Dijete u Bosni i Hercegovini crta “User Interface”, a mediji i majka to proglašavaju ludilom

UI kojeg je nacrtao osnovac

Majka osnovca iz Bosne i Hercegovine, objavila je status o pogubnosti domaćih škola u kojima djeca crtaju “Word”, a pri tome je spomenula francuske osnovne škole gdje djeca uče robotiku. Pogledali smo crtež osnovca. Obrazovanje nas doista interesira. O njemu ovisi budućnost naša djece i države. Međutim, mi ne dijelimo mišljenje majke ovog osnovca.

Poruka majke na društvenoj mreži

“Sedmi razred javne osnovne škole. Predmet: informatika. Zadaća: NACRTATI WORD. Hej ljudi, CRTAMO WORD. Pa ovo je samo za sjesti i plakati. A djeca čiji roditelji imaju novca za recimo francusku osnovnu i srednju školu izučavaju predmet robotika. Moje dijete crta Word. Kakvo samo usrano elitističko društvo smo postali. ŠTA RADITE VI TAMO KOJI PRAVITE NASTAVNI PLAN I PROGRAM? A I VI U VIJEĆU RODITELJA?”

UI kojeg je nacrtao osnovac
UI kojeg je nacrtao osnovac

Iskreno gospođo, dijete je s velikom pažnjom nacrtalo korisničko sučelje aplikacije Word. Bili smo iznenađeni, jer znamo o kakvom se problemu radi. Mali osnovac je vrlo lijepo odradio posao. Sve je skladno i urađeno s ukusom za njegove godine.

Rijetki korisnici specijaliziranih programa za izradu korisničkih sučelja, tipa Balsamiq Mockups, ne bi bolje napravili. Autor je vidio puno toga u svom životu i surađivao je s desetinama osoba koje su pokušavale napraviti ergonomično i vizualno ugodno korisničko sučelje. Kvalitetnih dizajnera nije sreo puno.

Ne smijemo zaboraviti Steve Jobsa, osnivača tvrtke Apple, koji bi zasigurno ovo dijete pohvalio i nagradio. Pazite, dijete ide u 7 razred i već crta “User Interface”.

Za kraj želimo nešto poručiti gospođi Nikoleti Milašević-Dobrači, majci ovog nadarenog osnovca. Ne gospođo, osnovci se u Francuskoj ne igraju s robotima. Francuske škole više nisu ono što su nekad bile, a program po kojem vaš mali uči je nametnut od strane zapadnih stručnjaka kojima se ponizno klanjate.

S portalom Logično surađuje više osobe iz Francuske. Prije posjete Francuskoj, javite nam se. Rado ćemo vam pokazati kako izgleda jedna francuska škola i što uče osnovci. Vašeg malog ne kritizirajte, jer dijete ima talenta. Mi koji živimo na zapadu i koji svoj kruh zarađujemo programirajući i crtajući korisnička sučelja, to jasno vidimo.

Pretplatiti se
Obavijesti o
82 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
3 godine prije

Dobro ste jog odgovorili

Stanislav
3 godine prije

Pa majka je potpuno u pravu! Neka crtaju UI na satu likovne umjetnosti Na informatici neka uče koristiti programe ili pisati programe.

Tiki
3 godine prije

Falio si ceo fudbal meštre

Son of Alerik
3 godine prije

Uvijek je postojao generacijski jaz. Današnja mladež ljenčari, spava do podne, a cijele noći luduju vani – ovo je kažu rekao Platon prije par tisuća godina i otad se ništa nije promijenilo.
Ipak jest.
Svjedoci smo dosad neviđenog generacijskog jaza. Prije jedva koje desetljeće je telefonski priključak značio više od dobitka na lotu. Preko 70% Kineza nikad nije vidjelo telefon, onaj s kablom i brojčanikom.
Tehnološka revolucija nije pojela svoju djecu, ali je zato sve nas rođene ‘prije’ ostavila na začelju uspjeha. Danas nije uspjeh na tokarskom stroju napraviti nekakav element. Balavurdija koja ne zna nos obrisati zarađuje s nekakvim igricama, nekakvim programiranjima godišnje preko 300 000 kuna. Mi smo od onih kojima je 60 000 plafon.
Mlađi ljudi su s tehnologijom na ti. Svijet im je na dlanu i boli ih k za ratove, nacije i države.
Mi smo dinosauri koji će nestati sa Zemlje.

Mercury
3 godine prije

Pa, ipak je mama u pravu…

http://www.os-cetvrta-vz.skole.hr/Download/Operativni%20plan%20-%20VII.%20razred.pdf

Dijete koje u sedmom razredu na papir kopira word je poprilično zaostalo za ovima u Varaždinu.

Toni
3 godine prije

“Iskreno gospođo, dijete je s velikom pažnjom nacrtalo korisničko sučelje aplikacije Word. Bili smo iznenađeni, jer znamo o kakvom se problemu radi. Mali osnovac je vrlo lijepo odradio posao. Sve je skladno i urađeno s ukusom za njegove godine….”
Niste vi razumjeli šta je majka napisala. Radi se o predmetu INFORMATIKA, a ne o LIKOVNOM obrazovanju. Umjesto da nešto pametno uče, recimo o naprenim funkcijama ugrađenim u Word, djeca gledaju u ekran i precrtavaju interfejs. Problem je u školskom sistemu, nastavnici OTO su preko noći postali nastavnici informatike, te u svom neznanju na ovaj način popunjavaju školski čas, ergo, “neka djeca nešto rade, da ne galame”. Ima li i jedan stručnjak da nam kaže, kakva korist je djeci od ovog nacrtanog interfejsa, koji se pojavi svaki put kad otvoriš Word?

SamoKratko
3 godine prije

Poštovana redakcijo, sa velikim zadovoljstvom čitam članke na vašem portalu, pa mi se čini obaveznim prokomentirati ovaj, jer mislim da se radi o nesporazumu. Naime, mislim da ste pogrešno shvatili komentar ove majke. Moje je mišljenje da je ona komentirala i očajavala nad besmislenošću KOPIRANJA crtanjem jednog ‘korisničkog sučelja’. Da se ovdje radilo o zadaći učenicima da nacrtaju SVOJ prijedlog korisničkog sučelja, apsolutno bih se složio sa vašim komentarom, međutim mislim da ovdje nije riječ o tome. Meni slika koja je nacrtana više liči na ‘podsjetnik’ učenika da ne zaboravi kako izgleda Wordovo sučelje, nego na prijedlog novoga… Kao informatičar i roditelj sam se nebrojeno puta susreo sa problemom kada je trebalo djeci objasniti neke funkcije u programima. I uvijek se to završavalo mojim očajem kada bih shvatio da djeca, iz raznih razloga, ne žele ‘dubinsko’ znanje, već samo informaciju kako riješiti trenutni problem. Uzalud su bile moje priče i… Čitaj više »

Mile
3 godine prije

Crtež bi bio odličan da ga je radilo dijete od 7. godina a ne od 14.!!!!

Zvrk
3 godine prije

Pročitao sam tekst 3 puta i dalje mi nije jasna poanta.
Znači, postoji sat informatike gdje đak dobija za zadatak na papiru nacrtati Word. Kužite nelogiku?
Razlikujete li sat likovne kulture od informatike?
Otkad je to u program nastave ušlo da se crtaju korisnička sučelja…? Nije valjda da im je ponestalo računala?
Također, riječ je o sedmom osnovne. To više nisu osnove informatike već se uče malo kompleksnije zadaće. Tako da mi ovo crtanje se nikako ne uklapa u isto.

Štovana redakcijo, nadam se da ste isti tekst poslali dotičnoj gospođi na FB, jer čisto sumnjam da čita Logično.

PPP
3 godine prije

Informatika nije samo programiranje, a nisu ni sva djeca informatičari.

Programeri i inženjeri bez osjećaja za estetiku, ergonomiju i vizualnu prezentaciju ne vrijede puno.

Korisničko sučelje je najvažniji dio aplikacije.

Prepisivati brojke u Excel tablicu ili crtati okvire oko teksta kao u vrtiću, svatko zna, ali razumijeti ergonomiju jednog korisničkog sučelja ne može svatko.

Brainstorm
3 godine prije

u redu ako su oni sve drugo vec naucili samo sto se ovdje radi o slucaju da ucitelj nema sto drugo djeci reci.

Kajzer Soze
3 godine prije

Moglo je ženo i gore,zamisli da ima robotiku za predmet onda bi crtao robote u teku ili bi ih pravio od plastelina ! Redakcijo fulali ste poentu njezinog komentara,gospođa je upravu 100 % ! Znači nije važan ni predmet ni razred poenta je da se budući kuvari ne uče kuvanju crtajući šerpe i poklopce kao ni elektriktričari tako što crtaju kablove,prekidače i utičnice ! Praksa je care važna,jebeš ti i Word,UI,Excel ako će on školu završiti tako što se sa njima sreo samo crtajući ih !

Siniša
3 godine prije

Kada bolje pogledam i razmislim….dijete prosto sebi dočarava tematiku u svesci iz koje uči;opširan predmet i on ili nastavnik smatraju da mu je od koristi tako nešto imati u svesci iz koje uči.

nije bitno tko
3 godine prije

Ovaj učitelj informatike može samo da čuva ovce.

Mucke
3 godine prije

Cini mi se da je prvo nastala skica pa onda kompjuter.Mediji ,majka djecaka i dobar dio komentatora gorljivo inzistiraju da je bilo upravo obratno.

Moreno
3 godine prije

Nije bitno ko je u pravu, međutim dat dici da crtaju “Word” je totalno poglupljivanje . . . ja san u osnovnoj učija vađenje drugoga korjena pješke kad su već postojali kalkulatori na baterije sa svijetlećim brojevima i kad su se pojavili oni sa tekućim kristalom nastavnik iz tehničkoga nam je objasnija razliku, ka dite san shvatija šta je to tehnologija . . . pa i ja bi u osnovnoj riknija o smija da nam je neko reka da nacrtamo “Digitron” . . . BTW na ekskurziji u osmome osnovne išli smo u posjet tvornici Digitron u Bujama i na drugačiji način smo učili. Mojoj babi sve do smrti svaki prašak za prat robu se zva “Radion”, mojemu ocu je još i dan danas svaka pasta za zube “Kalodont” . . . oću reč kako će većina dice kojima se daje crtat “Word” svit oko sebe shvaćat ka moja baba… Čitaj više »

Ante
3 godine prije

A gdje su kompjuteri? To je pravo pitanje! Ako vlasti nemaju novca za osnovni kompjutere u školama što onda uopće glasate za njih. Za takvo stanje gdje se nema za kompjuter u školama treba kriviti političare i građane. Sada se ide kritizirati jer se crta na papiru kompjuterski program. Čudo je da uopće imate za olovke i papir. Ako dođe bilo kakva kriza crtat ćete sa ugljenom a ispred škole će stalno gorjeti vatra da djeca imaju odakle uzeti ugljen za crtanje. Čudo će biti da ako budete imali za drva. Ja se ne želim nikome rugati ( jer znam da će netko tako protumačiti moji komentar ) Samo kažem da su građani ti koji mogu dovesti do promjena.

puki
3 godine prije

Takozvana sveopća “digitalizacija” je ionako pretjerana i precjenjena. Mainstream mediji na sve strane propagiraju “digitalizaciju”, sve na računala, laptope i mobitele, kao da će to spasiti svijet. Međutim internet i kompjuter ne donose nikomu posao, niti ti mogu stvorit stan i kuću, niti ti mogu stvoriti hranu, niti mogu liječiti teške bolesti.. Na djelu je sveopća kretenizacija i debilizacija, posebno djece i tinejdžera. Mnogi psiholozi i pedagozi na Zapadu kritiziraju totalno uvođenje laptopova, kompjutora i tableta u osnovnim školama, i kažu da to nema nikakve koristi, već naprotiv samo šteti djeci jer ih zaglupljuje. Inteligencija, nove ideje, pronalasci, izumi, itd.. dolaze iz glave iz mozga, a ne iz računala ili laptopa, koji su samo alati. Pitagora, Arhimed, Newton, Ohm, Volta, Tesla.. i drugi nisu imali kompjutere i laptope, već samo olovku i papir. A baš to, olovka i papir se na Zapadu sve više izbacuju iz škola i pedagozi i… Čitaj više »

puf
3 godine prije

Ne mogu da vjerujem šta upravo pročitah u ovom članku. Pa gospodo draga, prije nego objavite nešto provjerite barem osnovne činjenice koje želite da napišete. Izvjesna gospođa Nikoleta Milašević-Dobrača i njeno dijete koje je sedmi razred su iz Sarajeva. Dalje, ona spominje francusku osnovnu i srednju školu. Gospodo draga, ne radi se o nikakvoj osnovnoj ili srednjoj školi u Francuskoj, nego o FRANCUSKOJ ŠKOLI U SARAJEVU. Tako se škola zove. To je veoma poznata i renomirana privatna škola u Sarajevu i zato je gospođa Nikoleta i spominje, kada je poredi sa državnom školom poju pohađa njeno dijete gdje se na času INFORMATIKE crta Word. Lično radim u jednoj od privatnih škola, a prije sam radio u par državnih škola. I da, gospođa Nikoleta je upravu. U državnim školama djeca uče definiciju Worda, Exela, Power Pointa itd, te iste programe CRTAJU u svesku na času INFORMATIKE. Imam rodicu koja predaje informatiku… Čitaj više »

Kruško
3 godine prije

Ovo me sjeca kad smo na Medicinskom faksu u Rijeci imali predmet Analiticke kemije, racunanja, i treba naucit vagat kemikalije i umjesto da dobijemo analiticke vage sa 3-4 decimale mi smo dobili stare vage jos iz doba dok je Valjda Andrija Stampar osnivao pojam javnog zdravstva. Da toboze naucimo racunat jer valjda racunaju da dolazi kameno doba.
Sta ti politicki postavljeni dekani rade od fakulteta uz cast vrijednim profesorima.

dzo
3 godine prije

Nista cudno, i ja sam polagao fortran na papiru… apsolutna glupost kao da planinarenje ucite na dnu mora

zgubidan
3 godine prije

Negdje u Bosni:
-Mama mama, kako to kompjuter zna moje ime?
-Ne znam Admine, matere mi!

Zsphere
3 godine prije

Inace obrazovni sistem na gotovo cijelom svijetu funkcionise po sistemu kako je nastao prije 150 godina, kao fabrika. Imate autoritet, nastavnika, sefa, nekoga ko zna vise od vas i koji uci, organizuje ili sta vec nizi rang u odredjenom prostoru (ucionici). To je naravno veoma zastarjelo jer djeci su preko interneta dostupne razne istine a nastavnik zna samo jednu. Jos kada ga uhvate da on nesto ne zna a desava se cesto, tu svaki autoritet nestaje i skola postaje dosada, “smorcina”. Eto ovaj djeci u sedmom razredu trazi da nacrtaju interfejs id worda a djeca pet – sest godina danas igraju 3d igre u kojima kreiraju sopstvene svjetove.

Kufe
3 godine prije

Nastavnici rade i obrađuju lekcije po zadanom programu. Ko je pravio i odobrio program ne znam a ne znam ni da li je program dobar ili loš. Da li je ovo crtano na početku godine ili na kraju? Ni to nije svejedno. Moj unuk ide u osnovnu školu (u BiH) i znam da nemaju kompjutere. Koje škole i u kojim gradovima imaju, ne znam. Dijete sigurno nije dizajniralo GUI i najvjerojatnije je da je pecrtalo sa ploče. Nije ni bitno, ako nemaju kompjutere i mogućnost da uče na njima onda im preostaje samo da ih crtaju. Lijepo to zvuči, programiraju robote, dizajniraju web stranice, …., ko će da kopa? Malo bukvališem ali ta djeca se igraju i teško da će imati koristi od toga. Ko “ima žicu” i to ga interesira naći će svoj put, kad bude dovoljno odrastao, zreo da izabere poziv i u školi koja ima mogućnosti i… Čitaj više »

Tony
3 godine prije

Miroljub Petrovic je u pravu kad kaze da su sve skole debilane i da postoje samo da moralno uniste covjeka i da ga uz to dodatno zaglupe… veoma je malo pametnih stvari koju djeca mogu nauciti po skolama, vecinom su to apsolutno ne bitne informacije koje nicemu ne sluze… pisati i citati i racunati svaki roditelj moze nauciti svoje dijete, a pravom znanju vas samo mogu nauciti jedino pravi majstori kroz praksu… ako zelis biti mehanicar nadji dobrog mehanicara pa uci sa njim, vrijedi za svako zanimanje, od informaticara, vodoinstalatera, kuhara, zubara pa nadalje… u skolama ucimo milijarde manje bitnih stvari, a kod pravih strucnjaka 99% vremena trosimo upijajuci korisne informacije…

Perun
3 godine prije

Citat …..STO JE ZNANJE….Jedna od mnogobrojnih definicija glasi: »Znanje je skup ljudskih vjerovanja i vrednovanja koja se temelje na smisleno organiziranom skupu obavijesti (poruka) do kojih se dolazi iskustvom, komunikacijom ili zakljucivanjem« (Tehnicki leksikon,Leksikografski zavod Miroslav Krleza, Zagreb,2007.). Do znanja dolazi se putem podataka i informacija. Znanje je vise od gomile informacija. Znanje omogucuje interpretaciju podataka i informacija s obzirom na njihov kauzalni odnos i njihovu unutarnju konzistentnost. Jace od znanja je mudrost …Sposobnost prosudjivanja…Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.