Četiri nova superteška elementa dobili ime i mjesto u periodnom sistemu

Nihonijum - Moskovijum - Tenesin - Oganeson
0
0

Četiri nova hemijska elememta sada imaju i zvanična imena i simbole, saopštila je Međunarodna organizacija za čistu i primijenjenu hemiju (IUPAC).

Nakon petomjesečnog razmatranja, IUPAC-ovi hemičari su odobrili imena četiri nova superteška elementa koja su predložili oni koji su ih i otkrili. Ovi elementi s atomskim brojevima 113, 115, 117 i 118 se ne javljaju samostalno u prirodi, već moraju biti vještački stvoreni u laboratorijama.

Shodno tradiciji, imena se daju u čast mjestima, geografskim regijama ili naučnicima, a moraju imati i specifičan završetak, shodno mjestu koje element zauzima u periodnom sistemu elemenata.

Ovo su nova imena:

  • Element 113: nihonijum (Nh)
  • Element 115: moskovijum (Mc)
  • Element 117: tenesin (Ts)
  • Element 118: oganeson (Og)

IUPAC je najavio još u januaru ove godine da će se ova četiri elementa naći u periodnom sistemu, ali su ostali bezimeni. Onda je u junu IUPAC najavio nova imena. Pet mjeseci je bilo dovoljno da javnost da sugestije ili iznese eventualne kritike na predložena imena.

Japanski naučnici predložili su ime za element nihonijum, što je jedna od riječi na japanskom jeziku i znači „zemlja izlazećeg sunca“. Imena za elemente 115 i 117 predložili su naučnici iz Rusije, odnosno američke savezne države Tennessee, a koji su i otkrili ova dva elementa.

Oganeson je dobio ime u čast Yurija Oganessiana „za njegov pionirski doprinos istraživanjima transaktinida“.

iupacMcmoskovijumNhnihonijumOgoganesontenesinTsyurija oganessiana
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.