Vrlo maštovito: Pentagon iz naftalina izvukao staru strategiju za borbu protiv SSSR-a

Tenk Abrams M1A2
55 komentara

U doba novog sukoba velikih sila, Pentagon se odlučio vratiti strategiji brzog raspoređivanja snaga u Europi, koja je razvijena tijekom Hladnog rata, piše Business Insider. Pentagon se nada da će ova inicijativa omogućiti američkim kopnenim snagama da budu brže, nepredvidljivije i ubojitije u slučaju mogućeg sukoba s Rusijom.

Američka vojska je odlučila “skinuti prašinu i iz naftalina izvući strategiju mobilizacije” iz vremena Hladnog rata. Prema Pentagonu, američka vojska će tako postati brža, nepredvidljivija i ubojitija u slučaju bilo kakvog potencijalnog sukoba s Rusijom, piše Business Insider.

Business Insider piše kako je u ožujku je nekoliko stotina američkih vojnika, uključujući vojnike prve tenkovske postrojbe, neočekivano prebačeno u Europu. Tjedan dana kasnije, poslani su iz Teksasa na vježbe u Poljskoj.

Tijekom Hladnog rata, Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici su uspjeli brzo mobilizirati svoje snage kako bi odbili “sovjetsku agresiju”. Nakon raspada SSSR-a, ti su vojni mišići atrofirali, a borbena spremnost se smanjila, primjećuje Business Insider.

“Ruska aneksija” Krima 2014. je postala glavni alarm za Sjedinjene Države i njene partnere i gurnula je vojno vodstvo Zapada na proučavanje starih metoda, navodi list.

Tako se američka vojska u okviru nove strategije dinamičnog raspoređivanja oružanih snaga vratila brzoj mobilizaciji, koja je osmišljena kako bi se američke operacije učinile “nepredvidljivima”. Glavni cilj ove inicijative je mogućnost brze izgradnje postrojbi.

“Ali je lakše to reći nego učiniti. Američke trupe su, kada su se kretale između vježbi u Europi, ponekad zapele u tranzitu ili su bile odsječene od svoje opreme. Nitko ne želi da oklopne jedinice dođu na mjesto bez tenkova”, naglašava Business Insider.

Publikacija podsjeća da je ranije general Ben Hodges izjavio da, kako bi se učinkovito “zadržao neprijatelj”, američki vojnici se moraju “kretati brzo kao ruski, ili čak brže”. Nedavno izvješće američkih kopnenih snaga u Europi također govori o važnosti “brzog raspoređivanja tijekom cijelog rata” kako bi se zaštitili partneri NATO pakta.

Ovaj pristup će postati nova norma za Pentagon, koji priprema oružane snage za tešku bitku u eri “obnovljenog suparništva velikih sila”.

“Od sada ćemo redovito promatrati slična neočekivana prebacivanja američkih vojnika”, rekao je general John Gronski, zamjenik zapovjednika američke Nacionalne garde u Europi.

“Za bilo koji od naših neprijatelja, gdje god on mogao biti, to će biti nepredvidljiva akcija. I to je dobro za našu nacionalnu sigurnost i smislu  odvraćanja i spremnosti”, rekao je general Gronski, dodajući da, po njegovom mišljenju, američka vojska još uvijek ima prostora za rast u smislu brzog kretanja.

Podsjetimo i da je NATO strategija prodora u ruski teritorij gotovo bila kopija nacističke operacije “Barbarossa” koja je sadržavala Grupu armija “Sjever” koja je trebala osvojiti  Lenjingrad, Grupu armija “Centar” za Moskvu i Grupu armija “Jug” koja je trebala izbiti na Volgu i zauzeti Staljingrad. Logično bi bilo da nakon Hitlerova iskustva, posebice u XXI stoljeću, nije pametno vraćati gubitničkim strategijama. Međutim, generali u Pentagonu misle drugačije.

Nova Grupa armija “Sjever” se već gradi na području Poljske i Baltika, ona bi iz juga Njemačke, koja bi preko Češke i Slovačke trebala doći do Bjelorusije i Ukrajine je nekako zapela, a Grupu armija “Jug” bi vjerojatno trebali činiti Ukrajinci, ili ono što je od ukrajinske vojske ostalo nakon dezertiranja, korupcije, rasula i sukoba s narodnim milicijama Donbasa. U svakom slučaju, Pentagon će imati tešku zadaću da ustroji brze i učinkovite snage po uzoru na Hitlerove jurišne armije za provedbu Blitzkriega na istoku, a ako se i stvore, šanse za preživljavanje u ruskim stepama su im približno iste.

Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

Cek , jeli i ovo prvoaprilski sarkazam ?

Hogar
5 godine prije

Da citiram američkog novinara:
Thera are three levels of of military stupidity:
1. ordinary military stupidity
2. extreme military stupidity
3. invading Russia

Bubakar Sanogo
5 godine prije

Nije logicno vracati se gubitnickim strategijama poput operacije Barbarosse ??? Pa operacija Barbarossa je bila jedna od najbolje izvedenih operacija/ strategija u povijesti ratovanja. U 3 mjeseca je pregazeno 30 sovjetskih divizija i to u omjeru snaga 3:1 u korist sovjeta koji su se branili ( inace je minimum kod napada je 3:1 za napadača ). Sovjeti su u 3 mjeseca izgubili preko milijun vojnika sto su gubici koje nitko nikad do tada nije imao u tako kratkom vremenu a ni poslije toga. Jedini nedostatak joj je bio to sto je bila toliko uspješna da ju logistika nije mogla pratiti i sto je započela 3 mjeseca prekasno. Da sovjeti nisu “zrtvovali” 20.000 oklopnih vozila koje su im saveznici poslali ( sto je vise od ukupnog broja oklopnih vozila koje je Njemacka proizvela tijekom cijelog rata) u suludim naletima u kojima su za 1 njemacki oklopnjak gubili 20 svojih Barbarossa bi… Čitaj više »

Lucija
5 godine prije

” … šanse za preživljavanje u ruskim stepama iste…” kao hitlerovoj vojsci?
? A ovo jest prvoaprilska šala…
Dajem im od 50 km ( moramo biti pristojni) do 250 ?
Brisanje i spaljivanje.
Varijanta b.) tajno oružje…i odlaze kao radnici u Sibir ?

Laki Topalović
5 godine prije

Nije šala: businessinsider – The US military is dusting off this Cold War tactic in hopes of catching Russia off guard Ruski prevod Пентагон «достал из нафталина» стратегию борьбы с Россией в Европе

Laki Topalović
5 godine prije

Na već dva samita NATO tentaju Švabe da iz bavarske do istočne Slovačke i Ukrajine poprave ceste i pruge, mostove i vijadukte , pruge i tunele da izdrže teret tenkova i opreme, ali to traži desetine milijardi eura. Penagon ima , naravno, inženjeriju, koja bi to nadgledala 🙂

MilanPraha
5 godine prije

Krim je zavrsena prica,sa tim moraju svi racunati,Krim nikada vise nece biti pod Ukrajinskom saopupravom a niti ce biti americka vojna baza kako su planirali.

Ante
5 godine prije

Amerikanci su uspjeli izgubiti ratove u Vijetnamu, korejskom ratu. U Afganistanu nakon 17 godina još nisu ni blizu da pobjede što više Afganistanci ih gaze na svim poljima. U Iraku su napravili nered krš i lom. Zbog Amerike pokrenuli su se ogromni valovi izbjeglica. Siriju su pretvorili u nered krš i lom, stvorili su ISIS. Libiju su pretvorili u nerede krš i lom, pritom su na najokrutniji način izgubili vlastitog veleposlanika. Onako kako je Gadafi završio tako je završio Američki veleposlanik u Libiji zajedno sa svojim osobljem, Gadafi i taj veleposlanik su umrli skoro na identičan način. Potražite na internetu smrt Američkog ambasadora Christopher Steven kopirajte ove riječ na engleskom u tražilicu na Yandex ( death of Christopher Steven ) prebacite na slike i tamo čete ga naći. Mislim da je google to blokirao. Obitelj Klinton koja je odgovorna za to, nije se suočila sa kaznom, nego su još ih… Čitaj više »

tvingo
5 godine prije

Ovim ludacima je ponestalo i mašte da o realnost ni ne govorimo….

krezubi glasac
5 godine prije

Pretvaraju se u totalne hijene. Zalosno u sto se amerika pretvorila ili uvijek bila rat, rat samo ratovi.
Umjesto da grade ford mustanga 1964 model V 8 i civilizaciju oni vracaju samostalne zemlje u kameno doba. Libija,Irak,Vietnam,Siriju….

Trubadur
5 godine prije

Neču ni, da komentiram, pošto imam utisak, da se radi o prvom aprilu…. Jer invazija na današnju koherentnu Rusiju, uz to, da je vojno tehnološki ispred USrA, bi bila glupost bez presedana… A mislim, da i u USrA nema toliko glupih “stratega”….

Ivo
5 godine prije

Business Insider je senzacinalističko smeće, otprilike na nivou Imbexa. Suvišno dalje komentirati.
Što se tiče neke invazije na Rusiju, to i dalje ostaju mokri snovi raspadajućeg imperija, kojem bi tako nešto produžilo vijek trajanja za kojih desetak godina.

Miki maus
5 godine prije

Danas je prvi April i tako treba shvatiti ovaj clanak.

Zadranin
5 godine prije

Hahaha, ajmo ponoviti sve operacije rata, rata kojeg su ruski protivnici IZGUBILI.

De da ponovim: rata kojeg su ruski protivnici IZGUBILI.

Znaju ovi iz Pentagona da će popušit krenu li na Rusiju, sve je ovo samo prodaja magle stanovništvu da se povećaju izdaci za vojni budžet, tj. za džepove onih nekoliko “odabranih”, koji se samo bogate i bogate na račun sukoba. Pa bio sukob stvaran ili izmišljen.

Koja gamad amerokenjska.. ??

Pljuc!

efsvoqewvrnqewrfvniuqewewf
5 godine prije

Kome još nije jasno da ovo sve što gledamo u zadnjih par godina nisu pripreme za rat……………………….

Niki
5 godine prije

Amerikanci polako pune gače,još malo i dolazi im do usta.

šeronja
5 godine prije

holivudski mokri snovi

Era sa onoga svijeta
5 godine prije

Nema od toga ništa, oni polako osvajaju Evropu vojno, a sve pod izgovorom Rusa.

samo tako
5 godine prije

Bojom za F-35 če probojati sva oružja, oruđa, kamione, uniforme i ako ne bude jakih oborinskih oluja doči če naprimječeno na Crveni trg popiti jutarnju kavu sa gostoljubivim domačinima

Mille
5 godine prije

oli nece ratovati nuklearnim oruzjima, ni kemijskim ni bioloskim ni internet ni laserskim, nego tenkovin i pjesadijom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.