fbpx

Dokono o riječi

Stara knjiga

U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ Bijaše Bog – tako počinje biblijsko Evanđelje po Ivanu. Saznasmo što je riječ, ali ne i o kojoj riječi se radi. Maštovitiji i skloniji metaforama će reći kako se ne radi o jednoj Riječi, nego o zvuku, vibraciji, o živom i svjesnom, onom koji govori, čuje i zvukom stvara, gospodari silama stvaranja. Neka bude tako. Ne doslovno, nego metaforički. Neka bude onako kako hoće naši tumači knjiga, zapisa, povijesti, stvaranja, priča o početku i kraju.

To još uvijek ne znači da nemamo pravo pitati se, naročito mi koji shvaćamo doslovno, koji smo uskraćeni za maštu i metaforička poimanja zapisa i priča, o kojoj riječi se radi. Ta riječ bi morala biti grandiozna, dovoljno uključiva da u sebe zaogrne strah, poštovanje, nadu, obećanje, motiv, opravdanje života, smisao rada, života i postojanja. Dovoljno velika, prozračna i neteška da lebdi nad nama poput božjeg duha nad vodama.

U isto vrijeme bi morala postojati i ne postojati, morala bi u sebi sadržavati želje i njihovo ostvarenje, morala bi biti fiksna, a promjenljiva, morala bi biti izvjesna i neizvjesna, morala bi nas plašiti i hrabriti, morala bi dati razlog patnji i razlog radovanju. Sa svim tim suprotstavljenim atributima, očito je da se radi o božanskoj Riječi. Mi ljudi nikad ne bismo takvu smislili, ni pojmili.
Ako nekim slučajem, božanskim nadahnućem, prosvjetljenjem netko od nas bude blagoslovljen pa čuje tu riječ, kako bi nam je prenio, kako napisao, kako bismo je razumjeli…kad je između nas i božanskog toliko stepenica nesavladivih za uspon našem krhkom tijelu?

Čini se da je bolje ostaviti tu nespoznatljivu riječ na miru i uhvatiti se svog ljudskog posla. No, hoćemo li umaći toj riječi, ako je zanemarimo, ignoriramo? Hoće li ona nas ostaviti na miru, onako kako smo i mi nju?

Što ako ona upravlja potajno sa svima nama, s našim životima? Bi li nas u tom slučaju bacila u beznađe, rezignaciju ili natjerala na bunt, borbu, nemirenje sa zadanim?
I konačno pitanje – kad bismo saznali tu riječ, bismo li je mogli pobijediti, neutralizirati, učiniti da se ne odnosi na nas?

Možda je ipak najbolje pustiti Boga s njegovim problemima prije stvaranja, naročito onim poslije stvaranja jer tko zna koliko puta se dosad upitao – Što su mi trebali ovoliki znatiželjni ljudi?
Na našoj razini nas čekaju naši problemi koji nas ne pitaju imamo li, možemo li, hoćemo li, nego zahtijevaju poslušnost, plaćanje računa, svakodnevno rudarenje u prigodnom rudniku (nekomu je ured, nekomu kraj kakvog stroja, nekomu u kafiću, restoranu, nekomu u banci, nekomu na šalteru vodovodnog poduzeća) koji nikad nije rudnik zlata, već kakve prašnjave rude.

Rudarit ćemo dovijeka, dosmrtno i nikad ne postati vlasnicima rudnika. Jebeš takav život. Hm, a tko zna, možda se sutra nešto dogodi, možda uspijemo izmaći lošem sada? Ta sićušna pomisao, na rubu svjesnog nekim čudom upali svjetlo, rodi nadu i ovo sada učini podnošljivim. Radit ću i štedjeti, kupit ću brod i ležati dok me vali gingolaju, nastavlja mašta sama za sebe.

Već je malo lakše podnijeti stvarnost. Ako malo bolje pogledamo, ona i nije toliko teška, samo je valja izdržati. Istina, ne stignemo napraviti sve u jednom danu, ali ono što smo propustili, možemo sutra.

A sutra nam možda dođu prijatelji, djeca!? Kad će više svanuti?

U tom iščekivanju možemo se i probahatiti. Osim ako sutra nije zakazano ročište na sudu, a mi optuženi? To nam ne da mira, straši nas.

Nema veze, o tom ćemo misliti sutra. Sutra je novi dan. Jutro koje će promijeniti sve. Sutra ćemo pričati o tomu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Kajgot
Gost
Kajgot
1 godina prije

Minuta mog života potrošena za niš

Seke
Gost
Seke
1 godina prije

Lepo! Genijalno!

Tvoja ruka u mojoj ruci
Gost
Tvoja ruka u mojoj ruci
1 godina prije

Lijepo? Da
Genijalno? Ni govora.

Džukac Billie
Gost
Džukac Billie
1 godina prije

Jedna reč. koja znači sve, ili kojom se može zameniti bilo koja druga?!
Hm. Ne znam takvu reč, ali ako mogu dve, evo rešenja: “*ebi ga”.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Ja govorio, ne govorio………..

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Bibliju sam pročitao 8 puta od korica do korica,čitam je i dalje… Znam tko je Riječ,jer Riječ je netko ,a ne nešto. Ali riječ ovog novinara je napisana, s brda i s dola. Mislim da ni on sam nije svjestan što je napisao. Naklapanja i filozofiranja ,logike nigdje…-1 za ovaj loš novinski članak

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Nemoj osudjivati, bitna je namjera. Ako je Tomac nasao Boga, moze i soa.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Točno, Davore.
Čak bi mogli tvrditi da početak Biblije/evanđelja govori isto što i teorija velikog praska. Trenutak kad su materija, energija, ali i informacija (malo Schrödingera), bili isto… ✴

Prvosvibanjski_grah
Gost
Prvosvibanjski_grah
1 godina prije

U početku bijaše grah i grah bijaše u Bandica i grah bijaše Bog.

Trenutak kada su materija, energija, ali i informacija postali kazan s Bandicevim GRAHOM dogodio se i ove godine 1.svibnja u maksimiru.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Kako točno opažanje !!!
I sve će se završiti u – p r a s k u. Smrdljivom. Kao i sve od Bandića.
Go*vno si bio, kao g*vno ćeš i završiti… ♨

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

A nemoj mi na zemljaka ???

Nono
Gost
Nono
1 godina prije

Lucija, moras ici sa svojim vremenom, Big Bang vise ne postoji, sad je Big Bound.
Nije isto, a Schroediger bas puno veze s tim nema. Mrtvo-ziva macka je nesto drugo.
Big Bang, nulta tocka, temperatura beskonacna.
Big Bound, odredjena dimenzija , temperatura visok ali konacna.
Kaj se tice biblije, kako tko hoce.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

Zapis sa početka Evanđelja po Ivanu je zapravo sasvim jasan i tumači sam sebe, ali treba ga pročitati cijelog, a ne samo prvu rečenicu koja je zapravo tek uvod u ono što je Ivan po nadahnuću Duha Svetoga objavio. Isus Krist je ta Riječ o kojoj Ivan govori jer se dalje u tekstu navodi; “I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine.” Ivan 1,14

Ova Ivanova objava nam otkriva da su Otac i Sin jedno, stoga već u prvoj rečenici i piše za Isusa; “U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.” Ivan 1,1

Otkriva nam i da je po Isusu Kristu sve stvoreno i da stoga samo po njemu možemo biti spašeni, jer piše; “Sve je po njoj postalo i ništa što je postalo nije bez nje postalo.” Ivan 1,3, i dalje; “Bijaše na svijetu, i svijet postade po njemu, a svijet ga ne upozna. K svojima dođe, ali ga njegovi ne primiše. A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime” Ivan 1,10-12, a na drugom mjestu; “Jer je u njemu sve stvoreno – sve na nebu i na zemlji; vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, bilo gospodstva, bilo poglavarstva, bilo vlasti; sve je stvoreno po njemu i za njega. On je prije svega, i sve se u njemu drži u redu. On je i Glava Tijela, Crkve: on je početak, prvorođenac od mrtvih, da u svemu bude prvi, jer je Bog odlučio u njemu nastaniti svu Puninu, i po njemu pomiriti za njega sve što je na zemlji ili na nebu, uspostavljajući mir krvlju njegova križa.” Poslanica Kološanima 1,16-20.

Pa da odgovorim na tvoje pitanje. Svatko od nas može pokušati ignorirati Isusa Krista i živjeti dan za danom, ali ignorirati onoga po kome je sve stvoreno pa i mi sami znači ignoritati vlastitu svrhu koju nam je Bog namjenio. Čovjek tu prazninu može pokušavati popuniti gradeći neka svoja dostihnuća i tražeći neke svoje uspjehe, ali doći će kraj svih tih dana gdje će se ovaj svijet sa svim svojim dostignućima pokazati ispraznim i neće se održati pred svetošću Božjom. Stoga nam je rađe tražiti Božje nego svoje, jer sa svojim nećemo u Kraljevstvo Božje. Ako zaista želiš znati na što nas Bog poziva da bismo uopće mogli započeti sa svojom svrhom, pročitaj dio evanđelja na koje si se i sam osvrnuo, Evanđelje po Ivanu 3,1-7. Tada se nemoj čuditi, već baš poput komentatora @Davora nastavi čitati, jer Biblija nije napisana da bi se iz nje izvukla koja rečenica, pa čak ni da bi se pročitala, već da bi se uz vodstvo Duha Svetoga čitala.

Neka je slava Bogu svemogućem koji nam iskaza toliku milost po Isusu Kristu, da iako ga nismo niti poznavali niti htjeli poznavati, on nas sve pozva k sebi da izbjegnemo put propasti i živimo život vječni po Isusu Kristu. Neka ste svi blagoslovljeni obiljem njegove milosti koja nesrazmjerno nadilazi sve naše slabosti i svu našu zloću, blagoslovljeni razumjevanjem i prihvaćanjem Riječi Božje u ime Isusa Krista.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Nije Isus Krist. pročitaj dolje, obična greška u prevodu, inače bi sve svima bilo jasno kao dan….

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Laki- Sion je u pravu.
Ovo nije vjerski portal, osim posjetitelja kršćana ima muslimana vjerojatno judaista i nevjernika. Međutim, citirajući tekst iz Novog Zavjeta moramo ga tumačiti na kršćanski način jer je to najvažnija kršćanska knjiga. A taj citata je jedino moguće protumačiti čitajući cijelo poglavlje, pa i cijelo Ivanovo Evanđelje. “logos” tj riječ pisana je u originalu velikim slovom što znači da se ne radi o bilo kojoj riječi nego o riječi koja je poosobljena na što upućuje 14-i redak (prema prijevodu Kršćanske Sadašnjosti) “I Riječ tijelom postade i nastani se među nama…”

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Sion
Već sam komentar te vrste pod imenom “Sion” je kontradiktoran.
Sion je sinonim za Jeruzalem i simbol židovskog Božjeg Grada a zna se da židovi ne priznaju Isusa i drže ga lažnim prorokom.

U tvom nabrajanju te mase fraza koje nemaju “ni kraja ni repa”, nema ničeg motivirajućeg za razmišljanje i traženje pravog smisla tih fraza i tko god pokušao njih odgonetnuti naći će se u “slijepoj ulici” jer njihovog smisla ni nema osim “fascinacije” njihovog čitaoca ili slušaoca.
Razna Evanđelja vrve tim nerazumljivim frazama iz čistog razloga što neukog čitaoca (slušaoca) one trebaju fascinirati upravo svojom nerazumljivošću (jer kakve bi to bile Božje riječi koje svaka šuša razumije). Onim drugima koji bi trebali biti pastiri ovim neukim, dozvoljena je njihova upotreba i nabrajanje pri raznim religijskim obredima ali ne kao pomoć neukima da spoznaju pravi smisao, već jednostavno da ih drže u uvjerenju kako kao obični smrtnici i ne trebaju to razumjeti nego bespogovorno i bez suvišnih pitanja slijediti “put” koji im Bog “pokazuje” … a sva ta Evanđelja su pisali ljudi odabrani da okupe “stado” i navodno su sve to napisali “inspirirani” Duhom Svetim. Svete knjige drugih religija su također pisali odabrani ljudi sa istim ciljem, pa kada sva ta Sveta Pisma uspoređuješ dolaziš do zaključka da imaju isti izvor i cjelokupno življe ovog planeta usmjeruju u istom pravcu a to je – radi (robuj), moli se Bogu i ne “talasaj” ako te nisu odabrali da “talasaš”.

Ime
Gost
Ime
1 godina prije

Amen brate @Sion.

Za tebe: Matej 7:6

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Klasično pitanje, što je pisac hteo da kaže ?
Vi stvarno mislite da je netko stvorio čovjeka na svoju sliku u priliku, ja vjerujem da je ali taj je bio u prolazu na ovoj planeti zato i postoje legende o njemu.
A riječ ko riječ, nekom osuda nekom utjeha, nemom svejedno što govore oko njega, dalke sve je relativno i individualno.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Evo malo riječi J. Štulića:

A kad suze igraju

razlozi se povlače

pred iskušenjem

da se zaboravi

i da borba nikad

ne ugasi proljeće

u tvom srcu

i da uspiješ bez mene.

– Bez mene

Ara
Gost
Ara
1 godina prije

@ Soa
Pitaš se :”Ako nekim slučajem, božanskim nadahnućem, prosvjetljenjem netko od nas bude blagoslovljen pa čuje tu riječ, kako bi nam je prenio, kako napisao, kako bismo je razumjeli…”

Ne bi nam mogao prenijeti jer su veće metafizičke istine neprenosive pošto su predmet iskustva.
Uzimimo jednostavnije stvari npr:

Da li možeš nekome koga nikada nije bolio zub objasnti kako se osjećaš?
.
Da li nekome tko nikada nije bio zaljubljen možeš to objasniti ?
Da li bi te razumio?
.
Da malo iskarikiram , hipotetski doživiš ukazanje spojiš se sa apsolutom, ukaže ti se Jahve ili Alah ili Brahma.
Ti bi imao neposredno iskustvo i ZNAO bi da je to istina.
Tebe bi tvoje iskustvo /znanje promijenilo jer je to prvo od istine
.Ako bi to svoje iskustvo išao podijeliti s nekim on bi trebao VJEROVATI da je to istina

Sad nastupa mali problem , takav prosvjetljen bi uvidio da ne možeš podijelit svoje iskustvo
….jer onaj koji ne vidi
neće ti vjerovati…nego će sumnjati
a i zašto da ti vjeruje ako ne vidi?

Ali takva promjena na tebi vjerovatno ne bi prošla potpuno nezapažena pa bi bilo ljudi koji bi uvidjeli promjenu na tebi i koji bi ti vjerovali. Ali vjerovati je još uvijek drugo od istine pa ih samim time oni ne bi doživljeli duboku promjenu kao ti.
Znači oni bi ti vjerovali zato što vide ili osjete
Ali ni njima ne možeš prenijeti svoje iskustvo 🙂
Što im možeš dati?
Takav prosvjetljen vjerovatno češ ih učiti načinu života s kojim će ih voditi u spajanje koje s ti prošao , da budu u skladu volje stvaranja te bi im vjerovatno dao meditativne alate( molitve) koji bi im pomagali na tom putu

Te bi na kraju ove male igre misaone igre mogli zaključiti:
Više metafizičke istine su neprenosive jer su predmet iskustva
Vjera je način života , ako doista vjerujemo nešto to dokazujemo svojim životom
Ako ne živimo to što vjerujemo, onda ne vjerujemo ( deklarativni vjernici)
Molitve su oblik meditacije .

Ako se ne prosvjetliš , negdje si zeznuo :, ili je do tebe ili si imao neadekvatne alate i put

Soa baš ti hvala što si me potaknuo na ovu malu misaonu igru, da se malo odmaknem od raketa, državnih udara i aviona 🙂

P.S.
Hindusi i Brahmani ako se dobro sjećam također tvrde da je na početku bio zvuk/vibracija
I oni su otkrili tu riječ te tvrde da je prva vibracija bila OM te da i danas sav kozmos pulsira u skladu te vibracije

Prvosvibanjski_grah
Gost
Prvosvibanjski_grah
1 godina prije

Svi “vjernici” koje sam upoznao u zivotu,odreda su bili licemjeri i vjeruju u “imaginarnog prijatelja” ili iz straha od bozje kazne (pakla i tih pizdarija)ili se kroz vjeru bore za ulaznicu u vjecni zivot,ja se pitam koji je uopce smisao vjecnog zivota u bilo kojem obliku?
Dokaz moje tvrdnje je i danasnje moralno,duhovno,ekonomsko i svako drugo stanje u bivsim republikama SFRJ,danas su manje vise svi vjernici.Blagoslovljeni smo svi mi koji smo zivili u socijalistickoj zajednici naroda i koji zivimo danas pa mozemo neposredno svojim zivotima tumaciti ta dva sistema i zakljuciti koji je bio bolji , za mene dvojbe nema ,Titova Jugoslavija je bila tri koplja bolje uredjeno drustvo od danasnjih republika nastalih njenim raspadom.

Ara
Gost
Ara
1 godina prije

@provosibanjski_grah
A tvoji s još dobri. Moji uglavnom zadržavaju infantilnu verziju Boga koju usvoje u djetinstvu, vjerovatno kao posljedica vjeronauka..
Sijedi djedica u snježno bijeloj plahti koji sjedi na oblaku te će ih imaginarno podragati po glavi ako su dobri te ih kazniti ako su zločesti…:)
Najbolje mi je odlazak na obrede gdje većina ne razumije suštinu obreda kojem participira ,niti ih to i zanima…..
.
Kada smo kod obreda, jesi li ikada razmišljao o izgledu svećenika prilikom obreda?
Pazi..na njemu plašt, u ruci drži štap, ima šiljatu kapu na stolu ispred njega knjiga i kalež.
Hmm na koga to asocira , tko ima šiljatu , kapu, štap , plašt i sve to….?
Gandalf 🙂
U svakoj boljoj priči o čarobnjacima tako su ih prikazivali od srednjeg vijeka:)
.Slučajno?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Prvosvibanjski_grah Najprij ti si malo pobuca ovo sa današnjim danom jer ako misliš kako je u YU bilo bolje onda si triba petat nick Prvomajska_janjetina, jerbo su se u YU za prvi maja pekli janjci, ja se ne sićan da je iko za prvi maja ija fažol. Ja san danas za obid ima janjetinu, okay ne na ražnju, ali na gradele.

E sad šta se vjere tiće, ja san također upozna puno vjernika i shvatija san kako postoje tri osnovne grupe vjernika, a to su oni koji viruju da Bog postoji i komuniciraju sa njim priko agenata u agencijama, oni koji viruju da Bog postoji i komuniciraju sa njim bez posrednika i treći su oni, ima bit ka ti, koji viruju kako Bog ne postoji.

A šta se sveopće propasti tiće, ja ne mislin kako su religije bile uzrok propasti nego samo jedno od sredstava pomoću kojega su odradili svoje, a većina im je to dopustila.

Jugoslavija je jednostavno bila drugačija jer je bilo drugo vrime. Nijedna zemlja od onih koje i nisu minjale društveno uređenje također nije ista ka šta je bila prij 30 godin . . . skoro svi Europljani iz južne Europe, od Portugala do Grčke će ti reć kako danas žive gore nego prij . . .

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Moreno,
ma je problem što se oni koji su nekad jeli janjetinu, a sad je – nemaju – sjećaju janjetine, a sretni su i da imaju – grah.

Prvosvibanjski_grah
Gost
Prvosvibanjski_grah
1 godina prije

Da sam ima za janjetinu zva bi se prvomajac.Od kad sam maj zaminia svibnjem i hiljadu sa tisucom ,tanko kakam ,velu mi nisi se snasa.

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
1 godina prije

A zamisli ti, da to je samo pocetak, o onda, Sve u Svemu.
Ako to znaci to, onda je samo Raciju tesko uvideti to, sta Instikt i Emocio vec (po)znaju…

Ara
Gost
Ara
1 godina prije

@Kiki
🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dragi moj lipi. Ajmo vako. Imamo grešku u prijevodu Evanđelja po Ivanu. Kada je prevođeno s grčkog na latinsku “vulgatu”, Bibliju na latinskom, riječ “logos”, koja je u grčkom sinonim za “smisao” i “riječ”, prevedena je na “verbum” – lat- “riječ” , ali to nije to. jer bi bilo LOGIČNO, kao što je ime portala, da U početku bijaše “smisao”, a smisao je “božanski logos”. Jel ti sada jasnije? obična greška u prijevodu napravi zbrku koju ljudi ne razumiju gotovo 2000 godina. Ali to bi trebao znati,pobogu ne da ja , “stara komunjara”, dajem lekcije iz teologije. 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Da dodam, ovo je vrlo vrijedan članak, za vjernike, da više ne bleje kad slušaju popa ili velečasnog.. kad kaže U početku bijaše riječ… Dakle, SoA, hvala čak i na neznanju. Čak i danas grčka Biblija tako kaže Εν αρχή ην ο Λόγος (zadnja riječ je Logos) ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗ 1, 1-18 – Evanđelje po Ivanu 1, 1-18

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Kad smo vec kod prijevoda, zvuci li poznato ime Mauro Biglino?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ne, jer ne čitam takve stvari. Veli da Biblija nije sveta knjia. Biblija je zbirka spisa koji su proglašeni svetima, tako u Bibliji Jehovinih svjedoka, mislim da je ta ,nemaš Knjigu o Ezekijelu, meni najdražu, iako nisam vjernik. Pustimo to sada. Je li sveta ili nije sveta? Jel Talmud svet, Petoknjižje Židova ili Kur’an, Tko vjeruje njemu je sveto, tko ne , bez veze je raspravljati. Ja Bibliju poštujem kao djelo, zbirku koja je odredila povijest, i ne vrijeđam i ne bogohulim, iako , velim, nisam, vjernik. Imam je u kućnoj biblioteci, jer je temelj književnosti uz antičke europske i indijske epove.

Nojbaher
Gost
Nojbaher
1 godina prije

Mauro Biglino je svojevremeno bio angažovan kao zvanični prevodilac Biblije.

U svojoj knjizi dokazuje da su standardno korišteni prevodi Biblije potpuno pogrešni. Da između ostaloga Biblija ne poznaje uopšte reči “stvaranje”, “večnost” itd. te da se u stvari uopšte ne radi o knjizi koja govori o religiji, već o istoriji odnosa jednog dela biblijskog naroda i Elohima po imenu Jahve (Jhwh).

Ne upušta se u “verovanje” ili “svetost” u nekom drugom smislu.

Kao poznavalac jezika on kaže da u originalnom tekstu piše – to i to.

U stvari, za onoga koga takve stvari interesuju, vrlo je interesantno.

Postoji i više snimljenih predavanja na Youtube, do kojih je lakše doći nego do knjige.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Laki- Nemoj davati lekcije, bar ne zbog nekolicine koji su teologiju studirali.
Ivanovo Evanđelje je temelj kršćanstva. To je Evanđelje vjere. U tome se slažu svi kršćani: katolici, pravoslavni i protestanti.
Rijeć “logos” doista ima više značenja i može u nekom slučaju značiti “smisao” kao što navodiš. Ali u ovom ne može, ne može jer je u nastavku poglavlja jasno rečeno na koga se “Logos” odnosi- na “Jedinorođenca od Oca.” Ivan 1,14.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Nemamo odgovore na sva pitanja, pa ni ono najbitnije o postanku. Možemo pratit prošlost svemira sve do velikoga praska, ali ne dalje jer isprid te točke materija, energija, prostor i vrime nisu postojali, bar ne u ovome obliku koji je nama poznato. Ono šta je postojalo prij i nastavlja postojat iza fizičke stvarnosti je um, tako beskonačan da
u sebi sadrži svu moć koja je potribna kako bi se stvorilo sve šta ikad more biti stvoreno te potencijal za iskusit svaki najmanji dil toga šta je stvoreno. Ti um ili inteligencija ili već nešto možemo nazvat kako oćemo, a kako nam je to nešto nepoznato, svima nam je pojedinačno ostavljeno za razmišljanje i besmisleno je ikakvo nametanje naziva toga nečega.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

I svjetlo nestade… i osta tama nad bezdanom…
Sličan lavu, podiže on svoj tužan glas.
Sličan lavici pogođenoj kopljem, zaurla on.
Čupao je svoju kosu i razbacivao.
Poderao je svoju odeću
i obukao prašnu, žalobnu……
Samo za postovatelje i citaoce Logicno.Hr i nadasve Mudrog Sina od Alerika …par rijeci iz epa o Gilgamesu ….sto ostavi trag koji osta da ga drugi slijede

Upitnik
Gost
Upitnik
1 godina prije

In computing, a word is a single unit of measurement that is assumed to be a 16-bits in length value. However, it can be any set value, common values included: 16, 18, 24, 32, 36, 40, 48, and 64.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
36
0
()
x