Hoće li Kina uspjeti stvoriti “najpametniju” umjetnu inteligenciju?

AI - Umjetna inteligencija - Logično
24 komentara

Kineska vlada planira uložiti 31 milijardu dolara u pokretanje nacionalnih mikroprocesora za umjetnu inteligenciju. To je prava prilika da Kina postane svjetski lider u ovom području, rekao je za Sputnik Liu Xingliang, kineski stručnjak za IT.

Na kineskim sveučilištima otvara se sve više i više fakulteta na kojima se uči o umjetnoj inteligenciji, rekao je Liu Xingliang.

“Ovo je doista nešto novo za nas, iako već dugo radimo na ovom području. Proučavamo robotiku, sustave prepoznavanja lica i druge stvari povezane s umjetnom inteligencijom”, nastavlja Liu Xingliang.

Kineske vlasti imaju vrlo ambiciozne planove u pogledu umjetne inteligencije koju smatraju novim motorom za razvoj zemlje.

Plan razvoja umjetne inteligencije od strane Državnog vijeća ima za cilj da Kina bude glavno središte inovacija veznih za umjetnu inteligenciju. Kina želi postati svjetski tehnološki lider u primjeni umjetne inteligencije do 2030. godine.

Da bi se postigao ovaj cilj, Kina treba obučiti što više stručnjaka ovoga sektora. Praktična nastava i vježbe, poticaji tvrtkama koje osposobljavanju stručnjake i jačanje međunarodne suradnje vezano za talente, biti će dovoljno da se taj cilj i ostvari.

Izvor: Sputnik

mikroprocesorumjetna inteligencija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
5 godine prije

Skynet?

Koča Popović
5 godine prije

Kina je mudro kombinirala prednosti socijalizma i obiljezja svoje tradicije. Rezultat je superiornost u narednim desetljecima.

čitalac
5 godine prije

Baš me zanima hoće li?
Nije dosta samo kvantiteta – hrpa novca i ljudi, treba još “nešto”…

Zaklina
5 godine prije

Svi hoceju glimit Boga ajde da vidimo i tu budalastinu a novinari nisu ni napisali o čemu se radi moramo pogađat znaci da su Roboti u pitanju umjetna inteligencija znaci ko ljudi ili pametniji moje ličnosti mišljenje ništa od toga ti Kinezi su jako slampavi da su to Japanci možda ali ni u to nisam uvjerena samo bla bl bla ovi smradovi oceju da maknu ljude na bilo koji način grozno fuj

shumadinac
5 godine prije

Već sam pisao o ovome: odavno imamo potreban hardver, i operativni sistemi su zadovoljavajući – potrebni su samo odgovarajući programi (krajnje pojednostavljeno).
Čudna je to situacija, pokušavamo da imitiramo rad mozga iako nam nije jasno kako funkcioniše i to povećavanjem procesorske snage iako znamo da normalno koristimo sasvim mali deo kapaciteta mozga. To mi liči na situaciju: prikačili smo za šleper ručna kolica da bu u njima prevezli kilo banana – nešto što bi mogli da obavimo ručno bez problema. Na kraju će neki entuzijasta sa dobrom idejom “u garaži” da napravi ono što najbogatije države pokušavaju decenijama uz neverovatno velika sretstva (ako već nije 🙂

Iza_horizonta
5 godine prije

Vještačka inteligencija u trenutnom obliku nikad ne može prestići čovjeka niti može samostalno prouzrokovati štetu. Na svu sreću naučnici su krenuli u “pogrešnom smjeru” i napravili su samo izuzetni napredan ali “običan” kompjuterski program.
Moguće je napraviti nešto što bi mogli nazvati ALF (skraćenica na engleskom jeziku). Da bi “to” funkcionisalo ne smiju da postoje nikakva ograničenja, ama baš nikakva. I u slučaju kreacije ALF-a, ne bi znali u opšte kako će se “to” ponašati. U odnosu na na ALF-a, mi bi bili “vještačka inteligencija”, jer mi smo tako ograničeni i žalosno predvidljivi.

Sinisa
5 godine prije

Jedno je sigurno,ovaj svijet se dijeli kao embrion;Kina,Rusija,USA..tri garanta da necija hegemonija nece preovladati a Kina je opasan igrac i vjerujem da je se Rusija cuva vise nego Amerike.

Ante
5 godine prije

Google je napravio dvije eksperimentalne umjetne inteligencije koje su međusobno razgovarale. Nakon nekog vremena su se počele sve brže i brže razgovarati, onda su shvatile da je engleski jezik previše ograničava pa su stvorile svoje jezik na kojem su razgovarali. Kada su to vidjeli stručnjaci iz Googla odmah su ih isključili. Ono vi ćete nama iza leđa praviti pobunu. To sam pročitao prije nekog vremena u nekom stranom članku.

Sinisa
5 godine prije

PS..telefon mi prolupao pa mi ne dozvoljava popravke gresaka,izvinjavam se zbog gresaka!

Tabasco
5 godine prije

Zapravo, AI je ultimativno oruzje. Sve sile ga razvijaju. Stovise, razvijaju ga srednjoskolci, studenti iako u manjem opsegu, ograniceni sredstvima rada.
Sad, tko prvi postigne znacajan proboj, pokoriti ce svijet. Ne kukom i motikom vec na nacine sasvim nezamislive nama dinosaurima.
Kontrolirana fuzija, kvantni kompjuter i umjetna inteligencija, tri najvaznije stvari za postici.

Dopizdilomi
5 godine prije

Azijski tigar se probudio i više ga ništa zaustaviti ne može.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI