Facebook nudi besplatno Llama2, kao odgovor na OpenAI i Google

Umjetna inteligencija
5 komentara

Nakon što su se pojavili ChatGPT i Bard, grupa Marka Zuckerberga odgovara otvaranjem svog jezičnog modela Llama 2 za besplatan pristup (Open Source). Na taj način žele spriječiti eventualne zloupotrebe te tehnologije.

Grupa Facebook je u utorak, 18. srpnja, besplatno otvorila svoj jezični model Llama 2 u “open source” formatu (slobodan pristup programskom kodu) za tvrtke i istraživače. To je strateška odluka koja vraća ovog diva društvenih mreža u utrku za generativnom umjetnom inteligencijom.

Llama 2, konkurent GPT-4 – koji je korišten u ChatGPT i Microsoftovoj tražilici Bing – bit će dostupan putem vodećih cloud platformi (računalstvo u oblaku) poput Azurea (Microsoft) i AWS-a (Amazon).

“Svijet prilika”

“Omogućavanjem široko dostupnih modela umjetne inteligencije (UI), svi mogu imati koristi od njih (…) i smatramo da je to sigurnije”, izjavila je tvrtka u priopćenju.

Pokretanje ChatGPT-a krajem prošle godine od strane OpenAI i njegov trenutni uspjeh pokrenuli su nevjerojatnu utrku za generativnom UI, sposobnom odgovarati na pitanja na svakodnevnom jeziku i generirati različite vrste tekstova.

Microsoft, glavni investitor OpenAI-a, i Google dominiraju tim područjem, ali većina tehnoloških divova također je masivno uključena u najnoviju generaciju UI, unatoč kontroverzama oko pogrešaka koje čini i potencijalnih opasnosti.

“Davanje tvrtkama, startupima, poduzetnicima i istraživačima pristupa alatima koje bi sami teško mogli izgraditi na ovoj razini, s računalnim kapacitetima do kojih inače ne bi imali pristup, otvorit će im svijet prilika za eksperimentiranje i inovacije”, tvrdi Facebook.

“Tisuće vještina na usluzi”

Matična tvrtka Facebooka i Instagrama objavila je tu vijest tijekom Microsoftovog marketinškog događaja, koji je “glavni partner za Llama 2”. Na taj način, ovaj IT div također podržava otvoreni izvor umjetne inteligencije čiji se način rada smatra manje opakim i transparentnijim od drugih UI.

Američka tvrtka je također otkrila da će njihov novi vodeći alat za Microsoft 365, nazvan Copilot, koji ističe umjetnu inteligenciju, koštati 30 dolara mjesečno po korisniku.

Copilot “stavlja tisuće vještina na uslugu”, tvrdi tvrtka. Taj virtualni asistent transkribira sastanke, nudi sažetke, a posebno ima pristup e-pošti, kalendaru, kontaktima i dokumentima kako bi pisao tekstove i obavljao zadatke po zahtjevu.

“Vjerujemo da će se u roku od tri godine više od 50% korisnika Microsofta koristiti poslovnom UI-om, što će promijeniti stvari za tu grupu”, izjavio je Dan Ives, analitičar u tvrtki Wedbush.

Prema Danu Ivesu, tržište oblaka za UI moglo bi povećati godišnje prihode od cloud računalstva za 20% do 2025. godine.

Iako su mnogi skeptici, ovo je veliki korak, jer algoritmi umjetne inteligencije zatvorenog koda su veliki rizik za svijet. Otvaranjem koda i uporabom umjetne inteligencije, svatko ima pristup tehnologiji koja će bez sumnje biti dio naše budućnosti.

AI tehnologijaLlama 2mark zuckerbergumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
4 mjeseci prije

sad ce nam i gonar zuck objasnjavati kako svari stoje

Mahatma
4 mjeseci prije

Alo Zuck, kako Threads napreduje?

Max
4 mjeseci prije

Ne hvala.

šargarepa
4 mjeseci prije

umjerna inteligencija (instant pamet) je” nešto u ništa” u modernoj religiji neto-teologiji koja je ista misaona izvedenica kao duh sveti u rimokatoličanstvu, sve tumačiš u njemu (duhu) za zabludjele vjerce u IT religiju novog normalnoga!

ljena bitanga
4 mjeseci prije

Nikad nije besplatno! Nema džabe ni i stare babe!
Ups, mizoginistički seksizam !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI