fbpx

WSJ: Euroskeptici neće uništiti Europsku uniju, nego će je spasiti

Raspad Europe

Dok Sjedinjene Države ne poznaju politički pluralizam i zemlja je u rukama dvije najveće stranke, Republikanske i Demokratske, The Wall Street Journal piše kako će na europskih izborima u svibnju euroskeptici u Europskom parlamentu dobiti oko trećinu mjesta, ali to neće štetiti Europskoj uniji, nego će joj koristiti, jer će povećati političku raznolikost kontinenta.

U svibnju ove godine će se održati redovni izbori za Europski parlament i na njih u Bruxellesu gledaju sa sve većim strahom, piše The Wall Street Journal.

“Naime, ove godine euroskeptici mogu dobiti trećinu mjesta u parlamentu, što će im omogućiti da blokiraju najvažnije paneuropske projekte. Ali postoji način da se spriječi njihovo uništavanje EU tako da ih se ne pokušava zaustaviti”, vjeruje WSJ.

Dosad su Europski parlament uglavnom činili predstavnici centrističkih stranaka, a izbore je obilježavao vrlo nizak odaziv. Zastupnici su se uglavnom bavili jačanjem europskih integracija, a sam Europski parlament dugo gotovo da nije ni sudjelovao u donošenju najvažnijih odluka za Europu.

Međutim, kako navodi The Wall Street Journal, “sve će se promijeniti u svibnju”. Činjenica je da su nakon izbora u Europi 2014. godine stranke koje ujedinjuje isključivo ideja euroskepticizma vrlo uspješne u privlačenju birača i znatno su ojačale.

U međuvremenu, niz institucionalnih promjena ne samo da je Europskom parlamentu dao stvarnu moć, nego je i promijenio i ravnotežu snaga u njemu. Konkretno, trećina zastupničkih mjesta će euroskepticima omogućiti blokiranje odluka kao što su sklapanje trgovinskih sporazuma, širenje sankcija protiv Rusije i dogovaranje proračuna EU.

Dugi niz godina su proeuropski pokreti nastojali ojačati Europski parlament, čiji bi se članovi birali s velikim entuzijazmom, što bi u konačnici stvorilo demokratski okvir za jačanje europskih integracija. Danas, kada su prva dva cilja konačno ostvarene, birači s entuzijazmom EU guraju u potpuno drugom smjeru.

Međutim, to nije nužno loše za EU. Iako to ne žele, euroskeptici mogu spasiti Europsku uniju i učiniti upravo suprotno od onoga zašto se deklarativno zalažu. Stoga će Europski parlament dobiti novi tok i malo različitosti, a povećat će se i njegova važnost za birače. To će, unatoč svim negativnim aspektima, pomoći Europskoj uniji.

Evropski parlament

Naravno, The Wall Street Journalu navodi kako EU ne bi trebala odustati od svog stava o pitanju antiruskih sankcija, ali to je isključivo “pitanje mudrosti”.

“Osim toga, euroskeptici će pomoći Europskom parlamentu da se usredotoči na ono što je dobro za Europljane, a ne ono što je dobro za europske institucije”, zaključuje The Wall Street Journal.

U ovom prilično šturom opisu i predviđanju se može primijetiti ključna stvar, na koji odavno upozoravaju o izvaninstitucionalni euroskeptici i politolozi, a to je činjenica da se Europska unija ne može mijenjati “iznutra” i u okviru njezinih institucija. Ovaj birokratski mastodont je stvoren tako da se svi zahtjevi koje nisu odobrili “Politbiro” i “Centralni komitet” u Bruxellesu vrlo lako mogu odbaciti, a napori predlagača eutanazirati.

Stoga je upitno s koliko straha Bruxelles uopće gleda na uspon euroskeptičnih stranaka koje žele djelovati kroz institucije poput Europskog parlamenta, koji je donedavno bio mjesto za otpremanje “stranačkog otpada”, gdje su se slali ljudi za koje se nije znalo što s njima raditi u nacionalnim parlamentima i vladama.

S osvojenom trećinom zastupničkih mjesta će euroskeptici dobiti mogućnost blokiranja nekih odluka, ali je vrlo upitna homogenost različitih nacionalnih stranaka, koje be, sve s različitim ciljevima i programima, morale donositi jednoglasne odluke o pitanjima važnim za sve europske narode.

No, čak i taj scenarij je još uvijek bolji od neprikosnovenog duopola “lijevog i desnog centra”, ma što to danas značilo, što je jedina točka u kojoj se možemo složiti s autorima članka kojeg je objavio The Wall Street Journal.

WSJ

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Zagovornici centralisticke EU pokusavaju dokazati nemoguce da je 1 jednako 100, mada u praksi to ne postuju.
1 milion Luxemburzana nikada nece biti jednak 100 miliona Njemaca, i njemci uvijek traze neka svoja veca prava nego ostale clanice EU.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

EU je tamnica naroda

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Trenutak u kojem nastaje Europska Unija jest raspad Istočnog bloka i notorni ‘kraj povijesti’. Nastaje kao odgovor na globalizaciju bivajući u isto vrijeme brana globalizaciji i njen činitelj. Nastaje kao i svaka okupacijska sila, ovog puta prilagođena suvremenom kontekstu pa se u njenoj izgradnji redaju referendumi, dogovori i slične pojave u duhu vremena kako bi diktatorsku narav obukli u pristojno odijelo.
Arhitekti nove europske tvrđave su na samom početku imali jasne predstave o konačnom izgledu EU i krenuli su u izgradnju s provjerenim alatima. Najprije zakonsko reguliranje unutrašnjih odnosa u ‘zemljama članicama’, potom odozgo oktorirana pripadnost klubu euro zone. Po toj zamisli, ono što nije uspjelo kroz lokalne parlamente, uspjet će preko valute. No, ta valuta se ne ponaša kao zajednička valuta, već kao okupacijska valuta preko koje će osovina Pariz-Berlin s pripadajućim jatacima crpiti snagu svih za vlastitu korist. Otud i kreditni rejtinzi za svaku pojedinačnu državu unutar zone eura. Njemačka se zadužuje po jednoj kamati, a Grčka, Portugal po sasvim drugoj kamati unutar iste valute. Kroz kamate se odražava nejednakost prilika unutar EU. Ako ti kao Portugal za sto moraš dati 110, a ti kao Njemačka za sto daješ 101, onda imaš 9 eura prednosti nad Portugalom.
EU mora trajno riješiti pitanje eura kao valute. Na koji način će to izvesti i hoće li uopće – upravo to određuje njenu budućnost.
EU je projekt u izgradnji, nije dovršen. Kao i svaki nedovršeni projekt, može završiti uspješno, može stati na pola puta i urušiti se.
Dosad je EU mogla funkcionirati kao dio Zapadnog bloka, ali vremena se mijenjaju. Misli li preživjeti, EU će morati postati blok sam za sebe i naći način da unutar sebe zadovolji socijalnu pravednost, a prema vani imati čvrste i jasne stavove potkrijepljene s dovoljnom vojnom moći za odvraćanje svih i svakoga od ataka na nju.
Upravo je američka tvrdoglavost gura u smjeru samostalnosti, kao i kineska industrijska i financijska agilnost.
I ovakva kakva jest EU uspijeva držati glavu iznad vode. Za sutra to neće biti dovoljno. Koliko će toj sutrašnjici pridonijeti Euro Parlament, pokazat će vrijeme.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Soa, gore je tocno receno sta je EU parlament, stranacki otpad sa kojim nisu znali sta ce, pa ih uhljebe u Brisel, ukratko-smece! I tako se oni nepitaju nista, sve odlucuje Politbiro, tj Evropska komisija.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Euro skeptička jama ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

BOLJE KARATE
NEGO KAMATE ?
Japanzki filozof- Zayebato

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Gle, i u Kini sve odlučuje Politbiro, i u Rusiji sve odlučuje Putin i krug oko njega (pa opet imaju i Dumu i komitet) pa se opet to odražava kroz rast standarda ukupnog stanovništva. Do odluka se može doći raspravom svih, a može voljom vođe/diktatora/EK. Svaka diktatura traje dok uspijeva zadovoljiti interese većine. Onda je i pitanje je li diktatura/politbiro/EK forma za upravljanje masom ili izraz volje većine koja se slaže s takvim načinom upravljanja iz vlastitih sebičnih razloga.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije

Pogresno poredjenje: u Kini i Rusiji se zivot i standard njihovih stanovnika poboljsava, dok u UE pada. / ‘zuti prsluci’, protesti u Spaniji, Italiji, GB, Svedska,Belgija…/ Tvoje poruke i objasnjenja treba pazljivo rasclaniti i analizirati, a onda istina izadje na vidjelo.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
1 godina prije

“…a prema vani imati čvrste i jasne stavove potkrijepljene s dovoljnom vojnom moći za odvraćanje svih i svakoga od ataka na nju.”
Nadam se da nam SoA moze dati primjer : tko bi to, zasto i kako mogao ‘napasti’ EU, a da bi se zbog tih ili njih morao ocuvati NATO u obliku naci masine kakav je danas; naravno s njim i komplet NUK i potencijalnog
NUK naoruzanja ‘racionalno’ rasporedjenog u cijeloj EU.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

euro je od samog picetka osudjen na propast, jer je ne privredno, vec politicki iniciran, nema nekog temelja. zato euro zona ne moze napredovati, euro jug sa francuskom je vec bamkrot, ostali uzdisu i gomilaju dugove. ecb banka ga je dovela pred zid. euro je najveci cavao u eu lijesu. sve ostalo je mega vlast koncerna ( po 4 lobista na 1 parlamentarca), a eu ck, zna se. postavili su zakone, kojih se nitko ne drzi. titanik.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Maja:
Mislim da nema veze s Kurzem,
da je euro od samog pičetka osudjen na propast?

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

jasno da nema, on onda jos i nije bio rodjen, ili se igrao u pijesku.

eiviaqbvaqvpwedwuvssds
Gost
eiviaqbvaqvpwedwuvssds
1 godina prije

Bit će onako kako tama odluči a ne tamo neke stranke i te gluposti a pogotovo narod buuahahahaha………..

Hrvoje Radonić
Gost
Hrvoje Radonić
1 godina prije

Najviše ću uživati u raznolikosti kad suverenisti (ili “euroskeptici” kako ih zovu) budu činili dvije trećine europarlamenta.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik