10 savjeta kako da povratite vaše izgubljeno samopouzdanje

Kako povratiti samopouzdanje
45 komentara

Nedostatak samopouzdanja može predstavljati stvarnu prepreku ispunjenju vaših želja i snova. Ako se nalazite u sličnoj situaciju, vrijeme je da reagirate i riješite ovaj rasprostranjen problem.

Većina će reći: lako je savjetovati i pričati, međutim teško je bilo što učiniti ako ste od malih nogu izgubili samopouzdanje. Uzroci gubitka samopouzdanja su razni, ali o njima ćemo pisati drugi put.

Portal Logično vam donosi 10 jednostavnih savjeta kako biste se oslobodili od straha i sumnji koji vas sprječavaju u napredovanju i razvoju samopouzdanja.

1) Ne skrivajte pogled

Kada vas netko gleda, ne spuštajte oči i ne okrećite glavu. Komunikacija također prolazi putem naših očiju. Gledanje osobe s kojom razgovarate stvara osjećaj sigurnosti u raspravi. Ne trebate osobu fiksirati, nego je dovoljno gledati ju u oči i mirno razgovarati.

2) Pretvorite svoj strah i prednost

Kada se nađete u situaciji koja vas plaši i čini nesigurnim, nemojte trošiti svoju energiju pokušavajući prikriti svoje osjećaje, nego ih pretvoriti u pozitivne misli ili radnje. Na primjer, ako vam se netko sviđa, ali se ne usuđujete to otvoreno reći, samo započnite svakodnevni razgovor. Česti razgovori će stvoriti povjerenje, a nakon toga sve ide svojim putem i osoba koja vam se sviđa bit će puno dostupnija nego prije.

3) Započnite razgovor

Ako ste prilično sramežljiva osoba, uključite se u razgovor prilikom susreta s novim ljudima. Stvaranje kontakta umjesto izbjegavanja je jedan od najboljih načina za povratak samopouzdanja i izgradnju novih odnosa. I autor ovog teksta je imao sličnih probleme, ali se prisilio uzeti riječ kada mu se ukazala prilika. Nakon određenog vremena, sve je postala igra, a autor je potpuno zaboravio strah započeti razgovor – ponekad i ispred kamera u Bosni i Hercegovini.

4) Nemojte oklijevati!

Ljudi koji nemaju povjerenje u sebe često imaju poteškoća u donošenju odluka, oni imaju tendenciju da oklijevaju, pa čak i nakon donošenja odluke. Slušajte svoju intuiciju prije donošenja odluke i ne žalite se. Ako vas život vodi u nove avanture, prestanite se plašiti, bolje ćete se prilagoditi održavanjem samopouzdanja u budućnosti. Bolje je pogriješiti, nego ništa uraditi. Tko nije griješio, nikada nije ništa ni napravio.

5) Budite ono što jeste, a ne ono što mislite da biste “trebali” biti

Ako imate mentora na ovom planetu, neku vrstu živog idola, pazite da ne oponašate njegovo ponašanje ili osobnost. Samopouzdanje se odnosi na prihvaćanje i ljubav prema sebi, a ne prema nekom drugom. Svatko je slobodan živjeti onako kako želi, s kim želi i gdje želi. Nitko ne mora nametnuti misli, izbore, ponašanja ili stilove odjeće (osim u određenim profesionalnim krugovima).

6) Prakticirajte autosugestiju ili kreativnu vizualizaciju

Autosugestija i kreativna vizualizacija su priznate metode koje su učinkovite u rješavanju bitnih životnih problema, vraćanju samopouzdanja i pristupa unutarnjoj sreći. Mnogi ne znaju da sve ovisi o njima. Ako oni vjeruju da je nešto moguće, to je moguće, ali ako ne vjeruju, ništa im neće pomoći. Radite nešto, dajte sve od sebe pa čak i više!

Autosugestija dolazi uglavnom iz pozitivnog razmišljanja koje bi trebalo utjecati na naše ponašanje, izbore i akcije. Vizualizacija kreativnosti više je ili manje vjera u svoje snove kako bi se oni i ostvarili.

7) Izjasnite se, jer vaše mišljenje nije ništa manje bitno od tuđeg

Bilo da se slažete ili se ne slažete o temi koja je predmet rasprave sa strancima, prijateljima, obitelji ili na poslu, izrazite svoje mišljenje (u razumnim granicama, osobito na poslu), mirno, ali bez šaputanja. Podignite glas malo više ako vam se čini da vas se ne sluša. Naravno, bez vikanja! ?

8) Postavite sebi ostvarive ciljeve

Ako imate osjećaj neuspjeha, možda ste ljestvicu postavili vrlo visoko glede vaših ciljeva. Provjerite svoje ciljeve, možda ih raščlanjivanjem ostvarite metodom korak po korak. Samopouzdanje također znači poznavanje vaših sposobnosti i ograničenja!

Naš poznati glazbenik Elvis J. Kurtović je izjavio sljedećee: „Ciljeve sam postavio tako visoko, da sam ih sve ostvario“. Poslušajte Elvisa, jer se u njegovim riječima krije istina.

9) Ponavljate

Nije zato što ste pogriješili više puta, da morate odustati od svojih ciljeva ili snova. Ustrajnost se uvijek plaća. Saznajte kako prepoznati pogreške koje su vas dovele do tih neuspjeha, a kako bi se izbjeglo ponavljanje. “Sve je moguće onomu tko vjeruje”, Sveti Luka (Evanđelje).

10) Krećite se

Tjelesna aktivnost ili sport nedvojbeno su djelotvorni za oslobađanje stresa, bolje zdravlje i samopouzdanje. Odaberite aktivnost koja vas doista motivira da se krećete (ples, penjanje, trčanje, joga, biciklizam, tenis …). Ako se pridružite nekom klubu ili udruženju, možda ćete imati priliku sudjelovati u događajima. Natjecanja će dodatno ojačati vaše samopouzdanje.

Povratak samopouzdanja ne dolazi preko noći. Ono se stječe malim ostvarivim koracima. Svaki korak je jedna mala pobjeda. Kada zbrojimo sve pobjede, rezultat će biti povraćeno samopouzdanje. Ako čitate ovu rečenicu na našem portalu Logično, već ste učinili prvi, ali siguran korak za povrat vašeg samopouzdanja.

Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
raspe
5 godine prije

Dobro ste napomenuli odmah na pocetku da je lako savjetovati i pricati,medjutim tesko je bilo sto uciniti ako ste od malih nogu izgubili samopouzdanje.To je unas na Balkanu pravilo,a ne iznimka.Od malih nas se nogu ponizavalo i u vlastitoj kuci, i izvan nje,u skoli,na poslu,svugdje.To je nazalost dio naseg kulturnog miljea.Takodjer mislim da se postojeca situacija vrlo sporo mijenja.Prenosi se sa koljena na koljeno,kao i sve drugo.

Sinisa
5 godine prije

10! U zdravom tijelu zdrav duh.

Alerik
5 godine prije

Lako bi bilo povratiti samopouzdanje kad bi bilo doba u kojem je ono postojalo (pa se izgubilo). Čini se kako je cijeli sustav, politički i obrazovni, ali i religijski (grešnik si, rođen u grijehu i uvijek si nešto kriv) napravljen tako da ubije samopouzdanje u čovjeku prije nego li ga uopće stekne.
Nekad smo imali djecu partijskih funkcionara, klasu za sebe koji su, zahvaljujući samopouzdanju, unatoč skromnim sposobnostima preuzimali bitne uloge u svom društvu (omladniske organizacije). Njihovo samopouzdanje je izviralo iz svijesti o pripadnosti klasi. Danas su na njihovom mjestu oni iz ‘zlatne mladeži’. Tajkunsko-političarska skupina koja kupuje sve. Sudove, škole, magistrature, doktorate. Zauzima ključne pozicije u društvu. Zato i jesmo negdje na dnu konkurentnosti. Loši su uzeli pozicije koje prirodno pripadaju najboljima.

otpisani
5 godine prije

“5) Budite ono što jeste, a ne ono što mislite da bi trebalo biti”

Poštovani Mirsad. Š. mislim da bi podnaslov pod brojem 5, koji navodim, trebalo maknuti ili preformulirati jer se ne uklapa i u suprotnosti je sa namjerom i smislom vaših savjeta.

ime
5 godine prije

nakon konzumacije x tekstova o samopomoći odgovorno tvrdim da se radi o prodavanju magle. više pomaže čitanje narodnih izreka ili razgovor sa starijima i izvlačenje određenih zaključaka. jer stvari su uglavnom iste odkad se pamti.

Hari1
5 godine prije

2) “ako vam se netko sviđa, ali se ne usuđujete to otvoreno reći, samo započnite svakodnevni razgovor.” Razgovor s takvom osobom može i potvrditi razlog odbojnosti. 4) “Bolje je pogriješiti, nego ništa uraditi. Tko nije griješio, nikada nije ništa ni napravio.” Nije fizički moguće “ništa ne napraviti”. Narodna izreka predlaže “ispeci pa reci”, a ne “što na umu, to na drumu”. Analogno vrijedi za naša djela. 5) Budite ono što jeste, a ne ono što mislite da biste “trebali” biti Čovjek koji živi u materijalnoj iluziji ne zna što on jest, pa ne može ni biti ono što jest, nego bira neku zamišljenu ulogu i s njom se poistovjećuje, umišljajući si da je to ono što on jest. 6) “Mnogi ne znaju da sve ovisi o njima. Ako oni vjeruju da je nešto moguće, to je moguće” To se zove slobodna volja ili sloboda izbora. Ovo s vjerovanjem potvrđuje Isus,… Čitaj više »

Majk Majers
5 godine prije

Manjak samopouzdanja je zatvoreni krug iz kojeg se ne moze tek tako izac. Potrebno je, cesto drasticni korak napravit.

Majk Majers
5 godine prije

Znaj sto ne zelis, prepoznaj stvari koje radis zbog drugih a ne zbog samog sebe. Prepoznaj te stvari, to je dobar pocetak izlaska iz kruga

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.