pisati samo ironicne komedije, sto se vec dogadja, a dogadjat ce se i vise.
Smijesno je kad ulicni siledjija zamisli da je moralna velicina, samo zato sto njegovi vazali klimaju glavom na sve sto ucini.
pljuc, kako bi rekao Zadranin.
Nazalost, pljuc je nedovoljan, ovo je za povracanje.

Hogar
Gost
Hogar
1 godina prije

Da citiram američkog novinara:
Thera are three levels of of military stupidity:
1. ordinary military stupidity
2. extreme military stupidity
3. invading Russia

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
1 godina prije

Nije logicno vracati se gubitnickim strategijama poput operacije Barbarosse ??? Pa operacija Barbarossa je bila jedna od najbolje izvedenih operacija/ strategija u povijesti ratovanja. U 3 mjeseca je pregazeno 30 sovjetskih divizija i to u omjeru snaga 3:1 u korist sovjeta koji su se branili ( inace je minimum kod napada je 3:1 za napadača ). Sovjeti su u 3 mjeseca izgubili preko milijun vojnika sto su gubici koje nitko nikad do tada nije imao u tako kratkom vremenu a ni poslije toga. Jedini nedostatak joj je bio to sto je bila toliko uspješna da ju logistika nije mogla pratiti i sto je započela 3 mjeseca prekasno. Da sovjeti nisu “zrtvovali” 20.000 oklopnih vozila koje su im saveznici poslali ( sto je vise od ukupnog broja oklopnih vozila koje je Njemacka proizvela tijekom cijelog rata) u suludim naletima u kojima su za 1 njemacki oklopnjak gubili 20 svojih Barbarossa bi se sada vjerojatno slavila svake godine u Berlinu kao glavnom gradu Europe.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Došao sam do omjera 3:1 u korist sovjeta i dalje nisam ni čitao. Daj se obrazuj malo. Ako ti se već neda čitati ništa pametnije daj onda bar wikipediju.

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
1 godina prije

Molltaler -po Wikipediji koju spominjes je u operaciji Barbarossi s njemacke strane sudjelovalo 3600 tenkova i 2700 aviona dok je s ruske sudjelovalo 10.000 tenkova i 8000 aviona. Toliko o obrazovanju i poznavanju povijesti, one koja se uistinu i dogodila naravno.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Bubakare piše i 3.6 milijuna vojnika sa njemačke strane i 2,9 milijuna sa sovjetske strane. Po kojoj je to matematici 3:1 u sovjetsku korist?

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

ti nisi baš pismen, u trenutku napada na prednjim položajima su rusi imali oko 3mil vojnika, tu se ne ubrajaju rezerve, garnizoni u pozadini niti divizije koje su čuvali granicu prema manđuriji, dakle iznenađenje samog napada je taktički privremeno dovelo do brojčane prednosti nijemaca, ali s obzirom da je u operaciji barbarosa hitler izgubio preko milijun vojnika, a Staljin oko 5 milijuna (ubijeni i zarobljeni) malo stvari postaju jasniji

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

E moj Bubakare
Ta ludost se naziva…hm..hrabrost??
Osim toga, u svom prethodnom komentaru, zanemarila sam tzv Samarkand, a i ono što je rekao Putin: Ne više na našem teritoriju…

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
1 godina prije

Hrabrost je kada ti izgubis 20.000 aviona a neprijatelj 2000 ? Hrabrost je kada izgubis preko 25.000 tenkova a neprijatelj 2500 ? To da hrabrosti veze nema, to je cista ludost proizašla iz teske nesposobnosti

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Aleksandar Vučić je također u mjesecu februaru 1995 u svom govoru u Glini izjavio: ovaj grad nikad više neće biti ust”””ki!!
Ali bilo je potrebno samo nekoliko mjeseci od toga da ga događaji demantiraju!! Političari bi se već u principu trebali distancirati od takvih izjava!!

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Pa govori covjek istinu – i nije.

Oceania
Gost
Oceania
1 godina prije

Pardon !

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

a kasnilo se zbog talijanskog debakla u grčkoj gdje je u travnju morala intervenirati njemačka kako bi si osigurala bok prije barbarose, najveći problem barbarose je nazi pristup koji je podrazumijevao masovna ubojstva i deportacije, tj. sistem spaljena zemlja, sve to je usporilo napredovanmje i stanovništvo koje je bilo spremno na kolaboraciju (jer su mislili da gore od staljinova ubojitog režima ne može, a ostali su gorko razočarani) je nakon terora većinom pružalo otpor, primjerice Bjeloruski partizanski pokret je konstantno palio pozadinu grupe armija centar što je ekstremno nijemcima zakompliciralo logistiku, većina se povijesničara slaže da je neuspjehom operacije Tajfun Hitler zapravo izgubio rat iako je i poslije imao solidnih prilika da pobijedi, npr. i akcija na Staljingrad je kasnila jer dio 6. armije je upućen na Kavkaz, primjerice što bi bilo da je Hitler poslušao savjete generala i da je Staljningrad osvojen kako je planirano, preostao bi samo prodor na Sjever i spajanje sa grupom Centar u Moskvi i, al što bi bilo kad bi bilo, …

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

hahah…bubakar, mani se stvari koje ne razumiješ. Ta tvoja ‘jedna od najbolje izvedenih operacija/ strategija u povijesti ratovanja’ je završila tako da je napadnuti ušao napadaču u glavni grad, potukao ga do koljena i držao pod okupacijom 50 godina. Imaš čudne kriterije za definiranje uspješnosti.

Bubakar Sanogo
Gost
Bubakar Sanogo
1 godina prije

Ivo- navedi jednu netočnu stvar koju sam napisao ? Cudno mi je da to moram objasnjavsti ali dobro- operacija Barbarossa ne podrazumijeva citavi rat nego samo prvih cca pola godine rata. Nakon nje je bilo jos mnoštvo drugih operacija, npr citadela (bitka kod Kurska) itd sto znaci da kada se kaze da je operacija Barbarossa bila uspješna to je apsolutno i nepobitno tocno jer je tom operacijom u 6 mjeseci doslovno pregazeno 30 neprijateljskih divizija sa 3 puta manje vojske nego sto je posjedovao neprijatelj koji je bio u boljem / defenzivnom postaju. Upravo radi svoje uspješnosti se ista operacija proučava u najboljim vojnim akademijama na svijetu.

efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
Gost
efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
1 godina prije

Bubakar, Staljin je bio dio ekipe koja je vladala ondašnjim svijetom, on je omogučio šiklgruberu da tako brzo napreduje. Ima tu i napredne taktike i strategije šiklruberobog ratnog stroja ali Staljin je to omogučio svojom apsolutnom moći, kasnije je slavljen kao veliki vojskovođa ali 26 miliujna rusa je platilo to komodo varansko podhebavanje sa čitavim svijetom da prinesu žrtve milijunske da se umile stvoru…………

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ma da dobro, kao operacija vrhunski izvedeno, ali u strateškom smislu katastrofa, kao i japanski plan.

Prvi su računali da će se Rusija raspasti bez puno borbe, sama od sebe, a drugi da će se ameri pokriti ušima i prihvatiti poraz. Kad planiraš nekoga napasti, treba biti realan u procjenama i ne ostavljati otvoren završetak, tipa ‘budemo vidjeli’. Po tom pitanju su i nijemci i japanci bili naivni ko djeca.

Za Staljina baš nisam siguran da je bio izdajnik, konačni ishod to opovrgava. Postoji i priča o tome da je Crvena armija bila do te mjere premrežena izdajnicima da je Staljin upravo zbog toga krenuo u sulude čistke pred sam rat, a ne iz paranoje kako mu se pripisuje. I sama činjenica da ga se pljuje i opisuje kao ludog monstruma na zapadu je znakovita. Očito im je stao na žulj.

Iz dostupnih materijala se da naslutiti da je bio nemilosrdni pragmatik sa vizijom, koju je uglavnom i ostvario. CCCP je podigao na level supersile, prebacio ju iz agrarnog u industrijsko društvo, obranio od napadača. O broju žrtava i vođenju rata se da pričati, ali stoji da je vremenom počeo slušati generale za koje je smatrao da nisu izdajnici. U Rusiji ga doživljavaju kao pozitivnu ličnost, a oni su tu najmjerodavniji.

efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
Gost
efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
1 godina prije

Naravno Ivo, ima on svojih dobrih strana, ne sporim ih.

Lehr!
Gost
Lehr!
1 godina prije

Nije pregaženo 30 već 300 sovjetskih divizija. Pregaženo je 30 sovjetskih armija. Daj ne piši gluposti. 30 divizija je pregaženo samo kod Vjazme.

efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
Gost
efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
1 godina prije

Bubakar je ipak jedno pogodio, da, do sad u povjesti ratovanja nije bilo tolikog dnevnog napredovanja i tolikog stradanja žive vojne sile što ubijene što zarobljene. Zarobljavane su ne divizije nego armije.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Može se mirne duše reći, da je Hitler u drugom svjetskom ratu porazio sam sebe! Načinio je nekoliko katastrofalnih
strateških pogrešaka i donio niz pogrešnih odluka, i to ga je stalo pobjede! Najveća pogreška mu je bila, upletanje u vođenje operacija zbog toga su njegovi generali, koji su planirali i trebali voditi te operacije čupali kosu od muke, ali morali su šutjeti, jer kaplar Hitler je te generale na najmanji znak protivljenja odmah smjenjivao i na njihova mjesta postavljao poslušnike! Tako je pred sam početak rata radio i drug Staljin, pobioje najsposobnije oficire Crvene armije i stoga je SSSR na samom početku rata pretrpio katastrofalne poraze i velike gubitke u ljudstvu i tehnici!

efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
Gost
efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
1 godina prije

Oni koji su stvorili u Travistoku šiklgrubera znali su ishod drugog pinokio rata prije nego je pukla prva puška. Primarni cilj je bio rođenje rozmarine bebe a sekundarni prinjeti sakralne žrtve zemaljske stvoru u milijunskim brojevima, tercijalno zaraditi na svemu tome, onda ustoličiti kaouboje kao novog stvorovog pitbula sa dozvolom da grize čitav svijet a ne samo indijance i bizone, isprobati novo oružje, dato komodo varanima, na Hirošimi i Nagasakiju……………

Lehr
Gost
Lehr
1 godina prije

Bubakar, u tri mjeseca su rusi izgubili preko tri milijuna vojnika. Nijemci su u toku 2 sv rata proizveli oko 45000 tenkova i samohodnih topova. Uništeno je 30 sovjetskih armija a ne divizija. Malo se skoncentriraj da ne pišeš gluposti.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

” … šanse za preživljavanje u ruskim stepama iste…” kao hitlerovoj vojsci?
? A ovo jest prvoaprilska šala…
Dajem im od 50 km ( moramo biti pristojni) do 250 ?
Brisanje i spaljivanje.
Varijanta b.) tajno oružje…i odlaze kao radnici u Sibir ?

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

Ako NATO i Rusija zarate ja nam svima dajem 50 min života jer će to biti nuklearna kataklizma, tako da ove usporedbe sa hitlerovom invazijem nemaju smisla, ali evo čisto razonode radi, uzmi atlas, nađi kartu Europe i pokušaj naći crtu Ribentrop – Molotov, inače tu su se sastali saveznička Crvena armija i Hitlerovci, jar su kao saveznici započeli rat invazijoim na Poljksu koju su podijelili, s tim da je Baltik također anektirao SSSR, dakle kada je Hitler prevario Staljiba i pokrenuo invaziju, invazija je prvo krenula kroz tampon u Istočnoj Poljskoj, dakle puno dalje nego je danas razgraničenje NATO-a i Rusije, ipka je Hitler došao nadomak Moskve, Poljska je danas članica NATO-a, ali s obzirom da je Staljin odbio vratiti istočnu poljsku koju mu je hitler prepustio, danas je granica više manje na linije ribentrop – molotov, jedina razlika je što je Baltik u NATO-u i to je Ruski meki trbuh, Ukrajina je u stanju rasula, ali ipak Sevastopol kontrolira RF

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Bas ste oboje siroke ruke ?, realno , kako putin jedne prilike objasni , imaju par minuta … Kaze , nece stici niti vidjeti gdje su pale njihove rakete ako ih ispale..

octopus
Gost
octopus
1 godina prije

Sumnjam da bi se u nekoj današnjoj situaciji pronašao netko toliko glup i nesposoban kao što je bio hazjajin, koji je smaknuo skoro sve sposobne generale i nije povjerovao izvješćima o gomilanju njem. trupa. Doktrina je 180 st. drukčija od one prije 80 godina.

efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
Gost
efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
1 godina prije

Đugašvili je bio tamin igrač, bez obzira što se okrenuo i sotoniziraju ga, jer da nije nebi dozvolio da se stvor nahrani sa 26 milijuna rusa u ratu koji je organizirao i sproveo čopor komodo varana. Da rusima stvor i njegovi komodo varani nisu organizirali dva rata i građanski sad bi rusa bilo ko jewropljana!!!!!!!!!!!!!!!

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije

Pa vidi, velik dio od tih 26 milijuna ubijenih sovjetskih građana se ustvari borio protiv Staljina i Crvene Armije. Ne zaboravite da u Ukrajini, Baltiku i na Krimu je bilo dosta nacističkih kolaboracionista. Ljudski gubici kolaboracionista su isto ubrojeni u toj cifri od 26 milijuna pobijenih sovjetskih građana.

Lehr
Gost
Lehr
1 godina prije

????????Komodo varani?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Nije šala: businessinsider – The US military is dusting off this Cold War tactic in hopes of catching Russia off guard Ruski prevod Пентагон «достал из нафталина» стратегию борьбы с Россией в Европе

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Na već dva samita NATO tentaju Švabe da iz bavarske do istočne Slovačke i Ukrajine poprave ceste i pruge, mostove i vijadukte , pruge i tunele da izdrže teret tenkova i opreme, ali to traži desetine milijardi eura. Penagon ima , naravno, inženjeriju, koja bi to nadgledala 🙂

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Laki to na rusiju nece ici , budi siguran…
To moze posluziti i sluzit ce samo jednom cilju.. Okupaciji Evrope… Ili drzanje Evrope u vojnom šahu..
Samo osiguranje ako bi evropljani previse zabrijali u OBOR…

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

O čemu mi to ovdje?! ako je NATO savez vojni blok suprostvaljen Ruskoj vojsci, a je, logično je da ima razrađene planove u slučaju rata i vjerojatno nekoliko varijanti što ne znači da NATO ima želju izvršiti invaziju na Rusiju, isto tako ima i Rusija svoje planove za različite scenarije, primjerice 1941. Američka vojska je imala doktrinu po kojoj je najizgledniji rat onaj protiv Britanije i u skladu sa time su imali razrađene ratne planove, dalje, siguran sam da i NATO i Rusija imaju planove za hipotetski sukob sa Kinom, ova ofanzivna varijanta NATO vs. Rusija ne može biti maštovita jer ako misliš izvršiti invaziju na Rusiju, što ne preporučam, plan sličan Barbarosi je sasvim validan, što to značio maštovito? desant iz Aljaske na Kamčatku i to zimi da iznenađenje bude veće?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Nema namjeru izvršiti invaziju na.Rusiju?Ima namjeru, nema muda za to,i nije poput Hitlera skupio dovoljno korisnih idiota, nije spreman na nuklearnu upokalipsu jer još ima ova planeta resursa koje treba icrpiti, još naroda koje treba porobiti i opljačkati tako da im se na kraju i ne isplati đubriti stepe.

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

Evo Rusi imaju razrađene planove za vojno zauzimanje Baltičkih zemalja, to je fakat, e sada kako to tumačiš? tj. ako su baltičke zemlje u EU i NATO-u jel su zbog toga legitiman cilj eventualne agresije Rusije, tj. jel rusi nemaju muda napasti ili čeklaju pogodan trenutak za aneksiju kao staljin 41.?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Planovi postoje ,sasvim sigurno , samo neozbiljno je misliti da se novinari mogu dokopati tih planova i pisati javno o njima .. To su vojne tajne.. Sve ovo szo se pise je samo jutarnja razbibriga…

MilanPraha
Gost
MilanPraha
1 godina prije

Krim je zavrsena prica,sa tim moraju svi racunati,Krim nikada vise nece biti pod Ukrajinskom saopupravom a niti ce biti americka vojna baza kako su planirali.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Amerikanci su uspjeli izgubiti ratove u Vijetnamu, korejskom ratu. U Afganistanu nakon 17 godina još nisu ni blizu da pobjede što više Afganistanci ih gaze na svim poljima. U Iraku su napravili nered krš i lom. Zbog Amerike pokrenuli su se ogromni valovi izbjeglica. Siriju su pretvorili u nered krš i lom, stvorili su ISIS. Libiju su pretvorili u nerede krš i lom, pritom su na najokrutniji način izgubili vlastitog veleposlanika. Onako kako je Gadafi završio tako je završio Američki veleposlanik u Libiji zajedno sa svojim osobljem, Gadafi i taj veleposlanik su umrli skoro na identičan način. Potražite na internetu smrt Američkog ambasadora Christopher Steven kopirajte ove riječ na engleskom u tražilicu na Yandex ( death of Christopher Steven ) prebacite na slike i tamo čete ga naći. Mislim da je google to blokirao. Obitelj Klinton koja je odgovorna za to, nije se suočila sa kaznom, nego su još ih htjeli nagraditi sa predsjedničkim mjestom. Toliko o Amerikancima, gdje god dođu siju smrt.

efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
Gost
efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
1 godina prije

Cilj nije pobijediti već stvoriti kaos i nahraniti stvora ljudskim žrtvama i usput zaraditi.

tvingo
Gost
tvingo
1 godina prije

Ovim ludacima je ponestalo i mašte da o realnost ni ne govorimo….

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Pretvaraju se u totalne hijene. Zalosno u sto se amerika pretvorila ili uvijek bila rat, rat samo ratovi.
Umjesto da grade ford mustanga 1964 model V 8 i civilizaciju oni vracaju samostalne zemlje u kameno doba. Libija,Irak,Vietnam,Siriju….

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Neču ni, da komentiram, pošto imam utisak, da se radi o prvom aprilu…. Jer invazija na današnju koherentnu Rusiju, uz to, da je vojno tehnološki ispred USrA, bi bila glupost bez presedana… A mislim, da i u USrA nema toliko glupih “stratega”….

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Business Insider je senzacinalističko smeće, otprilike na nivou Imbexa. Suvišno dalje komentirati.
Što se tiče neke invazije na Rusiju, to i dalje ostaju mokri snovi raspadajućeg imperija, kojem bi tako nešto produžilo vijek trajanja za kojih desetak godina.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Danas je prvi April i tako treba shvatiti ovaj clanak.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Hahaha, ajmo ponoviti sve operacije rata, rata kojeg su ruski protivnici IZGUBILI.

De da ponovim: rata kojeg su ruski protivnici IZGUBILI.

Znaju ovi iz Pentagona da će popušit krenu li na Rusiju, sve je ovo samo prodaja magle stanovništvu da se povećaju izdaci za vojni budžet, tj. za džepove onih nekoliko “odabranih”, koji se samo bogate i bogate na račun sukoba. Pa bio sukob stvaran ili izmišljen.

Koja gamad amerokenjska.. ??

Pljuc!

efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
Gost
efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
1 godina prije

Kome još nije jasno da ovo sve što gledamo u zadnjih par godina nisu pripreme za rat……………………….

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Tramp hoce zid s meksikom a imigranti kao jeftina radna snaga mu spasavaju ekonomiju…
Dakle zid nije za ono sto on tvrdi , zid je prva crta budce linije…

efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
Gost
efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
1 godina prije

Hm, hm, hm

Niki
Gost
Niki
1 godina prije

Amerikanci polako pune gače,još malo i dolazi im do usta.

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

holivudski mokri snovi

Era sa onoga svijeta
Gost
Era sa onoga svijeta
1 godina prije

Nema od toga ništa, oni polako osvajaju Evropu vojno, a sve pod izgovorom Rusa.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Bojom za F-35 če probojati sva oružja, oruđa, kamione, uniforme i ako ne bude jakih oborinskih oluja doči če naprimječeno na Crveni trg popiti jutarnju kavu sa gostoljubivim domačinima

Mille
Gost
Mille
1 godina prije

oli nece ratovati nuklearnim oruzjima, ni kemijskim ni bioloskim ni internet ni laserskim, nego tenkovin i pjesadijom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
60
0
()
x