fbpx

Hoće li se Einsteinova teorija opće relativnosti uskoro pokazati pogrešnom?

crna rupa - horizont dogadaja

Prije mnogo godina, jedan od najsjajnijih svjetskih fizičara, Stephen Hawking predvidio je da će kvantne čestice polako izlaziti iz crnih rupa, što je u suprotnosti s hipotezom Alberta Einsteina da ništa ne može napustiti gravitaciju ovih svemirskih objekata. Novi nalazi mogu potvrditi teoriju britanskog znanstvenika.

Odjeci zahvaćeni gravitacijskim valovima oko novoformiranih crnih rupa mogli bi naglavačke okrenuti teoriju o horizontu događaja. Prema kalifornijskom sveučilištu Waterloo, njihova istraživanja daju podatke o prvom probnom otkriću ovih signala, u valovima u tvorevini prostora-vremena od sudara crnih rupa ili sličnih kompaktnih objekata, poput neutronske zvijezde.

Profesor astronomije Niayesh Afshordi i njegov koautor Jahed Abedi s Max-Planck-Instituta za gravitacijsku fiziku u Njemačkoj koristili su podatke s detektora gravitacijskog vala LIGO / Virgo, snimajući sudar neutronske zvijezde. Time su pružili eksperimentalne dokaze da crnim rupama mogu curiti horizonti događaja, što je u suprotnosti s Teorijom opće relativnosti Alberta Einsteina. Svoja su zapažanja iznijeli u studiji nazvanoj „Odjeci iz ponora: ostatak crne rupe koji se vrlo brzo vrti zbog spajanja binarnih neutronskih zvijezda GW170817“, objavljenog u časopisu Cosmology and Astroparticle Physics.

Zbogom Einsteinovoj teoriji?

Afshordi ističe da su znanstvenici dugo vremena podržavali razumijevanje da ništa unutar horizonta događaja ili točke vraćanja ne može pobjeći gravitaciji crne rupe. Ali Stephen Hawking “koristio je kvantnu mehaniku da predvidi kako će kvantne čestice polako iscuriti iz crnih rupa”.

Sve do ovog nedavnog otkrića o gravitacijskim valovima nijedan istraživač nije uspio eksperimentalno otkriti takozvano Hawkingovo zračenje.

“Ako je kvantna fuzija odgovorna da Hawkingovo zračenje postoji oko crnih rupa, gravitacijski valovi bi se mogli odbiti od njega, što bi stvorilo manje signale gravitacijskog vala nakon glavnog događaja gravitacijskog sudara, slično ponavljajućim odjecima”, objasnio je.

Potrebno je više istraživanja

Njihova zapažanja odgovaraju modelima crnih rupa koje su simulirale ove odjeke u skladu s teorijskim učincima kvantne mehanike i Hawkingovog zračenja. Znanstvenik, međutim, upozorava na zaključivanje na prečac, objašnjavajući da “postoji vrlo mala šansa da ono što vidimo nastane zbog nasumičnih buka u detektorima”. Da bi isključili takvu mogućnost, trebaju pronaći više primjera.

“Sada kada znanstvenici znaju što tražimo, možemo potražiti još primjera i imati mnogo čvršću potvrdu tih signala.“, zaključio je.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
52 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije

“Znanstvenici” lupetaju. Ajnštajn je objasnio svemir oko nas – onaj sazdan od energije, materije i prostora. Ono što se događa oko “crne rupe” nema veze sa svemirom u kojem živimo, niti će se ikada moći neko približiti toj pojavi. To je isto kao kad netko priča kako su nas posjećivali (ili posjećuju) svemirci…..

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  octopus

@ octopus

Jel možeš dokazati da nas nisu ili ne posjećuju? Bez obzira na situaciju, mene živo interesira tvoja logika.

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije
Reply to  Mercury

Ne trebam dokazivati. Dovoljno je da ti pokušaš zamisliti koliko je svemir velik i prazan i zamisliti Zemlju kao fronclu na guzici naše galaksije – daleku i nebitnu. Naravno da svemirci postoje na tisućama nekih drugih Zemalja, ali smo predaleko da se ikad sretnemo.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  octopus

@ octopus

Ja mogu zamisliti koliko je svemir velik, ali ti još misliš da znaš koliko je prazan. “daleku i nebitnu” – daleku od čega? Nebitnu po veličini svemira? Kakve to veze ima? O, ti jedini na ovome svijetu znaš gustoću naseljenosti… Sorry…
1.) Po sadašnjoj fizici, u dosegu smo lijepog broja planeta. Jel možeš dokazati da na njima nema nikoga? Oh, sorry, ti ne moraš ništa dokazivati. Super je ta logika.
2.) Po fizici koja može doći, nema razloga da ne posjetimo druge galaksije. Međutim, ti si jedan od onih za koje je znanost završila.

Nemoj se ljutiti, ali hrpa znanstvenika koja radi na tim stvarima je daleko pametnija od nas dvojice. Ali ti si odlučio čvrsto zatvoriti vrata sa “ne trebam dokazivati”.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Mercury

Ja mislim da svi ti planeti i galagsije, i tepsije, ne postoje. Je li netko bio tamo, vidio, pa ovdje posvjedocio? Nije. I o cemu mi pricamo? Samo lazu ovaj napaceni narod.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  octopus

Octopus
Prvo rezultati istraživanja. I mjerenja. Nedvosmislena.
Onda se vidi da li – bilo koja teorija odgovara događanju.
Btw, “horizont događaja” ima točno definirano značenje.

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije
Reply to  Lucija

Mjerenja izvršena u onom krugu u Švicarskoj. Ubrzali su čestice u suprotnim smjerovima i izazvali sudar – kao da je čestica nadsvjetlosnom brzinom udarila u prepreku. Pokazalo se da izmjerena masa odgovara rastu mase sa brzinom, tj. potvrđena je Ajnštajnova teorija.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  octopus

@octopus 🙂
“kao da je čestica nadsvjetlosnom brzinom udarila u prepreku” – to je dosta nezgrapna konstrukcija.
Čestica ne može imati nadsvetlosnu brzinu, brzina je relativna i određuje se u odnosu na referentni sistem. U tim sudarima je bitna energija čestice – koja raste sa povećanjem brzine. Tamo sudaraju dva snopa čestica izuzetno visokih energija i “posmatraju” šta su dobili.

citam "logicno" , logicno razmisljam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam
1 godina prije
Reply to  octopus

oktopus Kazete “kao da je cestica nadsvjetlosnom brzinom udarilau prepreku” Ako je moguca brzina veca od brzine svijetlosti, onda Ajnstajnova teorija ne vazi. A i udaljenost izmedju zvijezda i galaksija nije tako daleko, ako se putuje brzinom vecom od svijetlosti, nesto tu ne stima.

Radoznali
Gost
Radoznali
1 godina prije

Ali ako se dvije ćestice sudare i svaka ima od njih ima gotovo brzinu svjetlosti, te se brzine valjda zbrajaju ?

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Radoznali

Radoznali;
Brzine svietla se nemogu zbrajati. Predpostavi da jedan foton ima bateriju (lampu) koju usmijeri u pravcu gibanja i ovaj drugi iz lampe opet, zakljucis da je brzina beskonacna. To nije moguce, brzina svijetla je konstanta ‎299 792 458 m s−1. Ta konstanta bi bila ista i da svijetlo ne postoji.
Nemoj nikad probati analizirati stvari mehanicki, jer nikud neces stici. Quantna mehanika se konstatira, ali zasad ne razumije. Ne vjeruj tvojoj intuiciji, to te nevodi nikuda.

Sirius
Gost
Sirius
2 mjeseci prije

A koja je brzina laserske zrake ciji se kraj naglo pomjera dok prednji relativno miruje. Tek toliko da nista ne moze biti brze od brzine svijetlosti niti da se ne moze zbrajati.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Logicno se moze razmisljati kad se ima sve detalje s kojima se moze razmisljati. Najgore je razmisljati kao mehanicar koji osim srafncigera i kljuca nema nista vise za razmisljati.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  octopus

octopus
Brzine cestica su dostigle blisku brzinu svijeta, nikad vecu. Ubrzavanje cestica sluzi za podici energiju ili masu koja se u tom slucaju mjeri u elektron voltima. Kad su cestice ubrzane, dobivaju sve vecu tezinu i kad su ubrzane bilsko brzini svijetlosti, dobivaju tako veliku tezinu da izlaze iz kontrole magnetskog polja koje ih drzi u sredini vakuumske cijevi ( jednostavno padnu). Upotrebljava se dva suprotna smijera da bi se dobila dva puta veca energija sto se priblizava stanju svijeta oko 380 000 godina poslie bigbanga.
Duzina tunela je 27 kilometara da bi se mogla kontrolirati freqvencija kontrole magneta za ubrzavanje i time se tocno zna koja je brzina cestica. S kracim tunelom to nebi bilo moguce, jer bi vrijeme bilo prekratko za stizanje signala do magneta za vuci ili gurati cestice u jednom smijeru. (1/vrijeme = freqvencija ili 1/freqvencija = vrijeme, valna duzina ili freqvencija jedno te isto)
P.S,
Energija kod sudara cestica je jednaka energiji leta jednog komarca. Kad bi se htijelo pribliziti bigbangu, energija bi trebala biti let jednog aviona, a to je nemoguce jer se cestice nemogu ubrzavati dalje od brzine bliske svietlosti.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Neće, nije ona pogrešna nego nedostatna.

Ray
Gost
Ray
1 godina prije

Citao sam o tome pre 10 godina. Hipoteza da crne rupe “cure” nije nova, to curenje se desava na severnom i juznom polu rotirajucih crnih rupa, ako se dobro secam

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Ray

Crna rupa ima jako magnetsko polje koje izbacuje materiju koja se nalazi iznad horizonta dogadjaja, ono ispod tog horizonta ne izlazi nikuda, osim u predpostavkama Seven Hewking-a.

vjerodostojna snimka
Gost
vjerodostojna snimka
1 godina prije

Ajnštajn je prevarant, priznala to neka fiktivna znanstvena zajebnica ili ne.. osim toga Mileva Marić (kasnije ostavljena supruga, kad se morao udati za sestričnu) mu je izvela formulu, što nije priznao dok nije izganjala na sudu… bože mene.
A i ona Hawkingova teorija velikog prasca polako pada u vodu.. tko zna koliko li ih će se još nanizati dok ne dođemo do prave, jednostavne i samorazumljive spoznaje.. možda ćemo do nje morati doći a ne čekati neku takozvanu odnekud olfo oformljenu zajednicu kao što je ‘međunarodna zajednica’.. bože mene

vjerodostojna snimka
Gost
vjerodostojna snimka
1 godina prije

najviše me boli, ali baš mi srce para, kad i naši ljudi za neki primjer genijalnosti potežu tog glumca..
koliko je stručnjak, dobrotvor i praktičar , naš Tesla ispred njega, o koliko…

shumadinac
Member
1 godina prije

To je kao da upoređuješ Golfa i neki kamion: “Ma kakav Golf – natovari dve tone u Golfa pa da vidiš…”

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

@vjerodostojna snimka
“.. tko zna koliko li ih će se još nanizati dok ne dođemo do prave, jednostavne i samorazumljive spoznaje.. ”
U svijetlu toga baš nešto razmišljam da i sam postavim neku hipotezu postanku svega. Treba samo dobra mašta. Neće mi moći dokazati ni da drži niti da ne drži!
Uostalom sam Albert je rekao da je mašta važnija od pameti.

mike
Gost
mike
1 godina prije

ajnstajn moze samo cipele da uglanca velikome Tesli i nista vise….

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
1 godina prije
Reply to  mike

#ajnstajn moze samo cipele da uglanca velikome Tesli i nista vise….

Postoji vrlo prikladna fotografija za ilustraciju/potvrdu ove tvrdnje…ali ne znam kako da je prikacim u komentar?

(Mda…dobro, dobro: malo me je sram…al’ samo malo 😉 )

AI
Gost
AI
1 godina prije
Reply to  mike

tesla nije Albertu ni do pete, propali nesvršeni student čiju veličinu je udba napuhala do veličine horizonta događaja.

acrobat
Gost
acrobat
1 godina prije

Ma jok, Mileva je bila samo dobar asistent Ajnštajnu koja je odlično krampala diferencijalne jednačine koje bi joj on naveče zadavao a on sutra poslije posla provjeravao rezultate. Puno je stvari na kojima je Ajnštajn pokazivao svoju genijalnost (od fizike, elektrike, hidraulike, …). Milena je bila samo dobar izvođać radova (da je u ono vrijeme Ajnštajn imao komjuter ne bi trebao Milevu). Inače, Mileva je poslije, kao razvedena, mogla pokazati svoju genijalnost da ju je imala. A da je Ajnštajn u svom odnosu prema Milevi i svojoj djeci bio idiot – u to nema sumnje.

acrobat
Gost
acrobat
1 godina prije

Zanimljivo je da su ova dvojica naučnika, Niayesh Afshordi i njegov koautor Jahed Abedi, Iranci sa elitnog teheranskog fakulteta Šerif.

Buzz
Gost
Buzz
1 godina prije

@ vjerodostojna snimka@ Nekih par godina su zivjeli i u Srbiji ( on i Mileva) na imanju kod njenog oca. Toliko je mladi Albert bio pametan da su ga mjestani od milja zvali “LUDI MARICEV ZET”. Nakon rastave od Mileve nije joj ostavio ni jedan jedini dolar za pomoc u odgoju djece. Normalno, ni nagradu koju je dobio na njen brk nije podijelio sa njom. Alimentaciju takodjer nije placao. Nikada im se vise nije ni javljao. Tek kad mu je sin koji je bolovao od schizophrenije napunio 25 godina sjetio mu se poslati pismo. I to je pismo bilo dovoljno da ga javnost proglasi savjesnim ocem. Mileva je prestala sa naucno-istrazivackim radom u potpunosti jer je u Svicarskoj zivjela jako siromasno.Morala je podizati djecu koju je imala sa genijem-idiotom. ( nisam siguran 2ili3 djece). Taj sin koji je patio od šize naslijedio je logicno, gene od svoga tate. Ne od mame. Kcerka/ri? su bile psihicki zdrave. Valjda to dovoljno govori koliki “genije” je bio Einstein, i zasto su ga zvali – ludi Maricev zet. Mileva je umrla u krajnjoj bijedi, zaboravljena od svih i svakoga bez ikakva pijeteta za doprinos znanosti. Tek neznam koliko godina nakon su se sjetili Svicarci… Pročitaj više »

Radoznali
Gost
Radoznali
1 godina prije
Reply to  Buzz

Mislim da sam jednom pročitao Ajnštajnovu izjavu, da je obračun kamata na kamatu jedan od genijalnih izuma čovječanstva.

Buzz
Gost
Buzz
1 godina prije
Reply to  Radoznali

Ma svasta je on lupetao, ali svakako nista od onoga sto kruzi FB. Neznam tko slaze te objave o njegovoj navodnoj genijalnosti, pronicljivosti, ostroumnosti- vjerovatno netko sa zadatkom da oblikuje javno mnijenje. Lazna glorifikacija. Svakako, nista od toga nikada nije uopce izgovorio. Uostalom od raskida braka sa Milevom niti jedan znacajniji znanstveni rad nije napravio. Pametnome dosta.

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Ljudska znanost je samo alat za odabir rijetkih dostojnih pojedinaca koji će stati u službu Bogova i azil za sve one bezperspektivne koji se negdje trebaju uhljebiti a koji Bogovima služe na nakaradni način, tako da zemaljsko stado drže u zabludi dajući mu odgovore na pitanja za koja Bogovi, inače, neće dati besplatno…

…na kraju krajeva, što će meni(nama), običnom robu, znanja o svemirskim “crnim rupama”, kvantnoj fuziji, atomskoj fizici, a ne znam(o) sam(i) sebi uzgojiti hranu ili u prirodi pronaći lijek protiv dijareje…

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  otpisani

Koren a posebno cvet vodopije – protiv diareje.

Buzz
Gost
Buzz
1 godina prije
Reply to  shumadinac

😂😂😂

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Svaka čast, još ako između sve trave prepoznaješ vodopiju , spašen si od sran.a 😉

upisani
Gost
upisani
1 godina prije
Reply to  otpisani

jeste,uopste sran.e prestaje posle upotrebe trave(moguce), ali ovde sran.e ne prestaje nikada….glupavi gomilaju sve na sve….tako “naski”….hehehehe

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

I Einsteinov a teorija ćekao i sve druge u prošlosti, ustupiti mjesto novim zakonima i teorijama.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Alex

Njutnov zakon gravitacije se pokazao nedovoljnim baš u vezi ekstrenmih slučajeva kao što su crne rupe i pulsari, Ajnštajn se ovde pokazao kao bolji. Ali Njutnov zakon i dalje pokriva 99% slučajeva.
Mi smo vrlo mlada civilizacija, mnogo nam je još posla ostalo i što vreme bude prolazilo biće sve dinamičnije i interesantnije.

shumadinac
Member
1 godina prije

Ovo sa curenjem nije dovoljno dobro objašnjeno da bi se moglo o tome diskutovati. Sigurno je da ćemo još mnogo toga značajnog otkriti, čak i ono štp će možda pobiti opštu teoriju relativiteta – mada, ja znam za bar desetak slučajeva gde su bili “na dohvat” dokaza pa se ispostavilo da su grešili. To dokazivanje gotovo da je postala naučna disciplina za sebe – ono, fizika, hemija, biologija, Ajnštajn greši… 🙂

Ali po ko zna koji put naglašavam da “bežanje iz crne rupe” nije direktno ograničeno samo gravitacionim privlačenjem, mnogo bitnija granica je prostorna jer crna rupa savija prostor u loptu. To je potpuno zatvoren prostorno-vremenski kontinuum u kome vreme stoji i ne postoji veza sa okolnim prostorom. Zato bi bežanje bilo čega iz nje bilo neverovatno interesantno, ne bi tu pala samo teorija relativiteta.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Crna rupa ima dva razlicita opisivanj, Swarzshild i Kerr. Swarzshild-ova je teoretska koja objasnjava odprilike, horizont dogadjaja, ispod kojeg nestaju sve progutane informacije, savijeni prostor, usporeno vrijeme blisko nuli i.t.d.
Kerr-ova crna rupa nije staticna, izgledala bi kao slauf od auta u brzoj rotaciji koja sa sobom okrce usporeno vrijeme i puno toga jos. Na horizontu dogadjaja vrijeme i prostor su blizi big bangu nego nasem prostoru i vremenu, tako da tamo nasi zakoni fizike vise ne vrijede. Dok su prostor i vrijeme u relativno normalnom stanju, brzina svijetlosti je konstanta. Ensten-ove tvrdnje su dokazane u praksi 100 posto, a Hawking-ove su zasad samo matematicka predpostavka. Jos ce proci puuno vremena prije nego netko izbaci Einstein-a.
P.S.
Mozemo ga izbacit iz prve polovine njegove teorije odmah, jer je to prekopirao od Poitcarre, ali onaj dio sa gravitacijom je negov.

shumadinac
Member
1 godina prije

Pre više decenija (ne znam kako je sad) je bilo popularno mišljenje da gravitaciono polje ima svoje kvante – gravitone kao što se elektromagnetno polje “kvantuje” fotonima. Tako bi masa imala gravitaciona svojstva zahvaljujući gravitonima ali se odmah pretpostavilo da postoje čestice koje ne sadrže gravitone. Njima ekstremna gravitacija crne rupe ne bi predstavljala problem (ukoliko na njih ne bi delovala i nečim drugim osim gravitacije).

Ali ako crna rupa ima ekskluzivni prostorno vremenski kontinuum onda gravitacija nije jedini problem, čestice bi morale savladati 3+1 dimenzionalni prostor. Ako bi i bile to u stanju (što me ne bi čudilo) mi koji smo ograničeni na ovaj prostorno vremenski kontinuum ih ne bi mogli registrovati. Kako god okreneš – dupe pozadi 🙂

p.s. ono o gravitonu pišem po sećanju – pročitano na jednom mestu pre više decenija tako da… 😉

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Sumi
Graviton je zamjenjen sa Higgsovim poljem. kad sam vec tu da preciziram “skalarno”. Mozda ne za tebe, ali za poneke. Dakle skalarno znaci kad je to svuda u prostoru i ima svuda istu vrijednost, sto nije na primjer slucaj za magnetsko polje i jos manje za neke valove. Higginsovo polje daje tezinu masi, ali ne puno, oko 4-5 posto. Ostatno masa dobija gibanjem u polju. Nista u svijetu ne stoji sve se giba velikom brzinom i kad dostigne veliku tezinu, zaokruzi prostor i pocinje se gibati “u krug”. Evo zasto se sve okrece.
O crnoj rupi puno citam, nista ne shvacam pa nebih vise ni rekao zasad.

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije

Ova vijest me nimalo ne čudi. Biti će toga još, samo strpljenja molim. Ne možemo se držati starih teorija kao pijan plota. Što je sa više puta dokazanom tvrdnjom da je Zemlja centra svemira (na osnovi precizne snimke pozadinskog zračenja)? Zabezeknuti i zbunjeni “konzervativci” su to turili pod tepih, jer se carstvo njihovih uvjerenja urušilo, a prave se kao da se ništa nije desilo. Dakle, lansiraju se novi instrumenti, puštaju se u rad napredni teleskopi. Slijede iznenađenja idućih 10-tak godina. Samo da neki ne budu previše iznenađeni, čak i uvređeni, jer se to kosi sa njihovim dugogodišnjim uvjerenjjima …

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  U prolazu

Ne zna se da li smo centar svemira ali smo savršeno svesni da smo šupak naše galaksije.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ovaj sumarak svakom loncu poklopac

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Prije par godina sam citao da su trojica Iranaca (vjerovatno zive i rade u Kanadi) naucnika radili na Anstajnovoj teoriji relativiteta( i da su tu teoriju dali nadogradili dali osporili neznam sta je tacno u pitanju) i da su dosli do novih saznanja i razvili novu teoriju i novu teoriju su nazvali teorijom duplog relativiteta i za svoj rad su bili nagradjeni . Vec odavno se u naucnim krugovima spekulise da je Anstajnova teorija manjkava i ne vazi za svemir. Vrijeme ce sigurno pokazati sta je od ovog tacno. Ipak kad je nauka u pitanju treba se osvrnuti na velikog Nikolu Teslu i njegova razmisljanja , govore i upute u kojem bi pravcu trebalo da se naucnici usmjere .Tesla je izmedju ostalog govorio da kad naucnici maknu svoj fokus sa pojavnog materijalnog i usmjere ga ka duhovnom da ce nauka i covjecanstvo vise napredovati za 10godina radeci i proucavajuci na taj novi nacin nego za sve vrijeme od postanka ljudskog roda i bavljenja naukom na ovaj stari nacin. E sad sta je jedinstveni i neponovljivi barem po meni Tesla pod tim mislio ja to nemogu dosegnuti ali vrijeme ce iznjedriti i takve ljude koji ce to znati i moci sprovesti… Pročitaj više »

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Tesla u pismu upućenom Anštajnu i navodi da je teorija koju je potonji postavio besmislena.Anštajn je dobio Nobela za nešto što je Tesla 30 godina prije njega promovirao,da svjetlost ima talasne i čestične osobine.Teslina izjava o duhovnosti dočarava svu njegovu dominaciju shvaćanja kako sve funkcionira….jer izvor manifestiranog nam svemira leži u duhovnoj sferi,tako da shvaćanjem tih zakonitosti shvaća se i ovo prvo.Nije to neko novo znanje,naprotiv….prisutno je cijelo vrijeme,samo treba znati od kuda ‘ piti vodu’.U vedskom znanju sve je opisano…a ključevi toga shvaćanja leže,ne u materijalističkom pristupu,kojim se ograđuje moderna znanost…već mora i uvrstiti duhovni aspekt postojanja kao bazu,da bi se dobila potpuna slika…međutim,taj duhovni princip nije mjerljiv,barem na način kako to radi zapadna znanost,tako da im se tu gubi tlo pod nogama.Svi velikani koji su u svom području briljirali i zadužili čovječanstvo time,poput Rajha,Tesle,Schaurbergera i ostalih,jednostavno su marginalizirani…

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Komentar

Einstein nije dobio nobelovu nagradu za teoriju relativiteta nego za fotoefect na metalima. Kad je Einstein govorio o svojoj teoriji, nije puno ljudi rezumilo o cemu se radi, tako da nije mogao dobiti nobela.
Tesla je bio fenomen , ali se nikad nije bavio istim stvarima. Ne pisi lazi kad neznas o cemu se radi.
Pises; “svjetlost ima talasne i čestične osobine”. Te osobine imaju sve cestice koje postoje, a ne samo svijetlo.

Srbi i Hrvati pripisuju Tesli svasta, kao da ce od toga nesto dobiti. Tesla je bio fenomen, ali kad bi bio jos veci fenomen, poneki glupi Srbi i glupi Hrvati bi ostali jednako glupi.

upisani
Gost
upisani
1 godina prije

Svako ima svoju ulogu da igra tu gde smo momentalno zajedno. Nema glupih i pametnih samo zato sto neki promovisu svoju teoriju bolje nego drugi. Svaka teorija ima svoju ulogu takodje i nijedna nije KONACNA, pa ni izjava da ima GLUPIH, jer svakog minuta se desi da oni koji su igrali pametne menjaju ulogo i postaju LUDI….Tesla i matori jevrej nisu vise tu…oni pripadaju proslosti….prema tome su ‘glupi i nemi’.

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije

Rolling …pročitaj ponovo što sam napisao pametnjakoviću…nisam ni tvrdio da je dobio Nobela za to,već da je njegovo otkriće fotoefekta otvorilo novi uvid u kvantnu prirodu svjetlosti i elektrona( citiram napisano”Anštajn je dobio Nobela za NEŠTO što je Tesla tvrdio…”),i do ideje dvostruke prirode vala i čestice,što je Tesla 30 godina prije tvrdio već…a ovo oko Hrvata i Srba,neću ni komentirati…to samo pokazuje u kojoj se svjesnosti ti nalaziš kada ti je važno da to napominješ..ukratko,ne kaki i malo se skuliraj,i da..pažljivije čitaj napisano

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Komentar

Komentar;
Izvinjavam se za ovo nobelovoj nagradi. Sve ostalo sto se tice einsteinove teorije, Tesla nije bio u pravu. Tesla je izgubio puno vemena (i zivot) sa svojim prenosom energije kroz eter i to se danas zna da je gresio. Svi njegovio izumi sta se tice elekticne struje su respektabilni i nitko to ne osporava. Procitao sam o Tesli sve sto se moze naci. Nasao sam nesto o pismu koje je poslao Tesla Einsteinu, o eteru, tvrdeci da eter postoji, zasto Michaelson i Morlay nisu bili u pravu kad su tvrdili da eter ne postoji i ostalo. Za danasnju znanost, Tesla je pogresio, a ostale analize me bas ne zanimaju jer ne dokazuju nista. Citam cetiri jezika (pokraj jezika exyu) i samo Srbi i Hrvati pisu stvari o Tesli koje nitko drugi ne pise, a pisu neistine i prtjeravaju. Evo ti link, uzmi Google translator, ako ti treba
https://fr.suenee.cz/nikola-tesla-mylite-se-pane-einsteine-eter-existuje/

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije

Isprika je prihvaćena uz zahvalu za ovaj tekst o Tesli na francuskom….ukratko,to i objašnjava sve,jer ako se ne uzima u obzir najsuptilniji od elemenata ,tj eter..neće se dobiti potpuna slika kako se sve stvara,a Tesla je očito uzimao u obzir i eter u svojim istraživanjima,dok ga drugi nisu uspjeli zbog svoje suptilnosti dokazati,pa su tvrdili da ne postoji.Po starim znanjima 5 je elemenata i kronologija kako se stvaraju je slijedeća… Eter (prostor), peti element, lakši je od zraka i sasvim je neograničen u svojoj sposobnosti prožimanja ostalih elemenata. Razlog je u tome što ima samo jedno svojstvo – zvuk. Gdje je eter? Svagdje, jer energija zvuka prožima cijelu kreaciju. Zvuk je jedino svojstvo etera. Eter postoji gdje god postoji zvuk. Na primjer, kad rukom udarim po stolu, pojavi se zvuk. To znači da je eter ovdje prisutan. Gdje god postoji zvuk, tu je prisutan i eter. Zrak,četvrti element, lakši je od vatre zato što ima samo dva svojstva – zvuk i dodir. Zbog toga se nalazi svagdje i prožimljiviji je od vatre. Vatra, koja je izuzetno moćna, nema dva svojstva – mirisa i okusa(tj,ima svojstvo zvuka,dodira,oblika).Stoga je ona lakša od vode. Ona se može dizati u vis i širiti na… Pročitaj više »

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Nema se što pokazivati ona je pogrešna i zahvaljujući njoj unazađeni smo 200 godina.

gost
Gost
gost
1 godina prije

Waterloo University gdje je zadnjih godina radio i sam Hawking se nalazi u Kanadi u Waterloo-u a ne u Kaliforniji.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik