Analogni časovnik, zvuči prekomplikovano izgleda nerazumljivo

sat vrijeme
24 komentara

Ako danas nekom djetetu date stari telefon sa brojčanikom i dopustite mu da razmisli kako ovaj čudnovati uređaj radi i kako se zapravo razgovara preko njega, zasigurno ćete dobiti more čudnih objašnjenja i manje ili više spretnih pokušaja rješenja čudne okrugle zagonetke sa brojevima na sredini starog telefona.

Međutim, u najnovijoj emisiji popularnog TV show-a u americi Jimmy Kimmel Live izvršena je anketa u kojoj su pitali slučajne prolaznike u 20-im godinama koliko je sati na analognom satu koji se nalazio na ulici. Odgovori su bili zaprepašćujući i niko od ispitanih prolaznika nije znao ni “ugrubo” pročitati vrijeme na satu.

Od ispitanika samo je jednom pošlo za rukom da kaže približno vrijeme doduše napravivši malu grešku miješajući kazaljke pa je umjesto 15:40 reko 08:17 ipak kada je upitan da li sat pokazuje prije ili posle podne ispitanik je ostao bez riječi.

Prva, ispitanica nije ni pokušala dati odgovor.

Druga, je bila jako blizu i rekla je 04:37 iako je bilo 17:37.

Treća, ispitanica je poglodila sat ali ne i minut.

Četvrta, ispitanica koja je završila koledž je priznala da bi profesori bili veoma razočarani da vide kako nema znanje iz osnovne škole

VIDEO: Znaju li mladi koristiti sat

Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
urar
3 godine prije

treba tom kimelu dat
ili sunčani, ili pješčani sat
pa nek se čudi.
i neka o tome filmić snimi,
na pisačoj mašini
ajde, zdravo mi budi

Moreno
3 godine prije

To sve je besmisleno . . . ne sad, ali i prij 30 godin kad bi me neko pita koliko je sati ka šta sat na slici pokazuje ja bi reka da je 6 manje 23 . . . i većina onih koji žive stotinjak kilometri od mediterana bi u mene gledali ka tele u šarena vrata . . . a ja bi na njima vidija kako pokušavaju shvatit šta 6, šta manje i šta 23 . . . pa san naučija kako onima koji me pitaju koliko je sati odgovorin drugačije nego onima koji me pitaju koja je ura . . . a i danas kad bi za 12:45 reka bot manje kvarat malo ko bi razumija . . .

Lucija
3 godine prije

😊 O, pa puno puta sam spominjala obrazovanje. Sve lošije obrazovanje i loše obrazovanje uzrok je puno problema i ‘čuda’ u svijetu.
I najjači adut ‘novog svjetskog poretka’ su – neuke budale.
Dogodila se smjena generacija. Nitko nije obraćao pažnju na udžbenike i nastavnike….
Nevolje su nekad više očite (Boeing, Nasa), nekad manje…
Pred pet, šest godina amere na cesti su pitali koliko trokut ima stranica? A odgovori… Btw u engleskom također ime sve govori…možda ima na jubitou

Zvrk
3 godine prije

Zamislite tek što bi bilo da se treba koristiti decimalni sat.

viktor
3 godine prije

A, tek kad bi dobili kartu i kompas. To bi bila nemoguca misija.

jezevakucica
3 godine prije

Šest sati se u Teksasu kaže,velika letva gleda u plafon a mala u parket.

HEKPCT
3 godine prije

Suvišne vještine brzo padaju u zaborav. Recimo, koji bi vam pomorac s početka 20. st. povjerovao da se za sto godina kapetani neće znati služiti sekstantom?

Toni
3 godine prije

Pa isto kao i nama kada se prelazilo na digitalnu tehnologiju. Šta tu ima nejasno?

Sparkling
3 godine prije

Evo da Vam dam jedan primjer od kojeg nije prošlo toliko puno vremena. Da ne kažemo da je prije sve bilo bolje, možda da, a možda i nije sve. Npr. Am. vojska je za svoje potrebe u WW2 osposobljavala radio telegrafiste za cca. 3 mjeseca. I imali su čovjeka koji je morse komunikaciom bio osposobljen da šalje i prima poruke.
A ne tako davno (iako to zanimanje više ne postoji) na trgovačkim brodovima telegrafista je morao imati zafršenu višu školu 3god. i steči zvanje inžinjera telekomunikacija. Pa sad vi meni recite čemu tolika nauka za steči neko znanje ako ga nečete koristiti u praksi. Da, istina je da am. škole i koleđi nisu toliko bazirani na šarolikom znanju ali i kad pogledate koliko predmeta (srednjškolci) imaju i koja (ponekad) bezvezne teme im se nameču, onda stvarno pomisliš – pa čemu služi ova škola?
LP

nessy
3 godine prije

Pa kad kazem, da je Amerika zemlja idiota koji neznaju tko im je predsjednik, na globusu naci svoju zemlju, koliko je sati, pretvoriti Celzije u Fahrenheite, koji nisu knjigu u zivotu procitali, obicno dobijem za uzvrat zgrazanje.

Jomla
3 godine prije

sjećam se kad su se tek pojavili digitalni satovi…
– Izvinite, koliko je sati?
– Hiljadu ćetristo dvadeset sedam!
– ???
Lijep pozdrav iz Sarajeva 🙂

Majk Majers
3 godine prije

Ljudska devolucija!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.