Hoće li nam uskoro zabraniti planinarenje i šetnju psa u prirodi?

Planinarenje s psom
22 komentara

Upravo je objavljena znanstvena studija, financirana od strane Thomson Reuters Foundation, a koja tvrdi da su razne ljudske aktivnosti u prirodi najveća prijetnja zaštićenim područjima u svijetu.

Aktivnosti u prirodi: lov, planinarenje, vožnja brdskim biciklima, skijaško trčanje, pa čak i šetanje pasa, ovom su studijom stavljene na crnu listu.

Istraživanje je obuhvatilo oko 52 milijuna hektara zaštićenih područja od kojih je 27 posto u Europi, 26 posto u Africi, 25 posto u Južnoj i Sjevernoj Americi i 15 posto  područja u Aziji.

„Ugroza od rekreativnih aktivnosti u prirodi, zabilježene su u 55 zaštićenih područja“, tvrde znanstvenici.

“Ti su rezervati često žrtve vlastitoga uspjeha”, kaže Neil Burgess.

Planovi da se populacija „potrpa“ u gradove i da joj se zabrani pristup majci prirodi, odavno su predmet žustre polemike. Čovjek u gradu, nema autonomiju. Živi u stanu, hrani se kupovnom hranom i bilo kakvo druženje zahtjeva financijske sredstva (kafići, kina, utakmica,…). Za sve to on mora negdje raditi, zaraditi novac i konzumirati, jer ipak zaduženoj državi je potreban ekonomski rast za vraćanje kredita.

Slične studije su postale provjerena formula za psihološku pripremu populacije. Prvo se krene od ugroženosti – u ovom slučaju životinja i insekata – a nakon toga se polako uvode opravdane mjere koje će smiriti naše emocije. Ako se malo “preleti”, nije bitno, to su samo studije iz tamo “neke Indonezije”.

Odvajanje čovjeka od prirode, je već odavno krenulo. Naravno, sve je dobro dok i disanje ne proglase pogubnim za našu okolinu.

Izvor: Reuters | Thomson Reuters Foundation

Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1.komentar
6 godine prije

Neko je to nazivao tiranijom, neko fasizmom, neko ukidanjem slobode, a neko ovo zove demokratijom i pravom prirode.
Pa sad se zapitajte, da li je prosecni covek 21. veka bas najinteligetniji produkt ljudske revolucije.

Željki
6 godine prije

ma nek se napuše oni i njihove studije…

17 novembar
6 godine prije

ovo je uvod u soylent green

Laki Topalović
6 godine prije

Da odmah pojasnimo, Nacionalni park Plitvice ili jest ili će ubrzo limitirati broj posjetitelja, zbog zagađenja. Umjesto da zaposle 20 ljudi da čiste trasom kud se hoda, jer se tamo ne može baš lutati kod želiš, osim ako ne poludiš, pa na kraju pogineš.

Ellessar
6 godine prije

Iako su tema zaštićena područja volio bi samo potiho istaknuti (bez velike želje za raspravom) kako je za prirodu od svih čovjekovih aktivnosti najopasnije njegovo postojanje…:)))

Brahman
6 godine prije

Bitno je da neće zabraniti industrijske otpadne vode, naftne platforme, megakruzere i slično.

RAT JE MIR
SLOBODA JE ROPSTVO
NEZNANJE JE MOĆ

Piretis
6 godine prije

Sve je krenulo nizbrdo kada je čovjek prirodu zamijenio svojom, urbanom prirodom. Ne može se imati i jedno (prirodu) i drugo (grad). Svatko tko želi, za male novce, može posjedovati svoju “prirodu”. Ali mora znati da je to obaveza i robija.

tuf
6 godine prije

Istovremeno, korporacijama je uz dozvolu država dopušteno neograničeno iscrpljivanje resursa i zagađivanje bez praktički nikakvih posljedica – umjesto propisnog zbrinjavanja otpada koje bi koštalo stotine milijuna dolara, korporacije plate 10.000$ kazne i nastavljaju dalje sa smiješkom. Ali ne, oni nisu problem – nego je problem uvijek pojedinac, onaj isti koji daje više od pola prihoda državi a ono što preostane korporacijama.
Inače nedavno je izašao podatak da je 100 najvećih korporacija premoćno odgovorno za zagađenje zraka – pa gdje su sankcije, gdje su kazne ? A ti baci žvaku na ulicu i policajac će te potapšati po ramenu.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Treba nas odvojit i to malo od prirode.Treba nas sabit u gradove čim više.Evo već pomalo se preko medija,uglavnom pod kontrolom izvana,šire priče o našoj skoroj budućnosti u pametnim gradovima i našoj dobrobiti u njima.Svaki naš korak će bit pod prismotrom,te ja to vidim kao zatvor na otvorenom.Nedavno uvedene restrikcije o branju gljiva i kestena u državnim šumama,kojih ima oko 80%,nedavno su ublažene,najnoviji početak stavljanja kamera u iste vidim kao atak na nas manjinu koji idemo u te šume i osječamo neku posebnu vibraciju u njoj koja nas puni životnom energijom.Nakraju ćemo završit svi u Matrixu,iako se pitam nismo li već u njemu.Istina da nas ima sve više te samim brojem i pogotovo modernim načinom života razorno djelujemo na nju.Ali takvi,sa vrha, koji forsiraju taj gramziv način života i materijalizam i od kojih dolaze ovakve inicijative su najviše zaslužni za devastaciju prirode.Mogle bi bit inicijative odozgo za uravnoteženi životni stil… Čitaj više »

EU dismr
6 godine prije

Najveća prijetnja “zaštićenim područjima” su upravo takve smrdljive fondacije ! Dosadni su više sa svojim skrivenim namjerama.

åom,k,jk
6 godine prije

Nece vam dati setati u prirodu jer vas zele kontrolirati cipirane u gradovima.

Zvrk
6 godine prije

eh šetnje psa….tako vidim to skoro svaki dan. ali isto tako vidim da malo tko kupi pseći izmet. ne možete zamisliti kako je to tek odurno. ako se netko brine za psa, onda se treba brinuti za okolinu gdje ide sa psom.

Miki maus
6 godine prije

Totalna kontrola stoke sitnog zuba da se nigdje ne moze sakriti. Lagano i polako kao iz filmova horrora bankari pletu mrezu za nas kretene. Normalno uz rijeci demokracija i briga za prirodu.

alan ford
6 godine prije

da objasnim malo o koncernu Thomson Reuters… Thomson Reuters je veliki multinacionalni medijski koncern nastao spajanjem agencije “Reuters” i kanadske “Thomson Corporation”. To je koncern, koji propagira globalizaciju, NWO, rodnu ideologiju, itd. Agencija Reuters pripada korporatuvnim zapadnnim lažovima. Ovu agenciju osnovao je hazar Paul Reuter u 19. stoljeću, ali njegovo pravo ime i prezime bilo je Israel Bar Josefat. evo da navedem jedan primjer, kako kakve veze je Thomson Reuters imao i sa Hrvatskom, odnosno primjer, koliko je ogromna ta mreža kriminlanih korporacija, medija, zaklada i nevladnih udruga (NGO-ova), koja je svoje pipke pružila po svuda u svim državama. Hrvatski NGO CESI je glavni centar u Hrvatskoj i cijeloj regiji za propagandu rodne ideologije, pederizacije, feminzma, pa i pedofilije, Jer u CESI-ju sjedi cijela ekipa sa Kinseyevopg instituta, na čelu sa Aleksandrom Štulhoferom, glavnim autorom takozvanog zdravstveniog (seksualnog) odgoja, koji je po nalogu iz Brisela u Hrvatskoj uveden krajem 2012.,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.