Zbog sustava S-400 i iranske nafte Trump odlučio “ignorirati” Indiju

trump modi g 20
7 komentara

Donald Trump je odbio poziv da posjetiti Indiju u siječnju, očito zbog čvrstog stava New Delhija oko kupnje iranske sirove nafte i ruskih sustava S-400.

Američki predsjednik je odbio putovati u Indiju, gdje je, kao počasni gost, 26. siječnja 2019. pozvan da sudjeluje u velikoj proslavi Dana Republike, objavila je u nedjelju indijska mreža NDTV.

Početkom kolovoza je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders potvrdila “kako je Trump dobio poziv da posjeti Indiju, ali je rekla kako predsjednik nije donio konačnu odluku o sudjelovanju u događaju”.

Prema izvorima koje navodi indijska mreža NDTV, tijekom posljednjih tjedana je više dužnosnika Sjedinjenih Država potvrdilo da će posjet biti odgođen.

Ipak, ni Ministarstvo vanjskih poslova Indije ni američko veleposlanstvo u New Delhiju nisu komentirali slučaj.

Međutim, sam Trump je rekao kako ima puno posla tih dana, a neki su mediji to pojasnili činjenicom da američki predsjednik između 22. siječnja i prvog tjedna veljače 2019. mora održati redovito godišnje obraćanje o stanju nacije, te da je to glavni razlog njegovog vjerojatnog ignoriranja posjete New Delhiju.

Svake godine u Indiji je tradicija pozivanje posebnih gostiju prigodom Dana Republike. 2015. je pozvan i odazvao se predsjednik Barack Obama, francuski predsjednik François Holland je došao 2016. godine, a 2017. i 2018. godine je na proslavi bilo svih 10 čelnika skupine ASEAN. Trumpov nedolazak bi u  tom smislu bio presedan, jer su ranije pozivani gosti uvijek pronašli vremena da posjet Indiji po svaku cijenu ubace u kalendar.

Najava dolazi usred napetosti koja je  između New Delhija i Washingtona nastala zbog odbijanja azijske zemlje da se pokori američkom diktatu i obustavi uvoz nafte iz Irana, osobito od 4. studenog, kada će se početi primjenjivati novi krug američkih sankcija, usmjeren  uglavnom na iranski naftni sektor.

Ranije ovog mjeseca je lokalna tiskovna agencija Press Trust, navodeći glavne izvore indijske naftne industrije, izjavila kako Indija planira uvoziti oko 1,25 milijuna tona iranske nafte i da će se za transakciju koristiti nacionalnom valutom, a odustaje se od dolara kao valute za financijske transakcije s Teheranom.

Indija također nije popustila američkom pritisku i kupila je protuzračne sustave S-400 iz Rusije. Washington je zaprijetio da će sankcionirati Indiju ako zaista dođe do isporuke ovih sustava indijskoj vojsci, što je ton koji se vladi Narendre Modija nimalo nije svidio, čak i ako se u obzir uzmu relativno dobri odnosi između New Delhija i Washingtona.

Usprkos prijetnjama i ucjenama od strane Sjedinjenih Država, New Delhi je 5. listopada potpisao punopravni ugovor s Moskvom o isporuci pet baterija sustava S-400.

S-400Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovonarola
5 godine prije

Dakle,blokada Irana pretvoriti ce se u velicanstveni neuspjeh americke vanjske politike,bas lipo.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Jel to znači da će Lockheed Martin ispasti iz igre oko prodaje F-16? Posla od 15 milijardi dolara.
Indija želi nabaviti 110 borbenih aviona.
A da otvorimo kladionicu? Hoće li se Trump ipak pojaviti u Indiji?

Alen
5 godine prije

Hocel gurnuti pakistan na indiju ili indiju na pakistan ili su indija i pakistan dosli pameti…. Krenuo je zestoko i sa jednim i drugim..

Fatih
5 godine prije

MA IZGLEDA DA NECE NIKO U DIL SA DJAVOLOM. “KO JE SA DJAVOLOM TIKVE SADIJO,TIKVA MU SE O GLAVU RAZBIJA”

DAWOR
5 godine prije

PA TO JE LIJEPA VIJEST….I ZA INDIJU I ZA CIJELI SVIJET—–

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI