Zastupnici optužuju Johnsona za ‘pokušaj državnog udara’ jer traži suspenziju parlamenta prije Brexita

Boris Johnson
20 komentara

Oporbeni zastupnici i Torijevci ogorčeni su objavom kako je premijer Boris Johnson zatražio od britanske kraljice suspenziju parlamenta, a neki to čak nazivaju pokušajem državnog udara.

Nakon glasina ovog tjedna kako će Johnson nastojati suspendirati parlament, znatno smanjujući vrijeme zastupnicima za održavanje više rasprava ili potencijalnog daljnjeg produženja Brexita, ovakva objava, u srijedu ujutro, naljutila je političku klasu diljem Velike Britanije.

John Bercow, predsjednik Doma britanskog parlamenta, nije susprezao udarce u svojoj ocjeni trenutnog stanja, nazvavši taj potez “ustavnim sramotom.”

“Međutim, kako god to upakirali, očigledno je kako je svrha ove provokacije sada bila zaustaviti parlament u raspravljanju o Brexitu i izvršavanju njegove dužnosti”, rekao je.

Konzervativni zastupnik Philip Hammond, ponovio je riječi govornika, a potez je također nazvao “ustavnom sramotom”.

U međuvremenu, Diane Abbott tvrdila kako Johnson “ima za cilj državni udar protiv parlamenta” u ukupnoj strategiji za koju je rekla kako je osmišljena samo za korist američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon pozvala je na ujedinjenu frontu kao suprotnost Johnsonovu planu, opisujući srijedu kao “mračan [dan] za demokraciju Velike Britanije.”

Demokratska unionistička stranka (DUP) Sjeverne Irske, koja u biti podupire vladu Borisa Johnsona, izdala je priopćenje u kojem pozdravlja odluku o održavanju govora kraljice nakon što je to nazvala “najdužim zasjedanjem parlamenta od Unije Engleske i Škotske 1707.”

Međutim, stranka je navela da je njena podrška Johnsonovom potezu ovisila o pregledu takozvanog sporazuma “Povjerenje i opskrba” postignutom između Torija i DUP-a.

Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
4 godine prije

Da je ovakvo što na istoku Europe, britanski mediji tjednima ne bi prestajali tuliti o državnom, konstitucionalnom itd. udaru, suspenziji, sumraku i slomu demokracije, uvođenju staljinizma, diktature..
Naravno, preispitivala bi se i umješanost VV Putina u događaje (obvezatno). Tko kaže da neće i sad, Boris je ipak porijeklom djelomično vezan za istočne krajeve…

moša
4 godine prije

žilet žicu uzduž lamansha i trupe na englesku !

henry
4 godine prije

kraljicu na panj

slagerpjevac
4 godine prije

preorati wimbledon

4 godine prije

Kraljica odobrila. Dakle, izlaskom Velike Britanije 31.10. dobivamo Englesku (možda sa Sj. Irskom i Škotsku koja će nastojati ostati u EU. Dobivamo i selidbu financijskih i IT firmi iz GB u EU, kao i proizvodnju Toyote Corolle. Ako ne plate dug od 39 mlrd eurića, ide carina, trošarine i pregled svih putnika….Ajmo kraljice!!! TO baba!!!

Mucke
4 godine prije

Nakon puno puno godina pozitivan razvoj dogadjaja.

Duki
4 godine prije

Prastara kornjačinetina misli da će ako BREXIT
prođe bez parlamenta moći imati veće ovlasti bez EU !Ne konta da bi joj se mogao dogoditi Balkan-’90 -tih.
Ali sa puno gorim posljedicama !ne samo ekonomskim, Tu su dvije države-naroda(Škoti i Irci) koji su vrlo kratkog fitilja kada im se dirnu nacionalne vrijednosti,a Galapagosica upravo to i čini!
O onom liku koji glumi premijera ne želim trošiti byte i vrijeme!
Povratak nereda,terorizma IRA-E,vrlo izvjesno !!
Bravo BORISE i BETTY !!😁🤢🤢🤢💩💩💩

Trubadur
4 godine prije

Odluka, posve legitimna i legalna… A, da je i demokratska, to je več drugi par opanaka…. Meni je malo žao za sve vijernike, što vjeruju, da na zapadu vlada demokratija…. Ne vlada , nikad nije a bogami, nikad ni neče….

hiber
4 godine prije

Brexitom tjerali lisicu a istjerali vuka u janjecoj kozi. Sada je potpuno jasno da je pravi gospodar osoba koja za sebe tvrdi da je bez ikakve političke moći. “Pravi fikus” koji se povinuje savjetima premijera cak i ako negiraju ulogu parlamenta i sve to u parlamentarnoj monarhiji.

nije bitno tko
4 godine prije

VB je monarhija koja se krije iza lažne demokratije. Kraljica je faraonka, koja ima glavnu riječ i koja može ukinuti čak i parlament. Mogu samo zamisliti šta sve bi izjavljivala zapadna propaganda, da se tako nešto desilo u Rusiji.

blesav i glup
4 godine prije

Divlji istocni Boris luduje maloumno politiku jer on nema pojma …

johnny-reb
4 godine prije

Narodi ex yu se vesele jer ono sto je London orkestrirao nama 90-ih, moglo bi im se vratiti doma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.