fbpx

Analogni časovnik, zvuči prekomplikovano izgleda nerazumljivo

sat vrijeme

Ako danas nekom djetetu date stari telefon sa brojčanikom i dopustite mu da razmisli kako ovaj čudnovati uređaj radi i kako se zapravo razgovara preko njega, zasigurno ćete dobiti more čudnih objašnjenja i manje ili više spretnih pokušaja rješenja čudne okrugle zagonetke sa brojevima na sredini starog telefona.

Međutim, u najnovijoj emisiji popularnog TV show-a u americi Jimmy Kimmel Live izvršena je anketa u kojoj su pitali slučajne prolaznike u 20-im godinama koliko je sati na analognom satu koji se nalazio na ulici. Odgovori su bili zaprepašćujući i niko od ispitanih prolaznika nije znao ni “ugrubo” pročitati vrijeme na satu.

Od ispitanika samo je jednom pošlo za rukom da kaže približno vrijeme doduše napravivši malu grešku miješajući kazaljke pa je umjesto 15:40 reko 08:17 ipak kada je upitan da li sat pokazuje prije ili posle podne ispitanik je ostao bez riječi.

Prva, ispitanica nije ni pokušala dati odgovor.

Druga, je bila jako blizu i rekla je 04:37 iako je bilo 17:37.

Treća, ispitanica je poglodila sat ali ne i minut.

Četvrta, ispitanica koja je završila koledž je priznala da bi profesori bili veoma razočarani da vide kako nema znanje iz osnovne škole

VIDEO: Znaju li mladi koristiti sat

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
24 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
urar
Gost
urar
1 godina prije

treba tom kimelu dat
ili sunčani, ili pješčani sat
pa nek se čudi.
i neka o tome filmić snimi,
na pisačoj mašini
ajde, zdravo mi budi

časovnikdžija
Gost
časovnikdžija
1 godina prije
Reply to  urar

nema do atomskog časovnika.
elem, novinaru-žurnalisto, recider ovom mudrijašu neka odredi dan na nekom ‘astronomskom opservatoriju’ tipa Stonhenđ, Kokino u NorthernMacedonia, Daorson in the Herzegovina.. svako selo je to imalo.. i vrača.. ne kad nego NEKAD;)

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

To sve je besmisleno . . . ne sad, ali i prij 30 godin kad bi me neko pita koliko je sati ka šta sat na slici pokazuje ja bi reka da je 6 manje 23 . . . i većina onih koji žive stotinjak kilometri od mediterana bi u mene gledali ka tele u šarena vrata . . . a ja bi na njima vidija kako pokušavaju shvatit šta 6, šta manje i šta 23 . . . pa san naučija kako onima koji me pitaju koliko je sati odgovorin drugačije nego onima koji me pitaju koja je ura . . . a i danas kad bi za 12:45 reka bot manje kvarat malo ko bi razumija . . .

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Moreno

Kad sam bio klinjo kod nas se govorilo slično s malom razlikom
Kod vas za 12:15 kažu podne i kvarat
12:15 je kod nas bilo četvrt jedan 12:45 tričetvrt jedan
postojalo je 12 i deset ali sve između deset i petnaest je bilo npr za 12:13 dvije minute do četvrt jedan

Kod nas se taj oblik izražavanja totalno izgubio.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

LNT_Iluvatar a e, to je sve stvar evolucije ljudske vrste . . . jer nakon šta su se ljudi prestali orjentirat u vrimenu po izasku i zalasku sunca napravili su sunčani sat . . . pa su se bar kod nas u zapadnome carstvu sa kršćanstvom pojavile crkve sa čijih se kampanela počeja pojavljivat zvuk zvona u određenim vremenskim razmacima svaku uru, po ure i kvarat ure i ti kampaneli su bili u centru mista na najvećoj točki kako bi duhovni pastiri davali ritam životu pastvi . . . tako danas na istaknutim točkama imamo releje koji nam u smartphoneove i računala puštaju točno vrime . . . prij se za informacije i savjete išlo na misu ili kod popa, a danas imamo internet ☺

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno

Još je taj crkveni sat bio i najtočniji , moja Doxa je kasnila nekoliko minuta na dan .
Sad kada si to tako predstavio koji je to bio dualizam, mjerioci vremena i točnosti su bili crkva i centralni dnevnik.
Kako su samo stariji na početku dnevnika usklađivali sat sa onim na ekranu

Po danu se ravnaš po crkvenom satu ali te ipak navečer iskoriguje centralni dnevnik i vanjskopolitički komentar od Dane Roškova 🙂

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ta nije moguće!? Ja sam bio ubijeđen da se kaže “23 do 6”.

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  Toni

kod mene je sve na kvarat, nema minuta
podne
podne i kvarat
podne ipo
podne manje kvarat

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

😊 O, pa puno puta sam spominjala obrazovanje. Sve lošije obrazovanje i loše obrazovanje uzrok je puno problema i ‘čuda’ u svijetu.
I najjači adut ‘novog svjetskog poretka’ su – neuke budale.
Dogodila se smjena generacija. Nitko nije obraćao pažnju na udžbenike i nastavnike….
Nevolje su nekad više očite (Boeing, Nasa), nekad manje…
Pred pet, šest godina amere na cesti su pitali koliko trokut ima stranica? A odgovori… Btw u engleskom također ime sve govori…možda ima na jubitou

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija uglavnom točno. Većina toga je u obrazovanju, ali ima nešto i u učenju, premda ja ka “teoretičar zavjera” nebi baš sve poveziva sa NWO.
Obrazovanje bi tribalo dat spoznaje o analognome i digitalnome di je puno lakše pretvarat analogno u digitalno nego obrnuto. Ako ne baratamo sa slikom ciloga svita u glavi onda nam se događa to da nemožemo brzo konvertirat analogno u digitalno i ako obrazovanjem i sa onim šta čujemo i vidimo oko sebe sve više imamo samo ono digitalno onda smo puno više ekstrahirani iz stvarnosti u kojoj živimo.
Dobar ti je ti primjer sa trokutom jer ako se trokut gleda ka neka imenica sa značenjem kojemu se ne percipira porijeklo te imenice i ako se broj percipira samo ka znamenka nije ni čudo da dolazi do sloma logičkoga zaključivanja di se teško uspostavlja veza između imenice trokut i broja kuteva kojega bi trokut triba imat.
Ako se analogizira odnosno vizualizira pitanje na njega odgovor dolazi puno brže.
Svit je ipak analogan, a ne digitalan jer u ovome slučaju i sam pojam vrime je konvencija na osnovu položaja zemlje u odnosu na sunce odnosno okrićanje zemlje oko svoje osi šta je čista analogija dogovorom pretvorena i pokazana digitalno na screenu smartphonea gori, a računala doli desno.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Zamislite tek što bi bilo da se treba koristiti decimalni sat.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Zvrk Onda to nebi bija sat nego nešto drugo šta bi mirilo linearno vrime. Sat nema deset nego šezdeset minuti . . . ☺

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Moreno

tako je, nešto totalno drugo bi to bilo. iako je u neko davno vrijeme bilo poprilično aktualno

viktor
Gost
viktor
1 godina prije

A, tek kad bi dobili kartu i kompas. To bi bila nemoguca misija.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Šest sati se u Teksasu kaže,velika letva gleda u plafon a mala u parket.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
1 godina prije

Suvišne vještine brzo padaju u zaborav. Recimo, koji bi vam pomorac s početka 20. st. povjerovao da se za sto godina kapetani neće znati služiti sekstantom?

SamoKratko
Gost
SamoKratko
1 godina prije
Reply to  HEKPCT

@HEKPCT pitanje je šta su to suvišne vještine…
Ja mislim da sve više oko sebe vidimo posljedice zaglupljivanja digitalnom tehnologijom, koja nam ‘pomaže’ da ne koristimo mozak i sve uz njega povezano. Da počnemo sa pitanjem koliko bi prodavačica danas bilo u stanju brzo i jednostavno vratiti vam kusur ako im iznos kusura ne bi pisao na ekranu? A završimo sa sudaranjem brodova, jer GPS signal nije ispravan… dok je mozak na paši.
Nadam se da griješim, ali mislim da nam se crno piše kad u profesionalce stigne generacija koja je odrasla na mobitelu – kladim se da će elegantno zaboravljati da u pravom životu ne postoji restart game…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  HEKPCT

Kad smo već navalili na satove…
Često se zaboravlja još jedan instrument važan u navigaciji i “dobu velikih otkrića”…sat na oprugu.
Mjerenje vremena zapravo je i mjerenje udaljenosti…

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Pa isto kao i nama kada se prelazilo na digitalnu tehnologiju. Šta tu ima nejasno?

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Evo da Vam dam jedan primjer od kojeg nije prošlo toliko puno vremena. Da ne kažemo da je prije sve bilo bolje, možda da, a možda i nije sve. Npr. Am. vojska je za svoje potrebe u WW2 osposobljavala radio telegrafiste za cca. 3 mjeseca. I imali su čovjeka koji je morse komunikaciom bio osposobljen da šalje i prima poruke.
A ne tako davno (iako to zanimanje više ne postoji) na trgovačkim brodovima telegrafista je morao imati zafršenu višu školu 3god. i steči zvanje inžinjera telekomunikacija. Pa sad vi meni recite čemu tolika nauka za steči neko znanje ako ga nečete koristiti u praksi. Da, istina je da am. škole i koleđi nisu toliko bazirani na šarolikom znanju ali i kad pogledate koliko predmeta (srednjškolci) imaju i koja (ponekad) bezvezne teme im se nameču, onda stvarno pomisliš – pa čemu služi ova škola?
LP

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Pa kad kazem, da je Amerika zemlja idiota koji neznaju tko im je predsjednik, na globusu naci svoju zemlju, koliko je sati, pretvoriti Celzije u Fahrenheite, koji nisu knjigu u zivotu procitali, obicno dobijem za uzvrat zgrazanje.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije

sjećam se kad su se tek pojavili digitalni satovi…
– Izvinite, koliko je sati?
– Hiljadu ćetristo dvadeset sedam!
– ???
Lijep pozdrav iz Sarajeva 🙂

Dejank
Gost
Dejank
1 godina prije
Reply to  Jomla

Da, milion

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Ljudska devolucija!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik