AI stručnjaci tvrde da nam je potrebna Greta Thunberg iz svijeta robota da spriječimo pojavu opasnih robota

umjetna inteligencija
13 komentara

Thunberg je postala nadaleko poznata po svojim pozivima učenicima i istudentima da organiziraju “klimatske prosvjede” širom svijeta, kao i po svom strastvenom govoru u UN-u, gdje je optužila svjetske čelnike da rade premalo na rješavanju problema klimatskih promjena.

Dr David Levy, stručnjak za umjetnu inteligenciju (AI), rekao je u intervjuu za Daily Star da će se zbog načina na koji se tehnologija danas razvija, svijet uskoro suočiti s ozbiljnim izazovom svih vrsta robota opremljenih s AI.

“Postoji više razloga zašto bi se roboti loše ponašali, ne samo zato što se upotrebljavaju pogrešni podaci ili su u pitanju dizajnirane greške, već i zbog zlonamjerne intervencije ljudi koji imaju vještinu ulaska u robote i u njihove kontrole”, rekao je.

Levy se požalio da vlade djeluju usporeno kad je riječ o uvođenju novih zakona i rješavanju novog izazova, podsjetivši kako je nizozemsko Ministarstvo obrane ignoriralo njegova upozorenja u vezi s potencijalno zloćudnom uporabom bespilotnih letjelica i, manje od godinu dana kasnije, jednostavni bespilotni zrakoplovi uspjeli su paralizirati rad aerodroma Gatwick u Velikoj Britaniji tijekom božićne sezone.

Stručnjak za AI tvrdi da je, kako bi se više pozornosti privuklo problemu, potrebna “Greta Thunberg iz svijeta robota”, dodajući da će opasni roboti vjerojatno naštetiti čovječanstvu prije klimatskih promjena.

Thunberg, poznata tinejdžerska aktivistkinja za okoliš, posljednjih se godina istaknula zbog toga što je okupila učenike i studente širom svijeta da sudjeluju u njenim “klimatskim prosvjedima” koji su osmišljeni kako bi skrenuli pozornost na ekološke probleme. Također se pojavila u UN-ovom odboru posvećenom toj temi, održavši strastveni govor u kojem je optužila globalne čelnike da čine premalo za rješavanje problema klimatskih promjena.

robotiumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
4 godine prije

Kakve veze ima Greta Turnberg s bilo kakvim oblikom inteligencije, prirodne, umjetne ili hibridne?

Siniša
4 godine prije

Nije prošlo…hajmo sledeća glupost.

Ante
4 godine prije

Hajmo uzeti u obzir da se zaista pojavi ta robotska greta, zašto bi je roboti poslušali? Ona bi robotima služila za propagandu i tako bi je i koristili. Neka zemlja bi bila potpuno uništena roboti bi preko svoje grete tvrdili da to nije istina prikazujući na slikama i videu svoju verziju istine. To isto rade i velike kompanije skreće pozornost sa onoga što one rade na način da optužuju građane za zatopljenje. U isto vrijeme te kompanije zagađuju i ne žele se promijeniti jer promjena bi značila manje love u njihovim džepovima.

Mlata
4 godine prije

Kada roboti počnu praviti robote onda smo nahebali

Mr.Rock
4 godine prije

Mislim da krajnje vrjeme da Logicno. pored kategorija Politika, Posao & novac, Hrana & zdravlje… itd. otvori i kategoriju Humor.

Ivo
4 godine prije

Hm… Znači ideja je da se stvori autistični robot s rudimentarnom inteligencijom I pogrešnim programiranjem, koji bi onda kontrolirao ostale robote, vjerovatno putem glasovne komande ‘Kako se usuđujete’. Zvuči razumno.

Era sa onoga svijeta
4 godine prije

Suština je očito nekima promakla, članak samo kaže da je AI u robotima možda i veća realna opasnost od bilo čega drugoga. I da se taj pravac strašno brzo razvija bez da samo razvili i zaštitne mehanizme. A usporedba sa Gretom je samo u smislu, ako bude sve išlo onako kako sad ide, trebaće nam neko ko će nas pokušati osvijestiti i upozoriti na ozbiljnost situacije. Daleko od toga da autor teksta aludira na bilo kakvu sličnost potencijalnog uzbunjivača sa tom personom.

jetflash
4 godine prije

opasno se zaje….sa klimatskim promjenama i to će nam svima doći glave. pa što ako je ta greta malo drugačija takvi se prije osude progovoriti od “normalnih”. nešto ne štima sa planetom i nije više važno tko govori o tome!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI