fbpx

Budućnost koja je napisana prije 40 godina

Azra

Bilo je to prije 40 godina kada je zagrebačka novovalna rock grupa Azra snimila svoj debitantski album „Azra“. Gramofonska vinil ploča sa šest skladbi na strani A i šest na strani B smatra se jednim od najboljih debitantskih albuma s prostora bivše države, i njime se Azra, što u prijevodu s arapskog znači „čistoća“ ili „djevica“, penje „ravno do vrha“.

Svih je 12 pjesama s albuma napisao frontmen Azre Branimir Johnny Štulić. Štulićeve pjesme brzo je napamet naučila generacija glazbe 80-tih, međutim između učenja napamet i učenja s razumijevanjem velika je razlika. Svaka od pjesama s albuma u sebi nosi duboku spoznaju o načinu na koji društvo funkcionira, a cijeli je album oblik traženja komunikacijskog kanala unutar svakog ljudskog bića.

Uvodnom pjesmom „Jablan“ i refrenom „Drugom stranom, jablane, kreni“, Štulić razmiče koprenu jednoumlja prisutnu u svakom, pa tako i u vremenu komunističke Jugoslavije. Jablan, drvo koje je simbol postojanosti i stasitosti, Štulić pomno bira kao početni simbol čitavog albuma. Nakon uzdignuća jablana kao prve perle u ogrlici albuma, Štulić kompozicijski savršeno dodaje drugu perlu s naslovom „Uradi nešto“. „Uradi nešto za svoju savjest“ prvi je stih pjesme u kojoj „Jablan“ kreće u djelovanje. Iako je nepravedno pjesmu ne navesti cijelu, izdvojio bih stihove: „ne misli da si sam“,  „zaboravi na strah“, „nema vremena za bolju budućnost“ i „pljuni na svoju facu i postani čovjek“. Vidljivo je već nakon prve dvije pjesme: Štulića je lako slušati i pjevati, ali nije ga lako upiti niti u djelo prenijeti. Naslonimo li uho možemo čuti kako Štulićeve riječi odjekuju danas još gromkije nego tada, jer i danas je kao i tada „Teško vrijeme“, što je naslov treće perle u ogrlici „Azre“.

Smiraj nakon „Teškog vremena“, Štulić nalazi u četvrtoj perli, duboko intimnoj pjesmi „Tople usne žene“. Nalazi ga u noćima u kojima sanja tople usne žene, u kojima sanja svijet drugačiji i bolji od onog kojem svjedoči na javi. Štulić u tim noćima prepoznaje „čudne dileme, ravnodušne sjene i nepoznate priče“. Briljantno, genijalno, duboko iskustveno i spoznajno. Imamo li danas neke čudne dileme, primjećujemo li oko nas ili u nama ravnodušne sjene, imamo li dojam da našim životima upravljaju nepoznate priče? Sve se to, kako u Johnnyjevoj pjesmi tako i danas, odvija obavijeno tamom noći koju Štulić nadilazi time „što nikome ne da da mu u snove uđe“. Iz tog sna Štulić samoga sebe budi petom perlom „Vrijeme odluke“ u kojoj, iako se kroz metaforu obraća ženi, zapravo se obraća samome sebi nadovezujući se na prethodnu pjesmu stihovima: „Ostaješ u krevetu, bojiš se gomile“ i „Htjela bi da te nema, ali to ne ide. Htjela bi da spavaš, vrijeme je odluke.“ „Nesklad između zbilje i sna“ proteže i kroz pjesmu „Gracija“, šestu i posljednju na strani A.

Krvavom Meri“ Johnny otvara stranu B, predstavljajući ženu koja je odlučila biti autentična. Pored toga što se tom pjesmom sadržajno i koncepcijski nadovezuje na prvu stranu albuma, odlično mijenja uloge i upotpunjuje priču jer dok stranu A počinje „Jablanom“ kao autentičnim muškarcem, stranu B počinje autentičnom ženom. Njoj suprotna je iduća perla, „Marina“, isprazna i kojoj je „prazan hod“ i koja se „na ništa ne žali i o ničem nema sud.“ Takav je i muškarac kraj Marine kojega nakratko zapljusne bljesak s nagovještajem želje da mu Marina „bude nešto više“, čime Johnny crta sliku kako bismo svi mi zapravo trebali postati nešto više i nadići svoje ispraznosti. Svoju ispraznost Johnny nadilazi idućom pjesmom „Ne mogu pomoći nikome od nas“ gdje dijeli spoznaju da ga „nije briga i nije ga strah, da ga nije briga ni za gadarije i prepucavanja, ni za lovu bez koje se ne može.“ Na prvi je dojam naslov pjesme suprotan Johnnyevu htijenju o osvještavanju i prelasku u djelovanje, međutim Johnnny gradi priču točno kako treba i niže pjesme albuma kao bisere na ogrlici. Nije on taj koji može pomoći ikom, nije to nitko od nas, mi smo samo sredstva, samo kanali preko kojih se pomaže. Baš kao što divno govori jedna kršćanska prispodoba u kojoj čovjek moli Boga da pomogne siromahu, a Bog mu odgovara: „Ja sam svoje napravio time što sam tebe stvorio.“

Agendu globalizma iza kojeg nema ničega osim gušenja različitosti i jeftinog marketinga kojem je kao i danas cilj ovladati neovladanim, Johnny prikazuje ironičnom pjesmom „Iggy pop“. Njegova je tetka, koju kako bi povećao ironiju naziva tetkica, od kmetice postala Američanka. Tamo umjesto domaćih igara igra košarku koja je američka igra i nosi majicu na kojoj piše „Iggy pop“ koja predstavlja američkog rock glazbenika. Da bi pokazao globalistički utjecaj koji se provodi i kroz promociju stranih glazbenika takvu majicu u pjesmi tetka šalje Johnnyju, a Johnny kad bi imao djevojčicu „mislila bi što i ja, rekla bi mi iggy pop“. Time kirurški precizno pokazuje globalistički lanac upravljanja našim životima kakvom svjedočimo i danas: centar moći – roditelji – djeca. Posljedice tog lanca i njegovu stvarnu narav pokazuje idućim biserom na ogrlici, pjesmom „Žena drugog sistema“. Ona je  ta globalistička žena – „žena drugog sistema“, a njegova je jedina uloga da je zabavlja. Ona je „žena bez ideala, njegovi problemi nisu joj bitni, strana je ovom podneblju“. Usprkos tome što ga stalno ponižava – on bi da je poljubi. Kako blisko sadašnjem vremenu u kojem volimo svoje mučitelje. Ide Johnny do koske i kaže kako mu na njegovu želju za poljupcem „gura u lice dim cigarete i uopće ga ne vidi“. Broj si Johnny, baš kao što smo mi brojevi, služi Johhny, baš kao što mi služimo, i evo ti u lice dim cigarete Johnny, baš kao što ga evo i svima nama. Kruna albuma završna je pjesma „Obrati pažnju na posljednju stvar“ kojom Johnny prepoznaje istinu. Johnny koji je nakon katarze koju je kroz cijeli album prošao sada je svjestan, budan, djelatan. Pjesmom se obraća svima jer ne navodi spolni identitet osobe koja nije budna i s kojom bi podijelio svoju budnost. Poziva tu osobu da „zaboravi na sve što zna“, da zaboravi programe kojima je formirana, „da udahne volju za put“ koji je preobrazba u punoću ljudskog bića. Johnny  „osjeća da luta kroz terase svijesti“ i da se „nešto u njemu dijeli“ jer zna da negdje treba stati i povući granicu kojom dopušta drugoj osobi da bude svoja. U ljubavi koja se bezuvjetno pruža drugome teško je prihvatiti neprihvaćanje, teško ga je razumjeti, Johnny to priznaje stihovima „ja te volim, volim da ti pogađam sne, i ne razumijem zašto te smeta“ nakon kojih skrušeno moli „ne mari za to“. To je jedino što moli: „Ne zamjeri što te bezuvjetno volim“.

Čitav album nije samo stih i nisu samo note, čitav je album remek-djelo. Johnny točno zna kad u pjesmi treba stati, kad stih ponoviti dvaput, kad treba pustiti pjesmi da pjeva, a kad on treba pjevati pjesmu. Od toga je debitantskoga albuma Azre prošlo 40 bajrama. Šum komunikacijskih kanala unutar svakoga ljudskog bića od tada je dodatno pojačan, baš kao što je pojačan i sistem koji, kako tada tako i sada, služi jedino samome sebi. Da bi kao ljudi i kao društvo zaista krenuli naprijed potrebno je da se vratimo natrag, daleko natrag. Potrebno je da se vratimo daleko prije „Azre“ da bi postali „Azre“ – čista, djevičanska bića.

4.6 167
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
146 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Mariet
Gost
Mariet
17 dana prije

Izvrstan kompletan osvrt na dane ponosa i slave naše kulture i svijesti. Ovo je nekad bio skoro pa mainstream. Od 1987 pa do danas svjedoci smo bolnog i neminovnog pada

iiiistina
Gost
iiiistina
17 dana prije

pa što nitko ne zasvira
admine ,puštaj aš neš imat mira
https://youtu.be/cE_z8mSZ8qQ
https://youtu.be/JeJCPpr5PNc
https://youtu.be/MDH_GEipQfE

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

Bravo,bravo nikada više nećemo niti moći sanjati te osamdesete !!!!! NITI SANJATI,A KAMOLI DOŽIVJETI !!!! Teško je nekome to opisati,ne materijalno,nego duhovno stanje,puninu duše i svijesti,humanosti i zadovoljstva !!!! Da ,nismo imali ništa,od benzina,kave,deterđenata,traperica,struje ali smo imali ŽIVOT koji je neusporediv sa ovim sadašnji kada imate dućane pune svega,od banana po 5,89 kuna za kilu do svinjskog buta bez kosti za 20,99 kuna za kilogram !!!!Ali osim Azre tada je bilo još.50-tak grupa svih kategorija od popa,roka,panka,i još 50-tak pjevača da hitovima koji su se pjevali po diskačima,seoskim i vatrogasnim zabavama i osobito popularnim maturalnu zabavama gotovo u svakom selu !!!! A što imamo danas,TUGU,BIJEDU I JAD kao stanje DRUŠTVA I DRUŠTVENE SVIJESTI !!!!EH,da netko može vratiti to vrijeme 80-tih ,nema toga što bi vrijedilo više od tog suhog zlata,ponavljam STANJA DRUŠTVENE I LJUDSKE SVIJESTI,NEKAKVOG OPTIMIZMA I ISPUNJENOSTI DUŠE !!!!!

piždro
Gost
piždro
17 dana prije

Ma kakvi doživjeti.. zaboravi

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije

…do svinjskog buta bez kosti za 20,99 kuna za kilogram !

Sjecas li se 29. novembra kad su gradovi ostajali prazni i svecani? Svi su isli na sela gdje se od ranog jutra cula skika. Tad nismo nista imali, morali smo ici na selo da natovarimo pun gepek hrane, a sad u marketu imamo dansku svinjetinu, argentisnku teletinu i kineski bijeli luk. Neki misle da je ovo sad bolje, ostali misle suprotno.

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

Ali onda si bio željan svježeg mesa sa zeljem,friških kobasica,a sada mačka hranim s parizerom,bogati ima 10-tak kila i mogao bi ga prodati u kakav korejski restoran !!!

tihobl
Gost
tihobl
16 dana prije

Parizer je jedino dobar za to.

jaran
Gost
jaran
16 dana prije

dobro za tebe ako si se pronasao u hiperkonzumacij svega naveliko…ali jr zajeb za covjeka i njegovo zdravlje

tihobl
Gost
tihobl
16 dana prije

Vidis da sa tim hrani macka.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
17 dana prije

Ok, Azra…
Nego zasto nema niti jednog jedinog texta o Festivalu Slobode u Rijeci koji sam nazalost propustio i nemam priliku nigdje nista procitati o njemu?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
16 dana prije

????????

nonwo
Gost
nonwo
16 dana prije

Budućnost (Azre) je postala sadašnjost,..koju (između ostalih)super opisuju Bosanci-Dubioza kolektiv…Kad se radi o angažiranim tekstovima,koji sve govore o jednom dobu,jednom društvu(univerzalni za sve exyu prostore,a i šire) Dubiozom se Bosanci mogu ponositi.Originalni su…Ovo je koloplet stihova iz svih njihovih pjesama.

Kazu da je Bosna samo drzava za rodjaka
i da smo na vrhu liste po odlivu mozaka

Kazu da je alkohol zdraviji od trave
kazu ako nemaš stav odma’ ti ga stave
Kazu nece nikad prestat’ glave da nam pune
sve dok je ovaca nece falit’ vune
Spale su nam gace, zagrizli smo udice
glave nam u pijesku, nezasticene guzice
Kazu da je smak svijeta relativno blizu
i da su nas banke uvukle u krizu

Kazite nam ministri, nasi poslanici
zasto ratni invalidi zive k’o jadnici
na ivici zivota, vama bitna svota
poznajete l’ osjecaj, zove se sramota
Mi nismo vise sto smo bili
od samih sebe dugo se krili
dolazi dan da kazes ne, ne
nemas sta izgubit’
vec smo izgubili sve

Zvijeri bez milosti, odani robovi
ljigave obijesti, bogati snobovi
ciji smo robovi, obicni brojevi
nizi slojevi, kvarni strojevi
mijenjaju stolice, znojave guzice
nama po glavama sijevaju palice
nemamo vize da predjemo granice
Je li vas sramota?

Cim progledam ujutro gutam informacije
novine, portali, dnevna doza sekiracije
naslovi bombasticni, estrada, crne kronike
ko se zeni, koliko mrtvih, teror i harmonike

Hiljadu zasto al nijedno zato
dal ce novi rat da pocne Rusija il NATO
svaki nova vijest me potpuno zablokira
al necu da se brinem da mi cuna ne zatrokira

Ovo himna je generacije
zivimo od sekiracije
ovo himna je generacije
u supku civilizacije

Jeftino smo kupljeni, demokratski rafinirani
sada smo na rasprodaji, malo hipnotizirani
zabavi me zabavi da mozak mi olabavi
jer shopping je postao narodni doping

Kriminal sinhroniziran
sud banaliziran
plan realiziran
narod hipnotiziran

Opet novi izbori, opet nove lazi
sto su rekli jucer, to danas ne vazi
sto udarci su nizi sve su vam drazi
motike i hljeba, to je sve sto narod trazi

Cijenjeni biraci, pamuka beraci
mazohisti sto bitno vam je ko najvise tlaci
dok vas siba bicem vi govorite jace
ponovo birate da povecaju harace

Politicarima pojedinim zelim
dugu starost, tesku bolest

Op, op, opa
dolazi Evropa
sa’ce da nas biju sile
svjetske milicije

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
16 dana prije

Ovo ti je odlično,to mogu samo genijalci Bosanci,a kao protuteža im je “Hari Mata Hari ” !!!!

piždro
Gost
piždro
17 dana prije

Azra i Džoni su nezaboravne legende, kao i još neki bendovi ex Yu! Što se tiče mjuze i sporta bivša država nije imala ravna sebi u cjeloj Evropi!

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

Azra i Điboni,??? A što s Animatorima,Neki to vole vruće,Posljednja igra leptira,Plavi orkestar,Bijelo dugme,Lažni Franz,Novi fosili,Srebrna krila ,Aerodrom,i još bar 30-tak njih i 50 pjevača od Miše Kovača,Olivera,Tereze,Pejaković a,Kiče Slabinca,Nede Ukraden pa tako do ujutra i još bi nekoga zaboravio !!!! Ajd mi reci samo JEDNOG JEDINOG sa veeeelikom hitom. danas!!!???

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
17 dana prije

A, Lepa Brena, nju si zaboravio;)

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
17 dana prije

🙂 🙂
Sitnije, Đuro, sitnije….
Objasni joj najbitnije

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

Pa ponavljam vam ljudi,tako do ujutro i opet bi nekoga zaboravili !!!!

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
17 dana prije

hm, lukavo nema sta, a evo i nagrade za starog smekera;)
https://www.youtube.com/watch?feature=share&v=G6A6xqBlUlI&app=desktop

esteban
Gost
esteban
16 dana prije

prljavo kazalište,jura stublić,i.t.d. band , masimo zabranjeno pušenje

Tvrtko
Gost
Tvrtko
17 dana prije

Lačni, lačni (gladni) Franc ! 🙂

Yoca amsterdam
Gost
Yoca amsterdam
16 dana prije

Đuro je retard.

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
17 dana prije

Lidija je Bačić?

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

Bogati,osim guzice i sisa koje hitove ima ???

Slonica
Gost
Slonica
17 dana prije

Lidija ima lijep glas…neprepoznat što zbog pjesama što zbog stajlinga..
Uz Rozgu i Dizdar i Ginu i Maju iz De tour….lijepi glasovi…neprepoznati
Ima mlađih generacija sa perspektivom ali nešto fali

Kažun d.d.
Gost
Kažun d.d.
17 dana prije

Atomsko sklonište,Laibach.

Yoca amsterdam
Gost
Yoca amsterdam
16 dana prije

Sklonište ima fantastične tekstove i gitaru.
Autor ovoga teksta iznoso svoju viziju Štulićevih pjesama i dosta toga je fulao. Kod objašnjenja MARINE sam skoro odustao od daljnjeg čitanja.
Naravno sve to ne osporava neponovljivog Štulića i njegov rad.

Zsphere
Gost
Zsphere
17 dana prije

Sve te sto si nabrojao mozes svrstati u tesku komercijalu i slager pjevace u odnosu na Azru. To su dva svijeta, Dzoniju i Azri niko u ex Yu nije ni do koljena, cuj aerodrom, plavi orkestar, sta pises ti 😂😂😂😂😂😂

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

Stani,ljudi su pjevali dobre pjesmice,ne možeš uspoređivati kruške i jabuke!!!!

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
17 dana prije

mozes, i jedno i drugo su voce pa kako tko voli, spadam stvarno u one neizlijecive i nebeski dobro ustimane audiofile, covjek bi mozda pomisli bog zna sto, a evo jedne od mojih omiljenih stvari, prije toga moze dobar joint, pivo, jazz, poslije sevdalinka, etc, ali uvijek mora da bude opako dobra emocija.
https://www.youtube.com/watch?v=23dW3H9yFSU

J B Tito
Gost
J B Tito
17 dana prije

Možda Ekatarina velika

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

Druže Maršale,otkuda tebe u Logičnom????

Zsphere
Gost
Zsphere
16 dana prije

Super je EKV, Laibach, Pekinska patka i KUD idijoti, Termiti i Rijecke pic.ke, super je i Laufer, Brejkersi nusu losi, Idoli, ima gomila zaista sjajnih bendova ali djuro ih nije naveo no meni licno ni ti zaista sjajni Dzoniju i njegovom djelu nisu ni do koljena.

piždro
Gost
piždro
17 dana prije

evo Đuro šaljem ovu pjesmu od kro yu stvaralaca, magijske riječke grupe i peratovic dame – još u ono vrijeme..! bas sad kad sam preslusavao pjesmu neko napisao: čudno da to u 2020 malo ko sluša iako je pjesma i mjuza za SVA vremena, za sva vremena: Denis i Denis – Soba 23 1985
sve i taj broj u kabali je najmisteriozniji. znam, netko će reć posjeća na neke švedske stihove.. ma nije za usporedbu – ono je kao sto priča jedan moj poznanik iz srbije: “kad dođem u sloveniju na granicu sa autom imao sam osjecaj ko da sam već kući stigao iako imam još puta 850 km… a poslije, fino vrjeme izvadim deku iz auta i negdje pored autoputa samo se izvalim na ledinu, odspavam uz pune džepove novaca. nit straha, nit će te tko uznemiravati i zayebavati.. . ma imao si osjecaj bezbrižnosti .. a sad.?
ps. trebalo je da iziđe na girnjem postu a pozz

piždro
Gost
piždro
16 dana prije

ovaj post je putovao nekoliko sati pa niste trebali ni objavljivat

Damir
Gost
Damir
17 dana prije

O čemu ti pišeš… Pod 1. nije bila komunistička JUGOSLAVIJA, nego socijalistička.po svim faktima mogu je staviti u ravan ondašnjoj i sadašnjoj Skandivaniji jer je bila po društvenom standardu, percepcije umjetnosti, filma, muzike u rangu Zapadne Evrope. A kad je Branimir posvetio pjesmu ženama, stvarno je mislio na žene. A Jugoslavija je napisana velikim slovima, jer je bila zakon po društvenom uređenju i odnosu prema radnicima. E, moj autore teksta, narodski rečeno promašio si ceo fudbal i lopta otišla u kukuruz.. Više sreće drugi put
..

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

Joj,nemoj tako grubo,i odmah tražiti dlaku u jajetu,Bogu hvala da nas autor podsjetio na te danas nepojmljive godine,u ovom beznađu nepojmljivo stanje ljudske svijesti ,morala i ljudskog zadovoljstva poimanja života !!!!

Tvrtko
Gost
Tvrtko
17 dana prije

Da, ako je ono bio komunizam ja sam za to da se vrati, nije to bilo K od komunizma osim što se partija, više iz tradicije i starih osnivača, zvala komunistkčka partija. Jednopartijski sistem je bio loš ali ovo danas je mnogo gore, raspalo se ono, raspast će se i ovo, ništa nije vječno, ni kamen ni stina.

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
16 dana prije

A ovo danas je kao demokracija,kao što bivša predsjednica kaže :Kome se ne sviđa može ići !!!Milijun ljudi neposredno izloženo riziku od siromaštva,po većini kriterija smo zadnji ili predzadnji u EU!!!!A osamdesetih smo bili Amerika za Poljake,Čehe,Rumunje,Mađare i ostale,a vidite danas !!!! A kakav je uopće smisao postojanja tih 166 stranaka ???

Waldau
Gost
Waldau
17 dana prije

Lijepe žene prolaze kroz grad
Ja na uglu stojim sasvim sam
prolaze one i gledaju mene
već dugo ja ne vidjeh hrpu tako lijepe žene
Nema sumnje lijepe su ko san.

Balkane, Balkane, Balkane moj
budi mi silan i dobro mi stoj….

AZRA

Moreno
Member
Moreno
17 dana prije

Izvrsno, ali mi ovo;

Balkane, Balkane, Balkane moj
budi mi silan i dobro mi stoj

danas skroz drugačije zvuči nego onda

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
17 dana prije

Mi smo ljudi cigani

sudbinom prokleti

uvijek neko oko nas

dodje pa nam prijeti

a, tek ovo?

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

To te ja pitam Miki !!!!

Bosanac
Gost
Bosanac
17 dana prije

dolazim ti kao fantom slobode
i zato pokazi sta znas
dolazim ti kao fantom slobode
da te vodim ravno do dna

a kada zazelis da se vratis
pogledaj
omamljiva samoca tvoga sna
na prozoru
u ogledalu
pred vratima

vidio sam bijes tvojih momaka
demonska igra odbacenih ljudi
tko je zauzeo mjesto u raju
postenje ili vlast
tko je hvalio carevo ruho
patuljci sa naslovnih strana

Shelton
Gost
Shelton
16 dana prije

Dođi zaboravi,nudim ti noći čarobne
i buđenje upostelji punoj šećera
ispred mog prozora drvo divljeg kestena
puno plodova koje nitko ne treba

Anđeli nek’te čuvaju kada vrijeme oboli
da li čovijek sve, baš sve, na kraju prboli

Zaspao bih sada ja na tvojim rukama
budio se ne bih nikada
neka vrijeme samo broji svoje godine
meni je već dosta čekanja

…Dođi i ostani
nudim ti suze k’o bisere
moje namjere još su uvijek iskrene.

Shelton
Gost
Shelton
16 dana prije

Zelen lišće goru kiti
miris cvijeća poljem šara
a u lugu sirotan se tiho
s gorom razgovara

I ti imaš majku svoju
goro čarna goro mila
pa te tvoja dobra majka
tako lijepo opremila

Košulju i dolomicu
izvezla ti od miline
išarala tople grudi
ravna polja i doline

Vidi djete mirnim glasom
čarnoj gori zborit može
a uzdahu gora čarna
oj siroče, oj siroče

Ante
Gost
Ante
17 dana prije

Kod mene gdje ja stanujem posjekli su sve jablanove odmah nakon što se Hrvatska ” osamostalila “.

piždro
Gost
piždro
17 dana prije

dobro si ovo stavio u navodnike.. a danas je bivši šef cie bio u breguza i drugim evropskom kolonijama.. sto posto je donio novi paket cov-2 mjera..za sluge.. koju je maskicu stavio na facu sa zastavom od 13 sarenih pruga i zvjezdica – da plaši poslušnike..

jablan u žitu
Gost
jablan u žitu
17 dana prije

Vrlo simbolično .

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

Taman završio.domovinski rat ,stekli slobodu i odmah ponovo 100 godina u rikverc u Austro-Ugarske monarhiju ,doduše malo povećanu, i u FEUDALIZAM, ne kapitalizam,jer eto imamo 200-500 feudalaca i ostatak kmetovi-stoka sitnog zuba koja niti teoretski nema nikakva prava osim da šute ,rade i trpe ugnjetavanje “”državotvornih domoljuba”-dezertera ,pljačkaša i lopova !!!!!! I sve to na te LEGENDARNE 80. GODINE SLOBODE !!!!!

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

A 15000 tisuća kolega i suboraca se sada okreću u grobu ako vide za što su poginuli ,mi ponovo porobljeni i u nekom novom carstvu,a od slobode niti s,a o nekom boljem životu za našu djecu više NEMA NITI SNOVA !!!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
17 dana prije

Jedan sam od onih koji znaju većinu Johnnyevih pjesama napamet. Imao sam sreću pa sam na njegov koncert prvi puta išao 21.07.1981, zadnji put 88, kad je s njim svirala ekipa koja je odradila Zadovoljštinu.Nekih pet šest albuma (a njegov prvi album je obični, drugi je dvostruku, treći je trostruki, četvrti dvostruki pa onda onaj iz Nizozemske trostruki, pa obični Kad fazani lete, obično Između krajnosti, obično Krivo srastanje, finale četverostruka Zadovoljština) imam i sad na sticku.
Ja imam, ali Branimir Štulić nema ništa od toga.
Ljudska prava, autorska prava, intelektualno vlasništvo, sve to je Branimira zaobišlo. Pokrali ga, a on preponosan da cvili, presiromašan da bi vodio sudske parnice protiv ekipe okupljene u ZAMPU i Croatia recordsu.
Nije loše živjeti u Houtenu, mjestašcu pokraj Utrechta, uostalom kao i u cijeloj Nizozemskoj. No, jedno je živjeti od autorskih tantijema koje ti s pravom pripadaju (a nemaš ih), a druga stvar živjeti od milostinje supruge ili države.
Tihomir je napisao odličan zaljubljenički tekst o prvom albumu:))
Mene danas iznenađuje koliko je dobro u stvari Johnny pjevao, onda mi se to činilo usputno. Moj favorit je Između krajnosti.

Ali što ćeš, ljudi postaju nalik na kokoši, slabo vide i rano liježu..

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
17 dana prije

Pjesme su bile i ostale odlične, a Džoni je bio i ostao slična psiha kao i Kusturica: do podne posvađan sam sa samim sobom, popodne sa samim sobom i cijelim svijetom…
Kao što jednom Brega reče za Džonija: “Nije baš neki tip kojeg bi željeli povesti sa sobom na godišnji odmor…”

KISIK
Gost
KISIK
16 dana prije

Takav je bio i Tesla

Bosanac
Gost
Bosanac
17 dana prije

Legenda

kontrakormilar
Gost
kontrakormilar
17 dana prije

Jeli znate da se mlladic koji se ubio jucer(ili je najvjerojatnije ubijen) zvao danijel. U bibliji danijel dolazi kod kralja koji se klanja kipu kojem svecenici prinose hranu i hrana nestaj. Danijel se odbija klanjati kipu boga bala i kaze kralju da je to glineni kip koji sigurno nejede hranu koju mu kralj ostavlja nego je jedu svecenici. Da ne duljim danijel razitkriva prevaru i svecenici bivaju ubijeni. Jucer je na gornjem gradu izvrsen sotonisticki ritual u kojemje danijel ubijen a medicinsko svecenstvo je izbjegol bozju kaznu. Na dam se da dace se uskoro sva ova prevara i laz razotkrit

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
17 dana prije

Danijel- za DAN,za svijetlo dana.

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

Stvarno,Danijel Popović i “Đuuuuuuli ” !!!!

mario
Gost
mario
17 dana prije

tocno

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
17 dana prije

Ajmo malo demistificirati ono “Iggy Pop” u stihu “…a ona kaže: joj što volim Iggy Pop!”
Tumačenje koje sam ja dobio u to doba jest da je “Iggy Pop” u njujorškom žargonu tada značilo “muški spolni organ”, ali izrečeno po narodski…
Znači, ona je jako voljela “veseljka” (što bi rekli oni Splićani u svojoj pjesmi) i tu nije bilo neke velike daljnje filozofije!

KISIK
Gost
KISIK
16 dana prije

ku”š veće fillozofije od …veseljka.
No veseljko,no veselje

KISIK
Gost
KISIK
16 dana prije

i Atomsko da ne spominjem.

Yoca amsterdam
Gost
Yoca amsterdam
16 dana prije

Tako je.
Ali nemožeš ti to nekim panjevima ovdje objasniti.
Vidiš da Balkan tumače kao baš baš Balkan, a Štulić zapravo pjeva o svom kurcu.
BUDI MI SILAN I DOBRO MI STOJ…

Slonica
Gost
Slonica
17 dana prije

Zanimljive su te godine.
Npr Vice Vukov se nije smio spomenuti a isto je imao proročanske stihove.
Znam da su ljudi voljeli Azru ,
meni je Štulić najpoznatiji po medijskom prepucavanju oko autorskih prava.
Zabranjeno pušenje i Nervozni poštar imaju stihove koji su i danas jako aktuelni.

Istražuj
Member
Istražuj
17 dana prije

Bravo.
Cak da Johnny nikad i nije namjeravao napraviti ovakav koncept – ovo je ipak odlican osvrt.
Cestitiam.

Kkk
Gost
Kkk
17 dana prije

Azra , Dinamo ,Cibona ,Univerzijada ,Haustor , Jazovka , Mi djeca s kolodvora Zg.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
17 dana prije

Jedna urbana legenda kaže da su izvjesni Jurislav Stublić  i grupa ”Film” osigurali svoje mjesto u povijesti hrvatskog rokenrola. Ostaće upamćeni kao jedini bend na svijetu koji u svojoj karijeri nema ni jedan stih da se rimuje….

Audax
Gost
Audax
17 dana prije

Azra, Film, Haustor … Zvečka, Tkalča, Kulušić … lijepa vremena

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
17 dana prije

♫ ”Sjeti se
Kako smo maštat znali
I bogu dane krali
Ispred “zvečke” satima
Kovali planove
Kužili istine….”

”Moje zastave – uvijek su iste boje…” ♫

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

Tko to more platit,niti suhim zlatom,niti dijamantima!!!! Bogati u gradu na 10-tak mjesta ŽIVA MUZIKA,DEČKI DERU I RASTURAJU!!!!! MARŠAL trese prozore i vrata !!!!!Pojačalo,mislim,one kutije od kubika i 500W !!!!

KISIK
Gost
KISIK
16 dana prije

Crko nam maršal…
Nele

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
16 dana prije

Sjećam se toga,gdje je bio taj koncert ????

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
17 dana prije

“živi u sesvetskom kraljevcu
zovu ga jura
ako te to baš zanima
on se dobro fura
obožava bedževe
kožne hlače i tambure
pa viče yeah”
:)))))))

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
17 dana prije

🙂 🙂

KISIK
Gost
KISIK
16 dana prije

a na fasadi ,odmah iznad vrata,
rupa od metka iz prošlog rata
Dom/1987 film

Moreno
Member
Moreno
17 dana prije

Neznan, ali mi koji smo u osandesete ušli ka teenageri, uz svu materijalnu skučenost toga vrimena, tek danas shvaćamo kako smo imali tu neku duhovnu slobodu kakve nije bilo ni prij ni posli osandesetih. Tad je te slobode nama bilo malo i ništa. To je mišljenje dosta mojih prijatelja i poznanika moje generacije koji smo onda živili ovde.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
17 dana prije

♫ ”Bila su dobra vremena, dok sam tajno volio….”♥♫

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
16 dana prije

Srebrna krila i “O Ana “ili “Lili ” !!!!

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

Bravo,bravo,eto to ja pokušavam ljudima objasniti i definirati !!! Fučkaš komunizam,par-nepar,kavu i ostale pizdarije,ali ta nekakva NEOBUZDANA DUHOVNA SLOBODA,nekakvo životno zadovoljstvo..,ispunjenost ljudskih života..???A onda pjevanje “Ustani bane” i “”specijalizacija”” kod narodne milicije???? A danas,nisam čuo bar 10 godina da bi netko zapjevao ili na radiju ili TV !!! NEMA NADE U SUTRA,A KAMOLI ZA DANAS !!!!

Zvrk
Gost
Zvrk
17 dana prije

Džoni Štulić je ništa drugo nego šorošoid i plaćenik kabale.
To odmah možete vidjeti u stihovima. Najzornije je prikazano kada je simpatizirao poljsku Solidarnost i poziv na bunt.
Nešto slično sam viđao kod pokojnog Dvornika koji je pjevao za stojedinicu.
Sve odreda šoroščad bez perja.

Moreno
Member
Moreno
17 dana prije

Niko nije reka kako i onda nije vladalo zamantanje, ali je to bilo puno manje nego posli 1990-te . . . Dino je otiša, a Štulić je završija u Nizozemsku tako da in nije baš na dobro došla ”demokracija” . . . pogledaj šta se dogodilo sa EKV iz Beograda . . . ja u gradu di živin prij rata nisan zna za misto di su cvilile cajke, a posli rata mlaji su počeli na nekoliko misti u gradu ”otkidat” na cajke . . .
Neću se pravit kako san ja sve zna jer nisan, i mene je zaj#balo, i ja san navija za Lecha Walesu da bi tek desetak godin posli počeja sumnjat, a još nekoliko godin posli u stvari san shvatija čiji je on bija igrač . . . prevara je bila zajebana i vešeslojna . . . na oči smo gledali kako je Tuđman kreja i pustija bandi da krede, a sa druge strane ga je prčija Sorosev Feral kako je diktator . . . ko se i za šta onda moga opredjelit . . . teško je i danas bit pametan, a kamoli onda . . .

CAN
Gost
CAN
16 dana prije

stoji.

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

Ma pusti sada Soroša,kabalčad,tko je za to mario ’80-tih,dok je “Psihomodo pop ” derao do 3 ujutro !!???

CAN
Gost
CAN
16 dana prije

nažalost Ni’ko?!

TražeseDomaćaJaja
Gost
TražeseDomaćaJaja
17 dana prije

Bare i plaćenici, pa drugi…

Stock
Member
Famed Member
Stock
17 dana prije

Uh, sto me nadje Velimire!
Moram te pitati jednu stvar…
je li ti to Djoni pricao o cemu je mislio kada je pisao sve te pjesme?
Ili je to samo tvoje vidjenje Azrnih stvari?
Zasto te to pitam?
Zato sto sam, kao i jedan dio komentatora, Azru diplomirao, a i sam sam se nesto malo bavio muzikom. Od prvog albuma do zadnjeg. Pa cak i ove nove obrade koje sam nasao na netu.
Bilo nas je desetak u tom drustvu pocetkom 80-tih. Jedan dio kosonje ( ja medju njima), jedan dio sminkeri (pankeri su dosli poslije).
Nismo se bas nesto druzili po bibliotekama i pozoristima, a vani smo bili 365 noci.
Od tih 365 noci rijetko kad smo pili koktu ili neko drugo gazirano pice.
Najslabije sto bi krcili je bio gemist i to samo u vrelim ljetnim nocima.
I tako smo diskutovali o – sta je pisac htio reci?
I svako od nas 10 je imao svoje vidjenje Djonijevih texova. I svako vidjenje je bilo skroz dobro tako da smo ponekad znali zaboraviti na cure razglabajuci o Jablanu. Da li je Jablan kita ili nesto drugo? Ili trece?
Ili je Balkan kita? Geografski pojam? Ili…?
Zato te pitam – kako si siguran da je bas ovo sto si napisao – TO?
Elem, baci me ovaj text u 80-te. I zao mi sto moja djeca nece dozivjeti nesto slicno.
Ni vasa, nikoga od vas…
Mozda su bolje bile samo hipi 60-te.
Sve poslije 80-tih je kurcu nalik, moj Malik.
Pogotovu na Balkanu.

puki
Gost
puki
17 dana prije

nikad nisam bas nesto volio Azru, ni slusao.. ali sjecam se tog vremena, kada je takozavni New Wawe, dosao i u YU i pod tim utjecajem je tada ranih 80-ih do sredine 80-ih, nastao jugoslavenski novi val sa mnostvom grupa…
Prljavo Kazaliste, Laboratorija Zvuka i Haustor posebno su furali tada popularni stil Ska, po uzoru na britansku grupu Madnes..
tu je bilo jos jako puno grupa, nevjerojatno puno: Film, Aerodrom, Partibrejkers, Elektricni orgazam, Idoli, Lacni Franz, Laibach, Videosex, Denis i Denis, Riblja Corba, Animatori, U skripcu, Xenia… itd ne mogu ih se sviju sjetiti… Neke su nestale nakon sto je novi val prosao negdje nakon polovice 80-ih, a druge su prezivjele i postale velike grupe, kao Kazaliste i Azra i Corba i druge… kazaliste je u drugoj polovici 80-ih sa nekadasnjeg tipicnog stila ska, preslo na mainstream rock…A Corba je ustvari od pocetka bila rock band i nisu se furali na novi val, a tu je bila i grupa koja je furala stil anti-novi val : Zabranjeo Pusenje..
I jos da ne zaboravim: Pekinska patka iz Beograda, prva i jedina punk grupa u Jugoslaviji tada,
a u to vrijeme bile su i vec poznate etablirane grupe iz 70-ih, Dugme, Valjak, Skloniste, Yu Grupa…. Bregovic se kratko takodjer furao na novi val i ska stil, sa onim albumom Dozivjeti stotu. pocetkom 80-ih

Piretis
Member
Piretis
17 dana prije

Mali ispravak – Pekinška patka je novosadska grupa, a to jeli ili ne bila pankerska stvarno ne znam, ja sam tada već imao svoje favorite u Yu rocku a to nije vezano za new wave.
Postojala je jasna granica između “rokera” i “pankera”. Za nas starije nije bilo dileme, Smak, Yu grupa, Riblja čorba, Leb i sol, Time.
Johnny-iu svaka čast ali broj jedan kao kantautor na ovim postorima je (uz besmrtnog Arsena) Bora čorba.

Neću da te volim
Gost
Neću da te volim
16 dana prije

Slažem se s tobom da su Bora Čorba i Arsen – najveći pjesnici s naših prostora, jedino bih još uz njih dodao i Balaševića kao zaista ravnopravnog…
Svi ostali su, uključujući I Štulića, ipak nekoliko stepenica ispod.
Da, i ja sam rođen sedamdesetih, i ja se sjećam kako su tada svi ljudi koje sam tada poznavao iskreno plakali od tuge jer je Tito umro, a ja sam bio premali da to razumijem i mislio sam si – “umro je jedan čovjek, zašto je to tako veliki problem”.

Nitko nije plakao kada su umrli Tuđman, Milošević i Izetbegović.. Danas na poslu je kolega prokomentirao – “ne’ko mi je već otuđmanio stanicu..” .. To ne traži objašnjenje..

Jedina stvar koja me tješi u cijeloj priči jest povijest – narodi koji ne poznaju svoju povijest prisiljeni su ponavljati iste greške..
Da pojasnim ovo – svaka država u koju je Hrvatskoj bilo nametnuto da bude dio te države je propala – isto će se desiti i s EU – ne treba biti genij da to čovjek vidi.
Ne kažem da je Hrvatska odgovorna za budući raspad EU ili za raspad bivše Juge, ali taj raspad slijedi kao neminovnost..

CAN
Gost
CAN
16 dana prije

…nemoj tako,nije do nas…

Tvrtko
Gost
Tvrtko
17 dana prije

Je, Pekinška Patka, Pankrti, Paraf, Prljavo Kazalište je počelo sa punk stilom a za mene kraj prljavaca je odlazak Bogovića iz grupe.

CAN
Gost
CAN
16 dana prije

Satan Panonski
.. čuči u svima nama

esfjvnierwgtintrwier
Gost
esfjvnierwgtintrwier
17 dana prije

Tip je bio vrstan umjetnik pisane rijeći i glazbe. Izjavio u Sarajevu pred rat kako će sve ovo gorjeti, ima u onom dokumentarcu o njemu. Skoro je izjavio: Na prostorima bivše Jugoslavije postoje samo tri etničke grupe naroda: istočni Srbi, zapadni Srbi i radikalni Srbi. Istočni Srbi žive na području Makedonije, Crne Gore i Srbije, zapadni Srbi su u Bosni, Hrvatskoj i Sloveniji, a radikalni Srbi su ustaše i četnici, o kome je riječ zakljućite sami.

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
17 dana prije

Ovo ti je komplicirano i isključivo,a što da onim Slovencem,ljubljanskim biskupom koji je za Ilirskog pokreta ,ničim izazvan,izjavio da su Slovenci,””alpski Hrvati””,neki su ga se ’91 htjeli javno odreći !!!!Mislim,slovenski “državotvorni “nacionalisti !!!!

esfjvnierwgtintrwier
Gost
esfjvnierwgtintrwier
17 dana prije

Griješiš, nisam isključiv, bivša cura mi je jednom nešto za njega rekla a ja sam ga branio, kad sam gledao taj dokumentarac o tome što je rekao u Sarajevu promjenio sam mišljenje o njemu kao čovjeku. Mišljenje o njemu kao umjetniku je ostalo isto, koliko je ona bila u pravu nakon 15 godina izjavi ovo za srbe, a ja ga branio. Nekad sam imao njegove lp-e, nestalo u ratu a kasnije sam nabavio cd-e, i dalje ga volim slušati.

mario
Gost
mario
17 dana prije

stvari se ubrzavaju, umjesto 3-4 ostaje max. dvi godine do kaosa

Zsphere
Gost
Zsphere
17 dana prije

“Slicno” ce ti reci sve i jedan ozniljniji (nezavisni) geneticar, antropolog, istoricar pod uslovom da nije sa Balkana, to danas govore i njemacki istoricari i Francuzi u Amerikanci i Rumuni i Cesi svi svi samo mi vrtimo berlinsku skolu koja nam je nametnuta zbog interesa svih samo ne nasih. tako da Dzoni ni tu nije omanuo. Kao narod moze postojati samo jedan i to nije nista novo a od toga naroda danas imamo pregrst nacija koje su sve posvadjane zavadjane u problemima do guse svi, svi, svi i samo im spomenes komsiju odma zaboravi sve probleme i dobije adrenalinsku dozu nacionalizma

Belegija
Gost
Belegija
17 dana prije

Za ljubitelje prave muzike, arhiva je ovdje : http://hikonline.blogspot.com

Zoran
Gost
Zoran
17 dana prije

Nešto najbolje.
Neznam gdje su nestali talenti.
Zadnjih 10 15 godina tu i tamo neka zvjezdica se pojavi.
Ali sa njom Azra a i ostatak bendova 80ih pa čak i 90ih pomete pod jer nisu dorasli da se stave u istu rečenicu sa kvalitetom ljudi koji su bili kreativci i pjesnici tog vremena

Sebastijan
Gost
Sebastijan
17 dana prije

Dugo prije Azre su Atomci razbili jednoumlje komunizma, prije bih rekao da su oni pokrenili nešto nego Azra

Bosanac
Gost
Bosanac
17 dana prije

i oni su Legende

4e 65 6b 64 6f 2e
Gost
4e 65 6b 64 6f 2e
16 dana prije

Ako se već pozivamo na to ko je bio prvi u razbijanju jednoumlja, to bi možda bila grupa Buldožer, 1975. 2 godine prije Skloništa. Rasprodani album Pljuni istini u oči i zabrana ponovljene izdaje albuma. Na izdaju 2. albuma Zabranjeno plakatirati morali su čekati više od godinu dana do studenog 1977. 😏

Majk Majers
Gost
Majk Majers
17 dana prije

Fala vam na ovom odličnom osvrtu, tj analizi famoznog albuma. Jonny je bija rijetki genijalac, vizionar
Kad san pročita naslov, u glavu su mi došli nešto noviji stihovi al jednako vizionarski:
Dolazim ti kao fantom slobode
I zato pokaži što znaš
Dolazim ti kao fantom slobode
Da te vodim
Ravno do dna

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
16 dana prije

Eto vidiš ,par riječi,ali doslovno trebaš čitati slovo po slovo koliko su teške,pune i znakovite riječi i sama misao !!!!

putnik
Gost
putnik
17 dana prije

Kao sto sam sa nasih prostora volio Azru, tocnije receno volim jos uvijek ali ju danas rijetko slusam, tako sam od stranih bendova volio Pink Floyd.

Johnny i Roger Waters mi djeluju dosta slicni karakterom. Bili su mladi, a stare duse, pa su im zato tekstovi u tako mladim godinama bili tako zreli. A sto se tice glazbe, iako su ispodprodsjecni sviraci, imali su izvrsne ideje za koje su im trebali drugi da ih realiziraju, pa su nerijetko bili vrlo grubi prema svojim suradnicima, u zelji da dodju sto jasnije do te neke svoje “vizije”. Zato su obojica bili dosta teski kao osobe.
Roger Waters je to sa vremenom donekle shvatio, ali Johnny cini mi se nikada.

U svakom slucaju, hvala im obojici, ali hvala i svim ostalim clanovima njihovih bendova koji su imali zivaca da ih trpe, jer bez svih njih ne bi bilo te glazbe.

bauštelac
Gost
bauštelac
17 dana prije

kakav sin majora tln zakon

Ua političari
Gost
Ua političari
16 dana prije

Džoni je najveća legenda a Azra je najbolja Ex Ju grupa!!!
Veliki sam fan Azre, sve pesme znam napamet i slušao sam ih po sto puta.
Mobilni mi zvoni sa Azrinim pesma “Anđeli” i “E, pa što”.
Još hiljadu puta da slušam pesme neće mi dosaditi.
Žalosno je što civilizacija i ljudski rod nisu napredovali ni pedalj od tih sedamdesetih godina u nekom moralnom i ljudskom pogledu.
Sve ovo sa tehnologijom i tehnikom je isprazno i uglavnom služi za zadovoljavanje onih nižih ljudskih potreba.
Nikada film ne može biti tako dobar kao knjiga (sem “Odiseje 2001 u svemiru) ali to je moje mišljenje koje mlađi ljudi ne dele.
Danas niko ne čita knjige (pa i ja slabo) i to je to.
Džoni je i pobegao kada je video kuda to vodi u Holandiju.
Čitao sam da je jedne godine prijavio i platio najveći porez u Jugi.
Ali je video gde ovo sve ide i distancirao se od toga.
Veliku žal imam za dragom uspomenom koju sam imao od Džonija.
Gledali smo Azru u Nišu. Koncert je bio u Tvrđavi. Posle koncerta smucali smo se gradom i naleteli na Džonija i Azru. Svima je dao autograme. Jednom drugu se potpisao na Vijetnamci a meni na papiru iz Drine bez filtera (tada sam pušio).
Čuvao sam taj papir kao “oči u glavi” ali odoh u vojsku a moji sređivali sobu i sve pobacali!!!
Kako sam to preživeo (a i oni) nije mi jasno.
Džoniju želim sve najbolje.
Najveća legenda ovih prostora.
Eto, pade mi na pamet jedna pesma pa eto je u nastavku:

Nedeljni komentar

Čitam nedjeljni komentar koji jasno kaže
tko ne misli ovako taj kleveće i laže
ljudi bez kalibra i ideje
ufuravaju nam istine crno bijele
investicije su probile plafon troše se krediti
svuda mnogo paranoje svi su do grla u krizi
a mi bismo htjeli da budemo centar svijeta
kineski sindrom za mnoga ljeta
a ja
ja nemam dara
zabranjeno da se odgovara
šljakeri danas zive kao bubreg u loju
nitko ih ne dira dok stoički drmaju lozu
penzioneri sjede mirno kao ptice na grani
raj za moju staru vrte se tobogani
svako malo neko se pospe pepelom po glavi
opreznost iznad svega budi pametan stari
a kaj ti tu možeš ne budi lud
oni budu tebe rista ravno na sud
a ja
ja nemam dara
zabranjeno da se odgovara
moja mala nije nikad bila u jumbo jetu
ne pada joj na pamet ona drži dijetu
klinci zure u tv i to po cijeli dan
oči su im četvrtaste kao ekran
ja se vraćam kući rano u pola šest
na prvom uglu konfisciram jogurte
udarac u glavu me brutalno dovlači svijesti
ako ne slušas kurvin sine nećes ni jesti
a ja
ja nemam dara
zabranjeno da se odgovara

mario
Gost
mario
16 dana prije

zvono-istine org; Vatreni govor dr. Tappera iz Nebraske!Vidite, ako tijelu date ono što mu treba, ono može biti zdravo, može se izliječiti samo, regulirati samo od sebe. To je poput uvele biljke koja sjedi pod suncem. Drugačiji pristup tome je zaštita od sunca, rezanje lišća, liječenje ili cijepljenje te biljke, ali i epigenetski pristup – prirodan pristup jest, daje toj biljci vodu i ona će biti dobro. Vidite, vaše tijelo nije drugačije.

CAN
Gost
CAN
16 dana prije

UHHH

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
16 dana prije

Snuždio se Dejan Cukić neveseo,pokunjen…
sve se čini teške su ga muke stigle pa nit’ zbori niti progovara.
Samo uzdiše.
Promatra ga ispod oka Štulić Johnny (iz plemena starih Azra) te u hipu priupita za junačko zdravlje i rockersko slavlje, našto pobratim Deki ovlaš odmahnu rukom, jerbo njega drugi jadi more.
Obećao, naime, ženi – a ne može

joj pjesmu napisat.
U nedostatku inspiracije.
A ona ljuta sve ljuća.

Kako ti se zove žena? (to Johnny pita Dejana)
Milica. ( to Dejan odgovara)

“Mokre ulice”.

https://www.youtube.com/watch?v=hEwhWsQ-O5g

Johnny zrihtao za – par minuta…

P.S. / nadopuna:

“Kraj tanana šadrvana, gdje žubori voda živa
šetala se svakog dana sultanova kćerka mila.
Svakog dana jedno ropče, stajalo kraj šadrvana.
Kako vrijeme prolazilo, sve je blijeđe, blijeđe bilo.

Jednog dana zapita ga sultanova kćerka draga:
„Kazuj, robe, odakle si, iz plemena kojega si?“
„Ja se zovem El Muhamed, iz plemena starih Azra
što za ljubav život gube, i umiru kada ljube!“

Aleksa Š.
Zapravo, Heinrich Heine.
A prije njega perzijski klasici.

U Štulićevom prepjevu stih
“Ja se zovem El Muhamed, iz plemena starih Azra
što za ljubav život gube, i umiru kada ljube!“
glasi
“Ja se zovem Štulić Johnny, iz plemena starih Azra
što za ljubav glavu gube, i umiru kada ljube!“

Odnosno, eto zašto je Azra – Azra.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
16 dana prije

steta da je dobra poezija dobila losu muziku i los glas.
izvedba je ocajna.

Sandro
Gost
Sandro
16 dana prije

Gospodine Ponoš, duboki naklon.

Nikada nisam komentirao nijedan od tekstova ili članaka koje sam pročitao na bilo kojoj stranici ili portalu, ali čitajući ovaj Vaš tekst nisam mogao odoljeti porivu da iskažem svoje zadovoljstvo činjenicom da netko može tako duboko i pozitivno secirati Štulića, zasigurno jednog od genijalaca domaće glazbene scene ikad.

Slušao sam Vas na Festivalu slobode u Zagrebu i u Rijeci i čitao neke Vaše članke pa sam stvorio sliku o Vama kao pozitivnoj osobi, ali ovakav tekst, po mom skromnom sudu, može napisati samo osoba iznimne osjetljivosti i prosvijećenosti, uz osjećaj za sadašnjost i zbilju oko nas.

Uz uvjerenje da će mnogi naći nadahnuće u Vašem radu,

samo naprijed

Brainstorm
Gost
Brainstorm
16 dana prije

azra vam je dobra, alan ford dobar, ima vas koji hvalite (mozda i slusate a onda je to vislja razina samozavaravanja) arsena dedica ili cak josipu lisac. mozda volite kavijar i sampanjac.
ja vam mogu samo poruciti da se prestanete pretvarati i umisljati nekakvim profinjenim ukusom i glumatati pred nama ostalima kako ste vi njezne duse.
uhvatite se pive, janjetine, prsuta i slusajte lepu brenu. vidjet cete kako je lakse i ugodnije.

stop samozavaravanju.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
16 dana prije

Brainstorm
Alan Ford je bio zakon prvih sedamdeset brojeva. Onda je otišao crtač Magnus i sve poslije je za moj pojam bilo “kuruza”…
OK su piva, janjetina i pršut, ali Brenine pjesme iz osamdesetih godina su bile i ostale na razini 5. razreda osnovne škole (koju je onda morao završiti svatko)… Njena daleko najzrelija pjesma bila je prije 12 godina: “Pazi kome zavidiš”, ali još uvijek ne znam nije jednu drugu koja je blizu toj pjesmi…
Doduše, nedavno su u Americi radili jednu analizu, pa se ispostavilo da su tekstovi današnjih hitova tamo na razini 3. razreda osnovne škole…

Piretis
Member
Piretis
16 dana prije

Ima nekaj u tome, uz pivo i meze i razdraganu atmosferu, odlično sjeda “ćirilica” ili neka naša verzija iste. Maliganske magle su čudo.
Ali, kad sjedim doma, a od zadnjeg poštenog opijanja je prošlo 25 godina, a ispred je HiFi u vrijednosti solidne srednje klase onda live verzija Gimme Shelter (uz one ženske back vokale zbog kojih bi cure najradije doveo doma ali neda žena) ili Čorbina Kada Padne Noć imaju prednos pred Brenom.
P.S. Josipi ne pakirati. Josipa je institucija, bila i ostala.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
16 dana prije

rijec performans bila popularna jedno vrijeme. htjelo se njome zadiviti nas koji ni ne znamo sto znaci ili tek ucimo.
onda netko izumio rijec preserans.
svaka mu cast sto puta !
hvala covjece, spasio si nas.
ubio si rijec pre … pref … f …f , preformans.
otad se vise ni jedan ne usudjuje preformansirati.
hvala hvala hvala.

Zita
Gost
Zita
15 dana prije

Analizirati sto je htio reci Johhny, ili pisac? ….moli Boga da on ovo nije čitao!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
146
0
()
x