Bacanje jaja

Bacanje jajeta

Nikada niste čuli za natjecanje u bacanju jaja? Nisam ni ja, sve do nedavno, kad mi se sin pohvalio kako je, dok sam ja bio na odmoru u Bosni, on stigao do finala u ovom natjecanju. Prepričat ću vam njegovu priču, a na kraju reći i zašto.

Dakle, u Apeldoornu se za Uskrs održava natjecanje u bacanju jaja. Moj sin Zlatan, koji nije mnogo znao o tom „sportu“, i njegova prijateljica Dina su razgovarali o predstojećem događaju, a onda je Dina s tridesetak metara udaljenosti bacila jaje na Zlatana, koje je on  uhvatio. „Pa to se traži!“, rekla je ona. „Jedan natjecatelj baca, a drugi hvata. Da se prijavimo?“

Sutradan su trebali izaći na „bojno polje“ pa su ujutro pokušali u obližnjem parku održati „trening“. Uzeli su dvoje jaja i pokušali ponovo baciti i uhvatiti. Ali Zlatan kaže da se u onom šarenilu u parku jaje nije vidjelo sve dok mu ne dođe sasvim blizu, tako da nije ni jedno uhvatio. Otišao je kod sestre Ivane, koja stanuje u blizini, po još dvoje jaja, ali rezultat je bio isti. Obeshrabreni su otišli na natjecanje. Zlatanova ljepša polovica Lejli je sve snimala, a tu je bila i njena majka, pa je briga bila još veća, da se ne osramote pred takvom publikom koja je imala velika očekivanja.

Pravila su takva da jedan natjecatelj baca jaje, a drugi ga hvata. Počinje se s udaljenosti od pet metara, zatim deset, petnaest, i tako dalje. Ako se jedno jaje razbije, ima se pravo na još jedan pokušaj. Ako se i drugo jaje razbije, za taj par je igra gotova. Ima se pravo, kao kod skoka u vis u atletici, propustiti neka udaljenost i početi, recimo, odmah s udaljenosti od dvadeset metara. U tom slučaju, ako uspijete, računa se da ste sve prethodne udaljenosti od prvi put uspješno savladali, a ako ne uspijete, kao da ste u prvom pokušaju otpali. Dina i Zlatan su počeli odmah s trideset metara i – uspjeli! Kako je bilo tridesetak parova, u prvom krugu je otpala polovica. Na kraju se završilo play offom, a u svakom krugu Dina i Zlatan su imali istu taktiku – kretali su s trideset metara i hvatali prvo jaje. Samo u zadnjem pokušaju, u finalu, razbili su oba jajeta i tako završili na drugom mjestu. Ali osim pehara za drugo mjesto, dobili su i pehar za prvo mjesto jer su uhvatili jaje bačeno s najveće udaljenosti.

Kažu da je publika bila listom na njihovoj strani. Prvo, bili su jedini par u kom ženska baca, a muški hvata, ostali su imali obrnute uloge. Drugo, uvijek su kretali s velike udaljenosti i hvatali prvo jaje, što je ocijenjeno kao hrabro i samopouzdano. Bilo je tu i još nekih detalje koji su odlučili da su na kraju natjecanja Dina i Zlatan bili glavni junaci ove neobične borbe.

Njima čestitke, a ja se vraćam na obećanje na dato na početku teksta daću vam reći zašto o ovome pišem. Iz prostog razloga što mi se čini da se ovako jednostavnih, prigodnih, ne skupih, a zabavnih igara može izmisliti na stotine i tako zabaviti. Zar se ne bi moglo i kod nas uraditi nešto slično, nešto primjereno našoj kulturi, podneblju i mentalitetu? Znam, ima ponešto slično i kod nas, ali moglo bi biti više? Jer za to ne treba mnogo novca, samo ideja i volja.

12
Ostavite komentar

avatar
10000
10 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
11 Komentatori
Dudinatjecanje u cijepanju drva (Brko-drvo d.o.o.)drekadencijaotpisaniMali Mujo Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Autocenzura
Gost
Autocenzura

Jedan momak je bacio jaje na Tudjmanov kip i biva uhapsen jos iste veceri, neki drugi momci su srusili 3000 spomen obiljezja NOB-i i nikome nista. Jajima treba zasuti institucije drzave i ljude koji u njima rade jer vec 30 godina dozvoljavaju i poticu nakaradni drustveni sistem koji vise lici na barbarstvo nego li na pravnu drzavu.

otpisani
Gost
otpisani

E, i meni je naj omiljenija igra, još od mladosti, nabacivanje jajima sa 5,10 i 15, ali ne metara (?) već centimetara;)
(tu igru ja preporučujem mladima i starima što češće)

mirko
Gost
mirko

Ima puno igara gdje se ne mora bacati hrana. Mnogo djece u svijetu bi rado pojela koje jaje. Gadjanje hranom? A da podignemo ulog i bacamo snicle?

Dudi
Gost
Dudi

Jajarenje bre, ima da lete jaja na sve strane iz bosanskog lonca.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

A da tapkaju sličice.
Igraju poklape.
Na frenje (klikere, špekule).
Tko bliže do crte (zida).
Imaju pravo i na revanš.
P.S.
Dok mater s prozora ne zove na ručak.
A zove uvijek kad je u igri najbolje.

Dudi
Gost
Dudi

Sramota je uništavati hranu. Uostalom koga btiga za čobane?

drekadencija
Gost
drekadencija

ja bi prije bacio kokoš, neg jaje. živu, da vježba letenje

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Slazem se u potpunosti! Djecu treba odlijepiti od kompjutora i mobitela ovakvim igrama na svijezem zraku u prirodi! Bravo za clanak!

natjecanje u cijepanju drva (Brko-drvo d.o.o.)
Gost
natjecanje u cijepanju drva (Brko-drvo d.o.o.)

Ivo, što ne povede dijete uBosnu da radi nešto korisno..

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo

Bacis dva jaj na oko, sto jos ide u kompletu?

otpisani
Gost
otpisani

Tava ?

alfa33
Gost
alfa33

A da probaju sa nojevim,sa 30 metara??

POVEZANE VIJESTI

Izbornik