fbpx

Dijete u Bosni i Hercegovini crta “User Interface”, a mediji i majka to proglašavaju ludilom

UI kojeg je nacrtao osnovac

Majka osnovca iz Bosne i Hercegovine, objavila je status o pogubnosti domaćih škola u kojima djeca crtaju “Word”, a pri tome je spomenula francuske osnovne škole gdje djeca uče robotiku. Pogledali smo crtež osnovca. Obrazovanje nas doista interesira. O njemu ovisi budućnost naša djece i države. Međutim, mi ne dijelimo mišljenje majke ovog osnovca.

Poruka majke na društvenoj mreži

“Sedmi razred javne osnovne škole. Predmet: informatika. Zadaća: NACRTATI WORD. Hej ljudi, CRTAMO WORD. Pa ovo je samo za sjesti i plakati. A djeca čiji roditelji imaju novca za recimo francusku osnovnu i srednju školu izučavaju predmet robotika. Moje dijete crta Word. Kakvo samo usrano elitističko društvo smo postali. ŠTA RADITE VI TAMO KOJI PRAVITE NASTAVNI PLAN I PROGRAM? A I VI U VIJEĆU RODITELJA?”

UI kojeg je nacrtao osnovac

UI kojeg je nacrtao osnovac

Iskreno gospođo, dijete je s velikom pažnjom nacrtalo korisničko sučelje aplikacije Word. Bili smo iznenađeni, jer znamo o kakvom se problemu radi. Mali osnovac je vrlo lijepo odradio posao. Sve je skladno i urađeno s ukusom za njegove godine.

Rijetki korisnici specijaliziranih programa za izradu korisničkih sučelja, tipa Balsamiq Mockups, ne bi bolje napravili. Autor je vidio puno toga u svom životu i surađivao je s desetinama osoba koje su pokušavale napraviti ergonomično i vizualno ugodno korisničko sučelje. Kvalitetnih dizajnera nije sreo puno.

Ne smijemo zaboraviti Steve Jobsa, osnivača tvrtke Apple, koji bi zasigurno ovo dijete pohvalio i nagradio. Pazite, dijete ide u 7 razred i već crta “User Interface”.

Za kraj želimo nešto poručiti gospođi Nikoleti Milašević-Dobrači, majci ovog nadarenog osnovca. Ne gospođo, osnovci se u Francuskoj ne igraju s robotima. Francuske škole više nisu ono što su nekad bile, a program po kojem vaš mali uči je nametnut od strane zapadnih stručnjaka kojima se ponizno klanjate.

S portalom Logično surađuje više osobe iz Francuske. Prije posjete Francuskoj, javite nam se. Rado ćemo vam pokazati kako izgleda jedna francuska škola i što uče osnovci. Vašeg malog ne kritizirajte, jer dijete ima talenta. Mi koji živimo na zapadu i koji svoj kruh zarađujemo programirajući i crtajući korisnička sučelja, to jasno vidimo.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
82 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Dobro ste jog odgovorili

Stanislav
Member
1 godina prije

Pa majka je potpuno u pravu! Neka crtaju UI na satu likovne umjetnosti Na informatici neka uče koristiti programe ili pisati programe.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Stanislave, razmisli malo, po tvojoj logici riječima nije mjesto u matematici, tamo su samo brojevi. Zašto moj sin mora napisati 4 rečenice zadatka iz matematike? Zašto mu nisi dali dva broja da zbroji? Ima hrvatski pa tamo neka piše rečenice. Nećemo naprijed s takvom logikom. Niti ćemo naprijed s ovolikom slobodom razmišljanja i komentiranja gdje se neki školuju od 4 do 10 godina da bi naučili sve o tom poslu, da bi sutradan netko prozivao samo zato što mu se to čini glupo.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Hajde ne zahebavaj, napiši makar “Toni 1”, jer ja, Toni, imam sasvim suprotno mišljenje od tvoga, a što sam iznio u komentaru u 11:40.

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije

@Toni original 😆😄😄

Stanislav
Member
1 godina prije

Molim Vas nemojte govoriti što nešto znači po mojoj logici. Ne znam odakle Vam da je matematika samo za brojeve, gdje ste to naučili? Završio sam matematičku gimnaziju, studiram strojarstvo i prvi puta to čujem. Također, krivnju ne svaljujem na profesore/učitelje nego prvenstveno na obrazovni sustav odnosno društvo koje podnosi ovakvu situaciju u obrazovnom sustavu.

Tiki
Gost
Tiki
1 godina prije

Falio si ceo fudbal meštre

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Uvijek je postojao generacijski jaz. Današnja mladež ljenčari, spava do podne, a cijele noći luduju vani – ovo je kažu rekao Platon prije par tisuća godina i otad se ništa nije promijenilo.
Ipak jest.
Svjedoci smo dosad neviđenog generacijskog jaza. Prije jedva koje desetljeće je telefonski priključak značio više od dobitka na lotu. Preko 70% Kineza nikad nije vidjelo telefon, onaj s kablom i brojčanikom.
Tehnološka revolucija nije pojela svoju djecu, ali je zato sve nas rođene ‘prije’ ostavila na začelju uspjeha. Danas nije uspjeh na tokarskom stroju napraviti nekakav element. Balavurdija koja ne zna nos obrisati zarađuje s nekakvim igricama, nekakvim programiranjima godišnje preko 300 000 kuna. Mi smo od onih kojima je 60 000 plafon.
Mlađi ljudi su s tehnologijom na ti. Svijet im je na dlanu i boli ih k za ratove, nacije i države.
Mi smo dinosauri koji će nestati sa Zemlje.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

E vidis u Srbiji da bi firma mogla skidati dinare sa kartice mora imati fiksni telefon,sta reci,osim riba smrdii od glave.Visoke teh. nisu za balkansku dijecu,ali probijaju oni tu barijeru.Zato privatno ulaganje u znanje,jer od ovih vukojebina od drzava nema nikakve koristi.Filuju nas i napucikavaju preko medija jedne na druge samo da ostanem u matrixy 90tih,ma neka ga puse,ima puno primera kako vlast ide sumom,a narod drumom.
P.S. G.odmor u Albaniji bio super.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Jedan otac napisao u komentarima da je na ljetovanju vidio hrpe djece koja tipkaju po tabletima, a roditelji ih – hrane za to vrijeme…
Soa
Jeli to napredak?

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Ova besida zlata vrijedi SOA…Svako zivo bice je u trci sa vremenom …i naravno tehnologijom….Moja osobna preporuka za sve koji koriste PC je da nadju vremena za ucenje IT tehnologija ..Nije to bauk i ne zahtijeva akademsko obrazovanje …Vazno je iskazati minimum interesa za IT …P.S. Upotrebljavajte Internet kao biblioteku ,knjiznicu tj sredstvo ili alatku a ne samo kao sredstvo komuniciranja….I najveci programeri ..oni koji algoritam ispisuju brzinom svjetlosti morali su jesti ,spavati i ici na toalet ….I najduze putovanje pocinje prvim korakom….

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Pa, ipak je mama u pravu…

http://www.os-cetvrta-vz.skole.hr/Download/Operativni%20plan%20-%20VII.%20razred.pdf

Dijete koje u sedmom razredu na papir kopira word je poprilično zaostalo za ovima u Varaždinu.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Ovaj program u Varaždinu je za robote koje propagira Bakić.

Uče ih prepisivati u Wordu i Excelu.

Crtanje korisničkih sučelja je sto puta kreativnije i vrijednije od tog programa kojeg si postao.

Stanislav
Member
1 godina prije

Crtanje novih po svojoj mašti i svojom kreativnošću apsolutno da, ali precrtavanje worda definitivno ne!

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Veliš gore da studiraš strojarstvo. Koliko si precrtao tehničkih crteža?

Stanislav
Member
1 godina prije

Jer sam morao… dovoljno, ali sam se i potrudio razumjeti što crtam. I da napomenem da su programi na mojem fakultetu, pogotovo što se tiče crtanja, vrlo zastarjeli i ubijaju kreativnost. Crtamo skice i crteže u priboru, dok programe koji su osnova na bilo kojem poslu na kojeg ćemo doći nismo ni vidjeli (SolidWorks, Catia…). Naravno ne bih izbacio skice i pribor, ali treba odnose postaviti ispravno.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Znači shvatio si konačno što znači “Repetitio est mater studiorum”?

Stanislav
Member
1 godina prije

Ja dobro znam što to znači imao sam latinski. Ne vrijedi se raspravljat sa osobama koje misle da djeca uče informatiku precrtavanjem monitora i da bolje od toga ne može.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Ti se raspravljaš, a drugi komentiraju. Razlika je velika.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

PPP Ja san studira strojarstvo i svi smo dobijali različite strojne elemente za crtanje iz tehničkoga crtanja. Svaki student svoj komad. Slično je bilo i sa nacrtnom geometrijom.
Slično je bilo i sa svim pismenim ispitima di je bilo nekoliko grupa kombinacija zadataka i prepisat se nije moglo bez da se znalo.
Također u opticaju je bilo na desetke kombinacija zadataka i malo ko je moga imat sve kombinacije ispitnih primjera, a ko bi i doša do toga dok bi sve to procesuira već bi i naučija.
Neznan kako je danas.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Ne vidim kakve veze ima nacrtna geometrija s crtanjem interfejsa. Jasno je da ste morali crtati mašinske elemente, da biste savladali tehniku. Ali crtati izgled ekrana kada je otvoren Word, to samo idiotima može pasti na pamet (ako je imaju).

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Kako je moguće da imamo tako “dobar” program, a djeca sve lošija i lošija?

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ PPP

Nemoj mi mijenjati temu nego se rađe informiraj. Uopće ne govorimo tko ima dobar program nego na kojoj razini je kopiranje worda. Ti smatraš da je to super, ja kažem da nije jer su nastavni programi napredniji od toga.

“Djeca sve lošija i lošija” je isto sigurno neka tvoja pretpostavka.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Mercury
nažalost, PPP je u pravu. Copy mog komentara od jučer:
Od sredine 90-tih ne postoji ‘Filov efekt’ – pojava da je svaka mlađa generacija za 3 poena pametnija od starije.
Čak i u istoj obitelji: brat ili sestra rođen 10 godina kasnije – gluplji je. Ima članak npr na b92.rs
Prvačići u Srbiji neznaju prezime i pričati…! (članak na webtribunu)

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

@PPP
Zato sto djeca uopce ne uce sto se u pozadini programa dogadja i kako obradjuje podatke.
Onaj tko to shvati lako ce se prebaciti na bilo koji sličan program bez obzira kakav UI imao i znat ce kako ga natjerati da odradi to sto žele od njega.
A to sigurno nece nauciti precrtavanjem na papir postojeceg UI-a.
Po tvom pisanju rekao bi da je tebi IT tehnoligija pa i bilo koja tehnologija špansko selo.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

“Iskreno gospođo, dijete je s velikom pažnjom nacrtalo korisničko sučelje aplikacije Word. Bili smo iznenađeni, jer znamo o kakvom se problemu radi. Mali osnovac je vrlo lijepo odradio posao. Sve je skladno i urađeno s ukusom za njegove godine….”
Niste vi razumjeli šta je majka napisala. Radi se o predmetu INFORMATIKA, a ne o LIKOVNOM obrazovanju. Umjesto da nešto pametno uče, recimo o naprenim funkcijama ugrađenim u Word, djeca gledaju u ekran i precrtavaju interfejs. Problem je u školskom sistemu, nastavnici OTO su preko noći postali nastavnici informatike, te u svom neznanju na ovaj način popunjavaju školski čas, ergo, “neka djeca nešto rade, da ne galame”. Ima li i jedan stručnjak da nam kaže, kakva korist je djeci od ovog nacrtanog interfejsa, koji se pojavi svaki put kad otvoriš Word?

Ui Designer
Gost
Ui Designer
1 godina prije

Prvi put čujem da je User Interface likovno obrazovanje. 🙂

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Ja sam rekao da se crteži crtaju na času Likovnog, ali što ti slabo kopčaš pa zameniš korisnički interfejs (sučelje, hrv.) sa likovnim obrazovanjem, to je drugo pitanje. A još su opičeniji od tebe ovi što ti dadoše +.

Ui Designer
Gost
Ui Designer
1 godina prije

Grube riječi koje rabiš odlično oslikavaju tvoj profil.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Udžbenici i literatura su puni takvih prikaza, što u slici i boji a što u grafici ili crtežu.
Zamisli fiziku ili nekakvo uputstvo bez toga.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Kao što su te u školi učili slova dok prepisuješ ili preslikavaš koncentrišeš se i bolje upamtiš

First Last
Gost
First Last
1 godina prije

Svojevremeno se u školi učilo kako napraviti olovku, kredu, torbu, gumicu, penkalu, šestar … ma mislim!

Belegija
Gost
Belegija
1 godina prije

Pa ima neke koristi i od ovog … Informaticka industrija je siroko podrucije, nisu svi programeri (koderi), njih prate i drugi profili u razvoju aplikacija. Jedan od tih profila je dizajner interfejsa koji npr. ima zadatak da izabere vizualni motiv aplikacije, fontove, boje, gdje postaviti vazne ikone (na koji dio ekrana oci/mozak vise pridaju paznje…itd) i kako da to sto smo napravili bude privlacno krajnjem korisniku. E sad na nasim prostorima je malo ovakvih radnih mjesta i vjerovatno se tesko “prehranjivati” sa ovim zvanjem… i to se majci ucinilo beskorisnim … mada u nekim sredinama je to sasvim dobro placeno i privlacno za one koji imaju dara, a crtanje je put da se otkrije talenat i afinitet za osnovca da se kasnije profesionalno bavi ovim vidom dizajna … a papir je sasvim dobar predlozak da se to implementira na ekranu…

SamoKratko
Gost
SamoKratko
1 godina prije

Poštovana redakcijo, sa velikim zadovoljstvom čitam članke na vašem portalu, pa mi se čini obaveznim prokomentirati ovaj, jer mislim da se radi o nesporazumu.
Naime, mislim da ste pogrešno shvatili komentar ove majke. Moje je mišljenje da je ona komentirala i očajavala nad besmislenošću KOPIRANJA crtanjem jednog ‘korisničkog sučelja’. Da se ovdje radilo o zadaći učenicima da nacrtaju SVOJ prijedlog korisničkog sučelja, apsolutno bih se složio sa vašim komentarom, međutim mislim da ovdje nije riječ o tome. Meni slika koja je nacrtana više liči na ‘podsjetnik’ učenika da ne zaboravi kako izgleda Wordovo sučelje, nego na prijedlog novoga…
Kao informatičar i roditelj sam se nebrojeno puta susreo sa problemom kada je trebalo djeci objasniti neke funkcije u programima. I uvijek se to završavalo mojim očajem kada bih shvatio da djeca, iz raznih razloga, ne žele ‘dubinsko’ znanje, već samo informaciju kako riješiti trenutni problem. Uzalud su bile moje priče i pokušaji objašnjavanja na primjer kako su podaci na računalu organizirani, kako se mogu kopirati na veliki broj načina i da je onaj koji im trenutno pokazujem samo jedan od mnogih. Uzalud su bile moje priče da ne želim da mi djeca budu utrenirani majmuni (da, da, znam da nije baš pedagoški, ali mi u tom momentu ni jedna druga usporedba nije pala na pamet), koji znaju da ako kliknu mišem na ovu ikonicu tu, da će ‘dobiti bananu’, a ako pritisnu ovu ikonicu tamo, da će ‘dobiti avokado’ – te se ikonice mogu preko noći promijeniti ili nestati, a oni će ostati i bez banana i bez avokada, iako bi ih mogli dobiti samo da poznaju suštinu rada računala, i da ih potraže na nekoj drugoj ikonici na računalu.
Na žalost, kako vrijeme odmiče, vidim da su nam djeca sve površnija, i da sva njihova ‘pamet’ stane u sposobnost brzog tipkanja i brzog ‘snalaženja’ u novim aplikacijama, ali površno, bez pravog RAZUMIJEVANJA. Ono što me zaista užasava je da će ti mladi ljudi danas-sutra biti liječnici, projektanti, informatičari, a da će njihovo ‘znanje’ biti vrlo plitko.

Informatičar
Gost
Informatičar
1 godina prije

SamoKratko, razuman komentar koji daje nadu da svi informatičari nisu binarni profili.

SamoKratko
Gost
SamoKratko
1 godina prije

Kolega (barem po nicku), zahvaljujem na komplimentu, i zaista mislim da bismo mi informatičari trebali biti prvi koji trebaju upozoravati i na negativne posljedice uporabe računala i srodne opreme. Delegiranje razmišljanja na računala dovodi do atrofije mozga (sve što se ne koristi, zakržlja).

Drvobradi
Gost
Drvobradi
1 godina prije

majstore, ja nijesam informaticar iako se razumijem u informatiku vise od prosjecnog usera fejsbuka
no, i za informatiku treba imati poseban talent i razumijevanje kao i za bilo koji drugi posao, za ocekivati je da jedan informaticar pokaze talent vec u ranijoj dobi i ako ga nema, nema ga, badava mu je naguravat znanje koje on ionako nece prihvatit, zasto klinac mora bit informaticar, zasto ne moze biti tehnicki crtac, i to je lijepo zanimanje i ne zahtijeva nekih vecih informatickih znanja nego jedno obicno i prosjecno, naravno da je djelic krivice u obrazovnom sistemu, a velik dio krivice i obiteljskom okruzenju kao i socijalnom, danas svi klinci imaju smartfon i svi se sluze s njim, znaju upotrijebit par aplikacija i tu prestaje svo njihovo znanje iako su 24 sata na smartfonima, ili isto tako na kompjuterima, no, znanje informatike im i dalje izostaje, tako ce nekima izostat i znanje zidanja i nakon 20 godina baustele, sto se tice lijecnika i projektanata te informaticara, oni se iskristaliziraju s vremenom, a oni koji se ne iskristaliziraju zicaju za pivu il sljakaju u nekom skladistu,
karma je bich a roditelji ako ne zele da im djeca postanu majmuni koji stiskjuci ikonicu da dobiju bananu trebaju toj djeci uzeti ili ograniciti boravak na internetu i za tim nazovimo tehnickim pomagalima koja se 90% i vise vremena upotrebljavaju beskorisno
a mama kao mama i kao svaki roditelj, ocekuje genijalca od svog sina, ne ide to tako, u genijalca treba ulagati a ne dati mu igricu ili kompjuter i nek djete bude na miru, a opet s druge strane gledano, treba i zidara i keramicara ii vozaca i drvosjeca, ne mogu biti ni svi roboticari ni informaticari ni doktori
od mene sve, pozdrav

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Nije nesporazum,slučajno sam jučer pročitao na indexu članak i komentar.Ona se žalila na primitivnost školskog sistema u BiH,da u sedmom razredu uče Word a Fr. Djeca uče robotiku.Inače apsolutno dijelim tvoje mišljenje,zombiziramo djecu ,djeca u 7. Ne znaju pomnožiti 2 trocifrena broja a o djeljenju ni naopako.

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

Crtež bi bio odličan da ga je radilo dijete od 7. godina a ne od 14.!!!!

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Pročitao sam tekst 3 puta i dalje mi nije jasna poanta.
Znači, postoji sat informatike gdje đak dobija za zadatak na papiru nacrtati Word. Kužite nelogiku?
Razlikujete li sat likovne kulture od informatike?
Otkad je to u program nastave ušlo da se crtaju korisnička sučelja…? Nije valjda da im je ponestalo računala?
Također, riječ je o sedmom osnovne. To više nisu osnove informatike već se uče malo kompleksnije zadaće. Tako da mi ovo crtanje se nikako ne uklapa u isto.

Štovana redakcijo, nadam se da ste isti tekst poslali dotičnoj gospođi na FB, jer čisto sumnjam da čita Logično.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Informatika nije samo programiranje, a nisu ni sva djeca informatičari.

Programeri i inženjeri bez osjećaja za estetiku, ergonomiju i vizualnu prezentaciju ne vrijede puno.

Korisničko sučelje je najvažniji dio aplikacije.

Prepisivati brojke u Excel tablicu ili crtati okvire oko teksta kao u vrtiću, svatko zna, ali razumijeti ergonomiju jednog korisničkog sučelja ne može svatko.

Stanislav
Member
1 godina prije

Ne vrijedi ni korisničko sučelje ako program ne radi. Može ti korisničko sučelje biti Picassova slika, ali ako stiskaš po njoj i funkcije ne rade džaba ti umjetničkog djela. Na informatici neka se uče koristiti i osmišljavati programe, a crtati i dizajnirati neka uče na likovnom.

Informatičar
Gost
Informatičar
1 godina prije

Stanislave ako nešto ne znaš, nemoj o tome pričati. A očito je da ne znaš.

Stanislav
Member
1 godina prije

Očito iz čega? Obrazloži svoj stav kao što ja obrazložim svoj.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

@PPP
Zasto mislis da bi se koristenje excel tablice svelo samo na unos podataka i crtanje okvira? Ti ocigledno nisi nikad koristio excel za nesto pametnije tipa formule, pivot tablice, data import, , VBA programiranje. Excel je izrazito mocan alat i malo tko koristi vise od 20% njegovih mogucnosti.
Poanta Excela je znati importirati podatke iz razlicitih izvora, brzo filtrirati i analizirati podatke i doci do zeljenog rezultata. Malo napredniji korisnici ce uz pomoc makroa i VBA znati automatizirati cijeli proces te jos znatno skratitu vrijeme analiza koje se cesto ponavljaju (sa drugim podacima naravno).

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zorule
Za Excel apsolutno točno. Moj frend koji je u to doba sastavljao P. C. je si je platio seminar i dobro je napravio.
Na jednom seminaru o web dizajnu polaznik je rekao da je na seminaru naučio neke stvari za koje mu je, kada ih je sam otkrivao trebalo više dana.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

u redu ako su oni sve drugo vec naucili samo sto se ovdje radi o slucaju da ucitelj nema sto drugo djeci reci.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

Moglo je ženo i gore,zamisli da ima robotiku za predmet onda bi crtao robote u teku ili bi ih pravio od plastelina ! Redakcijo fulali ste poentu njezinog komentara,gospođa je upravu 100 % ! Znači nije važan ni predmet ni razred poenta je da se budući kuvari ne uče kuvanju crtajući šerpe i poklopce kao ni elektriktričari tako što crtaju kablove,prekidače i utičnice ! Praksa je care važna,jebeš ti i Word,UI,Excel ako će on školu završiti tako što se sa njima sreo samo crtajući ih !

Korisnik_postoji
Gost
Korisnik_postoji
1 godina prije

Imao sam prilike raditi sa dosta neiskusnih električara, i nikad nisam dobio željeni rezultat pokazujući kako napraviti jednu stvar jer bi zeznuli na drugom, sličnom problemu.
Rezultat nikada nije izostajao kad sam im dao papir i olovku i rekao “nacrtaj!”. Crtanje kablova itekako pomaže. A ja sam kao klinac na praksi svom majstoru crtao sheme u pijesku gradilišta kad sam ga tražio da mi nešto objasni. Jer kad jednom shvatiš zašto nešto radi onako kako radi, taj princip ćeš lako primijeniti na nešto drugo, a način kako si došao do saznanja (crtanje) ćeš i dalje koristiti jer je efikasno.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

Vidiš druže vjerovatno smo iste struke ( elektro ) i moj problem je obratan,znači dosta ,,električara” koji su mi dolazili poslije škole nisu imali pojma o more stvari dok im nisam objasnio kako nešto treba da se odradi u praksi,znači lično sam imao slučaj elektro inžinjera koji je radio sa mnom i koji nije znao da poveže razvodnu kutiju za serijski prekidač,na moje pitanje pa drobro crni Milane kako to da ne znaš lik mi je mrtav hladan odgovorio ,,pa jebi ga znam ja to da nacrtam ” a sa druge strane sam imao ljude koji su bili bukvalno priučeni,koji nemaju škole ali koji su učili od starijih električara u praksi i oni su ove što su znali da nacrtaju držali u malom prstu po znanju ! Znači praksa druže,teoriju ćeš ti naučiti napamet ali ako je u praksi ne znaš primjeniti onda ti je sve džabe !

Korisnik_postoji
Gost
Korisnik_postoji
1 godina prije

Kajzer Soze,

Radio sam sa jednim (da bar samo s jednim) koji je bio “vodeći” u toj firmi. Situacija je slijedeća: prvi put vidim tu opremu, sva dokumentacija na talijanskom, ali nema veze, prelistam i odaberem jednu od 10-15 mogućih kombinacija koja po meni odgovara našoj situaciji (iz uređaja izlazi jedan kabel sa možda 20 žica, sve kodirano bojama). Pitam ja kolegu je li to “naš” diagram, on kaže ne znam, pitaj Matiju. Ok, odoh ja do Matije, on kaže da pričekam s tim, javit će mi.
Dva dana poslije spajamo kako je Matija rekao, a po dijagramu kojeg sam ja odabrao.
Najzanimljiviji dio u cijeloj priči je da kasnije doznajem od osobe koja je slučajno bila prisutna dok se to događalo, da Matija zove svoju mamu doma da mu potraži bilježnicu gdje je on to prije nekoliko godina zapisao ono što mu je netko drugi pokazao – po bojama. Problem nastaje kada proizvođač opreme potroši kolut kabela i kupi kabel sa drugačijim bojama. Proizvođač će se prilagoditi, ali Matija će spaliti novi uređaj, isto kao što je prije toga spalio na tisuće eura vrijedne opreme.
On je “pametan” i on “zna”, i super je s direktorom. Ali što se mene tiče on spada u kategoriju ljudi koje ne želim ni blizu svog radilišta. ni pod kojim uvjetima.

Nikad nisam imao problema kad sam nekome uspio objasniti kako nešto radi i zašto tako radi, a uvijek sam popravljao za onima koji su znali “iz glave” spojiti sve tri žice.
Radim relativno komplicirane stvari (automatsko upravljanje) i nažalost često nailazim na “pametne”, i s njima uvijek imam probleme, za razliku od onih koji su voljni slušati.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Korisnik_postoji
Vi ste u pravu. Prvo crtanje, onda rad/vježbe/praksa.
Moja malenkost je predavala informatiku.
Ali zna i što je pedagogija.
Ciljevi na satu nisu samo spoznajni.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Dosta djece se, vjerovali ili ne, ‘opismenilo’ pišući eseje (referate) iz mojih predmeta.
Prvi sat vježbi na računalu piše se u imenik na razne načine, ali zapravo se uče raditi s mišem. Kako? Zaboga – igrice.😊
Tako se to najbrže savladava.
U jednom razredu 30% je imalo problema s progranom u Basicu od 5 ili 6 redova. Petlja i ispis.
Nismo crtali, doduše, ovakve stvari.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Kada bolje pogledam i razmislim….dijete prosto sebi dočarava tematiku u svesci iz koje uči;opširan predmet i on ili nastavnik smatraju da mu je od koristi tako nešto imati u svesci iz koje uči.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Ovaj učitelj informatike može samo da čuva ovce.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Cini mi se da je prvo nastala skica pa onda kompjuter.Mediji ,majka djecaka i dobar dio komentatora gorljivo inzistiraju da je bilo upravo obratno.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Mućke Pa u tome i je stvar. Kad san učija programiranje u Fortranu na fakultetu je bilo računalo velićine Golfa dvojke i memorije manje nego bilo koji današnji najjeftiniji smartphone. Da su nan ga dali crtat za mene bi danas svako računalo bilo Golf dvojka ☺

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Nije bitno ko je u pravu, međutim dat dici da crtaju “Word” je totalno poglupljivanje . . . ja san u osnovnoj učija vađenje drugoga korjena pješke kad su već postojali kalkulatori na baterije sa svijetlećim brojevima i kad su se pojavili oni sa tekućim kristalom nastavnik iz tehničkoga nam je objasnija razliku, ka dite san shvatija šta je to tehnologija . . . pa i ja bi u osnovnoj riknija o smija da nam je neko reka da nacrtamo “Digitron” . . . BTW na ekskurziji u osmome osnovne išli smo u posjet tvornici Digitron u Bujama i na drugačiji način smo učili.
Mojoj babi sve do smrti svaki prašak za prat robu se zva “Radion”, mojemu ocu je još i dan danas svaka pasta za zube “Kalodont” . . . oću reč kako će većina dice kojima se daje crtat “Word” svit oko sebe shvaćat ka moja baba i moj otac . . . a to nije napredak nego nazadak, ali kako živimo u orwellovsko doba inverzija stvarnosti se po defaultu podrazumjeva ka normalno stanje.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

A gdje su kompjuteri? To je pravo pitanje! Ako vlasti nemaju novca za osnovni kompjutere u školama što onda uopće glasate za njih. Za takvo stanje gdje se nema za kompjuter u školama treba kriviti političare i građane. Sada se ide kritizirati jer se crta na papiru kompjuterski program. Čudo je da uopće imate za olovke i papir. Ako dođe bilo kakva kriza crtat ćete sa ugljenom a ispred škole će stalno gorjeti vatra da djeca imaju odakle uzeti ugljen za crtanje. Čudo će biti da ako budete imali za drva. Ja se ne želim nikome rugati ( jer znam da će netko tako protumačiti moji komentar ) Samo kažem da su građani ti koji mogu dovesti do promjena.

BiH
Gost
BiH
1 godina prije

Škole u BiH imaju računala, a u nekim gradovima čak i bolja nego u Hrvatskoj.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Ja sam mislio da nemaju za kompjutere, jer neki hrvatski mediji tako pišu.

BiH
Gost
BiH
1 godina prije

Ante, iako se ti mediji nalaze u Hrvatskoj, oni nisu hrvatski. Te medije hrane stranci koji žele Hrvatsku i BiH ogaditi svojim građanima. Budi mi pozdravljen. Jedva su dočekali ovu majku da počne pljuvati po svojima, ma kakvi oni bili.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Pozdrav iz Hrvatske. Zahvaljujem se na konkretnom odgovoru. To za medije imaš pravo, umjesto da prenose konkretne informacije, oni pišu takozvane clickbait naslove.

puki
Gost
puki
1 godina prije

Takozvana sveopća “digitalizacija” je ionako pretjerana i precjenjena. Mainstream mediji na sve strane propagiraju “digitalizaciju”, sve na računala, laptope i mobitele, kao da će to spasiti svijet. Međutim internet i kompjuter ne donose nikomu posao, niti ti mogu stvorit stan i kuću, niti ti mogu stvoriti hranu, niti mogu liječiti teške bolesti..
Na djelu je sveopća kretenizacija i debilizacija, posebno djece i tinejdžera. Mnogi psiholozi i pedagozi na Zapadu kritiziraju totalno uvođenje laptopova, kompjutora i tableta u osnovnim školama, i kažu da to nema nikakve koristi, već naprotiv samo šteti djeci jer ih zaglupljuje. Inteligencija, nove ideje, pronalasci, izumi, itd.. dolaze iz glave iz mozga, a ne iz računala ili laptopa, koji su samo alati. Pitagora, Arhimed, Newton, Ohm, Volta, Tesla.. i drugi nisu imali kompjutere i laptope, već samo olovku i papir. A baš to, olovka i papir se na Zapadu sve više izbacuju iz škola i pedagozi i stručnjaci kritiziraju to što veliki dio djece, već sada uopće više ne zna pisati slova vlastitom rukom, jer djeca i tinjedžeri samo tipkaju na laptopu i mobitelu. Nitko više ne upotrebljava olovku ili penkalo.
99% od te djece neće postati ni genijalci ni inžinjeri, ni programeri. Programeri su ustvari one inteligentne osobe, koje nisu imale “digitalizaciju” u školama, već svi oni su sami, bez ičije pomoći, naučili programiranje, jer su se zato od početka interesirali, i znaju sve, sastavne dijelove kopmjutera, kako on funkicionira i sve ostalo,,, Ostalih 99% djece, kompujter i mobitel, ionako koriste za tračanje na tviteru, fejsu, instgraramu, za igrice, a mnogi naravno gledaju i porno filmove… , što je još pogubnije. Ranije, dok nije postojao internet, pornografija je bila strogo regulirana, tako da djeca i maloljetne osobe nisu imale pristup, pornogarfija je bila dostupna sano za punoljetne osobe u videotekama i seks šopovima. Ali sada na interentu je dostupna za svakoga i za djecu. Naravno i to nije slučajno, i to je namjera globalističke mafije. Tako naprimjer, kriminalac Bill Gates “velikodušno” poklanja stare ofucane polovne kompjutere u siromašne afričke države tamo djeci u školama i to se onda naziva kao pomoć u školstvu i razvoju. Tamo ljudi nemaju dovoljno jesti, nemaju dovoljno lijekova i medicinskih sredstava, nemaju dovoljno cesti i pruga, nemaju dovoljno tvornica i radnih mjesta,- dakle nedostaju im osnovne stvari za život, ali oni im uvaljuju stare kompjutere, kao eto “napredak” i “digitalizaciju”.

puf
Gost
puf
1 godina prije

Ne mogu da vjerujem šta upravo pročitah u ovom članku. Pa gospodo draga, prije nego objavite nešto provjerite barem osnovne činjenice koje želite da napišete.

Izvjesna gospođa Nikoleta Milašević-Dobrača i njeno dijete koje je sedmi razred su iz Sarajeva. Dalje, ona spominje francusku osnovnu i srednju školu. Gospodo draga, ne radi se o nikakvoj osnovnoj ili srednjoj školi u Francuskoj, nego o FRANCUSKOJ ŠKOLI U SARAJEVU. Tako se škola zove. To je veoma poznata i renomirana privatna škola u Sarajevu i zato je gospođa Nikoleta i spominje, kada je poredi sa državnom školom poju pohađa njeno dijete gdje se na času INFORMATIKE crta Word.

Lično radim u jednoj od privatnih škola, a prije sam radio u par državnih škola. I da, gospođa Nikoleta je upravu. U državnim školama djeca uče definiciju Worda, Exela, Power Pointa itd, te iste programe CRTAJU u svesku na času INFORMATIKE. Imam rodicu koja predaje informatiku u osnovnoj školi i da, po planu i programu rade baš to! Dok iz vlastitoj iskustva, kao uposlenik jedne od privatnih škola, znam da djeca u privatnim školama uče robotiku, osnove programiranja, prave web stranice itd. I da, u osnovnoj školi! I, ako se neko slučajno zapita, nije im teško, jer su te nove generacije osnovaca odrasle uz kompjutere, laptope, tablete i telefone, pa je to njihova svakodnevnica.

Eto o čemu dotična gospođa govori. I potpuno je upravu. Državne škole u BiH su pretvorene u smijuriju sa nakaradnim planovima i programima, užasnim knjigama, koje su sadržajno grozne i pune pravopisnih grešaka, i u koje služe za politička uhljebljavanja, gdje inovativnim i sposobnim nastavnicima i profesorima nema mjesta. Lično sam ponosan što imam izbora da radim u provatnoj školi gdje se cijeni moj trud i zalaganje, a ne da li sam član neke političke stranke ili sam nečiji uhljeb.

BiH
Gost
BiH
1 godina prije

Puf kažeš da učite osnovce pravit internet stranice, robotiku i osnove programiranja?

Moje dijete, koje ima 13-14 godina nikada ne bih poslao u školu gdje radiš.

Tvoja škola nikada neće stvoriti buduće stručnjake, nego djecu-robote koja se pate zbog roditeljskih kompleksa iz mladosti.

Jesi li se zapitao koliko djece je talentirano za društvene, a koliko za prirodne znanosti?

puf
Gost
puf
1 godina prije

@BiH
Ne učim ih ja, ja ne predajem informatiku. Eto dijete Vam ima 13-14 godina i znate koje predmete djeca imaju u osnovnoj školi. Dakle, pored informatike imaju i par jezika, te i prirodne i društvene predmete itd. I nijedan predmet nema prednost nad drugim, jer se radi o osnovnoj školi. Ukoliko dijete pokaže više interesa za neki predmet, taj interes u osnovnoj školi ispoljava dodatnom nastavom i sekcijama. U osnovnoj školi svaki predmet ima sekciju.
Srednja škola je nešto potpuno drugo. Srednje škole su većinom specijalizirane za neku oblast, osim općih i klasičnih gimnazija.

Tako da uopće ne razumijem o čemu govorite.

Možda bi bilo bolje da se i u školi u kojoj ja radim Word crta i da se uči definicija istog od riječi do riječi, umjesto što se taj isti Word nauči u praksi. Valjda je to tako bolje, da se na času informatike održava dodatni čas likovne kulture.

BiH
Gost
BiH
1 godina prije

Zašto bi djeca učila Word u osnovnoj? Zašto ne Open Office ili Notepad++? A moža ništa od toga?

Jeste li ikada u životu čuli ili vidjeli bilo gdje u svijetu da su djeca prije 40 godina imala kucaći stroj u učila daktilografiju?

puf
Gost
puf
1 godina prije

Gospodine dragi, ovo nije isto vrijeme kao prije četrdeset godina. Mislim da je suludo praviti neku komparaciju. Tako da svoj život ne možemo mjeriti prema onome što se desilo u proteklih četrdeset godina, nego prema onome što će se desiti u narednih četrdeset godina. To se zove planiranje i organizacija.

Word je samo jedan od primjera šta se i kako se uči. To se pređe u par časova, jer djeca ionako većinu stvari u Wordu sama znaju. Pored Worda se uče mnoge druge stvari, od kojih su mnoge već spomenute.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Koliko košta školovanje u toj privatnoj školi?
Ko su polaznici tih škola?
Ja sam iz Sarajeva,gdje je oskarovac otvorio priv.obdanište i plaća se 400 eura mj. u JU vrtićima 90 eura.Uče po modernim metodama za 400 eura.
Koliko košta oprema za časove robotike?

puf
Gost
puf
1 godina prije

@odisea
Cijena obrazovanja zavisi koliko godina učenici pohađaju školu, jer sa svakom provedenom godinom je sve jeftinije. Onda zavisi da li su domaći ili stranci, jer je za strance upisnina skuplja.
Polaznici su svi oni čiji roditelji žele da svoju djecu upišu, kao i u svakoj drugoj školi. Ima djece koja dolaze iz niže srednje klase i koja su tu sa stipendijom, do djece čiji roditelji su truhli bogataši.
Iskreno, ne znam koliko košta oprema za časove robotike, nisam se nikada zapitao.

Svako ima izbor gdje će da svoje dijete upiše i shodno tome i postupa. Barem danas imamo izbora za sve. Ukoliko neko preferira javne škole i vrtiće, ili pak privatne, široko mu polje, vlastiti izbor.

Kruško
Gost
Kruško
1 godina prije

Ovo me sjeca kad smo na Medicinskom faksu u Rijeci imali predmet Analiticke kemije, racunanja, i treba naucit vagat kemikalije i umjesto da dobijemo analiticke vage sa 3-4 decimale mi smo dobili stare vage jos iz doba dok je Valjda Andrija Stampar osnivao pojam javnog zdravstva. Da toboze naucimo racunat jer valjda racunaju da dolazi kameno doba.
Sta ti politicki postavljeni dekani rade od fakulteta uz cast vrijednim profesorima.

dzo
Gost
dzo
1 godina prije

Nista cudno, i ja sam polagao fortran na papiru… apsolutna glupost kao da planinarenje ucite na dnu mora

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

I ja,ali ne vidim u čemu je glupost?I danas sve prvo odradim na papiru,onaj ko radi odmah na konzoli, misli da mu je to brže ali onda provede još 3 x više vremena kad vidi da mu aplikacija na radi ono što je zamislio

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Potpuno točno, odisea
Naročito ako program ima više stotina instrukcija.
Btw, teško je tvrditi da se poznaje informatika, a ne zna se programirati.

zgubidan
Gost
zgubidan
1 godina prije

Negdje u Bosni:
-Mama mama, kako to kompjuter zna moje ime?
-Ne znam Admine, matere mi!

Zsphere
Gost
Zsphere
1 godina prije

Inace obrazovni sistem na gotovo cijelom svijetu funkcionise po sistemu kako je nastao prije 150 godina, kao fabrika. Imate autoritet, nastavnika, sefa, nekoga ko zna vise od vas i koji uci, organizuje ili sta vec nizi rang u odredjenom prostoru (ucionici). To je naravno veoma zastarjelo jer djeci su preko interneta dostupne razne istine a nastavnik zna samo jednu. Jos kada ga uhvate da on nesto ne zna a desava se cesto, tu svaki autoritet nestaje i skola postaje dosada, “smorcina”. Eto ovaj djeci u sedmom razredu trazi da nacrtaju interfejs id worda a djeca pet – sest godina danas igraju 3d igre u kojima kreiraju sopstvene svjetove.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zsphere
Pogrešno.
Učenici vrlo dobro prepoznaju stvarne autoritete.
Zapravo ne postoji niti jedan predmet, npr strani jezik – ako je netko živio u usa 15 godina, hoće li bolje znati engleski on ili profesor?
Ili, ako netko voli nekog pisca iz književnosti?
Ako učenik dobro poznaje neko područje – pusti ga se da on objasni, ako treba i par sati…i lijepo dobije ocjene.

Kufe
Gost
Kufe
1 godina prije

Nastavnici rade i obrađuju lekcije po zadanom programu. Ko je pravio i odobrio program ne znam a ne znam ni da li je program dobar ili loš. Da li je ovo crtano na početku godine ili na kraju? Ni to nije svejedno. Moj unuk ide u osnovnu školu (u BiH) i znam da nemaju kompjutere. Koje škole i u kojim gradovima imaju, ne znam. Dijete sigurno nije dizajniralo GUI i najvjerojatnije je da je pecrtalo sa ploče. Nije ni bitno, ako nemaju kompjutere i mogućnost da uče na njima onda im preostaje samo da ih crtaju.

Lijepo to zvuči, programiraju robote, dizajniraju web stranice, …., ko će da kopa? Malo bukvališem ali ta djeca se igraju i teško da će imati koristi od toga. Ko “ima žicu” i to ga interesira naći će svoj put, kad bude dovoljno odrastao, zreo da izabere poziv i u školi koja ima mogućnosti i znanja da ih obrazuje za tu struku. Živo me interesira koliko će te djece postati informatički stručnjaci ili barem primjenjivati to znanje koje su im (gle čuda privatne škole) pružile. Zašto školstvo nema novaca za opremanje svih škola sa kompjuterima? Ko sve ima mogućnosti da upisuje djecu u privatne škole?
Da li može neko, ko živi (dovoljno dugo) u naprednijim državama u EU, da napiše kako se kod njih obrađuju ovi predmeti u osnovnim školama i koliko im je to koristilo u daljem školovanju i životu?

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

Miroljub Petrovic je u pravu kad kaze da su sve skole debilane i da postoje samo da moralno uniste covjeka i da ga uz to dodatno zaglupe… veoma je malo pametnih stvari koju djeca mogu nauciti po skolama, vecinom su to apsolutno ne bitne informacije koje nicemu ne sluze… pisati i citati i racunati svaki roditelj moze nauciti svoje dijete, a pravom znanju vas samo mogu nauciti jedino pravi majstori kroz praksu… ako zelis biti mehanicar nadji dobrog mehanicara pa uci sa njim, vrijedi za svako zanimanje, od informaticara, vodoinstalatera, kuhara, zubara pa nadalje… u skolama ucimo milijarde manje bitnih stvari, a kod pravih strucnjaka 99% vremena trosimo upijajuci korisne informacije…

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Citat …..STO JE ZNANJE….Jedna od mnogobrojnih definicija glasi: »Znanje je skup ljudskih vjerovanja i vrednovanja koja se temelje na smisleno organiziranom skupu obavijesti (poruka) do kojih se dolazi iskustvom, komunikacijom ili zakljucivanjem« (Tehnicki leksikon,Leksikografski zavod Miroslav Krleza, Zagreb,2007.). Do znanja dolazi se putem podataka i informacija. Znanje je vise od gomile informacija. Znanje omogucuje interpretaciju podataka i informacija s obzirom na njihov kauzalni odnos i njihovu unutarnju konzistentnost. Jace od znanja je mudrost …Sposobnost prosudjivanja…Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

POVEZANE VIJESTI

Izbornik