fbpx

Dobro došli u mali Jurasik Park: Naučnici su našli glavu najmanjeg dinosaura zarobljenu u jantaru

Oculudentavis khaungraae - najmanji dinosaur

Nova vrsta, nazvana Oculudentavis khaungraae, otkrivena je u sjevernom Mjanmaru i hranila se malim insektima, umjesto životinjskim mesom.

Tim kineskih, američkih i kanadskih paleontologa otkrio je nevjerovatno otkriće – lobanju malog dinosaura sličnog pticama, ne većeg od kolibrija, zarobljenu u komadu jantara starog 99 miliona godina.

Naučnici su objasnili da vjeruju da lobanja, dugačka samo 7 mm, pripada odraslom dinosauru Oculudentavis (latinski za ‘ptica zub-oka’), za kojeg se vjeruje da je težio samo par grama.

Slike dinosaura koje su objavili naučnici pokazuju da je imao ogromne očne duplje na obje strane glave, pri čemu su same oči bile zaštićene od prekomjerne svjetlosti. Dalje, gornja i donja vilica sadrže desetine oštrih zuba. Smatra se da je dinosaur tokom dana išao u lov, s tim što se njegova ishrana sastojala od buba i drugih malih beskičmenjaka – što ga razlikuje od ptica slične veličine.

Paleontolozi pripisuju minijaturnu veličinu dinosaura činjenici da se njegova evolucija odvijala na mjanmarskim ostrvima, ostavljajući vrstu u izolaciji od potencijalnih grabežljivaca i drugih konkurenata.
S obzirom na to da su pronašli samo glavu dinosaura, naučnici mogu samo nagađati kako je ostatak životinje izgledao, a nisu sigurni da li je mogao letjeti ili ne.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
otpisani
Member
Famed Member
otpisani
6 mjeseci prije

“…lobanja, dugačka samo 7 mm, pripada odraslom dinosauru…”

Čudesni su putevi “evolucijski” ! (pa, kolibri je, znači, pravi div naspram tom “dinosauru”)

Ali, bilo bi zanimljivo čuti objašnjenje nekog “evolucionista” kako je moguće da se u periodu manjem od 200 miliona godina pojavi i izumre rod životinjskih bića zvan – dinosaurusi, da ih ima bar tisuću vrsta, da se svi razmnožavaju putem jaja, da je razlika u masi najvećeg i najmanjeg dinosaura (bar) milion puta, da ni jedan od poznatih tisuću vrsta nije preživio do danas, iako iz njihovog vremena imamo i krokodila i morskog psa koji se nisu promijenili ni mrvicu… itd itd.

Netko
Gost
Netko
6 mjeseci prije

Ptice su dinosauri, samo znanstvenici nežele uvodit konfuziju pa se ime ne mijenja.

Pisem Internet
Gost
Pisem Internet
6 mjeseci prije

I kokosk aje dinosaur, to je logicno svakme tko je malo bolje pogleda, mali debeli T-rex.

Hihot
Gost
Hihot
6 mjeseci prije

AAAAA:))

Pisem Internet
Gost
Pisem Internet
6 mjeseci prije

Jedini logicni odgovor na tvoje pitanje je da je to zato jer je Svijet stvoren za 6 dana, ne vidim drugo objasnjenje. Ovo je sarkazam, za vas nepismene.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
6 mjeseci prije

PišamInternet (sarkastični)
Jest, u pravu si što se tiče 6 dana stvaranja Svijeta i svega u i na njemu, ali ne znam na koje dane ti (opismenjeni) misliš?

Ako misliš na Zemaljski dan (jedan okret Zemlje oko svoje osi) onda 6 dana ne bi bilo dovoljno ni da se Bog oporavi od prehlade, ali ako misliš na 6 dana Mliječnog Puta, onda dobivamo već prilično respektabilno vrijeme od milijardu i petsto miliona (zemaljskih) godina u kojem bi Bog sa svojom ekipom, nešto mogao i učiniti ?
(ograničavam se na našu galaksiju jer je ona za nas u ovom trenutku i više nego dovoljan – Svijet)

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

@otpisani
Možda korina virus kolega – nije sarkazam.

Puno je teorija o nestanku dinosaurusa. Glavna je meteor-ubica ali ta teorija ne objašnjava kako su ostali preživeli. Slično je sa eksplozijom supernove. Izumiranje dinosaurusa je vrlo interesantno jer su izumrli za relativno kratko vreme bez obzira na veličinu, vrstu hrane i način ishrane. Jedino zajedničko za sve njih je da su dinosaurusi. I da su izumrli. Da li je danas teško pretpostaviti “da su fasovali” neki patogen koji je napadao samo njih?

Možda je i kod njih počelo sa gušoboljom. Ali sumnjam da su imali povišenu temperaturu…

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
6 mjeseci prije

shumadinac
Da, priroda (“evolucija”) se pobrinula da iznjedri virus koji će ubiti samo dinosaure i to one od nekoliko grama pa sve do onih od 70 000 kilograma 😉
(a i taj tvoj “korina” je sigurno djelo “evolucije”, evolucija nikad ne spava;)

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

@otpisani
Drago mi je kolega da si tako siguran. Ali ja ne kažem da je virus pogodio samo dinosauruse, izumiranje je obuhvatilo veliku većinu tadašnjeg sveta.
p.s. ako nisi znao čovek nije bio prirodan domaćin korona virusu – a postao. Daješ li bar malu mogućnost evolucije u ovom slučaju?

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
6 mjeseci prije

shumadinac
“Evolucija” se u ovom (kao i u svim drugim slučajevima) dogodila u “epruveti” nekog laboratorija…(tu za mene nema nikakve dileme)

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

otpisani
Ako bilo tko želi donositi zaključke, prvo treba imati podatke.
Izumiranje dinosaurusa i velikog broja drugih vrsta koje su živjele u to vrijeme, pripisuje se, vjerojatno opravdano, meteoru koji je pogodio Jukatan.
Ali TO NIJE JEDINO VELIKO IZUMIRANJE 70-90% ŽIVOTINJSKIH VRSTA NA OVOM PLANETU.
Poznata su još najmanje tri.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
6 mjeseci prije

Lucija
Ne dovodim u pitanje ni jedno od izumiranja u povijesti Svijeta, već jedino – evoluciju.

U prolazu
Gost
U prolazu
6 mjeseci prije

Ti dinosaurusi, koji su izumrli, očito su bili pokušaj stvaranja nekih živih stvorova, ali neuspješan. Vjerovatno su projektirani, napravljeni i posađeni u okoliš, da se vidi kako će se razvijati u tom okolišu. Po svom izgledu su atraktivni, ali očito promašeni, u smislu opstanka i dugoročnog razvoja. Ono što odmah “upada u oči” je njihova nesrazmjerna veličina u odnosu na silu gravitacije na Zemlji. Danas su najveći stvorovi slonovi pa se jedva i usporeno kreću. To je izgleda krajnja veličina životinja na kopnu, uzimajući u obzir silu gravitacije na Zemlji. A o ogromnim prapovijesnim pticama koje lete, može se isto reći. Sve veće od toga je krajnje nezgrapno i teško za opstanak. Bilo je tu “pokušaja i pogrešaka” od strane natprirodnog stvoritelja.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
6 mjeseci prije

Zasto nam ne pokazu sliku glave u jantaru?

Dongfeng
Gost
Dongfeng
6 mjeseci prije

Slika postoji, vidio sam ju, ali nije uključena u ovaj članak.

Tau
Gost
Tau
6 mjeseci prije

Od svih dinosaura najveci su ovi propagandni naucnici koji manipuliraju sa povijesti …kako su samo oni uspili prezivit?
Koliko se samo naslo dokaza o drugacijem toku ljuske civilizacije i postojanja razlicitih bica na zemlji , i vremenu u kojom su postojali
a oni tupu istu povijest ko papagali….cak i papagalo nauci neku novu ric
Koja je to mutacija- evolucija bila u njihovim glavama kad su bez mozga ostali.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x