fbpx

10 savjeta kako da povratite vaše izgubljeno samopouzdanje

Kako povratiti samopouzdanje

Nedostatak samopouzdanja može predstavljati stvarnu prepreku ispunjenju vaših želja i snova. Ako se nalazite u sličnoj situaciju, vrijeme je da reagirate i riješite ovaj rasprostranjen problem.

Većina će reći: lako je savjetovati i pričati, međutim teško je bilo što učiniti ako ste od malih nogu izgubili samopouzdanje. Uzroci gubitka samopouzdanja su razni, ali o njima ćemo pisati drugi put.

Portal Logično vam donosi 10 jednostavnih savjeta kako biste se oslobodili od straha i sumnji koji vas sprječavaju u napredovanju i razvoju samopouzdanja.

1) Ne skrivajte pogled

Kada vas netko gleda, ne spuštajte oči i ne okrećite glavu. Komunikacija također prolazi putem naših očiju. Gledanje osobe s kojom razgovarate stvara osjećaj sigurnosti u raspravi. Ne trebate osobu fiksirati, nego je dovoljno gledati ju u oči i mirno razgovarati.

2) Pretvorite svoj strah i prednost

Kada se nađete u situaciji koja vas plaši i čini nesigurnim, nemojte trošiti svoju energiju pokušavajući prikriti svoje osjećaje, nego ih pretvoriti u pozitivne misli ili radnje. Na primjer, ako vam se netko sviđa, ali se ne usuđujete to otvoreno reći, samo započnite svakodnevni razgovor. Česti razgovori će stvoriti povjerenje, a nakon toga sve ide svojim putem i osoba koja vam se sviđa bit će puno dostupnija nego prije.

3) Započnite razgovor

Ako ste prilično sramežljiva osoba, uključite se u razgovor prilikom susreta s novim ljudima. Stvaranje kontakta umjesto izbjegavanja je jedan od najboljih načina za povratak samopouzdanja i izgradnju novih odnosa. I autor ovog teksta je imao sličnih probleme, ali se prisilio uzeti riječ kada mu se ukazala prilika. Nakon određenog vremena, sve je postala igra, a autor je potpuno zaboravio strah započeti razgovor – ponekad i ispred kamera u Bosni i Hercegovini.

4) Nemojte oklijevati!

Ljudi koji nemaju povjerenje u sebe često imaju poteškoća u donošenju odluka, oni imaju tendenciju da oklijevaju, pa čak i nakon donošenja odluke. Slušajte svoju intuiciju prije donošenja odluke i ne žalite se. Ako vas život vodi u nove avanture, prestanite se plašiti, bolje ćete se prilagoditi održavanjem samopouzdanja u budućnosti. Bolje je pogriješiti, nego ništa uraditi. Tko nije griješio, nikada nije ništa ni napravio.

5) Budite ono što jeste, a ne ono što mislite da biste “trebali” biti

Ako imate mentora na ovom planetu, neku vrstu živog idola, pazite da ne oponašate njegovo ponašanje ili osobnost. Samopouzdanje se odnosi na prihvaćanje i ljubav prema sebi, a ne prema nekom drugom. Svatko je slobodan živjeti onako kako želi, s kim želi i gdje želi. Nitko ne mora nametnuti misli, izbore, ponašanja ili stilove odjeće (osim u određenim profesionalnim krugovima).

6) Prakticirajte autosugestiju ili kreativnu vizualizaciju

Autosugestija i kreativna vizualizacija su priznate metode koje su učinkovite u rješavanju bitnih životnih problema, vraćanju samopouzdanja i pristupa unutarnjoj sreći. Mnogi ne znaju da sve ovisi o njima. Ako oni vjeruju da je nešto moguće, to je moguće, ali ako ne vjeruju, ništa im neće pomoći. Radite nešto, dajte sve od sebe pa čak i više!

Autosugestija dolazi uglavnom iz pozitivnog razmišljanja koje bi trebalo utjecati na naše ponašanje, izbore i akcije. Vizualizacija kreativnosti više je ili manje vjera u svoje snove kako bi se oni i ostvarili.

7) Izjasnite se, jer vaše mišljenje nije ništa manje bitno od tuđeg

Bilo da se slažete ili se ne slažete o temi koja je predmet rasprave sa strancima, prijateljima, obitelji ili na poslu, izrazite svoje mišljenje (u razumnim granicama, osobito na poslu), mirno, ali bez šaputanja. Podignite glas malo više ako vam se čini da vas se ne sluša. Naravno, bez vikanja! ?

8) Postavite sebi ostvarive ciljeve

Ako imate osjećaj neuspjeha, možda ste ljestvicu postavili vrlo visoko glede vaših ciljeva. Provjerite svoje ciljeve, možda ih raščlanjivanjem ostvarite metodom korak po korak. Samopouzdanje također znači poznavanje vaših sposobnosti i ograničenja!

Naš poznati glazbenik Elvis J. Kurtović je izjavio sljedećee: „Ciljeve sam postavio tako visoko, da sam ih sve ostvario“. Poslušajte Elvisa, jer se u njegovim riječima krije istina.

9) Ponavljate

Nije zato što ste pogriješili više puta, da morate odustati od svojih ciljeva ili snova. Ustrajnost se uvijek plaća. Saznajte kako prepoznati pogreške koje su vas dovele do tih neuspjeha, a kako bi se izbjeglo ponavljanje. “Sve je moguće onomu tko vjeruje”, Sveti Luka (Evanđelje).

10) Krećite se

Tjelesna aktivnost ili sport nedvojbeno su djelotvorni za oslobađanje stresa, bolje zdravlje i samopouzdanje. Odaberite aktivnost koja vas doista motivira da se krećete (ples, penjanje, trčanje, joga, biciklizam, tenis …). Ako se pridružite nekom klubu ili udruženju, možda ćete imati priliku sudjelovati u događajima. Natjecanja će dodatno ojačati vaše samopouzdanje.

Povratak samopouzdanja ne dolazi preko noći. Ono se stječe malim ostvarivim koracima. Svaki korak je jedna mala pobjeda. Kada zbrojimo sve pobjede, rezultat će biti povraćeno samopouzdanje. Ako čitate ovu rečenicu na našem portalu Logično, već ste učinili prvi, ali siguran korak za povrat vašeg samopouzdanja.

3 2 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
raspe
Gost
raspe
3 godine prije

Dobro ste napomenuli odmah na pocetku da je lako savjetovati i pricati,medjutim tesko je bilo sto uciniti ako ste od malih nogu izgubili samopouzdanje.To je unas na Balkanu pravilo,a ne iznimka.Od malih nas se nogu ponizavalo i u vlastitoj kuci, i izvan nje,u skoli,na poslu,svugdje.To je nazalost dio naseg kulturnog miljea.Takodjer mislim da se postojeca situacija vrlo sporo mijenja.Prenosi se sa koljena na koljeno,kao i sve drugo.

bob rock
Gost
bob rock
3 godine prije
Reply to  raspe

raspe sve si točno napisao!
Ja sam oduvijek tvrdio da su obitelji glavni problem svih društava bivše Jugoslavije! Nezdrave obitelji i loš odgoj ili izostanak istog!

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  bob rock

bobe, bobe,
…evo sada ćeš, uskoro biti sretan kada će obitelji u Hrvatskoj postati takva rijetkost da njihov odgoj neće imati presudni utjecaj, u masi ostalih koji će biti odgojeni bez obitelji ili se uopće neće roditi, u ovoj Utopiji od države 😉

Mate Jebach
Gost
Mate Jebach
3 godine prije
Reply to  raspe

Obitelj i to zatrovana krščanska obitelj sa svetim zadatkom mučenja svoje djece dok ne podivljaju i pretvore se u luđaka ili slomljenog jadnika, da bi mogao biti “dobar”. Dobar kršćanin itd. Toga ima sve više u našem kaptoliziranom društv, a ne sve manje, i posljedica su baš ono što se ovdje spominje, slomljeni ljudi, bez samopouzdanja, koji nisu u stanju biti sami sa sobom, nego im trebaju antidepresivi, krist, droge, vođe, crkva, nacija da bi izdržali dan i svoj život.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

10! U zdravom tijelu zdrav duh.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Upravo obrnuto, uz zdrav duh zdravo tijelo. 😉

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Lako bi bilo povratiti samopouzdanje kad bi bilo doba u kojem je ono postojalo (pa se izgubilo). Čini se kako je cijeli sustav, politički i obrazovni, ali i religijski (grešnik si, rođen u grijehu i uvijek si nešto kriv) napravljen tako da ubije samopouzdanje u čovjeku prije nego li ga uopće stekne.
Nekad smo imali djecu partijskih funkcionara, klasu za sebe koji su, zahvaljujući samopouzdanju, unatoč skromnim sposobnostima preuzimali bitne uloge u svom društvu (omladniske organizacije). Njihovo samopouzdanje je izviralo iz svijesti o pripadnosti klasi. Danas su na njihovom mjestu oni iz ‘zlatne mladeži’. Tajkunsko-političarska skupina koja kupuje sve. Sudove, škole, magistrature, doktorate. Zauzima ključne pozicije u društvu. Zato i jesmo negdje na dnu konkurentnosti. Loši su uzeli pozicije koje prirodno pripadaju najboljima.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Alerik

Alerik,
religijska učenja temeljena na svetim spisima govore Istinu, za razliku od korumpiranog materijalnog sustava u ovoj eri.
Samopouzdanje temeljeno na spoznaji istine, odnosno Apsolutne Istine je također apsolutno.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Hari1

Sveti spisi? Sveti su zato što ih je netko proglasio svetima ili su to sami od sebe? Jesu li ti zapisi bili kanaliziranja kakvih imamo i danas (Kasiopejci, Ra materijal) ili su ondašnja kanaliziranja bila svetija? Ako ti spisi govore o nekakvoj apsolutnoj istini (ne znam doista što bi to bilo), bismo li onda mogli i ono od Uspenskoga i Gurđijeva proglasiti svetim?
Religije ne govore istinu. Barem ne apsolutnu.
Samopouzdanje izvire iz vjere koja je znanje.I nije apsolutno.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Alerik

Alerik,
sveti su po tome što predstavljaju Božju objavu.
Ovi koje navodiš najvjerojatnije nisu vjerodostojni.
Apsolutna Istina je ono što se nikada ne mijenja, uvijek vrijedi, uvijek je istinito i neovisno.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Hari1

Odgovor da je nešto Božje jer je Božje je isto kao da si šutio. Zašto je nešto Božja objava, a nešto drugo nije??

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Alerik

Alerik,
u osnovi je sve Božje, u smislu vlasništva.
Objava je ono što vjerodostojno govori o navedenoj tematici.
Istinitost objave može provjeriti svatko s dovoljnim nivoom duhovne čistoće i svjesnosti.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Hari1

Hoćeš reći kako je i tvoj komentar Božje vlasništvo, zamalo pa Objava? Razmetanje uzvišenim pojmovima tipa ‘vjerodostojno’, duhovna čistoća’, ‘svjesnost’ kao nečemu što je jasno samo po sebi, a da pritom ništa nije jasno, niti argumentiraš ičim – jest bezvezarenje.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Alerik

Alerik nije ti jasno zato sto nisi na dovoljno visokom nivou duhovne cistoce i svjesnosti … to ti je Apsolutni dokaz da jos treba da radis na oslobadjanju od materialne stvarnosti hahahaha … cu da krepam od smjeha … izvinjavam se zbog svog nedostojnog (pardon nepristojnog) ponasanja spram uzvisenog.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Alerik

Alerik,
kad se radi o uzvišenoj tematici, posve je prirodno koristiti prikladne izraze. Druga je stvar koliko smo trenutno sposobni spoznati suštinu iste.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Hari1

Mislim da si ti u iluziji postojanja.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Alerik

Alerik,
budisti bi se složili s tobom. 😉

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  Hari1

Ono gore nije mišljeno budistički, mišljeno je na bioandroidnost.Nakrcanu ‘uzvišenostima’.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Alerik

U prirodi inferiornog je da bude podatan superiornom i ono što je rođeno kao ovca teško može postati vuk, makar se i u vučju kožu obuklo.
Inferiorni će uvijek imati mržnju i zavist prema superiornom a superiorni će uvijek sa prijezirom gledati i tretirati inferiorne.
Nisu tu samo Balkan i Juga (kako raspe i bob kažu) krivi za mentalitet roba, tako je diljem svijeta, gdje goniči robova gone i iskorištavaju roblje a roblje to prihvaća i podaje se…. i tako je od dana kad nas je “Onaj” sklepao.

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  otpisani

A je mu je bija uradak.Ako smo mu mi najbolje sta je moga napravit,ja nisam impresioniran.Nimalo!

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  raspe

Je, puno mu se grešaka potkralo, ali evo nakon nekoliko stotina tisuća godina vratija se da nas popravi 😉

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani,
inferiorni su ona ovca i vuk koji misle da su ovca i vuk. Oni žive u materijalnoj iluziji.
Superiorni su ona ovca i vuk koji su spoznali svoj istinski (duhovni) identitet. Oni žive u duhovnoj slobodi.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Hari1

Brate Hari, pa di će “ovca” ili “vuk” imati bilo kakve iluzije? U ovoj “iluziji” materijalej stvarnosti jači tlači slabijega i veći proždire manjega.
… a zamisli si ovcu koja je spoznala svoj duhovni identitet pa sretne duhovno osvještenog vuka, što misliš koliko će im potrajati slobodno druženje… vjerojatno samo dok vuk ne ogladni (?)

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani,
duhovna ovca i duhovni vuk su u potpunosti zadovoljni spoznajom svog duhovnog identiteta, dakle takvo stanje svijesti ih u potpunosti ispunjava. Slobodni su od iluzije, gladi, nedostataka i korupcije bilo kakve vrste. Slobodni su od bivših materijalnih uloga ovce i vuka. Oni žive ono što jesu, što istinski jesu, oni žive u Istini.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
3 godine prije
Reply to  Hari1

A slobodni su i od svojih materijalnih tijela (jer nisu nista jeli).

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Hari1

Ha ha ha ,a meni smišan ovi sukob Božanstava.U plavom uglu otpisani-stvoritelj,a u crvenom Hari1-svevišnji.Oklade se primaju do 12sati.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

“5) Budite ono što jeste, a ne ono što mislite da bi trebalo biti”

Poštovani Mirsad. Š. mislim da bi podnaslov pod brojem 5, koji navodim, trebalo maknuti ili preformulirati jer se ne uklapa i u suprotnosti je sa namjerom i smislom vaših savjeta.

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  otpisani

Poštovani,

adaptirali smo naslov jer je doista bio nedorečen bez navodika koji predstavjaju tuđe mišljenje.

Hvala na upozorenju,

Admin

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  L. R.

L.R.
Zahvaljujem na uvažavanju mojeg zapažanja, ali, prema načinu na koji moj mentalni sklop funkcionira, tim navodnicima niste mnogo promijenili.
Obrazloženje:
Recimo da sam sramežljiv i da mi nedostaje samopouzdanja, vaš savjet da “budem ono što jesam” (po mom razumijevanju) značilo bi da se ne trebam mijenjati tj. kopirati nekog drugog ili razmišljati kakav bi “trebao” biti, već trebam ostati dosljedan onome što jesam a to je sramežljivost i nesigurnost (što zasigurno nije poanta ovog članka)

Takav savjet je primjereniji onome tko rijetko griješi nije sramežljiv i nema manjka samopouzdanja pa bi mu takav savjet bio kao potpora i potvrda da nastavi i dalje sa vjerom u sebe.

Evo, moje reagiranje je potpuno u skladu sa Vašim sedmim savjetom i nadam se da nisam “previše glasan” 😉

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  otpisani

🙂 Cilj nije sramežljivost, nego ono što ta sramežljjivost spriječava. Ovdje je sramežljivost uzrok, a ne cilj, a cilj je osoban za svakoga.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  L. R.

Jasno da cilj nije sramežljivost i nedostatak samopouzdanja pa ću vam ponoviti jer se očito ne razumijemo.

Cilj vašeg članka je pomoć čovjeku u promjeni iz nedostatka samopouzdanja u čovjeka sa samopouzdanjem.

…ako ja patim od manjka samopouzdanja a vi mi savjetujete da “budem ono što jesam” to znači da ću i dalje biti isti jer ja jesam već dez samopouzdanja primjerenije bi bilo reći – Pokušaj biti suprotno od onoga što trenutno jesi …

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  otpisani

Ono što jeste odnosi se na talent, nadarenost i aktivnost u kojoj osoba uživa i kreira. Svaka osoba je društveno biće i sve što radi, nema nikakvog smisla bez da od toga ima korist i društvo. Dakle, sramežljivost treba uništiti kako bi osoba konačno pokazala ono u čemu je najbolja. Ne sebi, nego društvu. Autor je to fino opisao i, bar za mene, sve je jasno.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  otpisani

Zamolio bi one koji su ovaj komentar ocijenili sa “loše” da smognu malo “samopouzdanja” i otvoreno kažu što u mom komentaru ne vrijedi ( obećavam da im neću ništa ;-))

ime
Gost
ime
3 godine prije

nakon konzumacije x tekstova o samopomoći odgovorno tvrdim da se radi o prodavanju magle. više pomaže čitanje narodnih izreka ili razgovor sa starijima i izvlačenje određenih zaključaka. jer stvari su uglavnom iste odkad se pamti.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  ime

zapravo ima u ovome dosta istine. preporučio bi aforizme koji zapravo sadrže puno mudrosti ako ih se dobro shvati.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

2) “ako vam se netko sviđa, ali se ne usuđujete to otvoreno reći, samo započnite svakodnevni razgovor.”
Razgovor s takvom osobom može i potvrditi razlog odbojnosti.
4) “Bolje je pogriješiti, nego ništa uraditi. Tko nije griješio, nikada nije ništa ni napravio.”
Nije fizički moguće “ništa ne napraviti”. Narodna izreka predlaže “ispeci pa reci”, a ne “što na umu, to na drumu”. Analogno vrijedi za naša djela.
5) Budite ono što jeste, a ne ono što mislite da biste “trebali” biti
Čovjek koji živi u materijalnoj iluziji ne zna što on jest, pa ne može ni biti ono što jest, nego bira neku zamišljenu ulogu i s njom se poistovjećuje, umišljajući si da je to ono što on jest.
6) “Mnogi ne znaju da sve ovisi o njima. Ako oni vjeruju da je nešto moguće, to je moguće”
To se zove slobodna volja ili sloboda izbora. Ovo s vjerovanjem potvrđuje Isus, no uvjet je imati čistu vjeru.
8) Postavite sebi ostvarive ciljeve
Odaberi moralno-etički ispravne ciljeve.

Hitler je također bio samopouzdan, no pogriješio je u odabiru ciljeva. Nije odabrao moralno-etički ispravne ciljeve. Gornji članak također propušta spomenuti taj aspekt.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Hari1

Hari1, vidim da komentirate svaki članak.

Zamolio bih vas da nam date definiciju riječi “moral”?

Hvala unaprijed

Miroslav
Gost
Miroslav
3 godine prije
Reply to  PPP

Hari1 vam je trolčina. Žali Bože vremena kojeg troši u dekonstrukciju.

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Miroslav

Miroslave,pusti ljude da se izjasne.Ja se u vecini ne slazem s njegovim stavovima,ali ne mozes samo tako ljude etiketirati i proglasit ih kao ko zna sto.Sukobi se s njegovim argumentima ili ih ignoriraj.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  PPP

PPP,
to je ispravan način ponašanja. Za detalje konzultiraj bilo koju ozbiljnu religiju.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Hari1

Poštovani Hari1,

Vidite, osoba koja kritizira mora imati besprijekorno znanje o onomu što kritizira.

Vaša definicija morala nije ispravna. Primjer: Na ulici pomognete starici da pređe ulicu. To doista jeste ispravno ponašanje, ali nema nikakve veze s moralom.

Također moral nema nikakve veze s religijom. Moralno ponašanje se pojavljuje svuda.

Respektiram vaš doprinos polemici na ovom portalu, jer doista ovdje ne prolaze kojekakve nebuloze. Također respektiram korištenje izraza koji oslikavaju polemiku na visokoj razini. Nije najviša, ali je interesantna.

Volio bih čuti i druge o moralu. Što je to moral? Kada možemo, a kade ne, koristiti riječ moral?

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  PPP

PPP,
osoba koja kritizira ima svoje mišljenje kojeg može izraziti, ne mora biti ekspert.

Moral nam dolazi kao sastavni dio svake religije. To su njegovi počeci u bilo kojoj drevnoj civilizaciji. Samo zato što se često koristi, ne znači da se sam od sebe pojavljuje svuda.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije
Reply to  PPP

PPP
Moral je usko vezan uz slobodu djelovanja ljudskog bica i kao takav je jako subjektivan tj. tesko ga je svest pod jednu recenicu (bas kao i svako ljudsko bice). Neka univerzalna moralna nota bi mogla glasit ovako: kao i sloboda, moral pojedinca djeluje toliko daleko, dok se ne kosi sa moralnim stavom (slobodom) drugog pojedinca.

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
3 godine prije
Reply to  Hari1

Izvinite malo idem izvan teme, ali po mom mislenju Hari1 nije trol nego dobat covjek, koji puzdano govori o onome u sto vjeruje. Dapace na Logicnom to bas nije dovoljno jer se od komentatora trazi vise logike nego na drugim sajtovima.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije

Manjak samopouzdanja je zatvoreni krug iz kojeg se ne moze tek tako izac. Potrebno je, cesto drasticni korak napravit.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije

Znaj sto ne zelis, prepoznaj stvari koje radis zbog drugih a ne zbog samog sebe. Prepoznaj te stvari, to je dobar pocetak izlaska iz kruga

POVEZANE VIJESTI

Izbornik