Xi Jinping “do daljnjega” otkazao posjet Sjedinjenim Državama

Xi-Jinping
23 komentara

Kineski predsjednik Xi Jinping otkazao je službeni put u SAD. Razlog je navodno  nepovjerenje prema predsjedniku Sjedinjenih Država, Donaldu Trumpu, nakon neuspjeha sastanka na vrhu između američkog predsjednika i sjevernokorejskog vođe u Hanoju.

CNN je jučer objavio opširno izvješće  o neuspjehu sastanka između Trumpa i lidera Sjeverne Koreje, Kim Jong-una, koji je održan u Hanoju, glavnom gradu Vijetnama u veljači.

Trump je htio prisiliti Pyongyang da američkoj strani da sva izvješća o njihovom nuklearnom oružju, ali ne samo. Washington je od Kima tražio da Bijeloj kući i Pentagonu dostavi sve informacije o rezervama kemijskog i biološkog oružja, kako bi se uništilo zajedno s raketnim i nuklearnim programom.

To je bio glavni razlog zašto je Kim Jong-un naprasno prekinuo summit i napustio pregovore prije njihovog završetka po protokolu.

Za CNN je ovakvo ponašanje Trumpa glavni razlog za otkazivanje službenog puta Xi Jinpinga u SAD.

Američki kanal navodi kako su način pregovora i stav američkog predsjednika tijekom summita, te neuspjeh pregovora sjevernokorejske strane s njim i njegovom administracijom glavni razlozi koji su kineske vlasti motivirale da ne obustave napore u planiranju posjeta.

“Bez čvrstog dogovora da će se dvojica lidera o nečemu složiti i da neće biti postavljani nikakvi preduvjeti, Xi je odbio putovati gotovo 8000 milja bez čvrstih jamstva. Kineski dužnosnici su potvrdili da više ne planiraju da Xi Jinping krajem mjeseca putuje na Floridu”, prenose američki mediji.

Prema američkom kanalu, Trump je odgodio nametanje dodatnih carina Kini, iako je prethodno najavio da će se početi naplaćivatiod 1. ožujka, zato što želi postići trgovinski sporazum s azijskim divom.

Američki predsjednik je krajem veljače najavio da planira održati sastanak sa svojim kineskim kolegom u njegovoj rezidenciji u Mar-a-Lagu na Floridi, kako bi se postigao sporazum o rješavanju njihovih trgovačkih sporova.

Prošle godine su Sjedinjene Države uvele visoke carine na ukupno 34 milijarde dolara vrijednog kineskog izvoza u SAD, posebice na najsuvremenije tehnologije.

Kao odgovor na to je vlada u Pekingu osudila američke mjere i nazvala ih kršenjem zakona međunarodne trgovine, te potkopavanjem zakonskih prava i interesa članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO). U odmazdi je Kina uvela carine na nekoliko američkih proizvoda, uključujući naftu, ali je zbog velikog nesrazmjera u trgovinskoj bilanci za mnoge američke proizvode našla zamjenu kod drugih dobavljača.

CNN

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovonorola
5 godine prije

Pa naravno, tko je očekivao će se to završiti kao u kaubojskom filmu.Amerikance očekuje gorka spoznaja o svojoj lošoj poziciji i morati će se baviti samo kontrolom štete ako i to uspiju.Kinezi su im samo ukazali na bombu na kojoj sjede.

eu kolonija
5 godine prije

državnički potez. bravo

Lucija
5 godine prije

Tržište koje raste-Kina- diktira uvjete.
Drugo, 34 milijarde i nije puno, ali – visoka tehnologija!
Umjesto da spriječavaju druge, a što ionako nikad u povjesti nije uspjevalo, bilo bi bolje da izvuku koji patent iz ladice. Ako imaju kojeg

Laki Topalović
5 godine prije

Obrni okreni, od kako je Trump krenuo ovim putem, uvoz kineska robe u SAD raste, a uvoz američke u Kinu pada. Totalno profulana računica.

shumadinac
5 godine prije

Dok je velika većina skakala od sreće što je Tramp izabran za predsednika ja sam upozoravao na njegovo psihološko-mentalno stanje a još više na razlog što je takav “odabran”. Tramp jeste iskompleksiran i za naše pojmove neobrazovan pa čak i priglup ali nije TOLIKO glup da ode u Hanoj sa onakvim stavom i da očekuje povoljan ishod. Bar mi ovde ne bi trebalo da smo toliko naivni. Šta je hteo da postigne? Konfrontaciju ali da on pred svojom javnošću bude što manje kriv. Cela ova epizoda sa “priblizavanjem” je namenjena toj svrsi. Mada se ne bih zakleo da će skoro napadati jer mislim da im je Južna Amerika prioritet. Tramp ide đonom na ceo svet – i na protivnike i na “saveznike”. Po nekim vestima bi se dalo naslutiti da je moguće smirivanje tenzija ali kada na gomilu stavimo sadašnju situaciju sa Severnom Korejom, još više sa Venecuelom, Putinovo “označavanje… Čitaj više »

samo tako
5 godine prije

Trump govori otvoreno o svemu o čemu su njegovi predhodnici muljali i vjerovatno je prvi moderni predsjednik amerike kome je jasno aktualno stanje njegove zemlje i okruženja u svijetu.
Predsjednik Kine ima pametnijeg posla nego tračati na nekom pikniku i slusajuči nečije želje, ni na nebu ni na zemlji kao takve

Amater
5 godine prije

Amerika nikako da shvati da više nemože nametati svoje uvjete niti Siriji i Venecueli a posebno ne zemljama poput Rusije i Kine

Zvrk
5 godine prije

najjači je bio onaj ruski diplomat koji je u znak protesta naredio da se smjesta prekine let za jameriku i zrakoplov se usred atlantika okrenuo nazad put rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.