WSJ: Euroskeptici neće uništiti Europsku uniju, nego će je spasiti

Raspad Europe
14 komentara

Dok Sjedinjene Države ne poznaju politički pluralizam i zemlja je u rukama dvije najveće stranke, Republikanske i Demokratske, The Wall Street Journal piše kako će na europskih izborima u svibnju euroskeptici u Europskom parlamentu dobiti oko trećinu mjesta, ali to neće štetiti Europskoj uniji, nego će joj koristiti, jer će povećati političku raznolikost kontinenta.

U svibnju ove godine će se održati redovni izbori za Europski parlament i na njih u Bruxellesu gledaju sa sve većim strahom, piše The Wall Street Journal.

“Naime, ove godine euroskeptici mogu dobiti trećinu mjesta u parlamentu, što će im omogućiti da blokiraju najvažnije paneuropske projekte. Ali postoji način da se spriječi njihovo uništavanje EU tako da ih se ne pokušava zaustaviti”, vjeruje WSJ.

Dosad su Europski parlament uglavnom činili predstavnici centrističkih stranaka, a izbore je obilježavao vrlo nizak odaziv. Zastupnici su se uglavnom bavili jačanjem europskih integracija, a sam Europski parlament dugo gotovo da nije ni sudjelovao u donošenju najvažnijih odluka za Europu.

Međutim, kako navodi The Wall Street Journal, “sve će se promijeniti u svibnju”. Činjenica je da su nakon izbora u Europi 2014. godine stranke koje ujedinjuje isključivo ideja euroskepticizma vrlo uspješne u privlačenju birača i znatno su ojačale.

U međuvremenu, niz institucionalnih promjena ne samo da je Europskom parlamentu dao stvarnu moć, nego je i promijenio i ravnotežu snaga u njemu. Konkretno, trećina zastupničkih mjesta će euroskepticima omogućiti blokiranje odluka kao što su sklapanje trgovinskih sporazuma, širenje sankcija protiv Rusije i dogovaranje proračuna EU.

Dugi niz godina su proeuropski pokreti nastojali ojačati Europski parlament, čiji bi se članovi birali s velikim entuzijazmom, što bi u konačnici stvorilo demokratski okvir za jačanje europskih integracija. Danas, kada su prva dva cilja konačno ostvarene, birači s entuzijazmom EU guraju u potpuno drugom smjeru.

Međutim, to nije nužno loše za EU. Iako to ne žele, euroskeptici mogu spasiti Europsku uniju i učiniti upravo suprotno od onoga zašto se deklarativno zalažu. Stoga će Europski parlament dobiti novi tok i malo različitosti, a povećat će se i njegova važnost za birače. To će, unatoč svim negativnim aspektima, pomoći Europskoj uniji.

Evropski parlament

Naravno, The Wall Street Journalu navodi kako EU ne bi trebala odustati od svog stava o pitanju antiruskih sankcija, ali to je isključivo “pitanje mudrosti”.

“Osim toga, euroskeptici će pomoći Europskom parlamentu da se usredotoči na ono što je dobro za Europljane, a ne ono što je dobro za europske institucije”, zaključuje The Wall Street Journal.

U ovom prilično šturom opisu i predviđanju se može primijetiti ključna stvar, na koji odavno upozoravaju o izvaninstitucionalni euroskeptici i politolozi, a to je činjenica da se Europska unija ne može mijenjati “iznutra” i u okviru njezinih institucija. Ovaj birokratski mastodont je stvoren tako da se svi zahtjevi koje nisu odobrili “Politbiro” i “Centralni komitet” u Bruxellesu vrlo lako mogu odbaciti, a napori predlagača eutanazirati.

Stoga je upitno s koliko straha Bruxelles uopće gleda na uspon euroskeptičnih stranaka koje žele djelovati kroz institucije poput Europskog parlamenta, koji je donedavno bio mjesto za otpremanje “stranačkog otpada”, gdje su se slali ljudi za koje se nije znalo što s njima raditi u nacionalnim parlamentima i vladama.

S osvojenom trećinom zastupničkih mjesta će euroskeptici dobiti mogućnost blokiranja nekih odluka, ali je vrlo upitna homogenost različitih nacionalnih stranaka, koje be, sve s različitim ciljevima i programima, morale donositi jednoglasne odluke o pitanjima važnim za sve europske narode.

No, čak i taj scenarij je još uvijek bolji od neprikosnovenog duopola “lijevog i desnog centra”, ma što to danas značilo, što je jedina točka u kojoj se možemo složiti s autorima članka kojeg je objavio The Wall Street Journal.

WSJ

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
IVE iz pecalbe
5 godine prije

Zagovornici centralisticke EU pokusavaju dokazati nemoguce da je 1 jednako 100, mada u praksi to ne postuju.
1 milion Luxemburzana nikada nece biti jednak 100 miliona Njemaca, i njemci uvijek traze neka svoja veca prava nego ostale clanice EU.

Son of Alerik
5 godine prije

Trenutak u kojem nastaje Europska Unija jest raspad Istočnog bloka i notorni ‘kraj povijesti’. Nastaje kao odgovor na globalizaciju bivajući u isto vrijeme brana globalizaciji i njen činitelj. Nastaje kao i svaka okupacijska sila, ovog puta prilagođena suvremenom kontekstu pa se u njenoj izgradnji redaju referendumi, dogovori i slične pojave u duhu vremena kako bi diktatorsku narav obukli u pristojno odijelo. Arhitekti nove europske tvrđave su na samom početku imali jasne predstave o konačnom izgledu EU i krenuli su u izgradnju s provjerenim alatima. Najprije zakonsko reguliranje unutrašnjih odnosa u ‘zemljama članicama’, potom odozgo oktorirana pripadnost klubu euro zone. Po toj zamisli, ono što nije uspjelo kroz lokalne parlamente, uspjet će preko valute. No, ta valuta se ne ponaša kao zajednička valuta, već kao okupacijska valuta preko koje će osovina Pariz-Berlin s pripadajućim jatacima crpiti snagu svih za vlastitu korist. Otud i kreditni rejtinzi za svaku pojedinačnu državu unutar zone… Čitaj više »

eiviaqbvaqvpwedwuvssds
5 godine prije

Bit će onako kako tama odluči a ne tamo neke stranke i te gluposti a pogotovo narod buuahahahaha………..

Hrvoje Radonić
5 godine prije

Najviše ću uživati u raznolikosti kad suverenisti (ili “euroskeptici” kako ih zovu) budu činili dvije trećine europarlamenta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.