fbpx

Hong Kong Airlines prisiljava ženu na testiranje trudnoće prije leta na američko područje

zena na aerodromu

Hong Kongška zrakoplovna tvrtka prisilila je Japanku na testiranje trudnoće prije nego što je dopustila da se ukrca na let za Saipan, ootok na sjevernim Marijanskim otocima, američku zajednicu zapadnog Tihog oceana.

Prema AFP-u, u studenom je 25-godišnja Midori Nishida, koja nije trudna, odvedena je u javnu kupaonicu na međunarodnu zračnu luku Hong Kong i prisiljena je obavljanje testa za trudnoću,  prije nego što joj je bilo dopušteno da se ukrca na let Hong Kong Expressom u Saipan, koje je popularno odredište žena koje žele roditi na američkom teritoriju kako bi stekle američko državljanstvo za svoje dijete. Nishida je bila prisiljena uzeti test trudnoće čak i nakon što je u prijavi prilikom ankete navela da nije trudna.

“Bilo je to vrlo ponižavajuće i frustrirajuće”, rekla je Nishida, koja na otoku Saipanu živi više od 20 godina, rekla je za Wall Street Journal.

U izjavi koju je dobio AFP, Hong Kong Express je rekao da se ispričao Nishidi i obustavio praksu prisiljavanja žena na testiranje trudnoće.

“Odmah smo obustavili ovu praksu. Željeli bismo se ispričati zbog prouzročene nevolje”, navodi se u zrakoplovna tvrtka, uz napomenu da je poduzimala “akcije za letove za Saipan od veljače 2019. kako bi osigurala da imigracijski zakoni SAD-a ne bi bili ugroženi. “Međutim, zrakoplovna tvrtka dodala je da sada prepoznaje “značajne probleme” povezane s tom praksom.

Prema AFP-u, oko 600 beba rodile su turistkinje na sjevernim Marijanskim otocima u 2018. godini, a oko 575 rodilo se kineskim majkama. Priljev Kineskinja koje su rodile u arhipelagu započeo je nakon provedbe programa ukidanja viza zbog kojeg su otoci jedini teritorij SAD-a na koji kineski državljani mogu ući bez vize.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
25 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Miro
Gost
Miro
1 godina prije

Pravilno njihova tvrtka njihova pravila! Dolazile trudne Kineskinje u SAD samo a tamo rode da onda dobiju Americko drzavljanstvo.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

Ne razumijem u čemu je problem? To što dotična G-đa ili G-đica nije imala namjeru kršiti zakon ne znači da je oslobođena kontrole. Ne nosim ni ja pištolj pa svejedno moram proći kroz rendgen na aerodromu.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Piretis

Kontrola? Ajme debila

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis
??… znači. po tebi, isto je trudna žena i majmun sa pištoljem u džepu …👎

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  otpisani

@otpisani- Znam da ti nije, kao inteligentnoj osobi, promaklo zbog čega je rađena kontrola na trudnoću. Postoje sasvim dobri razlozi zašto SAD Kinezima ne dozvoljava zaobilaženje prava na državljanstvo rođenjem na njihovom teritoriju. Budi pošten, znam da možeš, pa zamisli koliki bi se Kinezi, da nije viza, rađali kao Amerikanci.
Meni je sasvim u redu da svaka zemlja uređuje svoju imigracijsku politiku i da kontrolira svaku zloupotrebu.
P.S. Zašto ne dižeš dreku kad se kod nas žene prije zapošljavanja, uz obavezni liječnički pregled, ginekološki pregledava. To možda nije diskriminacija? Žena ne smije biti trudna, ili što?

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis
Nemoj mi samo braniti amerikance!
Što su amerikanci ? Bijeli dio stanovništva su gotovo svi potomci europskih probisvijeta, kriminalaca i avanturista onoga vremena kada se genocidom nad domorodačkim stanovništvom osvajao tuđi teritorij. Crnački dio stanovništva je potomstvo afričkih robova koje su ti isti europski niškoristi doveli da im robuju na plantažama i na najtežim poslovima. Do dana današnjeg se ništa nije promijenilo i dalje se ponašaju razbojnički i skloni su pored otimanja i omalovažavati ljude. Pa i taj otok Saipan su oteli od Japana u drugom sv. ratu pobivši 30000 Japanaca…

… ali, u 21. stoljeću, putnicu na aerodromu voditi u WC da naprave test na trudnoću je čak i od “amerikanaca” – previše.

…ne znam kako funkcionira tvoj mentalni sklop i tvoje poimanje ljudskog prava i njegove slobode i dostojanstva… (nisi li ti studirao teologiju?)…., ali to meni izgleda kao čisto gaženje ljudskog dostojanstva i autentični fašizam.

“Zašto ne dižeš dreku kad se kod nas žene prije zapošljavanja, uz obavezni liječnički pregled, ginekološki pregledava. To možda nije diskriminacija? Žena ne smije biti trudna, ili što?”
Od osuđivanja i galame na sve nakaradnosti što se dešavaju u “našoj” zemlji sam odustao zato što većina hrvata to hoće (vidim da si i ti jedan od takvih)
PS Svoje zadovoljstvo stanjem u zemlji, Hrvati to potvrđuju na svakim izborima za vlast.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  otpisani

@otpisani- Žene su se kod nas pregledavale tako kako se pregledavaju još u Jugoslaviji. Drugo, nisu Amerikanci nego hongkongški službenici tražili pregled, i ne piše, a i ne treba, da se događaj desio van teritorija SAD-a.
Ne branim ja SAD, niti koga drugoga, nago branim pravo na kontrolu svake zemlje prema onima koji ulaze u nju. Isto kao što branim sve postupke naše policije na granici sa BiH u kontroli ilegalnog prelaska granice. Aršin je isti.
Nemoj paušalizirati. Niti su svi, niti “skoro svi”, doseljenici u Ameriku kriminalci i probisvijeti. Nisu čak ni svi Australci potomci kriminalaca a kamoli Amerikanci. Ameriku su prvenstveno naselili siromašni i vjerski ugroženi ljudi.
Utvrditi danas što je čije, i kako je postalo nečije, je uzaludno. Gotovo da nema zemlje čiji bar jedan dio nekada nije pripadao drugoj ili koja je ostala bez svog dijela a sad je u drugoj. Marijansko otočje (sa otokon Saipan) je skoro 350 godina pripadalo Španjolskoj, zatim 15 god. Njemačkoj i najposlije, milošću Lige naroda, od 1920 god. Japanu. Danas je pod upravom SAD-a. Ali nije njen državni teritorij. Ne vidim zašto bi baš Japan danas imao najveća prava na taj otok?

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis, malo si se nespretno izrazio u prvom komentaru, ali si u pravu. Svako ima pravo da kontroliše ulazak na svoju teritoriju i ne vidim razlog za izuzecima. Svako ko je pošten ne bi se toga ni plašio, niti se suprotstavljao. Puno se krećem i prelazima granice, najčešće me puste bez da mi traže ikakve papire, ali i nikad mi nije smetalo ni da sam nekom sumnjiva, nikakva kontrola, ni pretresanje mojih stvari. Sad važe takvi zakoni.

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Helena

“l avvocato non chiamato con merda vien´ pagato”… (mislim da se Piretis i sam može braniti)

Iskreno, Helena, iznenađen sam… pitam se kako bi ti bilo da te jednom podvrgnu sličnom testu ili detaljnom pregledu (što podrazumijeva i prst ili sondu u npr. anusu)… također, muka me lovi od tih “zakona” kojima se trenira strogoća nad nemoćnima a sa druge strane se u zakone guraju gnjusobe…

….da, usput, u Hong Kongu je obavljen “pregled” na odlasku iz zemlje (ne na ulasku) i to ne na Kineskinji već ženi – Japanki, dakle, ne radi se o obrani od imigracije već običnom šikaniranju…

Ah da, još nešto, što vas oboje svrbi .uzica ako tamo neki pobjeglica iz Sirije `oće proći preko Hrvatske da bi došao u neku od zap. europskih zemalja…. zar mi trebamo biti psi čuvari na njihovoj kapiji ?? …naročito stoga što ta ista zap. europa snosi odgovornost i potiče njihov egzodus…!?

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  otpisani

@otpisani- Emigranti su neka druga priča. I svakako bi se i Logično moglo pozabaviti tim problemom. Kako je kroz moje mjesto u prvom valu prošlo više od 100 000 izbjeglica (zašto ih uopće zovemo izbjeglicama kad su obični emigranti) i kako ih je MUP sve morao popisati uzimajući im osobne podatke evo reći su ti samo jedan podatak. Velika većina je u rubriku datum rođenja upisala 01.01.1990 godine (čak su taj datum stavljali i oni koji su očigledno dobro prebacili pedesetu). I većini je osobno ime bilo Muhamed. Kod sebe, naravno, nisu imali baš nikakav osobni dokument. Nije riječ o tome trebamo li biti “psi čuvari” nego o zakonitosti prelaska državne granice, bilo koje.
Spominješ “treniranje strogoće nad nemoćnima”. Zakone pišu moćni, ne pišu ih za sebe nego za nas. I što se čudiš? Od nas se traži tisuću dozvola a oni bez čekanja i papira rade “dvorce i zamkove”. Iz tog je moguće izići ili priključivanjem pobjednicima, ako još slučajno ima mjesta i ako imaš želudac za to, ili mirenjem s postojećim. Jadikovke nad sudbinom sirote Japanke ne koriste ni njoj ni nama. A promijeniti postojeće stanje ne možemo. Osim ako ne planiraš revoluciju ali onda na mene ne računaj. Godine stisle… i što je još bitnije i dalje mislim da “za ideale ginu budale”.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Piretis

Torej, če Hrvat+Španec naredita otroka in ga rodita na Honoluluju?

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  otpisani

Zakoni nisu isti za sve,to je tako otkad je sveta i veka, otpisani. A ni moral. Šta predlažeš da učinimo po tom pitanju? Bezakonje, jer se eto tamo neki ne pridržavaju, ili da stvorimo sistem u kom zakoni konačno postati isti za sve i koje će sve poštovati? Ja smatram, da ako želiš da se nešto poštuje onda kreni prvi. Kreni prvi u svemu što želiš da vlada na ovom svetu. I budi istrajan. Tako ja to. Drugi kako god žele.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Helena

Slažem se, tako ni meni nije smetalo da su mi npr. u Dubaiu skenirali oči, čisto za svoju evidenciju…
Svatko ima svoje sigurnosne metode. Dapače, podržavam i one koje rade australci.
Uostalom, ništa ne tajim i ništa ne krijem, svijet obilazim bez zamjerki i ikakavih poteškoća!
Nažalost, pored svih tih strogih kontrola opet ima razno raznih propusta.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretes
Vi ste u pravu, apdolutno, i za Usa i za Austrsliju i za Marjanske otoke…mislim Magelanovo otkriće ( otoci lopova, ” Ladrones”?).
Ali, što ovo znači?
“- Žene su se kod nas pregledavale tako kako se pregledavaju još u Jugoslaviji” ???
Nikad se trudnoća nije testirala niti za dobijanje posla ni drugdje…ja sam kao vrlo mlada imala jednom problem na aerodromu…mogli su me vrlo neugodno pretražit…ali nisu.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija- Pa zar i ti. Kao žena bi barem ti mogla razumjeti o čemu govorim. Nisam liječnik ali mi se onako laički čini da zavirivanje u pacijenta (u konkretnom slučaju buduće zaposlenice) ima svrhu. A kako pregled treba i plaća poslodavac sumnjam da je primarni cilj dobrobit posloprimca. Prije će biti zaštita budućeg gazde i HZZO-a od neplaniranog troška ili “problema”.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Piretis

To je diskriminacija na podlagi spola in starosti. Japonka je bila testirana samo zato, ker ni bila star debel Srb.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  RENEW

Ampak tudi star debel Srb ima lahko maternico in čisto mogoče je, da star debel Srb v maternici nosi trojčke.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  RENEW

RENEW Šta Vi to pišete??

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Piretis

Na nosečnost morajo testirati tudi moške. Ker drugače je to diskriminacija na podlagi spola.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Piretis

Kaj pa če je moški s pivskim trebuhom noseč?

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  Piretis

Potem morajo testirati tudi vse moške, če slučajno kateri ne bo rodil.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

“Hong Kong Expressom u Saipan, koje je popularno odredište žena koje žele roditi na američkom teritoriju kako bi stekle američko državljanstvo za svoje dijete….” nemos citat ovo.. koji gadova sve ima i ova ima neki svoj psiho American dream fuj

kgfjč
Gost
kgfjč
1 godina prije

Glup mi je zakon po kojem se državljanstvo dobiva po mjestu rođenja. Time samo izazivaš traženje rupa u zakonu. Želim birati koga ću primiti u svoju zemlju, a ne da mi se doseljenici nameču.

RENEW
Gost
RENEW
1 godina prije
Reply to  kgfjč

Kašno državljanstvo ima otrok, ki se rodi iz ženske iz Venezuele, ki rodi na postelji luksuzne vile v Miamiju?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

uskoro prislilno cjepljenje za sve prilikom ulaska u avione, zatim chipiranje zaposlenika kojima bi se radna ucinkovitost mjerila…Sad mozda zvuci kao neki SF ali tko dozivi uvjerice se…

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik