Bake u Turskoj će biti plaćene za čuvanje svojih unuka

Bake u Turskoj
4 komentara

Briga o djeci predstavlja jedan od najozbiljnijih problema u Turskoj. Međutim, vlasti su pronašle vrlo kreativno rješenje: spremne su platiti bake za preuzimanje brige o svojim unucima.

Turske vlasti su zabrinute i žele riješiti problem koji muči zaposlene majke, a tiče se brige o djeci tijekom njihovog radnog vremena. Prema turskim medijima, Turska će sljedećeg mjeseca pokrenuti pilot program kojim će davati plaće bakama koje svakodnevno vode brigu i pružaju njegu svojim unucima.

Bakama, koje već imaju mirovine od 1.000 do 1.800 turskih funti (od 243 do 439 eura), biti će omogućena priliku za dodatni prihod, u slučaju da vode brigu o svojim unucima u vrijeme dok majke rade.

Kao što je objavio u turski CNN, ministar rada i socijalnog osiguranja Mehmet Müezzinoğlu, bake će primati gotovo 400 turskih lira (96 eura) mjesečno za brigu o svojim unucima.

Turska vlada informira da je cilj programa povećati zaposlenost žena u zemlji. Ovaj program bi trebao omogućiti ženama, koje rade i imaju djecu, puno radno vrijeme i veće mjesečne prihode.

Projekt će biti testiran u veljači u dvije turske provincije, Bursi i Izmiru. Prema objavljenim informacijama, gotovo 1000 obitelji biti će uključeno u program. Nakon šest mjeseci provedbe programa, njegovi rezultati će se vrednovati, što će rezultirati zaustavljanjem programa ili proširenjem na sve turske provincije.

Važno je primjetiti da je Turska nasioc interesantnih ideja. Naravno, ideje imaju za cilj ekonomski rast, ali u isto vrijeme te iste ideje valoriziraju vrijedne roditelje u mirovini.

Izvor: CNN Turk

bakebriga o djecidodatni izvori prihodaMehmet Müezzinoğlu
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
7 godine prije

Pametno Turci, pametno…

Lila
7 godine prije

Evo primjera i za Hrvatsku, uključila bi i djedove i oni su itekako bitni za odgoj djece

jale
7 godine prije

Svi uzimaju ono najbolje od socijalizma, a u isto vrijeme sotoniziraju taj sistem društvenih odnosa. Ovo je nešto najbolje šta solidarno društvo može da uradi. Bogati bi se trebali više odricati jer odricanjem od hedonizma i luksuza stvorit će se uvjeti za prirodniju i pošteniju preraspodjelu sredstava i resursa. Automatski, to znači više posla, manje kriminala, više sigurnosti, više povjerenja i tako dalje. Zašto je Bjelorusija zemlja koja već decenijama u Evropi bilježi najmanju stopu kriminala? Zato što gotovo da nema nezaposlenih. Svi nešto rade. Radna mjesta se ne bi trebala brojati isključivo po kratkoročnoj ekonomskoj isplativosti vlasniku sredstava za rad, već bi se trebao gledati i sa aspekta društvene isplativosti koja se onda multiplicira same od sebe. Ali prije toga treba ponovno definirati šta je rad, a šta je prodavanje magle u današnjem okruženju i uslovima.

Zvrk
7 godine prije

Ondje je to inače posao za imigrante s Kavkaza i Srednje Azije (tzv. Turkestana).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI